Magazin
Nutricionisti: Žene starije od 40 godina iz prehrane trebaju izbaciti četiri stvari

Hormonska neravnoteža postaje česta briga kod starijih žena, osobito nakon 40. godine, zbog prirodnih promjena poput perimenopauze i menopauze te promjena u razinama estrogena i progesterona. Te promjene mogu uzrokovati simptome poput umora, debljanja, promjena raspoloženja i problema sa snom.
Iako su te promjene neizbježne, postoje određeni koraci koje žene mogu poduzeti kako bi ublažile simptome, a jedan od njih je izbacivanje određenih stvari iz prehrane.
Dijetetičarka Taylor Stolt, liječnica dr. Tanya Beaubrun i nutricionistica Lisa Richards otkrile su koje napitke i namirnice žene trebale izbjegavati ili ograničiti nakon 40. godine.
Biljno meso
Biljno meso često se reklamira kao zdrav izbor, no može imati negativne posljedice na hormone. Problem s ovom hranom je visok udio soje. Prekomjerna konzumacija fitoestrogena, spoja prisutnog u soji koji oponaša estrogen u tijelu, može uzrokovati hormonske oscilacije kod starijih žena.
“Mnoga biljna mesa sadrže sojine proteinske izolate koji mogu oponašati estrogen u tijelu i potencijalno dovesti do neravnoteže, posebno kod žena osjetljivih na fluktuacije estrogena. Ovi proizvodi također često sadrže aditive, konzervanse i umjetne arome koje mogu poremetiti endokrini sustav i pridonijeti hormonskim neravnotežama”, objašnjava Stolt za SheFinds.
Mliječni proizvodi
Problem s mliječnim proizvodima leži u prirodnim hormonima, poput estrogena i progesterona, koje proizvode krave. Starije žene, koje već doživljavaju promjene u razinama estrogena, mogu dodatno narušiti hormonalnu ravnotežu ako prekomjerno konzumiraju mliječne proizvode.
“Mliječni proizvodi sadrže prirodne hormone, poput estrogena i progesterona, koji mogu ometati tjelesnu regulaciju hormona”, navodi Richards.
Beaubrun dodaje: “Hormoni i antibiotici u neorganskom mlijeku mogu poremetiti razine estrogena i progesterona. Odabir mlijeka bez hormona, organskog mlijeka ili zamjene za mliječne proizvode, može pomoći.”
Zaslađena pića
Bez obzira na to u kojem smo životnom razdoblju, zaslađena pića nisu dobar izbor. Pića poput voćnih sokova, kave, gaziranih pića ili energetskih napitaka uzrokuju skokove inzulina, što utječe na hormone.
Stolt pojašnjava: “Ta pića uzrokuju skokove inzulina, smanjujući globulin koji veže spolne hormone (SHBG), što može povisiti razine estrogena i testosterona. Visoki inzulin također potiče kroničnu upalu i narušava signale gladi, što može dovesti do prejedanja i debljanja. Višak masnog tkiva proizvodi više estrogena, dodatno pogoršavajući dominaciju estrogena.”
Srećom, postoje brojne namirnice koje možemo konzumirati umjesto toga kako bismo spriječili hormonsku neravnotežu i ublažili simptome. Losos, povrće iz porodice krstašica, bobičasto voće i avokado samo su neke od namirnica koje Stolt preporučuje. Ta hrana pomaže u smanjenju upale, podržava zdravu proizvodnju hormona, pomaže u detoksikaciji jetre i bogata je vlaknima.
Beaubrun također predlaže da “tehnike smanjenja stresa, poput joge i mindfulnessa, uz dodatke poput magnezija ili adaptogena, dodatno mogu pridonijeti hormonalnoj ravnoteži.”
Alkohol
Svi znamo za negativne strane alkohola, unatoč tome što je jedno od najpopularnijih pića u svijetu. Alkohol zapravo može utjecati na ključne procese regulacije hormona, posebno kako tijelo stari, a metabolizam se usporava.
Stolt otkriva da alkohol utječe na gotovo svaki hormon u tijelu, ali ne u dobrom smislu. “Ovo piće narušava funkciju jetre koja igra ključnu ulogu u metaboliziranju estrogena, što dovodi do neravnoteža poput dominacije estrogena. Čak i jedno piće može značajno smanjiti proizvodnju melatonina, narušavajući san i izazivajući niz hormonskih problema. Alkohol također snižava progesteron, povećava razine testosterona i slabi funkciju nadbubrežne žlijezde, što doprinosi neravnoteži hormona stresa”, objasnila je.
Magazin
Doktori: Muči vas nadutost i loša probava? Prestanite s tri uobičajene navike

Početak dana s probavnim problemima poput nadutosti može biti frustrirajući i neugodan, a također može negativno utjecati na samopouzdanje. Dobra vijest je da postoje načini kako izbjeći ove probleme.
Stručnjak za akupunkturu dr. Kenny Mittelstadt i dijetetičarka dr. Dana Ellis Hunnes ističu da određeni izbori za doručak mogu dovesti do nadutosti ometajući prirodnu ravnotežu crijeva i usporavajući probavu. Biti svjestan ovih pogrešaka i zamijeniti ih zdravijim navikama može pomoći u smanjenju nadutosti, održavanju energije i vraćanju povjerenja u vlastito tijelo.
Brzo jedenje
Ubrzan životni tempo često nas prisiljava da jedemo u žurbi, osobito u jutarnjim satima. Međutim, prema dr. Mittelstadtu, jedenje u stresu ili žurbi može oslabiti “odmorni i probavni” živčani sustav, što usporava proizvodnju probavnih enzima.
“Ovo smanjenje probavne učinkovitosti može ostaviti nedovoljno probavljenu hranu u probavnom traktu, što vodi do fermentacije, nadutosti i nelagode”, upozorava za SheFinds. Preporučuje da, kako bismo poboljšali probavu, sjednemo u mirno okruženje, temeljito žvačemo i uživamo u hrani, jer će to pretvoriti obrok u iscjeljujuću praksu.
Pijenje kave na prazan želudac
Ako ste u žurbi i preskočite doručak, možda ćete posegnuti za kavom kao jutarnjim “pogonom”. No, prema dr. Mittelstadtu, ovo je loš izbor za probavu.
“Kava je prirodni stimulans. Pijenje kave na prazan želudac može stimulirati i iritirati probavni sustav, posebno kada nema hrane na koju bi želučana kiselina i drugi probavni sokovi mogli djelovati”, rekao je. Ovo može uzrokovati poremećaj u mikrobiomu, što dovodi do upale i nadutosti. On preporučuje da, umjesto toga, pojedemo uravnotežen obrok ili užinu sa zdravim mastima i proteinima prije nego što popijemo kavu, što će zaštititi sluznicu želuca i održati zdravlje crijeva.
Nedovoljna hidracija
Nedovoljna količina tekućine, osobito vode, može pridonijeti jutarnjoj nadutosti. Tijekom noći tijelo prolazi kroz razdoblje odmora i popravka, tijekom kojeg nastavlja obavljati važne funkcije poput probave i uklanjanja otpada, ističe dr. Hunnes. Bez dovoljnog unosa tekućine, tijelo može imati problema s pravilnom probavom hrane i premještanjem otpada kroz probavni sustav, što dovodi do osjećaja nadutosti i nelagode nakon buđenja.
Magazin
Četiri znaka da je dijete introvertirano, prema istraživanjima

Svako dijete ima jedinstvene osobine koje oblikuju njegov rast, razvoj i ponašanje. Dok su neki mališani društveni i uživaju u interakciji s drugima, introvertirana djeca preferiraju mirniji pristup i obnavljaju energiju kroz vrijeme koje provode sami.
Odgajanje introvertiranog djeteta može zahtijevati specifične strategije jer njihova priroda često podrazumijeva drugačiji način nošenja s emocijama i socijalnim situacijama. U nastavku su neki od ključnih znakova koji mogu pomoći u prepoznavanju introvertiranog ponašanja kod djece.
Tantrumi i uzrujanost nakon napornog dana
Jedan od znakova da je dijete introvert jest ako nakon napornog dana postane uzrujano ili ima tantrume. Dan proveden u obavljanju raznih aktivnosti, na zabavi ili u školi može biti vrlo iscrpljujući za introvertirano dijete. Istraživanje koje je proveo The Child Mind Institute pokazuje da djeca koja su preopterećena stimulacijama, poput zvukova i svjetala, mogu osjetiti previše informacija, što rezultira tantrumima, piše YourTango.
Preferiranje solo igre
Introvertirana djeca često više uživaju u igri sama nego u igri s drugom djecom. Umjesto da se igraju u velikim grupama, introverti biraju samostalnu igru koja im omogućava da koriste svoju maštu i koncentriraju se na vlastite misli. Istraživanje s University of Minnesota pokazuje da takvo ponašanje nije razlog za zabrinutost, već je to prirodan dio introvertirane osobnosti koji može biti koristan za njihov razvoj.
Oklijevanje pri isprobavanju novih stvari
Introvertirana djeca često su oprezna kada treba isprobati nove stvari, jer nova iskustva obično uključuju i nove ljude i nepoznate situacije. Takva djeca obično doživljavaju pojačanu anksioznost i preopterećenje zbog svoje sklonosti mirnim, poznatim okruženjima. Prema studiji iz 2020. godine, introvertirana djeca često prvo promatraju nove situacije i tek tada počinju sudjelovati kad se osjećaju spremnima, što je prirodan odgovor na promjene u okruženju.
Poteškoće u izražavanju emocija
Introverti su skloni interno obrađivati svoje emocije, zbog čega im može biti teško razgovarati o njima s drugima, čak i s roditeljima. Stručnjaci savjetuju da roditelji ne forsiraju razgovor o emocijama, već da djetetu daju vremena da procesuira svoja osjećanja i priđe im kad bude spremno. Iako introvertirana djeca mogu imati poteškoća u izražavanju, važno je pokazati im da ste uvijek tu za njih i da im pružate ljubav i podršku kada god to zatrebaju.
Magazin
Otkriveno što se točno događa s tijelom ako pijemo kavu svaki dan

Iako kavopijama sasvim sigurno ne treba još jedan razlog da nastave konzumirati svoj omiljeni napitak, novo istraživanje pokazuje da je kava korisna za zdravlje crijeva, piše Food&Wine.
Kava je poznata po svojim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, ali ima i druge zdravstvene dobrobiti. Zapravo, tisuće kemijskih spojeva nalazi se u svakoj šalici, što pomaže u poboljšanju mentalne budnosti, smanjuje upalne procese, dobra je za zdravlje srca, pa čak i ublažava bolove nakon vježbanja. Nedavna studija, objavljena u časopisu Nature Microbiology, otkriva novu dobrobit kave – podržava rast korisnih crijevnih bakterija.
Što su istraživači otkrili?
U ovoj studiji istraživači su analizirali uzorke stolice 22.867 sudionika kako bi otkrili utjecaj kave na crijevne bakterije. Sudionike su kategorizirali u tri skupine: skupinu “nikad” (oni koji piju manje od tri šalice mjesečno), “umjerene kavopije” (oni koji su konzumirali tri šalice mjesečno do tri šalice dnevno) i “teške kavopije” (oni koji piju tri ili više šalica dnevno).
Pokazalo se da su osobe koje piju kavu imale visoke razine specifičnog soja bakterije Lawsonibacter asaccharolyticus. Rezultati ukazuju da ispijanje kave može imati pozitivan učinak na crijeva tako što pomaže rast “dobrih” bakterija.
Koliko je uopće važno zdravlje crijeva?
“Ispostavilo se da je mikrobiom u crijevima vjerojatno mnogo važniji nego što smo očekivali”, kaže Michael Caplan, profesor na Sveučilištu u Chicagu i glavni znanstveni direktor u Endeavour Healthu. Objašnjava da su korisne bakterije u crijevima ključne za cjelokupno zdravlje, a imati raznolik mikrobiom je ključno. Zdrava crijeva mogu pomoći u sprječavanju putničkog proljeva, proljeva izazvanog antibioticima, a mogu čak igrati ulogu u suzbijanju pretilosti, srčanih bolesti i ishodima kemoterapije.
U crijevima se nalazi i većina imunoloških stanica, zbog čega je vitalno zaštititi i održati njihovu snagu. Zdrava crijeva također podržavaju probavu, smanjuju upale i utječu na razmišljanje. Jeste li ikada osjetili nervozu i primijetili da vam je utroba počela izazivati nelagodu? Naša crijeva i mozak blisko su isprepleteni.
Kako točno kava potiče korisne bakterije?
Chaplan ističe da zapravo nije samo kofein taj koji potiče korisne bakterije, jer čak i ispijanje kave bez kofeina ima pozitivan učinak na crijeva. Ključni doprinos vjerojatno su polifenoli, uključujući klorogensku kiselinu i kininsku kiselinu, koji se nalaze u kavi i pomažu potaknuti rast ove korisne bakterije. Znanost sugerira da polifenoli djeluju poput prebiotika. Oni hrane i potiču rast korisnih crijevnih bakterija.
Kao i sa svakim novim otkrićem, potrebna su dodatna istraživanja, posebice kada je riječ o potencijalu saharolitika. Chaplan objašnjava da je ovaj soj bakterije identificiran tek u posljednjih pet godina, tako da još ne razumijemo u potpunosti kako pridonosi zdravstvenim dobrobitima. Potrebno je više istraživanja da bi se shvatilo kako ova bakterija može pridonijeti poboljšanju zdravlja.
A koliko kave treba popiti da bi se postigle prednosti? “U redu je popiti jednu ili dvije šalice kave dnevno, to bi bilo dovoljno da potakne crijevnu floru da bude spremna za poboljšanje dugoročnog zdravlja”, kaže Caplan.
To je u skladu s preporukama. američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), prema kojima unos kofeina ne bi trebao biti veći od 400 miligrama dnevno ili oko četiri šalice kuhane kave. I dobra vijest za one koji vole malo mlijeka ili malo šećera u kavi, studija je pokazala da ovi dodaci ne utječu na dobrobiti za zdravlje crijeva.
Ovo novo istraživanje je uzbudljiva vijest za kavopije, s obzirom na to da se kavu tek u posljednje vrijeme povezuje s poboljšanim zdravljem crijeva. Ali ne zaboravite na drugu hranu i pića koja također mogu podržati zdrava crijeva, poput jogurta, kefira te fermentirane hrane.
-
ZADAR / ŽUPANIJA4 dana prije
#BARABA / Sveti Šime (Erlić)
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prije
ŽUPANIJSKI DANI 2025. / U petak Smotra klapa Zadarske županije u crkvi sv. Donata
-
ZADAR / ŽUPANIJA5 dana prije
FOTOGALERIJA IZ KATEDRALE / Nadbiskup Zgrablić: “Ne slavimo Uskrs samo s pjesmom, boljim ručkom, slobodnim danom, zabavom… nego sa životom, s djelima”
-
Hrvatska5 dana prije
Stižu velike novosti u kaznama za vozače: Evo što se sve mijenja