Connect with us

Magazin

Osam znakova depresije kod djece koje ne smijemo zanemariti, prema psihologinji

Objavljeno

-

Depresija je stanje koje karakteriziraju duboki osjećaji tuge, gubitak interesa za svakodnevne aktivnosti, te emocionalne i fizičke promjene poput umora i promjena u apetitu. Osobe koje pate od depresije često se bore s negativnim mislima i osjećajem beznađa, što može utjecati na njihovu svakodnevicu. Depresija može uzrokovati i fizičke simptome poput promjena u spavanju, glavobolja i opće iscrpljenosti.

No, osim odraslih, i djeca mogu pokazivati znakove depresije. Ipak, da bi im se pružila potrebna podrška, važno je prepoznati simptome. U nedavnoj objavi, dječja psihologinja, mama i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, istaknula je osam znakova depresije kod djece koje je lako previdjeti, a ne bismo ih smjeli zanemariti.

1.Povlačenje i izolacija
2.Razdražljivost
3.Gubitak interesa za aktivnosti koje su ranije voljela
4.Niska energija i smanjena motivacija
5.Promjene u higijenskim navikama (izbjegavanje tuširanja i pranja zubi…)
6.Fizičke tegobe (glavobolje, bolovi u trbuhu, drugi fizički simptomi bez jasnog medicinskog uzroka)
7.Poteškoće s koncentracijom
8.Preplavljujući osjećaji krivnje ili srama (osjećaj bezvrijednosti ili pretjerana krivnja zbog manjih problema).

“Na odraslima je da prepoznaju znakove koji upućuju na to da nešto nije u redu s djecom, jer ona to često ne znaju izraziti. Najbolji način za prepoznavanje depresije kod djece nije obraćanje pažnje na to što govore, već promatranje njihova ponašanja. Ako sumnjate da dijete ima depresiju, prvi korak je razgovor; objasnite mu promjene koje ste primijetili i zajedno planirajte pronalazak stručnjaka za mentalno zdravlje koji može procijeniti situaciju. Vi i vaše dijete nikada niste sami na ovom putu”, zaključila je psihologinja u opisu objave.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Pet najpametnijih pasmina

Objavljeno

-

By

Psi su nevjerojatno inteligentne životinje, a neke pasmine ističu se svojim sposobnostima rješavanja problema, brzim učenjem i prilagodljivošću.

Dr. Stanley Coren, vodeći stručnjak za ponašanje pasa i profesor psihologije, identificirao je tri vrste inteligencije kod pasa: instinktivnu, prilagodljivu i radnu. Na temelju tih kriterija, Coren je napravio popis najpametnijih pasmina pasa u svojoj knjizi “The Intelligence of Dogs”.

Graničarski škotski ovčar
Graničarski škotski ovčar, poznat kao najinteligentnija pasmina, sposoban je naučiti nove naredbe u samo pet ponavljanja. Slavni graničarski škotski ovčar, Chaser, naučio je čak 1022 različita naziva igračaka zahvaljujući strpljivom treningu svog vlasnika. Ova pasmina zahtijeva mnogo fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije te će često pokušati “okupljati” druge ljubimce ili čak članove obitelji kada se osjeća anksiozno.

Pudlica
Pudlice dolaze u tri veličine, a sve su poznate po inteligenciji i lakoći učenja novih trikova. Njihova potreba za mentalnim izazovima često ih čini izvrsnim partnerima za razne igre i zadatke, uključujući plivanje i lov. Ova pasmina posebno voli sudjelovati u aktivnostima poput cirkuskih točaka, što dodatno pokazuje njihovu prilagodljivost i talent.

Njemački ovčar
Njemački ovčari, osim što su vjerni i odani, izvrsni su u učenju složenih zadataka. Zbog svoje izdržljivosti i visoke energije najbolji su za aktivne obitelji te uspijevaju u ulogama poput policijskih i spasilačkih pasa. Njihova brzina učenja i prilagodljivost čine ih idealnima za razne radne zadatke, a odlikuju se i izrazitom vjernošću.

Zlatni retriver
Poznati po prijateljskom karakteru i ljubavi prema vodi, zlatni retriveri spajaju zabavan duh s inteligencijom. Njihova sposobnost brzog učenja naredbi te vještine u tragovima i lovu čine ih izvrsnima za obitelji, kao i za radne zadatke koji uključuju njuškanje i pronalaženje.

Doberman
Dobermani su poznati po visokoj inteligenciji i brzom učenju te su često korišteni kao terapijski psi i spasitelji u potragama. Iako su izuzetno zaštitnički nastrojeni, ovi psi mogu biti i privrženi, što ih čini odličnim pratiteljima. Zbog svoje intuitivnosti i snažnog njuha, lako prepoznaju potencijalne prijetnje.

 
Nastavi čitati

Magazin

Nutricionisti: Žene starije od 40 godina iz prehrane trebaju izbaciti četiri stvari

Objavljeno

-

Hormonska neravnoteža postaje česta briga kod starijih žena, osobito nakon 40. godine, zbog prirodnih promjena poput perimenopauze i menopauze te promjena u razinama estrogena i progesterona. Te promjene mogu uzrokovati simptome poput umora, debljanja, promjena raspoloženja i problema sa snom.

Iako su te promjene neizbježne, postoje određeni koraci koje žene mogu poduzeti kako bi ublažile simptome, a jedan od njih je izbacivanje određenih stvari iz prehrane.

Dijetetičarka Taylor Stolt, liječnica dr. Tanya Beaubrun i nutricionistica Lisa Richards otkrile su koje napitke i namirnice žene trebale izbjegavati ili ograničiti nakon 40. godine.

Biljno meso
Biljno meso često se reklamira kao zdrav izbor, no može imati negativne posljedice na hormone. Problem s ovom hranom je visok udio soje. Prekomjerna konzumacija fitoestrogena, spoja prisutnog u soji koji oponaša estrogen u tijelu, može uzrokovati hormonske oscilacije kod starijih žena.

    “Mnoga biljna mesa sadrže sojine proteinske izolate koji mogu oponašati estrogen u tijelu i potencijalno dovesti do neravnoteže, posebno kod žena osjetljivih na fluktuacije estrogena. Ovi proizvodi također često sadrže aditive, konzervanse i umjetne arome koje mogu poremetiti endokrini sustav i pridonijeti hormonskim neravnotežama”, objašnjava Stolt za SheFinds.

    Mliječni proizvodi
    Problem s mliječnim proizvodima leži u prirodnim hormonima, poput estrogena i progesterona, koje proizvode krave. Starije žene, koje već doživljavaju promjene u razinama estrogena, mogu dodatno narušiti hormonalnu ravnotežu ako prekomjerno konzumiraju mliječne proizvode.

      “Mliječni proizvodi sadrže prirodne hormone, poput estrogena i progesterona, koji mogu ometati tjelesnu regulaciju hormona”, navodi Richards.

      Beaubrun dodaje: “Hormoni i antibiotici u neorganskom mlijeku mogu poremetiti razine estrogena i progesterona. Odabir mlijeka bez hormona, organskog mlijeka ili zamjene za mliječne proizvode, može pomoći.”

      Zaslađena pića
      Bez obzira na to u kojem smo životnom razdoblju, zaslađena pića nisu dobar izbor. Pića poput voćnih sokova, kave, gaziranih pića ili energetskih napitaka uzrokuju skokove inzulina, što utječe na hormone.

        Stolt pojašnjava: “Ta pića uzrokuju skokove inzulina, smanjujući globulin koji veže spolne hormone (SHBG), što može povisiti razine estrogena i testosterona. Visoki inzulin također potiče kroničnu upalu i narušava signale gladi, što može dovesti do prejedanja i debljanja. Višak masnog tkiva proizvodi više estrogena, dodatno pogoršavajući dominaciju estrogena.”
        Srećom, postoje brojne namirnice koje možemo konzumirati umjesto toga kako bismo spriječili hormonsku neravnotežu i ublažili simptome. Losos, povrće iz porodice krstašica, bobičasto voće i avokado samo su neke od namirnica koje Stolt preporučuje. Ta hrana pomaže u smanjenju upale, podržava zdravu proizvodnju hormona, pomaže u detoksikaciji jetre i bogata je vlaknima.

        Beaubrun također predlaže da “tehnike smanjenja stresa, poput joge i mindfulnessa, uz dodatke poput magnezija ili adaptogena, dodatno mogu pridonijeti hormonalnoj ravnoteži.”

        Alkohol
        Svi znamo za negativne strane alkohola, unatoč tome što je jedno od najpopularnijih pića u svijetu. Alkohol zapravo može utjecati na ključne procese regulacije hormona, posebno kako tijelo stari, a metabolizam se usporava.

          Stolt otkriva da alkohol utječe na gotovo svaki hormon u tijelu, ali ne u dobrom smislu. “Ovo piće narušava funkciju jetre koja igra ključnu ulogu u metaboliziranju estrogena, što dovodi do neravnoteža poput dominacije estrogena. Čak i jedno piće može značajno smanjiti proizvodnju melatonina, narušavajući san i izazivajući niz hormonskih problema. Alkohol također snižava progesteron, povećava razine testosterona i slabi funkciju nadbubrežne žlijezde, što doprinosi neravnoteži hormona stresa”, objasnila je.

           
          Nastavi čitati

          Magazin

          “Mnogo je gore no što smo mislili”: Koliko su nezdravi plinski štednjaci?

          Objavljeno

          -

          By

          Stručnjaci su u novoj studiji saznali da je u 14 europskih zemalja rizik od oboljenja visok unutar samih domova. On je visok zbog ispuštanja spomenutog plina, a pogotovo i zbog kombiniranja unutarnjeg s vanjskim zagađenjem zraka. Italija, Poljska, Rumunjska, Francuska i UK bilježe najveći udio smrti povezanih s upotrebom plinskih štednjaka. Istraživači su po prvi put u mogućnosti precizno procijeniti crne brojke – one preuranjenih smrti kojima je uzrok zagađenje koje dolazi upotrebom plinskih štednjaka.

          Radi se o brojci od oko 40 tisuća Europljana godišnje, zaključak je to prve studije ove vrste. Opasnosti dušikovog dioksida poznate su već više od pola stoljeća. Istraživački na Jaume I školi zdravstvenih znanosti u Španjolskoj procijenili su ovu brojku temeljivši je na postojećim zdravstvenim studijama i povezujući ih s vrijednostima dušikovog dioksida u domovima.

          Saznali su da je u 14 europskih zemalja rizik od oboljenja visok unutar samih domova. On je visok zbog ispuštanja spomenutog plina, a pogotovo i zbog njegovog miješanja sa zagađenjem zraka.

          “1978. smo saznali da je zagađenje NO2-om višestruko veće u onim kuhinjama koje koriste štednjake na plin negoli u onima s električnim štednjacima. Sada smo u mogućnosti toj opasnosti pripisati egzaktnu brojku s njome povezanih smrti”, rekla je voditeljica studije, Juana Maria Delgado-Saborit.

          “Razmjer problema je mnogo gori nego što smo mislili. Naše modeliranje za pretpostavku daje da otprilike polovica domova diljem Europe krši preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Vanjsko zagađenje zraka postavlja temelje za to kršenje, ali upravo plinski štednjaci su ti koji domove guraju u zonu visokog rizika.

          Koje države su u najvećem riziku?
          Trećina Europljana kuha na plinu i oni su ti koji su najugroženiji. Italija, Poljska, Rumunjska, Francuska i UK bilježe najveći udio smrti povezanih s upotrebom plinskih štednjaka.

          Kako piše Euronews, kvaliteta zraka u domovima predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje jer Europljani većinu svog vremena provode u stanovima i kućama pa tako domovi ne dobivaju dovoljnu količinu svježeg zraka.

          Osim toga, plinski štednjaci znaju, u slučaju neispravnosti, ispuštati i metan, vrlo potentan staklenički plin i to čak i kada su štednjaci isključeni.

          Vanjsko onečišćenje
          Iako se ono aktivno smanjuje radi EU-ovih smjernica i novih tehnologija koje omogućuju nove načine prijevoza Europljana, pozadinsko zagađenje ostaje bitan faktor visokih razina zagađenja, kako otkriva studija.

          Istraživači su koristili desetke zdravstvenih studija koje su utvrdile vjerojatne stope rizika od astme i prerane smrti uzrokovane određenom razinom NO2.

          Prethodne studije nisu mogle primijeniti stope rizika na stvarni svijet sve do prošle godine, kada su nizozemski istraživači poduzeli opsežna mjerenja NO2 u domovima i izvan njih u više europskih zemalja kako bi proizveli dosad najprecizniju sliku unutrašnjeg onečišćenja od plinskih kuhala.

          Koje su podatke koristili?
          Sveučilište je koristilo vladine baze podataka kako bi proširili ove nalaze i mogli proizvesti karte onečišćenja NO2-a iz štednjaka. To je omogućilo istraživačima da izračunaju prve znanstvene procjene preuranjene smrti i slučajeva astme kod djece od NO2 u Europi.

          Međutim, stvarna šteta za ljude uzrokovana štednjacima vjerojatno je znatna veća. Nedostatak podataka značio je da su istraživači morali isključiti neke utjecaje onečišćenja koji također mogu pridonijeti višim stopama smrti i astme. I fokusirali su se samo na onečišćenje NO2 jer je ono dobro proučeno od strane epidemiologa.

          Ostali štetni zagađivači nastali izgaranjem plina uključuju ugljični monoksid, benzen, formaldehid i čestice. Istraživači kažu da im nedostaju podaci potrebni za točno predviđanje utjecaja tih zagađivača.

          Koristeći manje preciznu metodu, procjenjuju da plinski štednjaci uzrokuju otprilike 367 000 slučajeva astme kod djece i 726 000 u svim dobnim skupinama, uključujući ove druge zagađivače, isključujući ugljični monoksid za koji se ne zna da je povezan s astmom.

          Što činiti?
          EU nema standarde za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, a zakonodavni alati za rješavanje problema su šturi, prema Europskom savezu za javno zdravstvo (EPHA).

          Unija bi kasnije ove godine trebala predložiti ažurirana pravila za plinske štednjake i razmatra ograničenja onečišćenja – uključujući NO2.

          EPHA poziva Bruxelles da brzo ukine plinska kuhala kroz ograničenja emisija, uz uvođenje financijskih poticaja za prelazak na čišća kuhala.

          “Predugo je bilo lako odbacivati ​​opasnosti plinskih kuhala”, kaže Sara Bertucci, voditeljica politike EPHA-e za globalno javno zdravstvo. “Kao i cigarete, ljudi nisu mnogo razmišljali o utjecaju na zdravlje, a poput cigareta, plinski štednjaci su mala vatra koja ispunjava naš dom zagađenjem.”

          Kao što su vlade pomogle odviknuti građane od cigareta, EPHA tvrdi da bi nam također trebale pomoći da prestanemo s plinom.

          Savez također želi vidjeti obvezne potrošačke oznake na štednjacima kako bi signalizirali rizike od onečišćenja, uparene s javnim obrazovnim kampanjama o rizicima izgaranja goriva u zatvorenom prostoru.

           
          Nastavi čitati
          Oglasi
          Oglasi
          Oglasi

          U trendu