magazin
FOTOGALERIJA / Meat Me 5.0 prvog dana donio jedinstvene specijalitete od mesa divljači

Peto izdanje tradicionalnog festivala Meat Me, u organizaciji Turističke zajednice grada Zadra, danas je na staroj pijaci zadarske gradske tržnice na Poluotoku započelo pripremanjem jela od divljači. Svakog dana od 11 do 14 sati te u poslijepodnevnim satima od 18 do 23, odnosno do pola sata iza ponoći u petak i subotu, posjetitelji će moći uživati u mesnim specijalitetima, ponudi autohtonih proizvoda zadarskih OPG-a, vrhunskim vinima i drugim pićima, radionicama te glazbi uživo.
Prvi dan donio je jedinstvena jela pripremljena od divljači, među kojima i ono koje je teško naći u gastronomskoj ponudi drugih krajeva – meso muflona. Ovu jedinstvenu namirnicu ekipa konobe Martina iz Zaglava donosi s Dugog otoka, gdje je muflon kao alohtona divljač naseljen prije pola stoljeća. Oni koji ga do sada nisu upoznali slažu se kako je u kombinaciji s njokima, kako je poslužen na Meat Me 5.0 festivalu, nenadmašno jelo. Zadarski pioniri u području skoro zgotovljene hrane iz tvrtke Tabay priredili su lovački ragu od srne, dok je Hedonist za ručak priredio jelena a la Bourguignon te za večeru Philly Cheese Steak.
– Turističkoj zajednici zanimljive su manifestacije koje se događaju izvan sezone, kako bismo njima obogatili doživljaj onima koji u ovo doba žele posjetiti Zadar. Predsezonu, naime, otvaramo s Tuna, Sushi & Wine Festivalom, dok posezonu na jedan način prije Adventa zatvaramo s Meat Me. Svaki od njih ima svoju publiku, ljudi se mogu opustiti, zaplesati, vjerujem da će biti dobra zabava. Svi se izlagači trude donijeti nešto novo i vjerujem da ćemo uživati u njihovim specijalitetima, rekla je uoči otvaranja direktorica Turističke zajednice Iva Bencun.
Ljubitelji divljači moći će specijalitete danas kušati i u poslijepodnevnim satima, od 18 do 23 sata, a sutra pa nadalje na istom mjestu pripremat će se teletina, piletina, junetina te završno u subotu jela od janjetine i svinjetine. Festivalske porcije prodaju se po pristupačnim cijenama te će dio prihoda biti doniran u humanitarne svrhe. One se mogu zaliti dobrom kapljicom u obližnjem Wine Garden Zadar, gdje se vrhunska vina serviraju po akcijskoj cijeni od 4 eura za čašu bijelog, 5 eura za čašu crnog vina te 27 eura za butelju. Oni koji žele više naučiti o vinima i njihovim sljubljivanjima, moći će to napraviti svakog dana od 13 sati na istom mjestu uz stručno vođenje sommeliera Ivana Stiblika.
– Želimo povezati ponudu jela s našim autohtonim crnim vinima, koja će pratiti gastronomsku ponudu festivala. Prvog dana tako uživamo u zadarskim crnim vinima poznatih svjetskih sorti, drugi dan posvećen je autohtonim zadarskim sortama, petak pjenušcima, dok u subotu priređujemo „okršaj” maraštine i pošipa, otkriva Bencun.
Uz profesionalne kuhare i ove godine nezaobilazan dio Meat Me festivala su učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole predvođeni chefom Renatom Kraljevom, kojima je ovo prilika da se predstave sugrađanima, ali i u kontaktu s drugim kuharima i građanima nauče neke tajne kuharskog i konobarskog zanata.
Sutrašnji dan posvećen je teletini. Program počinje u 11 sati, a posjetitelji će moći kušati Vitello tonnato tvrtke Tabay, Teleću toćadu i Vitello Tonnato po receptu restorana Hedonist te čičvardu sa suhim mesom konobe Martina. U večernjem programu od 18 do 23 sata nastupit će DJ Rkoma te Lucija Marcelić & Pink Noise.
magazin
Brlog pivovara lansira Zadranku – pilsner inspiriran životnim ritmom Zadra

Zadar – grad sunca, mora i savršenog balansa između posla i uživanja. Sada, ta filozofija dolazi u boci – Brlog pivovara predstavlja Zadranku, pilsner koji spaja mediteranski temperament i lakoću postojanja.
“Zadranka je naša oda Zadru, i duhu ovog grada – to je poziv na usporavanje, na uživanje u trenutku, na balans koji je toliko karakterističan za Dalmaciju. Željeli smo stvoriti pivo koje prati ritam grada, bilo da dan završavate uz zalazak sunca ili nazdravljate nakon posla” – poručuju iz Brloga.
Zadranka je lagano gorka, pitka i krušna – baš kako pilsner treba biti. Idealan je izbor za after-work druženja, ljetne večeri uz obalu ili jednostavno – svaki trenutak kada želite pronaći svoj balans.
magazin
Horoskop za 13. ožujka 2025.

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Imat ćete vrlo originalne zamisli na temu erotike i seksa. Druga strana će vas slijediti u stopu.
KARIJERA: Čini se da vam je sad sve potpuno jasno. Više nema nikakvih dvojbi oko nečeg što ste dugo istraživali.
ZDRAVLJE&SAVJET: Izborite se za ono što vam pripada.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaš privatni život danas će se dobrim dijelom odvijati u kuhinji. Pripremat ćete zanimljiv menu, možda i udvoje.
KARIJERA: Oni koji rade s mladima bit će na dobitku. Svi ostali danas će zabavljati kolege na poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Stabilni ste i čvrsti.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Intenzivirat će se komunikacija između vas i osoba suprotnog spola. Oni koji su još sami zateći će se u šarmantnom društvu.
KARIJERA: Na pomolu su neke odluke koje će vam promijeniti „sitnice“ u radnoj sredini. Najavljuje se novi ustroj ili slično.
ZDRAVLJE&SAVJET: Idite na ples.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Oni koji još traže srodnu dušu imat će jaku inspiraciju za zavođenje. Lijepo će se dotjerati, pa potom izaći van.
KARIJERA: Vaši nadređeni vjerojatno će analizirati situaciju i usmjeravati je tako da ona mijenja vaš status. Na bolje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Odmorite se od svega.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete potrošiti više novca nego što ste planirali, a sve s ciljem da nekog impresionirate. Ljubav nema cijenu.
KARIJERA: Sve vaše poslovne ideje dobro se razvijaju i konkretiziraju. Danas malo više radite na ulagačima.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite otvoreni za druge.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete senzualni i maštoviti. Težit ćete intimističkom ozračju. Ostat ćete kod kuće s voljenom osobom. Nije vam do izlazaka.
KARIJERA: Oni koji su očekivali protekciju, danas će je dobiti. Bit će i onih čiji će trud biti iskreno pohvaljen.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ojačat će vaš smisao za humor.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Vaši prijatelji i društvo potaknut će vas da djelujete na ispravan način i zauzmete jedanak stav u ljubavnim pitanjima.
KARIJERA: Ako vam se neki ljudi učine glupi, ne morate im to otvoreno pokazati. Nitko nije savršen, a i s takvima treba znati mudro raditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Duboko dišite.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Ukoliko ste se povezali s osobom iz drugog podneblja, danas ćete se s njom zbližiti još više. Bit ćete zadovoljni.
KARIJERA: Kolege na poslu pokazat će svoju naklonost prema vama. Podržat će vas, simpatizirati ili čak zavoditi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pad imuniteta.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Konačno ćete naći prave riječi i ispravan pristup kojim možete osvojiti nečije srce. Nadvladali ste pretjerivanja.
KARIJERA: Danas bi se mogao dogoditi onaj klik pomoću kojeg će stvari više manje doći na svoje mjesto. Bit će vam drago.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete zadovoljni.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Nastavlja se faza ljubavnih promašaja. Pokušajte sve primati mirno i bez raspravljanja. Budite strpljivi.
KARIJERA: Snagom duha i sjajnim idejama vi ćete nadilaziti umor i stalne zahtjeve koji vam možda i nisu zanimljivi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate smisla za hijerarhiju.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Bit ćete slabi na svoje prijatelje zbog kojih ćete potrošiti koju kunu više. Neka vam ne bude žao, makar partner prigovorio.
KARIJERA: Ako vas netko uznemirava, nemojte uzvraćati istom mjerom. Budite profesionalni, pa će se kad tad postidjeti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Treba vam predah.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 13.03.2025.
LJUBAV: Možda će vam se učiniti da previše popuštate voljenoj osobi, ali sve što dopustite donijet će vam sreću obojima.
KARIJERA: Na poslu ćete se osjećati kao da lutate u maglovitom jutru. Držite se sigurna oslonca, a to su drugi oko vas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne znate dokle možete dogurati.
Magazin
Zašto ovo nismo radili prije? Trik za savršeno oguljeno jaje u jednom potezu

Možda se čini nepotrebno pisati o ovoj temi, no priznajte – i vi ste barem jednom iskusili frustraciju dok ste gulili tvrdo kuhano jaje. Kada ste očekivali da ćete ga oguliti tako da ostane netaknuto – dobili ste jaje čiji su se komadi otkinuli s ljuskom.
To itekako može biti frustrirajuće, pogotovo kada pripremate večeru, salatu ili jelo u kojemu će kuhana jaja biti vidljiva. Otkrili smo trik koji je vrlo jednostavan, a efikasan.
Skuhajte jaja u kipućoj vodi pa pripremite posudu s ledenom vodom. Čim su jaja kuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode, a poželjno je i leda. Ostavite ih barem 5-10 minuta. Nakon što se ohlade, jaja gulite pod mlazom vode. Lagano ih razbijte i gulite ili protresite u posudi s malo vode kako bi se ljuska lakše odvojila.
Zašto ledena voda pomaže?
Nagla promjena temperature uzrokuje skupljanje proteina unutar jajeta i odvaja unutrašnjost od membrane, što čini guljenje lakšim. Također sprječava prekuhavanje – jaja se prestaju kuhati čim ih stavite u ledenu vodu, pa neće postati gumasta. Ljuska u vodi postaje krhkija i lakše puca u većim komadima. Ako želite dodatno olakšati guljenje, u vodu u kojoj se jaja kuhaju dodajte malo sode bikarbone ili octa. Oni mijenjaju pH ljuske, čineći je manje ljepljivom za membranu.
-
magazin1 tjedan prije
Čista je srijeda – počinje korizma. Što je zapravo blagdan Pepelnice?
-
magazin6 dana prije
ŠPICA!
-
ZADAR / ŽUPANIJA1 tjedan prije
(VIDEO) Erlić otvorio TikTok kanal “100postoZadar” / Prva objava: Ante Ćurković kandidat za zamjenika gradonačelnika Zadra!
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
AKO ZATREBA… Donosimo radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…