ZADAR / ŽUPANIJA
(FOTO) PLENKOVIĆ I PELICARIĆ POLOŽILI KAMEN TEMELJAC / Krenula je izgradnja Centra za starije i nemoćne u Sv. Filipu i Jakovu
Krenula je izgradnja novog Centra za starije i nemoćne osobe u Sv. Filipu i Jakovu, vrijednog više od 8 milijuna eura. Kamen temeljac položili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i općinski načelnik Zoran Pelicarić u nazočnosti ministra Šime Erlića, župana Božidara Longina, državnih tajnika Marije Pletikose, Josipa Bilavera i Ivana Vidiša te brojnih uzvanika i mještana.
Budući Centar za starije i nemoćne osobe u Sv. Filipu i Jakovu moći će primiti 98 korisnika u 70 soba – 42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih. Osim institucionalne skrbi, dom će nuditi raznovrsne usluge izvaninstitucionalne podrške za dodatnih 218 korisnika, uključujući pomoć u kući, cjelodnevni i poludnevni boravak, skrb za starije tijekom odsutnosti njegovatelja te psihosocijalnu podršku i savjetovanje.
“Kao društvo starimo i zato ćemo u budućnosti morati samo više ulagati u infrastrukturu za brigu o osobama treće životne dobi. Uspjeli smo financijski pokriti sve prijave i umjesto osam izgraditi 18 novih domova i to je strateška odluka Vlade RH jer smo povećali alokaciju iz državnog proračuna. Ovaj projekt, koji će biti prvenstveno u službi građana pokazuje snagu zajedništva lokalne uprave i Vlade te učinkovito korištenje europskih sredstava. Ulaganje u socijalne usluge i infrastrukturu imat će dugoročan pozitivan učinak na zajednicu, a Centar za starije u Svetom Filipu i Jakovu bit će simbol brige o starijim generacijama i primjer kako koristiti EU fondove za konkretne potrebe ljudi”, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković dodavši da se posebno uspješnim pokazao projekt “Zaželi” kroz koji je oko 30 tisuća teško zapošljivih sugrađanki dobilo priliku da se uključe u tržište rada i skrbe o preko 200 tisuća naših starijih državljana.
“750 milijuna eura njegova je dosadašnja vrijednost i to je jedan od najuspješnijih socijalnih projekata, izvorno hrvatski projekt unutar EU mehanizama. U okolnostima višestrukih kriza, kao društvo i država kroz više programa i načela moramo na načelima solidarnosti pomoći onima koja je ona najpotrebnija. Što je država ekonomski snažnija, to mora biti socijalno osjetljivija. Prosječna mirovina koja je porasla na nešto više od šesto eura dio je šireg paketa mjera poboljšanja životnog standarda umirovljenika, uz kontinuiran rast mirovina i isplaćivanje posebnih dodataka i uvođenje nacionalne naknade za starije i isplatu božićnica i uskrsnica”, dodao je Plenković.
Općinski načelnik Pelicarić pohvalio je politiku ravnomjernog razvoja koju provodi Vlada Andreja Plenkovića dodavši da se ovaj dom gradi upravo zato što su oni prepoznali potrebu da svaka županija zaslužuje jedan ovakav dom.
“Srce mi je danas puno na ovaj povijesni datum. Ne trebam ni govoriti koliko je ovaj projekt značajan za lokalnu zajednicu, ali i cijelu Zadarsku županiju. Nastojimo osigurati kvalitetnu skrb i podršku za naše starije sugrađane, što je ključno za jačanje socijalne solidarnosti. Još jednom upućujem iskrenu zahvalu Vladi RH i resornom Ministarstvo što su prepoznali vrijednost i značaj ovoga projekta te osigurali sredstva”, kazao je Pelicarić.
Projekt se financira kao dio Mehanizma za oporavak i otpornost u sklopu projekta Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., nositelj je Općina Sv. Filip i Jakov, a partner Zadarska županija.
“Nažalost, znamo da je smještajnih kapaciteta malo, koliko god se svi mi trudili, te je stoga više no pohvalna inicijativa Općine Sv. Filip i Jakov koja je pripremila projekt izgradnje Doma te osigurala sredstva kod Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Uz ovaj dom u Sv. Filipu i Jakovu, na području naše županije gradit će se još jedan – u Poličniku. To je naš zajednički, konkretan doprinos, od nacionalne do lokalne razine, brizi o starim i nemoćnim osobama. Uz to, treba spomenuti da smo bili prva županija u RH koja je uvela mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima, a u novom proračunu koji je jučer usvojen, predvidjeli smo povećanje naknade na 160 eura mjesečno. Uz to, u proračunu smo osigurali 450 tisuća eura za novi Odjel za demenciju koji će biti smješten u sklopu naše ustanove, Doma za starije i nemoćne osobe Zadar”, istaknuo je tom prigodom župan Longin.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE / Objavljeni privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija. Donosimo popis…
Sa Sveučilišta u Zadru objavljeni su privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija.
Možete ih pregledati na donjim linkovima:
Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima
Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: U petak bez vode dio Dikla!
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12.2024. godine (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama: Put Njivica, Put Krčeva, Primorska ulica, Put Špetica, Put Njivica, Vrtlarska ulica, Ulica Matešića, Špaletina ulica, Ulica Rimanića, Ulica Strmića, Put Brajde, te Crkveni trg.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
ZADAR / ŽUPANIJA
TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.
Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.
Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.
Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.
Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.
Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.
Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).