magazin
VOLITE MESO? / U srijedu počinje peti Meat Me Festival na tržnici!

Sredinom idućeg tjedna, od srijede, 9. listopada do subote 12. listopada, Zadar će postati odredište za ljubitelje vrhunskih mesnih delicija na petom po redu Meat Me festivalu. Ova manifestacija okuplja najbolje mesare iz grada, koji će svojim proizvodima doprinijeti stvaranju inovativnih specijaliteta za sve posjetitelje.
Zadarske mesnice koje dijelom sudjeluju u donaciji mesa za festival već su generacijama nosioci lokalne kvalitete i tradicije, a svaka od njih ima svoju jedinstvenu priču koja obogaćuje lokalnu gastronomsku scenu.
Mesnica Gobin: Tradicija s okusima otoka
Priča mesnice Gobin počinje 1950-ih godina u Kalima na otoku Ugljanu, gdje je dida Joso otvorio prvu obiteljsku mesnicu. Njegov trud i rad preneseni su na nove generacije, koje su proširile poslovanje na Zadar. Danas, treća generacija predvođena Josipom Gobinom vodi jednu poslovnicu koja je otvorena još 1982. godine. Gobin je prepoznatljiv po mesu isključivo hrvatskog podrijetla, a njihova ponuda suhog zrenja mesa (dry aged) stvara prave gurmanske užitke. Suho odležano meso, koje se priprema u posebnim komorama, postalo je popularan specijalitet među ljubiteljima mesa, a Josip napominje kako se posebni enzimi pobrinu da meso bude mekano i puno okusa.
Mesnice Biloglav: Gotovo stoljeće mesarstva
Od 1934. godine Mesnice Biloglav u Zadru predstavljaju simbol kvalitete i tradicije. Četiri generacije posvećenih mesara očuvale su obiteljsku strast prema poslu, a danas Mate Biloglav vodi obiteljsku firmu s četiri poslovnice, tri u Zadru i jednom u Zemuniku. Njihova teletina iz Like, svinjetina iz Slavonije i janjetina iz zadarskog zaleđa dio su ponude koja privlači dugogodišnje kupce. Mate Biloglav najavljuje i otvorenje nove, modernizirane mesnice u TIZ-ovim zgradama, s posebnim naglaskom na polugotova jela koja štede vrijeme kućanstvima. Sudjelovanje Mesnica Biloglav na Meat Me festivalu bit će odlična prilika da njihova kvaliteta još jednom dođe do izražaja kroz mesne specijalitete koje će pripremati zadarski ugostitelji.
Mesnice Lukin: Vrhunski pršut i pionirska strast
Mesnica Lukin, osnovana 1919. godine u Kalima, ističe se kao jedna od najstarijih mesnica u regiji. Mate Lukin danas vodi obiteljsku tradiciju u kojoj sudjeluje i njegov sin Lovro, čineći ih petom generacijom mesara. Njihov Dalmatinski pršut prepoznat je kao šampion na brojnim specijaliziranim sajmovima, a prošle su godine ponijeli titulu šampiona Hrvatske za dalmatinski pršut. Osim pršuta, meso koje nabavljaju dolazi isključivo s hrvatskih farmi, uključujući janjetinu s Velebita i Krka, teletinu iz Like, i bikove iz Bjelovara.
Mesnice Paleka: Tri generacije kvalitete
Mesnice Paleka u Zadru već su tri generacije sinonim za visoku kvalitetu mesa. Osnovane 1966. godine, danas posluju s četiri poslovnice u Zadru i na otoku Viru, a uskoro planiraju proširiti ponudu na veleprodaju i pakiranje mesa. Njihova teletina dolazi iz Italije, dok je svinjetina i junetina isključivo s hrvatskih i stranih farmi. Marija Tavra (Paleka) zajedno sa svojim bratom i ocem vodi obiteljski posao i uvijek je u potrazi za inovacijama koje će unaprijediti ponudu.
Vidimo se u srijedu, 9. listopada na gradskoj tržnici u Zadru! Program i satnicu cijelog događanja možete pronaći ovdje: https://zadar.travel/hr/dogadaji/meat-me-50-festival-2024
magazin
Špica!
magazin
Horoskop za 15. ožujka 2025.

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Ne ulazite u raspravljanja, a pogotovo ne oko sitnica. Vaš odnos će se poboljšati s vremenom. Treba pričekati.
KARIJERA: Vjerojatno ćete ignorirati šefove i nastaviti po svom. Ipak, bilo bi pametnije da nađete neki kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Sjetite se svojih hobija.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Pokušat ćete se još više zbližiti s osobom koju volite. U tome će vam pomoći vaš unutrašnji glas, kao i seks.
KARIJERA: Posao ćete odraditi poput zombija, a onda ćete oživjeti baveći se sportom, zabavom, prijateljima i ljubavlju.
ZDRAVLJE&SAVJET: Vidjet ćete cjelinu stvari.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Vaša sposobnost komunikacije i humora bit će na zavidnoj razini, pa ćete se uspjeti našaliti na vlastiti račun.
KARIJERA: Tek danas ćete primijetiti da ima onih sitnih čarki i podmetanja ljudi koji vam zavide na uspjehu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam novi režim zdravih navika.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Potrudit ćete se biti ljubazniji u odnosu s voljenom osobom. To će biti dobro prihvaćeno, pa ćete poboljšati komunikaciju.
KARIJERA: Jedva ćete čekati kraj radnog vremena jer jednostavno niste u stanju raditi sa zadovoljstvom.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neki idu na utakmicu omiljenog kluba.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Morat ćete se malo pomučiti kako bi osvojili nečije srce. Ako vam je to prezahtjevno, pričekajte.
KARIJERA: Današnji financijski planovi mogli bi osujetiti suradnju s mladim kolegama na poslu. Nađite kompromis.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite određeni.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Mala unutrašnja previranja neće ugroziti vašu stabilnu vezu. Oni koji su još sami neka ne odustaju od udvaranja.
KARIJERA: Mogući su financijski izdaci na koje niste računali. Ne brinite zbog toga, sve će se brzo povratiti na drugoj strani.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čuvajte se vlastite grubosti.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Zaključit ćete da je potrebno biti diskretniji kako bi bili sretniji. Tako ćete nastaviti sa skrivanjem osjećaja.
KARIJERA: Razmišljate o tome kako u posao uplesti stručne osobe. Analizirate moguće kandidate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Tolerancija je vaše oružje.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno će vas obuzeti ljubavna sjećanja ili će vas dirnuti jedna osoba iz vaše ljubavne prošlosti.
KARIJERA: Doći će do manjih financijskih izdataka na koje niste računali. Sve ćete to morati zapisati u knjigama firme.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neke stvari više nemaju smisla.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Da bi nadvladali prazninu u osobnim odnosima danas ćete igrati igru tajanstvenosti.
KARIJERA: Nećete se baš pretrgati na poslu. Uredno ćete odraditi ono što se od vas traži, a onda ćete veselo poći kući.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jednostavno izdržite.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Vaša potreba za ljubavlju bit će povećana, a prilike za isto smanjene. Otuda frustracije.
KARIJERA: Mlade osobe divit će se profesiji koju radite, ali vi ćete se trebati pokazati kao odgovoran djelatnik.
ZDRAVLJE&SAVJET: Naspavajte se.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Iznenadit će vas poziv za izlazak s većom grupom ljudi. Ne dvojite, nego prihvatite, bit će vam lijepo.
KARIJERA: Ili ćete vi biti previše popustljivi prema nadređenima, ili će se oni tako postaviti prema vama.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ono što nemate, izmislit ćete.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 15.03.2025.
LJUBAV: Jedna stara ljubav neočekivano će se pojaviti ili javiti. To će vas malo raznježiti, ali ni malo udaljiti od sadašnjeg partnera.
KARIJERA: Imate otvorena vrata za razne poslovne mogućnosti. Na vama je da birate u skladu sa svojim kriterijima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne date se.
Magazin
Doktori: Muči vas nadutost i loša probava? Prestanite s tri uobičajene navike

Početak dana s probavnim problemima poput nadutosti može biti frustrirajući i neugodan, a također može negativno utjecati na samopouzdanje. Dobra vijest je da postoje načini kako izbjeći ove probleme.
Stručnjak za akupunkturu dr. Kenny Mittelstadt i dijetetičarka dr. Dana Ellis Hunnes ističu da određeni izbori za doručak mogu dovesti do nadutosti ometajući prirodnu ravnotežu crijeva i usporavajući probavu. Biti svjestan ovih pogrešaka i zamijeniti ih zdravijim navikama može pomoći u smanjenju nadutosti, održavanju energije i vraćanju povjerenja u vlastito tijelo.
Brzo jedenje
Ubrzan životni tempo često nas prisiljava da jedemo u žurbi, osobito u jutarnjim satima. Međutim, prema dr. Mittelstadtu, jedenje u stresu ili žurbi može oslabiti “odmorni i probavni” živčani sustav, što usporava proizvodnju probavnih enzima.
“Ovo smanjenje probavne učinkovitosti može ostaviti nedovoljno probavljenu hranu u probavnom traktu, što vodi do fermentacije, nadutosti i nelagode”, upozorava za SheFinds. Preporučuje da, kako bismo poboljšali probavu, sjednemo u mirno okruženje, temeljito žvačemo i uživamo u hrani, jer će to pretvoriti obrok u iscjeljujuću praksu.
Pijenje kave na prazan želudac
Ako ste u žurbi i preskočite doručak, možda ćete posegnuti za kavom kao jutarnjim “pogonom”. No, prema dr. Mittelstadtu, ovo je loš izbor za probavu.
“Kava je prirodni stimulans. Pijenje kave na prazan želudac može stimulirati i iritirati probavni sustav, posebno kada nema hrane na koju bi želučana kiselina i drugi probavni sokovi mogli djelovati”, rekao je. Ovo može uzrokovati poremećaj u mikrobiomu, što dovodi do upale i nadutosti. On preporučuje da, umjesto toga, pojedemo uravnotežen obrok ili užinu sa zdravim mastima i proteinima prije nego što popijemo kavu, što će zaštititi sluznicu želuca i održati zdravlje crijeva.
Nedovoljna hidracija
Nedovoljna količina tekućine, osobito vode, može pridonijeti jutarnjoj nadutosti. Tijekom noći tijelo prolazi kroz razdoblje odmora i popravka, tijekom kojeg nastavlja obavljati važne funkcije poput probave i uklanjanja otpada, ističe dr. Hunnes. Bez dovoljnog unosa tekućine, tijelo može imati problema s pravilnom probavom hrane i premještanjem otpada kroz probavni sustav, što dovodi do osjećaja nadutosti i nelagode nakon buđenja.
-
magazin1 tjedan prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA6 dana prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
magazin1 tjedan prije
VIDEO / Zadarska pjevačica Bernarda Grbeša predstavlja svoj debitantski singl “Istina”
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
PONOS U SŠ VICE VLATKOVIĆA: Plasman na Državno natjecanje učenika strukovnih škola u čak četiri zanimanja!