Connect with us

Svijet

Italija i Švicarska mijenjaju granicu zbog klimatskih promjena

Objavljeno

-

Švicarska i Italija prekrojile su dio svoje granice u Alpama zbog otapanja ledenjaka uzrokovanog klimatskim promjenama. Dio granice nalazit će se ispod Matterhorna, jedne od najviših planina u Europi, u blizini brojnih popularnih skijališta.

Veliki dijelovi švicarsko-talijanske granice određeni su grebenima ledenjaka ili područjima vječnog snijega, ali topljenje ledenjaka uzrokovalo je pomicanje ovih prirodnih granica, što je dovelo do toga da obje zemlje traže ispravljanje granice. Švicarska je u petak službeno odobrila sporazum o promjeni, no Italija to tek treba učiniti. Ovo slijedi nakon nacrta sporazuma zajedničke švicarsko-talijanske komisije iz svibnja prošle godine.

Golemi gubici volumena ledenjaka
Statistika objavljena prošlog rujna pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili 4% svog volumena u 2023., što je drugi najveći gubitak nakon rekordnog topljenja 2022. od 6%.

Švicarska svake godine izdaje izvješće o praćenju ledenjaka (Glamos), u kojem se rekordni gubici pripisuju uzastopnim vrlo toplim ljetima i vrlo maloj količini snijega 2022. godine. Istraživači kažu da će se topljenje samo ubrzati ako se ovakvi vremenski obrasci nastave.

Švicarska je u petak priopćila da su redefinirane granice sastavljene u skladu s gospodarskim interesima obiju strana. Smatra se da će promjena granice pomoći objema zemljama da odrede koja je odgovorna za održavanje određenih prirodnih područja.

Švicarsko-talijanske granice bit će promijenjene u blizini Matterhorna i popularnih skijališta, uključujući Zermatt. Točne promjene granica bit će objavljene u sporazumu nakon što ga obje zemlje potpišu.

“Malo je vjerojatno da se ledenjaci mogu spasiti”
Švicarska kaže da je u Italiji u tijeku postupak odobravanja potpisivanja sporazuma. Prošle je godine Glamos upozorio da se neki švicarski ledenjaci smanjuju tako brzo da je malo vjerojatno da se mogu spasiti, čak i ako se globalne temperature zadrže unutar ciljanog porasta od 1.5 Celzijevih stupnjeva prema Pariškom klimatskom sporazumu.

Stručnjaci kažu da bi bez smanjenja stakleničkih plinova povezanih s globalnim promjenama veći ledenjaci poput Aletscha – koji nije na granici – mogli nestati unutar jedne generacije. Na švicarskim ledenjacima posljednjih je godina došlo do brojnih otkrića zbog njihova otapanja i brzog skupljanja.

U srpnju prošle godine potvrđeno je da su ljudski ostaci pronađeni u blizini Matterhorna pripadali njemačkom alpinistu nestalom 1986. Penjači koji su prelazili ledenjak Theodul iznad Zermatta primijetili su planinarsku čizmu i dereze kako izviruju iz leda.

Godine 2022. olupina aviona koji se srušio 1968. izronila je iz ledenjaka Aletscha, a tijelo nestalog britanskog penjača Jonathana Convillea otkrio je 2014. godine pilot helikoptera koji je uočio nešto neobično dok je dostavljao zalihe u planinarski dom na Matterhornu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Inflacija u Njemačkoj usporila u rujnu

Objavljeno

-

Inflacija u Njemačkoj usporila je u rujnu, odražavajući snažniji pad cijena energije, pokazali su danas preliminarni podaci statističkog ureda.

Potrošačke cijene u mjesecu na izmaku bile su više za 1.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U kolovozu bile su više za 1.9 posto, pokazuje izvješće.

U odnosu na kolovoz nema promjene cijena
Promjene cijena nisu zabilježene u odnosu na kolovoz, kada su bile kliznule za 0.1 posto, prema preliminarnim izračunima statističkog ureda.

Kada se isključe cijene hrane i energije, godišnja stopa inflacije iznosila je 2.7 posto, izračunao je Destatis, i bila je neznatno niža nego u kolovozu. Na godišnjoj su razini najviše pale cijene energije i motornih goriva za kućanstva, za 7.6 posto. U kolovozu su bile niže za 5.1 posto.

Cijene robe gotovo su stagnirale, kao i u kolovozu.

U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u kolovozu
Usluge su pak u rujnu poskupjele za 3.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i na kraju ljeta. Cijene hrane marginalno su pak ubrzale, uz godišnju stopu rasta od 1.6 posto. Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakše usporedbe među zemljama EU-a, cijene su u najvećem europskom gospodarstvu u rujnu porasle za 1.8 posto na godišnjoj razini, nakon 2-postotnog rasta u kolovozu.

Na mjesečnoj razini smanjene su pak za 0.1 posto, upola blaže nego na kraju ljeta, izračunao je statistički ured. U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u kolovozu, ali uz velike razlike.

Iznadprosječni rast u Bavarskoj
Najviša stopa inflacije zabilježena je u Saskoj gdje je iznosila 2.4 posto, ponajprije zbog dvoznamenkastog poskupljenja osiguranja.

Iznadprosječni rast bilježila je i Bavarska, uz stopu inflacije od 1.9 posto i napomenu bavarskog statističkog ureda da je pivo u ugostiteljstvu poskupjelo 2.9 posto, a mesni obrok čak 7.3 posto.

Daleko najblaži rast cijena bilježio je pak Hessen, za samo 1.2 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, uz otprilike 11 posto niže cijene energije.

 
Nastavi čitati

Svijet

Boris Johnson objavljuje memoare: Žestoko napao Macrona

Objavljeno

-

By

Bivši britanski premijer Boris Johnson obračunao se s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u svojim memoarima čije je dijelove objavio Daily Mail. Bivši čelnik britanskih konzervativaca 10. listopada objavljuje “Unleashed”, memoare u kojima prepričava svoje iskustvo u politici, posebno svoje vrijeme u Downing Streetu od 2019. do 2022., obilježeno pregovorima s Europskom unijom o Brexitu i covidu-19 pandemija. “Iako je Macron osobno šarmantan i iako smo se često slagali oko važnih pitanja, stvarno je mislio kada je rekao da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo kazniti zbog Brexita”, piše Johnson.

Opširno opisuje svoje razgovore s europskim čelnicima poput bivše njemačke kancelarke Angele Merkel i Emmanuela Macrona, čijem se naglasku ruga dok govori engleski.

“U nekim je pitanjima, bojim se, stvarno napravio štetu”, kaže o Macronu.

Osobno kritizira francuskog predsjednika zbog njegovog stava o škakljivom pitanju migranata koji ilegalno prelaze La Manche kako bi iz Francuske došli do Ujedinjenog Kraljevstva, što je za britansku stranu vrlo osjetljiva tema.

U zapaljivoj optužbi sugerira da je Macron čak bio spreman zatvoriti oči pred bandama trgovaca ljudima kako bi zagorčao život Britancima koji su napustili EU.

“U najmanju ruku činilo mi se mogućim da je koristio problem… i diskretno dopuštao dovoljno velikom broju migranata da prijeđu Kanal kako bi izludio Britance i potkopao jedno od najvažnijih pitanja Brexita – ponovno preuzimanje kontrole naših granica”, piše Johnson.

 
Nastavi čitati

Svijet

Putin: Istina je na našoj strani, svi ciljevi će biti postignuti

Objavljeno

-

By

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je povodom druge godišnjice aneksije ukrajinskih regija rekao da će Rusija „postići sve svoje ciljeve” u Ukrajini. “Istina je na našoj strani. Svi ciljevi će biti postignuti”, rekao je Putin u obraćanju putem videosnimke, čestitajući Rusima „Dan ujedinjenja” s ukrajinskim regijama Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson koji Rusija slavi 30. rujna. Pozdravio je „sudbonosni događaj” koji je bio potreban da bi se stanovnici tih područja koji govore ruski zaštitili od „neonacističke diktature” i „radikalnog nacionalizma”.

„Nismo napustili našu braću i sestre”, istaknuo je Putin, pa ponovno branio „potrebu i legitimnost specijalne vojne operacije”, kako ruska vlast zove brutalnu ofenzivu na Ukrajinu.

„Danas se borimo za sigurnu i uspješnu budućnost naše djece i naših unuka”, ustvrdio je.

Putin je službenu aneksiju ukrajinskih regija potpisao 30. rujna 2022. godine, iako ih Moskva ne kontrolira u potpunosti.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu