Magazin
“Mnogo je gore no što smo mislili”: Koliko su nezdravi plinski štednjaci?
Stručnjaci su u novoj studiji saznali da je u 14 europskih zemalja rizik od oboljenja visok unutar samih domova. On je visok zbog ispuštanja spomenutog plina, a pogotovo i zbog kombiniranja unutarnjeg s vanjskim zagađenjem zraka. Italija, Poljska, Rumunjska, Francuska i UK bilježe najveći udio smrti povezanih s upotrebom plinskih štednjaka. Istraživači su po prvi put u mogućnosti precizno procijeniti crne brojke – one preuranjenih smrti kojima je uzrok zagađenje koje dolazi upotrebom plinskih štednjaka.
Radi se o brojci od oko 40 tisuća Europljana godišnje, zaključak je to prve studije ove vrste. Opasnosti dušikovog dioksida poznate su već više od pola stoljeća. Istraživački na Jaume I školi zdravstvenih znanosti u Španjolskoj procijenili su ovu brojku temeljivši je na postojećim zdravstvenim studijama i povezujući ih s vrijednostima dušikovog dioksida u domovima.
Saznali su da je u 14 europskih zemalja rizik od oboljenja visok unutar samih domova. On je visok zbog ispuštanja spomenutog plina, a pogotovo i zbog njegovog miješanja sa zagađenjem zraka.
“1978. smo saznali da je zagađenje NO2-om višestruko veće u onim kuhinjama koje koriste štednjake na plin negoli u onima s električnim štednjacima. Sada smo u mogućnosti toj opasnosti pripisati egzaktnu brojku s njome povezanih smrti”, rekla je voditeljica studije, Juana Maria Delgado-Saborit.
“Razmjer problema je mnogo gori nego što smo mislili. Naše modeliranje za pretpostavku daje da otprilike polovica domova diljem Europe krši preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Vanjsko zagađenje zraka postavlja temelje za to kršenje, ali upravo plinski štednjaci su ti koji domove guraju u zonu visokog rizika.
Koje države su u najvećem riziku?
Trećina Europljana kuha na plinu i oni su ti koji su najugroženiji. Italija, Poljska, Rumunjska, Francuska i UK bilježe najveći udio smrti povezanih s upotrebom plinskih štednjaka.
Kako piše Euronews, kvaliteta zraka u domovima predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje jer Europljani većinu svog vremena provode u stanovima i kućama pa tako domovi ne dobivaju dovoljnu količinu svježeg zraka.
Osim toga, plinski štednjaci znaju, u slučaju neispravnosti, ispuštati i metan, vrlo potentan staklenički plin i to čak i kada su štednjaci isključeni.
Vanjsko onečišćenje
Iako se ono aktivno smanjuje radi EU-ovih smjernica i novih tehnologija koje omogućuju nove načine prijevoza Europljana, pozadinsko zagađenje ostaje bitan faktor visokih razina zagađenja, kako otkriva studija.
Istraživači su koristili desetke zdravstvenih studija koje su utvrdile vjerojatne stope rizika od astme i prerane smrti uzrokovane određenom razinom NO2.
Prethodne studije nisu mogle primijeniti stope rizika na stvarni svijet sve do prošle godine, kada su nizozemski istraživači poduzeli opsežna mjerenja NO2 u domovima i izvan njih u više europskih zemalja kako bi proizveli dosad najprecizniju sliku unutrašnjeg onečišćenja od plinskih kuhala.
Koje su podatke koristili?
Sveučilište je koristilo vladine baze podataka kako bi proširili ove nalaze i mogli proizvesti karte onečišćenja NO2-a iz štednjaka. To je omogućilo istraživačima da izračunaju prve znanstvene procjene preuranjene smrti i slučajeva astme kod djece od NO2 u Europi.
Međutim, stvarna šteta za ljude uzrokovana štednjacima vjerojatno je znatna veća. Nedostatak podataka značio je da su istraživači morali isključiti neke utjecaje onečišćenja koji također mogu pridonijeti višim stopama smrti i astme. I fokusirali su se samo na onečišćenje NO2 jer je ono dobro proučeno od strane epidemiologa.
Ostali štetni zagađivači nastali izgaranjem plina uključuju ugljični monoksid, benzen, formaldehid i čestice. Istraživači kažu da im nedostaju podaci potrebni za točno predviđanje utjecaja tih zagađivača.
Koristeći manje preciznu metodu, procjenjuju da plinski štednjaci uzrokuju otprilike 367 000 slučajeva astme kod djece i 726 000 u svim dobnim skupinama, uključujući ove druge zagađivače, isključujući ugljični monoksid za koji se ne zna da je povezan s astmom.
Što činiti?
EU nema standarde za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, a zakonodavni alati za rješavanje problema su šturi, prema Europskom savezu za javno zdravstvo (EPHA).
Unija bi kasnije ove godine trebala predložiti ažurirana pravila za plinske štednjake i razmatra ograničenja onečišćenja – uključujući NO2.
EPHA poziva Bruxelles da brzo ukine plinska kuhala kroz ograničenja emisija, uz uvođenje financijskih poticaja za prelazak na čišća kuhala.
“Predugo je bilo lako odbacivati opasnosti plinskih kuhala”, kaže Sara Bertucci, voditeljica politike EPHA-e za globalno javno zdravstvo. “Kao i cigarete, ljudi nisu mnogo razmišljali o utjecaju na zdravlje, a poput cigareta, plinski štednjaci su mala vatra koja ispunjava naš dom zagađenjem.”
Kao što su vlade pomogle odviknuti građane od cigareta, EPHA tvrdi da bi nam također trebale pomoći da prestanemo s plinom.
Savez također želi vidjeti obvezne potrošačke oznake na štednjacima kako bi signalizirali rizike od onečišćenja, uparene s javnim obrazovnim kampanjama o rizicima izgaranja goriva u zatvorenom prostoru.
Magazin
Kako izbjeći nakupljanje blagdanskih kilograma? Trener dijeli trikove za uživanje
Blagdani su vrijeme veselja, obiteljskih okupljanja i hrane! Stolovi puni kolača, pečenja i toplih napitaka lako nas mogu natjerati da zaboravimo na zdrave navike, piše trener Tian Jagarić na svom blogu.
“No, dobra vijest je da ne morate birati između uživanja u blagdanima i očuvanja forme. Uz nekoliko praktičnih trikova, možete se zabaviti i održati balans”, kaže.
Ne preskačite obroke prije velike večere
Jedna od najčešćih grešaka je gladovanje tijekom dana kako biste “sačuvali kalorije” za blagdansku večeru. Ovo često vodi do prejedanja jer ćete do stola sjesti izuzetno gladni. Umjesto toga, jedite uravnotežene obroke tijekom dana, bogate proteinima i vlaknima, kako biste se osjećali siti i kontrolirali apetit.
Primjer: Doručak od zobenih pahuljica s voćem i grčki jogurt za užinu osigurat će energiju i spriječiti da navečer pojedete dvostruku porciju kolača.
Birajte pametno na stolu
Blagdanski su stolovi često prepuni različitih jela, ali nije sve na njima jednako. Fokusirajte se na proteinske izvore poput puretine, ribe ili piletine te priloge bogate povrćem. Izbjegavajte previše kruha, pržene hrane i umaka s visokim udjelom masnoća.
Savjet: Prvo napunite tanjur zdravijim opcijama – pečenim povrćem, salatama ili kuhanim prilozima – prije nego što posegnete za težim jelima.
Postavite granicu za slatkiše
Kolači i blagdanske slastice su neodoljivi, ali ključ je u umjerenosti. Nema potrebe da se odričete omiljenih poslastica, ali ograničite porcije i odaberite samo one koje zaista volite. Umjesto da probate svaki kolač na stolu, uzmite dva do tri komada i uživajte polako.
Bonus trik: Napravite i zdraviju verziju omiljenih kolača – zamijenite šećer medom ili zaslađivačem, a bijelo brašno zobenim.
Ostanite aktivni, čak i u gužvi
Blagdani su užurbano vrijeme, ali kratke aktivnosti mogu napraviti veliku razliku. Prošećite nakon obroka, igrajte društvene igre koje uključuju kretanje, poput Twistera ili charades, ili odradite brzi kućni trening.
Primjer brzog treninga: 10 čučnjeva, 10 sklekova, 30 sekundi planka – ponovite 3 puta. To je samo 10 minuta koje možete lako uklopiti u dan.
Pazite na tekuće kalorije
Blagdanska pića, poput kuhanog vina, punča i raznih koktela, mogu sadržavati iznenađujuće mnogo kalorija. Ograničite unos alkoholnih i zaslađenih napitaka, a hidrataciju održavajte vodom ili biljnim čajevima.
Savjet: Ako želite uživati u piću, birajte opcije s manje kalorija, poput suhih vina ili špricera, i pijte polako.
Slušajte tijelo
Jedan od najvažnijih trikova je osluškivanje signala koje vam tijelo šalje. Jedite polako, uživajte u okusima i prestanite jesti kad osjetite sitost. Prejedanje ne mora biti dio blagdana – uživanje dolazi iz trenutka, a ne iz količine hrane.
Postavite realna očekivanja
Blagdani su vrijeme uživanja, a ne stresa zbog svakog zalogaja. Ako se dogodi da pojedete više nego što ste planirali, nemojte si zamjerati. Jedan obilniji obrok neće uništiti vaš trud sve dok se vratite zdravijim navikama sljedeći dan.
“Blagdani ne moraju značiti kraj vaših fitness ciljeva. Uz dozu planiranja, umjerenosti i malo kretanja, možete uživati u svim radostima koje donose Božić i Nova godina, a da pritom izbjegnete blagdanske kilograme. Najvažnije je pronaći balans i uživati u trenutku, jer zdravlje nije samo u tijelu, već i u duši”, zaključio je trener Tian Jagarić.
Magazin
Šest osobina ljudi koji su bili zapostavljeni u djetinjstvu, prema terapeutkinji
Zapostavljena djeca često odrastaju u odrasle osobe koje nose duboke emocionalne rane iz djetinjstva, tvrdi psihoterapeutkinja Mayya Ushioko. Njihova prošlost često utječe na to kako doživljavaju ljubav, odnose i vlastitu vrijednost. U nedavnoj objavi na Instagramu, istaknula je osobine koje se često razvijaju kod onih koji su u najranijim godinama života bili zanemareni.
Imaju tendenciju trpjeti bol, vjerujući da je to oblik ljubavi.
Privlače ih emocionalno nedostupni partneri.
Toleriraju zlostavljanje iz straha od odbacivanja.
Žrtvuju vlastite vrijednosti kako bi se uklopili.
Osjećaju odgovornost za sreću drugih ljudi.
Skloni su patiti u tišini.
Prepoznavanje ovih osobina prvi je korak prema iscjeljenju i izgradnji zdravijih odnosa.
Magazin
Ovi kućanski uređaji troše struju čak i kad su ugašeni
Cijena struje i energije sve je veća, ali iznos računa ipak najviše ovisi o potrošnji. Energetski stručnjak Gordon Wallis iz tvrtke Your NRG dijeli korisne savjete kako tijekom blagdana smanjiti potrošnju energije i time kontrolirati račune. Blagdani često znače više vremena provedenog kod kuće s obitelji, gledanje filmova i kuhanje. No, kako upozorava Wallis, mnogi uređaji troše energiju čak i kad su u stanju pripravnosti, piše Express, a prenosi net.hr.
“Televizori, igraće konzole i punjači za mobitele tri su glavna krivca koji nastavljaju trošiti energiju čak i kad se ne koriste”, istaknuo je Wallis. Jednostavnim isključivanjem uređaja iz utičnice možete smanjiti potrošnju i primijetiti razliku na računu.
Ušteda energije u kuhinji
Kuhinja je tijekom blagdana jedno od najvećih žarišta potrošnje energije, posebno kada je u pitanju priprema božićne večere. Pećnice su među najskupljim uređajima za korištenje, jer je često potrebno više sati kuhanja.
“Za manje porcije ili priloge razmislite o korištenju friteze na vrući zrak. Brža je i troši manje energije od pećnice”, savjetovao je Wallis.
Ako koristite štednjak, Wallis preporučuje upotrebu posuda odgovarajuće veličine s poklopcima kako biste zadržali toplinu i uštedjeli do 10 posto energije.
Wallis ističe kako je toplinu iz pećnice moguće iskoristiti za dodatno grijanje doma.
“Kad završite s kuhanjem, ostavite vrata pećnice otvorena kako bi se toplina proširila prostorom. To može pomoći u smanjenju troškova grijanja”.
Iako će troškovi energije rasti u nadolazećoj godini, pažljivo upravljanje potrošnjom može pomoći u smanjenju ukupnih računa. Isključivanje uređaja, pametno kuhanje i iskorištavanje topline iz pećnice samo su neki od načina na koje možete kontrolirati svoje troškove tijekom blagdana.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
DR. SORIĆ VODIO RADIONICU U OB / Zadarska Urologija potvrdila se kao centar izvrsnosti urološke laparoskopije
-
ZADAR / ŽUPANIJA21 sat prije
USUSRET BOŽIĆU / Evo kako u nedjelju rade trgovine u Zadru…
-
Svijet3 dana prije
Opasni virus se vratio, pronađen je u otpadnim vodama europskih zemalja: Evo što su idući koraci
-
ZADAR / ŽUPANIJA3 dana prije
UKLJUČEN METEOALARM / Za vikend obilni pljuskovi, snijeg i orkanska bura!