Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

UDRUGA 3. DOB / U Pomorskoj predavanje o depresiji kod osoba treće životne dobi

Objavljeno

-

Edukativno predavanje na temu „Uzroci i posljedice depresije kod osoba treće životne dobi“, organizira novoosnovana Udruga umirovljenika 3. Dob u konferencijskoj dvorani Pomorske škole dana 02.10.2024. (srijeda) s početkom u 18,00 sati.

Predavač će biti klinički psiholog Lucijana Rupić Krstić, univ. Spec. Act. Soc.

O UDRUZI 3. DOB

Udruga je osnovana u lipnju 2024.  a njen predsjednik je Marko Mijić, dugogodišnji turistički djelatnik. Evo što kaže:

“Prema Statutu članovi Udruge mogu biti svi, ne samo umirovljenici, već i oni koji na svojim leđima osjećaju treću životnu dob, njihovi prijatelji, poznanici i rodbina, a koji na jedan svrsishodan način žele kreirati svoje slobodno vrijeme.

Za upis u Udrugu nije uvjet mjesto stanovanja Zadar, Statutom Udruge je predviđeno da to mogu biti osobe iz drugih mjesta, unutar i izvan Zadarske županije, čak iz  inozemstva, koji ispune pristupnicu i plate godišnju članarinu.

Cilj Udruge je veća socijalizacija ljudi treće dobi, njihovo povezivanje sa osobama, sličnih motiva i stavova kroz razbibrigu, zabavu, putovanja i edukativna predavanja iz raznih oblasti društvenog djelovanja.

Osim gore navedenog predavanja iz psihologije, slična planiramo iz medicine, prava, ekonomije i financija, informatike, stranih jezika, povijesti, zemljopisa, kako bi se umirovljenici uz edukaciju još više i bolje implementirali u društvo, ali i dali svoj glas u rješavanju vlastitih socio-ekonomskih problema, kao socijalno najosjetljivija kategorija hrvatskog stanovništva. 

Sa kvalitetnim Programom rada nastojat ćemo aplicirati za europska sredstva, udruživati se i povezivati sa drugim, sličnim udrugama iz zemlje i inozemstva, a osim navedenog neizostavne su i zabave, putovanja, kreativne radionice i izložbe, poetske večeri naših članova i to ne bilo gdje, nego u najatraktivnijim prostorima grada, da nas svi vide i za nas čuju.

Za sada smo više nego zadovoljni odazivom, što nas potiče da proaktivno djelujemo prema Gradskim strukturama vlasti s ciljem dobivanja vlastitih prostorija. Privremena adresa Udruge je Narodni trg br. 5. u Zadru.

Zašto 3. Dob?

Kao novopečeni umirovljenik imam dovoljno snage i energije da okupim svoje istomišljenike i da im ponudim jednu novu formu umirovljeničkog povezivanja i djelovanja.

Ono što je najvažnije – nećemo i ne želimo biti kao druge Udruge u gradu, želimo biti proaktivni, uključivi, a ne isključivi, viđeni i prepoznati, socijalni, a ne asocijalni, zatvarajući se u vlastite prostore i djelovati na margini našeg Grada.

Udruga 3. Dob će inicirati brojne projekte na dobrobit umirovljenika, koje istina ne može sama riješiti, ali će se zato naš glas čuti do onih, koji to, kroz dnevnu politiku, mogu artikulirati i realizirati.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

Ministar Primorac u radnom posjetu Zadarskoj županiji predstavio poreznu reformu

Objavljeno

-

By

Potpredsjednik Vlade RH i ministar financija Marko Primorac boravio je u radnom posjetu Zadarskoj županiji gdje je održao sastanak sa županom Božidarom Longinom i njegovim suradnicima. Uz ministra, sastanku su nazočili državna tajnica Tereza Rogić Lugarić, glavni tajnik Zdravko Zrinušić, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša, ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović i savjetnik Zvonko Šakić.

Ministar je iskazao zadovoljstvo fiskalnim rezultatima ostvarenim tijekom ljetne turističke sezone te uvjerenje da će financijski pokazatelji i dalje rasti. Župana i suradnike upoznao je s novom poreznom reformom kojoj je cilj dodatno rasteretiti porezno opterećenje na plaće, a s druge strane uvođenjem poreza na nekretnine potaknuti tržište, odnosno staviti u funkciju stanove koji se ne iznajmljuju dugoročno, kako bi u konačnici pala cijena najma.

Župan je podržao inicijativu Vlade RH koja je priuštivo stanovanje, posebno za mlade obitelji, zacrtala kao jedan od ključnih ciljeva koje namjeravaju provesti. Podsjetio je na podatke koje je nedavno iznio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić o gotovo 600 tisuća stanova na području RH koji su prazni. Zakonskim i poreznim izmjenama želi se utjecati na to da povećanjem ponude nekretnina mlade obitelji mogu riješiti stambeno pitanje na priuštiv način ili da se dio tih stanova stavi u funkciju dugoročnog najma.

Župan Longin je upozorio da je i dalje prisutna ‘siva zona’ u turizmu i naglasio inicijativu koja ide preko Hrvatske zajednica županija o zakonskim izmjenama koje bi omogućile bolji nadzor neprijavljenih gostiju, crnog čartera i ostalih nepravilnosti koje se događaju u tom sektoru. Kako bi se tome doskočilo, uz zakonske izmjene, potrebna je dobra koordinacija svih službi na terenu. „Većina naših stanovnika želi red i podržat će aktivnosti koje vode u tom smjeru“, ustvrdio je župan.

Uz pohvale Zadarskoj županiji na aktivnoj ulozi u pripremanju zakonskih prijedloga, ministar Primorac je govoreći o novoj poreznoj reformi rekao kako očekuje savjete i suradnju s terena, odnosno predstavnika lokalne i regionalne samouprave koji mogu značajno pomoći u provedbi novih mjera. Naglasio je i kako se porez na nekretnine neće plaćati na one nekretnine u kojima se stalno stanuje i one u dugoročnom najmu.

„Jedan od glavnih ciljeva je svakako pravedniji porezni sustav. Nadamo se da ćemo na ovaj način stvoriti uvjete za razvoj stabilne porezne politike za upravljanje nekretninama koji bi mladim obiteljima osigurali mogućnost kupnje stana ili dugoročnog najma po povoljnijim uvjetima. Nastavit ćemo povećavati plaće i mirovine smanjenjem poreznog opterećenja, a dodatno ćemo rasteretiti i gospodarstvenike”, istaknuo je ministar Primorac.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

KOLAN/PAG: Predavanje “Vuna – materijal budućnosti”

Objavljeno

-

By

Udruga Volim Vlašići organizira predavanje “Vuna – materijal budućnosti” koje će se održati u ponedjeljak, 30. rujna 2024. godine. Ovo stručno predavanje organizira se u sklopu projekta “Vratimo vuni sjaj”, a predavačica će biti Karla Škorjanc, mag. održive poljoprivrede. Prvo će se održati u Općini Kolan u jutarnjem terminu od 10 do 11.30 sati, dok je drugo na rasporedu u popodnevnim satima u Pagu, u Kneževom dvoru s početkom u 17.30 sati.

Tema predavanja:

Osnove vune: Jedinstvene karakteristike ovog prirodnog materijala
Primjeri dobre prakse: Proces prikupljanja, obrade i upotrebe vune
Trenutno stanje sektora: Analiza sektora ovčje vune u Hrvatskoj i Europi
Novi trendovi: Inovativne upotrebe vune u suvremenoj industriji
Održivost i ekologija: Vuna kao ekološki održiv materijal i njezina uloga u očuvanju okoliša

Kroz stručno predavanje, Karla Škorjanc podijelit će svoja iskustva i predstaviti dobre prakse koje otvaraju mogućnosti za inovacije i održivo korištenje vune.

„Predavanje organiziramo s ciljem informiranja i educiranja predstavnika jedinica lokalne uprave, tvrtki, institucija, udruga, OPG-ova s otoka Paga kako bi im predstavili mogućnosti korištenja vune i njene vrlo vrijedne karakteristike. Vuna je predivan ekološki materijal pogodan za korištenje u poljoprivrednoj, tekstilnoj, građevinskoj i kozmetičkoj industriji te se zbog svoje široke namjene zaista smatra materijalom budućnosti. Nažalost, posljednjih pedeset godina potpuno je zanemarena i nestala iz uporabe kao sirovina te je postala velik ekološki problem na otoku Pagu. Vuna se nakon striže ovaca na otoku uglavnom baca ili pali jer ovčari nemaju gdje s njom, a mogla bi se puno bolje iskoristiti. Iz tog razloga smo i pokrenuli projekt „Vratimo vuni sjaj” kojeg provodimo s partnerima LAG Mentorides, Udrugom proizvođača paškog sira otoka Paga te udrugom ovčara „Zaglava” iz Novalje s ciljem očuvanja prirode, rješavanja ekološkog problema te pokretanja sustavnog prikupljanja vune na otoku Pagu. Nadamo se da ćemo vratiti vuni sjaj i mjesto koje zaslužuje te od nje napraviti novi brend otoka Paga. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na predavanjima u istraživanju ljepote i koristi vune u Kolanu i u Pagu” – rekla je Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Do kraja godine udruga Volim Vlašići, u sklopu projekta, organizirat će studijski posjet u tvornicu Soven u Sloveniji i pogon za preradu vune u Otočcu, radionice filcanja u Dječjem vrtiću Paški mališani u Pagu i Osnovnoj školi u Kolanu te izložbu radova djece, učenika i profesora nastalih tehnikom suhog i mokrog filcanja.

Pokrovitelji: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Zadarska županija – UO za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove, Općina Kolan i Grad Pag.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

NAGRAĐENA 200.000-a PUTNICA / Lučka uprava Zadar prvi put u povijesti premašila brojku od 200.000 putnika s kruzera!

Objavljeno

-

By

26. rujna 2024. godine je poseban dan za Lučku upravu Zadar. S jučerašnjim danom i po prvi puta u svojoj povijesti, u putničkim lukama Gaženica i Zadar kojima upravlja Lučka uprava Zadar ostvarena je i premašena brojka od 200.000 putnika s kruzera u jednoj kalendarskoj godini.

Kruzer Celebrity Constellation je zaključno s 26. rujna 175. kruzer koji je pristao u naše luke u ovoj godini i tom je prilikom doveo 2.160 putnika, čime smo u lučkoj upravi došli na ukupnu realizaciju od 201.703 putnika s kruzera u 2024. godini.

Tom prigodom održana je mala svečanost ispred spomenutog kruzera na kojoj je ravnatelj Lučke uprave Zadar, gdin. Željko Knežević uručio prigodne poklone jubilarnoj 200.000-oj putnici Cori Cunningham iz Irske.

Kako i priliči, radi se o nadaleko poznatim proizvodima Zadra i zadarske regije – vinima lokalnih vinara, paškim sirevima, ninskom cvijetu soli i nezamjenjivom zadarskom Maraschinu.

Ovom događaju, pored djelatnika Lučke uprave i pomorskog agenta broda, nazočili su i časnici broda Celebrity Constellation na čelu s kapetanom.

Kao zanimljivost vrijedi istaknuti činjenicu da je 2014. godine prvo testno ticanje kruzera u putničkoj luci Gaženica realizirano brodom Celebrity Equinox iz iste kompanije.

Nadalje, što se tiče ostvarene brojke od 201.703 gostiju s kruzera u ovoj godini, 173.062 putnika (85,80%) posjetila su putničku luku Gaženicu, 28.190 putnika (13,98%) putničku luku Zadar, dok je 451 putnika (0,22%) bilo na sidrištu.

Prema trenutnoj listi najava brodova na kružnim putovanjima do kraja godine očekujemo još 45 dolazaka brodova na kružnim putovanjima koji bi trebali dovesti više od 40.000 putnika.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu