Connect with us

magazin

Imate psa? Pripazite na jedan otrovan jesenski plod kad ste u šetnji

Objavljeno

-

Pexels

Dani su kraći, temperature su niže – stigla je jesen. Iako ovo doba godine mnogima može biti omiljeno, ono sa sobom nosi i određene opasnosti – posebno za pse.

Stručnjaci pozivaju vlasnike pasa da budu oprezni dok su u šetnji jer bi plodovi divljeg kestena, koji otpadaju u jesen, mogli biti smrtonosni za kućne ljubimce. Prema stručnjacima za pse u Kennel Storeu, sjemenke divljeg kestena sadrže opasan toksin.

Ako ih psi pojedu, mogu uzrokovati neugodne simptome poput krvavog povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva i drhtanja. A u ekstremnim slučajevima mogu čak dovesti do respiratorne paralize i smrti, piše Mirror.

Njihove plodove je lako uočiti – ili izgledaju poput sjajnih, okruglih, crveno-smeđih loptica ili imaju zeleni “omot” s bodljama. Stručnjaci su upozorili ljude da pripaze da ih se psi klone dok su u šetnji.

Pexels

Glasnogovornik Kennel Storea poručuje: “Plodovi divljeg kestena su otrovni za pse jer sadrže toksin koji se zove eskulin, a koji kod pasa može izazvati povraćanje i želučane probleme. Ako se pojede dovoljno, posljedice mogu biti ozbiljne i u rijetkim slučajevima smrtonosne.”

Prema Kennel Storeu, simptomi trovanja divljim kestenom obično se pojavljuju unutar jednog do šest sati nakon gutanja, ali mogu biti odgođeni i do nekoliko dana.

Ovi simptomi uključuju: povraćanje, koje može sadržavati krv, proljev, slinavost, bolovi u trbuhu, pojačana žeđ, odbijanje hrane, krivudavo hodanje, nemir, drhtanje mišića, otežano kretanje.

“Ozbiljnost simptoma ovisi o količini pojedenih plodova i veličini vašeg psa. Ako se ne liječi, trovanje divljim kestenom može dovesti do toksičnog šoka, paralize dišnog sustava, pa čak i smrti, stoga je liječenje vitalno i moglo bi spasiti život vašem psu.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ove namirnice sigurno ne držite u hladnjaku, a trebali biste

Objavljeno

-

By

Pexels

Možda postoji nekoliko namirnica koje završavaju u vašoj smočnici, a zapravo bi trebale biti u hladnjaku.

Ljuti umak

Ljuti umak je široka kategorija.

Način skladištenja ovisi o tome od čega je napravljen i koliko brzo ga planirate potrošiti, ali ako sadrži vrhnje ili jaja, što je slučaj kod nekih domaćih ljutih umaka, mora biti u hladnjaku, piše Martha Stewart.

Kečap

Postoji mnogo rasprava o tome treba li kečap čuvati u hladnjaku nakon otvaranja.

Prema stručnjacima, malo je rizika da će kečap razviti štetne mikroorganizme zbog svoje kiselosti ako se čuva na sobnoj temperaturi, ali stručnjaci preporučuju da ga ipak držite u hladnjaku.

Senf

Ako potrošite senf unutar mjesec dana nakon otvaranja staklenke, slobodno ga čuvajte na sobnoj temperaturi. U suprotnom, spremite ga u hladnjak.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke imaju viši udio ulja i mogu brže užegnuti na sobnoj temperaturi

Čuvajte ih na hladnom, tamnom mjestu, poput smočnice ako ih brzo potrošite.

Inače, za očuvanje svježine stavite ih u hladnjak ili ih spremite u zamrzivač za dugotrajnije skladištenje.

Integralno brašno

Za razliku od višenamjenskog brašna, integralno i drugo brašno koje je mljeveno kamenim mlinom sadrži klicu i mekinje.

To znači da, poput orašastih plodova i maslaca od orašastih plodova, sadrže prirodna ulja koja se s vremenom mogu pokvariti.

 
Nastavi čitati

magazin

(VIDEO) Thompson pjesmom “Sine moj” najavio live CD i Blu-Ray izdanje s nezaboravnog koncerta u Dugopolju!

Objavljeno

-

By

Foto: Boško Ćosić

Najpopularniji i najpoznatiji hrvatski glazbenik, Marko Perković Thompson, predstavlja live verziju hita “Sine moj” sa spektakularnog koncerta održanog u Dugopolju. 

Jedan od najemotovnijih trenutaka koncerta bila je izvedba pjesme “Sine moj” koju je zajedno s više od 40 tisuća ljudi otpjevao za svog sina, a sve je zabilježeno kamerama u produkciji Croatia Recordsa. 

Pjesma “Sine moj” u originalnoj izvedbi nalazi se na Thompsonovom albumu “Bilo jednom u Hrvatskoj” koji je povodom izlaska 2006. godine bio najprodavaniji album u jednoj večeri. Aranžman za live verziju pjesme i tekst potpisuje Marko Perković Thompson, a na glazbi je radio s Antom Pupačićem. Zahvaljujući Marku Zeljkoviću Zelji koji je odradio režiju i montažu videa emocija se vidi u svakom kadru.

Koncert na stadionu Hrvatski vitezovi u Dugopolju zauvijek će pamtiti svi koji su svjedočili ovom spektaklu, a za one koji su ostali bez karte, uskoro slijedi live audio i video izdanje ovog spektakularnog koncerta!

Bit će to još jedno izdanje koje će upotpuniti i ovako bogatu diskografiju glazbenika čiji se album dugo čeka, a koliko je voljen potvrđuje i njegov zadnji singl u suradnji s Hrvatskim Ružama “Ako ne znaš šta je bilo”. Pjesma je u  kratkom roku postala veliki hit, na Youtubeu je poslušana više od četiri milijuna puta, a prije nekoliko dana osvojila je i nagradu Cesarica za Hit kolovoza. 

Svih ovih godina Thompson je ostao dosljedan vrijednostima koje njeguje od samih početaka karijere, a koliko ga publika voli i cijeni potvrđuju i nedavno održani koncerti u Imotskom i Dugopolju. 

 
Nastavi čitati

magazin

RISK Festival / Trećeprostor poziva večeras od 18h pred Centar za mlade i u Nigdjezemsku!

Objavljeno

-

By

Trećeprostor poziva večeras od 18h na RISK festival ispred Centra za mlade i u Nigdjezemsku.

Završni dan rujanskog RISKa od 18h donosi program participativnih izvedbi performansa i riskantni party zatvaranja by Holandez

PROGRAM:

“Može više! Mora više!”

Gildo Bavčević (Split) / Claudio D’lglio (Sicilija)

27.9. / 18:00h

Ruševna zgrada (pored Centra za mlade Zadar)

U radu se problematizira fenomen kapitalističkog društva i odnosi unutar njega, inicijalno propitkujući opravdanost nekog rada i njegovog rezultata te besmisao hiperprodukcije kao jedne od odrednica kapitalističkog društva. Akcija se izvodi na lokaciji gdje je infrastruktura u stadiju raspadanja, a vegetacija buja i probija na granicama ili dodirnim točkama kompliciranog odnosa prirode, čovjeka i tehnologije. Problematika odnosa sistema nad životom unutar neoliberalnog društva političke kontrole promatra se kroz eksperiment, parodiju i aluziju.

Izvedba je participativna, a publika je pozvana da ponese mobitele, kamere, fotoaparate.

„Sunčanje“

Irena Boćkai

27.9. / 19:00

plato (pored Centra za mlade Zadar)

Tekst: Ivica Prtenjača (iz zbirke “Pisanje oslobađa”)

Glazba: Lazerhawk

Sunčanje je pohvala dokolici. Umjetnica se sunča na plavoj foliji pod jakim osvjetljenjem. Govori pjesmu i pokušava razvući vrijeme. Irena Boćkai u svojoj interpretaciji teme “straha od dana”, osuđenosti na ultimativnu izloženost, prednost daje jednostavnoj, ali višeslojnoj gesti. Na jednoj razini, izlažući se intenzivnom svjetlu reflektora, ona se suočava s ‘perpetuiranim danom’, ne pokušavajući zamagliti činjenice. Nadalje, naizgled ne radeći ništa, svojim sunčanjem subvertira suvremeni zahtjev za (hiper)produkcijom sadržaja, urušavanje koncepta privatnog i sve veću popularizaciju ‘super-čovjeka’ koji maksimalno iskorištava vrijeme i producira u svakoj sekundi svojeg postojanja. Umjetnica vraća dostojanstvo odmoru i afirmira njegov značaj, slijedeći premisu da ponekad iz de-utilitarizacije jednog odsječka vremena mogu proizići kvalitetne ideje, ali i energija za njihovu realizaciju. (Jozefina Ćurković)

Izvedba je participativna, a publika je pozvana da ponese prostirke, joga matove, ručnike za zajedničko osunčavanje za kraj sezone, ovaj put pod svjetlima reflektora.

U RISKantnoj festivalskoj završnici u Nigdjezemskoj od 20.30h rasplesava nas i rasplamsava našu strast za riskiranjem Holandez.

Ulaz na sva događnja je slobodan.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu