Connect with us

magazin

Samohrana majka podijelila pet trikova uz koje uštedi gotovo 1000 eura na računima

Objavljeno

-

Pixabay

Samohrana mama otkrila je pet jednostavnih i pametnih trikova kojima možete uštedjeti oko 960 eura na računima.

Kad se Karena Sophia (44), mama dvoje tinejdžera i feng shui savjetnica iz engleskog Worcestershirea, prije četiri godine uselila u svoju kuću iz viktorijanskog razdoblja, njeni računi za plin i struju iznosili su 240 eura mjesečno. Kao da to nije dovoljno visoko, e-mail njezinog dobavljača energije prijetio je povećanjem njenih mjesečnih plaćanja na pozamašnih 542 eura.

“Samohrana sam mama, ne mogu si priuštiti da plaćam toliko. Znala sam da moram nešto učiniti u vezi s tim”, rekla je Karena.

Ona je zaustavila porast svojih računa uz nekoliko pametnih i jednostavnih trikova. Net.hr prenosi da je smanjila svoje isplate na samo 163 eura mjesečno, čime je uštedjela gotovo 964 eura godišnje.

Evo o kojim se trikovima radi!

1. Obložila je stražnju stranu radijatora

Karenino prvo jednostavno, brzo i jeftino rješenje bilo je dodavanje toplinske obloge na stražnju stranu radijatora.

“Većina topline iz radijatora nestaje kroz zidove, tako da postavljanje toplinske obloge, koju sam kupila za 12 eura na internetu i izrezala, između radijatora i zidova pomaže zadržati toplinu unutra. To znači učinkovito reflektiranje topline natrag u sobu, tako da ne moram dugo imati uključeno centralno grijanje. Mogla sam odmah osjetiti razliku u sobi”, objasnila je.

2. Dodatna izolacija kuće

Karena je stavila zavjesu na dno svog stubišta kako ne bi gubila toplinu na stepenicama te je trakom začepila pukotine na prozorima. Također je dodala dodatnu izolaciju na visokim stropovima i u podrumu.

“Vrlo je skupo ugraditi vanjsku izolaciju, pogotovo ako kuća nema šuplje zidove, poput moje koja je sagrađena 1900. godine i tražili su da platim 10.855 eura! Ali unutarnja izolacija je lakša za napraviti i košta mnogo manje. Popravak pukotina u zidovima i vratima pomaže u smanjenju gubitka topline”, istaknula je Karena.

3. Električne deke na krevetima i sofama

Karena, također, ima električne deke na krevetima i na sofi, a platila ih je oko 54 eura. Ona je tako smanjila količinu grijanja u hladnijim mjesecima s pet sati dnevno na samo jedan sat ujutro i jedan navečer.

4. Počela je koristiti fritezu na vrući zrak

Karena je također počela koristiti fritezu na vrući zrak za gotovo sve svoje kuhanje i priprema više obroka odjednom koje kasnije brzo podgrije i tako troši manje električne energije.

Više gotovo nikad ne uključuje svoju pećnicu, a kad to učini, ima sjajan trik za uštedu energije.

“Mnogi ljudi to ne znaju, ali metalna posuda za pečenje uzrokuje da pećnica troši više električne energije, pa je bolje raditi obroke u nekoj od drugog materijala kako biste potrošili manje energije”, objasnila je.

5. Praktičnija i štedljivija sušilica rublja

Karena je, također, zamijenila svoju kondenzacijsku sušilicu rublja sa sušilicom s toplinskom pumpom te tako uštedi oko šest eura mjesečno.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Djed Božićnjak, Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri – tradicionalni Badnjak u sklopu Adventa u Zadru!

Objavljeno

-

By

Zadarski Badnjak na Poluotoku još jednom će potvrditi zašto je poseban – jer nije riječ samo o odličnoj glazbi, već o susretima, zajedništvu i atmosferi koja povezuje sve generacije.

Svi itekako znaju da Badnjak u ovom gradu nije samo običan datum, već poseban trenutak u godini kada Poluotok postaje najživlje mjesto u zemlji. O poznatom “Badnjaku u Zadru”, jednom od najljepših spontanih okupljanja generacija, nema nekog posebno dokumentiranog podataka, no svakako je riječ o autentično zadarskom događaju koji se ne propušta!

Zato sutra, 24. prosinca s početkom u 11:00 sati, budite dio najbolje zabave u gradu: pridružite nam se na zadarskom Adventu, na Trgu Petra Zoranića kad na pozornicu stupaju genijalani mladi glazbenici: Eni Jurišić, Vjeko Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.

Ova četvorka, poznata po sudjelovanju u popularnim televizijskim emisijama poput “The Voice” i “A strana”, već je osvojila srca publike diljem regije svojim izvanrednim vokalnim sposobnostima i energičnim nastupima. Na zadarskom Adventu gotovo su već domaći: nastupaju nekoliko godina za redom i uvijek naprave vrhunsku atmosferu!

– Mislim da se ovaj naš nastup za Badnjak u Zadru pretvorio u jednu prekrasnu tradiciju koju svi željno iščekujemo svake godine. Doslovno više ne mogu zamisliti Badnjak, a da ga ne provedem u Zadru s najboljom publikom u vrhunskoj atmosferi i s dragim prijateljima s kojim dijelim pozornicu, ali i Trg! Ove godine smo vam pripremili šarolik repertoar koji se sastoji od naših autorskih pjesama, domaćih i svjetski poznatih hitova tako da će baš za svih biti ponešto. Znamo da ćemo se dobro zabaviti, kao i uvijek u ovom dragom nam gradu –  izjavio je Vjeko u ime svih izvođača.

Sutra će najmlađe razveseliti i  promenada Djeda Božićnjaka. Program za djecu započinje u 10:30 sati, a Djed Božićnjak će uveseljavati mališane šetnjom od Trga pet bunara, Kalelargom, preko Foruma do rive te nazad na adventski trg. Pozivamo sve roditelje da dođu sa svojim mališanima i uvesele ih povodom blagdana!

Sve su ovo događaji koji još jednom dokazuju kako Zadar živi i zimi i kako kroz bogat adventski program i raznovrsne sadržaje postaje živahan centar događanja, privlačeći i Zadrane, kao i domaće i strane posjetitelje.  

 
Nastavi čitati

magazin

PJESMOM PROTIV LOŠEG VREMENA / Zoran Jelenković večeras na zadarskom Adventu!

Objavljeno

-

By

Večeras na zadarskom Adventu publiku očekuje topla i emotivna glazbena večer uz zadarskog kantautora Zorana Jelenkovića. Na Trgu Petra Zoranića, s početkom u 19:30 sati, strastveni Arbanas donosi prepoznatljive melodije koje su već godinama dio zadarskog identiteta.

Pjesme poput “Stara zvona” i “Sveti Donat i Kalelarga” omiljene su na feštama i utakmicama, dok njegove ljubavne balade poput “Cvit iz kamena”, “Mjesec je žut” i “Okreni se” donose posebnu jednu nježnost i emociju. Posljednji hit, “Pjesma koju pjevat neću”, objavljen prošle godine, još jednom pokazuje njegovu sposobnost da dotakne srca publike.

– Iako je najavljen vjetar, ne vjerujem da će biti prehladno. Pjevao sam ja prošlih godina i na minus šest, tako da je ovo večeras za mene ništa – govori nam uz osmijeh Zoran koji obećava da će zagrijati atmosferu svojim hitovima, ali i poznatim pjesmama dragih mu kolega.

– Pjevat ću hitove Tomislava Ivčića, ali i drugih naših poznatih domaćih glazbenika. Bit će to repertoar koji će pasati ovim adventskim prilikama. Dat ću, kao i uvijek, sve od sebe kako bi publika uživala i pjevala sa mnom u glas! Želim da se i dalje priča zašto je ovaj naš zadarski Advent najbolji u zemlji – najavljuje Zoran koji će uz svoju gitaru zabaviti sugrađane.

Zadrani i njihovi gosti zato će sigurno večeras dokazati da ni vjetar ni hladnoća ne mogu umanjiti čaroliju našeg Adventa. Uz Zorana, pjesmu i blagdansku atmosferu, Trg Petra Zoranića postat će mjesto zabave, ispunjeno toplinom i zajedništvom kakvo i priliči ovim blagdanima.

 
Nastavi čitati

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

By

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu