Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

ZADRANI SLAVE SVOG ZAŠTITNIKA / Sutra je blagdan sv. Šime. Svečane mise u 11 i 19, blagoslov djece u 17 sati

Objavljeno

-

Večeras završava Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru.

Misu u 8,30 sati predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Svečanu Večernju na uočnicu svetkovine, večeras u 19 sati, u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.  

Na svetkovinu sv. Šime, u utorak, 8. listopada, svečano prijepodnevno misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano večernje koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi požeški biskup Ivo Martinović.

Na blagdan sv. Šime mise su još u 7 i 8.30 sati, a misu s blagoslovom djece u 17 sati predvodi don Damir Stojić.

Tijelo sv. Šime nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime.

U osmini nakon blagdana, od srijede, 9. do srijede, 16. listopada, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima.

U srijedu, 9. listopada, misno slavlje s osobitom nakanom za bolesne predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise će se podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak, 10. listopada, svečano misno slavlje u svetištu sv. Šime u 19 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.   

Tijekom Osmine, od petka, 11. listopada do utorka, 15. listopada, misa u crkvi sv. Šime je u 8 sati. U utorak, 15. listopada, nakon mise u 8 sati će biti izložen Presveti oltarski sakrament za 40-satno klanjanje.

Osmina od svetkovine sv. Šime završava u srijedu, 16. listopada, završetkom 40-satnog klanjanja i misom u 19 sati sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Prorok Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju i rekao da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slava puka svoga Izraelskoga. Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“, a Mariji je prorokovao: „I tebi sâmoj će mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

MAS: Predstavljanja monografije “Staklo Aserije – Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu”

Objavljeno

-

By

Iz Muzeja antičkog stakla najava predstavljanja monografije “Staklo Aserije – Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu” koje će se održati u maloj multimedijalnoj dvorani Muzeja antičkog stakla u Zadru u utorak, 8. listopada 2024. u 11 sati. 

Ovu znanstvenu monografiju pod naslovom “Staklo Aserije – Antičko staklo iz fundusa Arheološkog muzeja u Splitu” potpisuju dr. sc. Berislav Štefanac i dr. sc. Ivo Fadić, ugledni stručnjaci na polju antičkog staklarstva. Monografija pruža sveobuhvatan uvid u raznolike antičke staklene artefakte aserijatskog porijekla iz zbirke splitskog arheološkog muzeja, koja se formirala tijekom prve polovice 20. stoljeća putem otkupa i donacija, pretežito od mještana sela Podgrađe kod Benkovca. Predmeti iz zbirke ističu se tipološkom raznolikošću i visokom estetskom kvalitetom te predstavljaju dragocjeno izvorište za istraživanje kulturnih i svakodnevnih aspekata života stanovnika antičke Aserije. 

O knjizi će govoriti predstavljači: prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, akademik Robert Matijašić i mr. sc. Lada Ratković Bukovčan.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

POZIV IZ UDRUGE PRIZMA: Volontiraj na cjelogodišnjem koncertnom programu Urbofon Live! Evo detalja…

Objavljeno

-

By

Foto: Arhiva

Urbofon Live je zamišljen kao svojevrsni nastavak na radijsku emisiju Urbofon koja se od 2018. godine emitira na HR Radio Zadru, a prati domaću nezavisnu i urbanu glazbenu scenu.

Cjelogodišnji koncertni program Urbofon Live provodi se tijekom cijele godine. Do listopada ove godine je održano ukupno 15 koncerta u Zadru na kojima je nastupilo preko 20 bendova iz cijele Hrvatske, a do kraja godine planirano je održati još dva koncerta.

Urbofon Live Imaza cilj razvoj i upoznavanje publike s recentnom hrvatskom nezavisnom glazbenom scenom, jačanje lokalne glazbene scene kroz povezivanje i umrežavanje s glazbenicima iz cijele Hrvatske, pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu nezavisne glazbene scene u Hrvatskoj i razvoj kompetencija mladih u području kulturnih i kreativnih industrija kroz volonterski program i iskustveno učenje.

Ako želiš sudjelovati u razvoju i provedbi cjelogodišnjeg koncertnog programa i pri tome razvijati kompetencije iz područja kulturnih i kreativnih industrija te steći nova poznanstva, umrežiti se sa glazbenicima, producentima, tehničarima i glavnim akterima koji su uključeni u proces produkcije glazbenog događaja prijavi se za jednu od volonterskih pozicija.

Udruga Prizma traži volontere_ke za dugoročni oblik volontiranja u sljedećim područjima:

Koncertna fotografija

Koncertna organizacija

Glazbeno novinarstvo

Glazbena produkcija

Zainteresirani trebaju ispuniti prijavnicu na: https://forms.gle/8S2tVPcd2i9AzCZUA

S volonterom_kom će biti potpisan Ugovor o volontiranju, te po završetku volontiranja će biti dodijeljena Potvrda o volontiranju i/ili Volonterska knjižica te Potvrda o stečenim kompetencijama.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

STIŽE NOVA FRONTA / U utorak u noći naoblaka, od srijede kiša, pljuskovi i grmljavina!

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas u većem dijelu zemlje pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Oblačnije u Gorskom kotaru i na sjevernom Jadranu gdje lokalno može pasti malo kiše. Ujutro uglavnom u unutrašnjosti mjestimice magla. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju mjestimice i jak, a na Jadranu i jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 18 i 23 °C.

U utorak pretežno sunčano uz postupan porast naoblake prema kraju dana. Oblačnije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, poslijepodne i osobito navečer uz povremenu kišu, lokalno i pljuskove i grmljavinu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, u gorju i jak, a na Jadranu će umjereno i jako jugo prema večeri još pojačati. Najniža jutarnja temperatura između 9 i 14, na Jadranu od 14 do 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 20 i 25 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U utorak pretežno sunčano uz postupan porast naoblake, a krajem dana i u noći, najprije na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru mjestimice kiša te pljuskovi i grmljavina. U noći na srijedu i u srijedu uz promjenjivu naoblaku kiše će biti i drugdje, na Jadranu i uz njega i obilne, lokalno u obliku pljuskova s grmljavinom. Kratkotrajno smirivanje vremena u većem dijelu zemlje u četvrtak, a navečer ponovno kiša i pljuskovi, najprije na zapadu. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni i južni, u gorju na udare povremeno i jak. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, u utorak ponegdje i olujno, u srijedu će kratkotrajno oslabjeti i okrenuti na južni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu