Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Imamo pobjednike tradicionalnog ocjenjivanja gastro i eno ponude na zadarskom Adventu

Objavljeno

-

Žiri od čak osam članova imao je dosta težak posao, ne samo zbog dosadne kiše koja je padala cijelo vrijeme, nego i zbog ponude u kojoj su pronašli razne novitete i zanimljivosti koje se mogu isprobati na ovogodišnjem Adventu.

Stručni ocjenjivački žiri ove godine činile su dvije skupine: gastro i eno skupina. Enološku skupinu predvodila je dobro nam znana Manuela Plohl, vinska ekspertica, kolumnistica i predavačica te ujedno osnivačica etablirane  udruge Vinum, Filip Cimera, sommelier iz restorana Pet bunara i Filip Erceg, predsjednik Udruge Vinum. Gastroponudu ocjenjivao je žiri predvođen Renatom Kraljevim, poznatim zadarskim kuharom i predavačem. Njemu su društvo u žiriju činile kolege vrhunski kuhari i poznavatelji gastronomije, Josip VrsaljkoIvan Buovac i Marin Banović.

Najboljim slanim jelom stručni žiri proglasio je burger iz kućice Christmas Gate 01. Ta kućica bila je među prvim posjećenima, a reakcije na burger koji smo probali odmah su bile fantastične. Ovaj sočni i glomazni burger je sa čisto junećim mesom, hrskavom pečenom domaćom pancetom, iceberg salatom, kiselim krastavcima  i „ukrasom” od onion ringsa koji su svemu dali dodatni „touch”.

Drugu nagradu u kategoriji slanih jela osvojila je domaća pašticada na kućici Picnic Winter House. Pašticadu, kao novost u svojoj ovogodišnjoj ponudi, poslužuju sa malo salate i umakom od šljiva i hrena i dvije varijante kapule, ukiseljenom i hrskavom te u brioche pecivu, što gostima uvelike olakšava konzumaciju u veseloj atmosferi, bilo da sjede za stolom ili jedu s nogu. Sjajna ekipa na kućici zarazna je u svom entuzijazmu, a pašticada se svidjela svima u žiriju.
Treće mjesto osvojili su ovogodišnji debitanti, mladi Kaljani na kućici Srdela Fish Snack na kojoj su žiri osvojili svojom slanom ribljom friturom sa svježim sastojcima, sa srdelama i kozicama je bila lijepo začinjena i pokazala se odličnim, ali i zdravim zalogajem.

Od slatke ponude izdvojile su se dvije kućice s domaćim fritulama, a to su fritule Jeti na prvom mjestu i Nadine fritule na drugom. Mirisne, sa hrskavom zlatnom koricom i tople, uistinu im je teško odoljeti.

Nagradu za najautohtonije jelo otišla je također u ruke ekipe iz Kali, koji na svojoj kućici u ponudi imaju odlične pljukance sa sipom.

Kućica Picnic Winter House osvojila je i nagradu za najbolju ponudu pića na zadarskom Adventu, budući ove godine imaju najširu i najkvalitetniju ponudu. Drugo mjesto osvojila je kućica Srdela Fish Snack, a treće kućica Christmas Gate 01 koja je ujedno osvojila i nagradu za najautohtoniju ponudu pića, budući poslužuju vina zadarskih vinara, ali i brojne rakije i likere proizvođača iz Zadarske županije.

Što se tiče kategorije kuhanog vina, pobjedu je odnijela kućica Nadine fritule, jer su, kako je kazala Manuela Plohl, ponudila najveću svježinu toliko potrebnu kuhanom vinu.
„To ne čudi s obzirom da je vino rađeno od mladog terana koji je znan po višim kiselinama”, dodala je. Drugo mjesto osvojila je kućica Christmas Gate 01, a treće Srdela Fish Snack.
Ugodno je iznenadila i činjenica da, unatoč lošem i kišnom vremenu kućice nisu zjapile prazne. Dapače, brojni su Zadrani ovu večer odlučili doći i ugrijati se hranom, pićem i dobrim društvom na Adventu.

Nagrade su, kao i prošle godine, osigurali restorani Pjat, 2Ribara i Kornat, koji dobitnike časte večerom za dvoje te tvrtka Falkensteiner Hotels & Residences, u čijim će se hotelima Falkensteiner Club Funimation te Hotel & Spa Iadera najbolji moći opustiti na daily spa tretmanima.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Objavljena lista najboljih kuhinja na svijetu: Pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Objavljeno

-

By

Pixabay

Popularni gastronomski vodič Taste Atlas jučer je objavio godišnji popis najboljih svjetskih kuhinja. Najbolje ocijenjene svjetske kuhinje poredane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Na prvom mjestu Atlasa okusa ove je godine Grčka, dok je na drugom Italija. Treće mjesto zauzela je meksička kuhinja, a slijede španjolska i portugalska kuhinja. Najlošije su ocijenjene kuhinje iz Albanije, Bolivije, Nigerije, Laosa i Nikaragve, prenosi nova.rs.

Kada su pitanje zemlje u regiji, Srbija je pobjednik i zauzima 15. mjesto, Hrvatska je na 17. mjestu, Slovenija na 56. mjestu, Bosna i Hercegovina na 68. mjestu, a Crna Gora na 83. mjestu.

Najbolja ocijenjena hrvatska jela su slavonski kulen, zagorski mlinci, paška janjetina, gradele i fuži. Najbolja jela u Srbiji su pazarske mantije, leskovački ajvar, ariljska malina, komplet lepinja i leskovački roštilj. U Sloveniji su to štajersko prekmursko bučno ulje, prekmurska gibanica, krofne, krempita, i gobova juha, dok su u Crnoj Gori na vrhu liste: njeguški pršut i sir, pljevaski sir, priganice i ražnjići.

 
Nastavi čitati

magazin

Hrvati masovno guglaju recept za francusku salatu. Evo najboljeg!

Objavljeno

-

By

Pixabay

Google je u utorak objavio popis najtraženijih pojmova u Hrvatskoj u 2024. godini. Očekivano, najviše su se pretraživali pojmovi vezani uz nogomet.

Uz nogometaše, Hrvate su zanimale informacije i o Olimpijskim igrama i Donni Vekić, a 2024. obilježio je i Baby Lasagna pa se i on našao na ljestvici najpretraživanijih pojmova. Ovu godinu obilježili su i brojni izbori, a jedno od najpretraživanijih pitanja u Hrvatskoj bilo je: Kako glasati na izborima?

Svake godine Google objavi i najčešće pretraživane recepte, a ove godine na vrh ljestvice zasjela je – francuska salata.

Francuska salata

Ovo jelo ima bogatu povijest, a iako se često povezuje s francuskom kuhinjom, zapravo potječe – iz Rusije. U nekim dijelovima svijeta zbog toga se naziva i ruskom salatom. Kako god je zvali, francuska salata jedno je od najpopularnijih jela koje se priprema u različitim svečanim prigodama širom svijeta.

Francuska salata nezaobilazan je dio blagdanskog stola tijekom Božića i Nove godine i kod nas. Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti prilagodbe raznim dodacima, ovo je jelo omiljeno među različitim generacijama.

Recept za francusku salatu osmislio je belgijski kuhar Lucien Olivier u Moskvi sredinom 19. stoljeća. Njegova francuska salata bila je luksuzno jelo koje se sastojalo od delikatesa poput kavijara, rakova, jastoga, kapara i skupih preljeva. S vremenom se recept prilagodio dostupnijim sastojcima, a jelo se proširilo po Europi.

Današnji recepti za francusku salatu obično uključuju:

  • Krumpir – narezan na sitne kockice i kuhan,
  • Mrkvu – narezanu na kockice i kuhanu,
  • Grašak – najčešće konzerviran ili kuhan,
  • Kisele krastavce – sitno sjeckane,
  • Majonezu – osnovni preljev koji povezuje sve sastojke,
  • Jaja – kuhana i narezana,
  • Senf i začine – za dodatnu aromu.

Ovisno o regiji ili osobnim preferencijama, mogu se dodati i drugi sastojci. Tako negdje dodaju kuhano meso, šunku ili piletinu, a vode se i vrlo živahne rasprave treba li u francusku dodati – jabuke.

Svi sastojci se skuhaju, narežu na sitne komade i pomiješaju s majonezom i začinima. Salata se ohladi i poslužuje se kao hladno predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Najbolji recept za francusku salatu

Sastojci

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve,
  • 300 g krumpira,
  • 200 g kiselih krastavaca,
  • sol

Sastojci za nadjev

  • 360 g majoneze,
  • ¼ jabuke granny smith,
  • 2 žlice kiselog vrhnja,
  • 1 žličica senfa,
  • crni papar,
  • sol

Priprema

1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša.

2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru, nakon što se ohladi, ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.

3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.

4. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

Posluživanje

Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku.

 
Nastavi čitati

magazin

LJUBAVNI HOROSKOP ZA 2025.: Predviđanje za sve znakove Zodijaka

Objavljeno

-

By

Ovan

2025. donijet će val strasti i emocionalnih uspona za Ovnove. Pripremite se na burnu vezu, punu strasti, ali i manjih nesuglasica.

Važno je da ne izgorite u vezi jer će vam u protivnom srce biti razapeto između nekoliko uzbudljivih, ali površnih romansi.

Međutim, ako ste spremni za pravu ljubav, onda vam godina može donijeti pozitivne i dugo očekivane promjene.

Savjet godine: zapamtite da nema potrebe žuriti s ljubavlju. Bolje jednom, ali zauvijek!

Bik

Za Bikove će 2025. godina biti vrijeme jačanja stabilnosti u vezama. Osjećat će duboku potrebu za stvaranjem snažne baze s partnerom.

Zvijezde obećavaju da ćete, tražite li ljubav, pronaći osobu koja odgovara svim vašim kriterijima.

Glavno je biti otvoren i ne zatvarati se u svoju zonu udobnosti.

Savjet godine: ljubav nije samo stabilnost, već i mali rizik. Otvorite svoje srce novim avanturama.

Blizanci

2025. je za Blizance razdoblje emocionalnih preokreta i flerta.

Ako ste slobodni, očekuju vas brojna zanimljiva poznanstva, ali budite oprezni s onima koji obećavaju “brda i doline”.

Za one koji su u vezi, godina će donijeti mnogo svijetlih trenutaka i neočekivanih iskustava.

Budite pošteni i iskreni kad je u pitanju izražavanje osjećaja.

Savjet godine: ne bojte se biti svoji i ne popuštajte pritisku vanjskog svijeta.

Rak

2025. će Rakovima donijeti nove prilike za duboke i iskrene odnose.

Ako već dugo tražite ljubav, onda ćete ove godine pronaći upravo onu osobu s kojom ćete se osjećati ugodno i sigurno.

Za one koji su već u vezi, godina obećava sklad, ali i produbljivanje veze s partnerom.

Savjet godine: što više iskrenosti, to je ljubav jača. I ne zaboravite se češće grliti!

Lav

Lavovi će 2025. biti na pijedestalu ljubavi i romantike.

S njima nikad neće biti dosadno! Očekuje ih očaravajuća veza, puna strasti i pozitivnih događaja.

No, ako ne uspijete pronaći svoju “srodnu dušu”, ne brinite – godina je idealna za samorazvoj i traženje harmonije u sebi.

Savjet godine: najbolja ljubav je ljubav prema sebi. A ako volite sebe, uvijek ćete lakše pronaći nekog posebnog.

Djevica

2025. je za Djevice vrijeme kada će osjetiti potrebu za dubokom povezanošću i emocionalnom zrelošću.

Na horizontu se može pojaviti osoba s kojom želite izgraditi čvrstu vezu.

Djevice će biti posvećene ozbiljnim vezama i vrlo će odgovorno pristupiti izboru partnera.

Savjet godine: ne žurite. Neka se veza razvija prirodno, bez nepotrebne žurbe.

Vaga

Vage će 2025. biti u potrazi za skladom i ravnotežom u svojim odnosima.

Osjetit ćete da ljubav nije samo strast, već i poštovanje, kompromis i dogovor.

Za one koji su već u vezi, ova će godina biti vrijeme izgradnje povjerenja i osobnog rasta.

Savjet godine: ljubav je umijeće balansiranja između svojih i partnerovih želja.

Škorpion

Škorpioni će 2025. biti spremni učiniti sve za ljubav.

Za one koji traže, godina će donijeti priliku da pronađu osobu s kojom će dijeliti ne samo osjećaje, već i životne ciljeve.

Za one koji su već u vezi, godina će biti vrijeme dubokih i strastvenih iskustava. Pripremite se otkriti nove aspekte ljubavi.

Savjet godine: strast i nježnost mogu ići ruku pod ruku – glavno da se veza bazira na iskrenosti.

Strijelac

2025. godina će Strijelcima donijeti mnoge romantične avanture.

Ipak, budite oprezni, neće sve veze koje počnu burno biti dugoročne.

Ako ste za ozbiljnu vezu, važno je da posvetite pažnju osobi uz koju ćete osjećati podršku i poštovanje.

Savjet godine: putovanja u potrazi za ljubavlju uvijek su zanimljiva, ali važno je pronaći mjesto na kojem se želite skrasiti.

Jarac

2025. će za Jarce biti vrijeme stabilnosti i povjerenja u ljubavi.

Ako ste u potrazi za ljubavlju, pred vama je susret s osobom koja će vam pružiti ono što ste oduvijek tražili – snažnu vezu i vjernost.

U obiteljima u kojima već postoje stabilni odnosi, godina će donijeti prilike za daljnji razvoj.

Savjet godine: ljubav nije samo stabilnost, već i sposobnost uživanja u malim stvarima.

Vodenjak

Vodenjaci će 2025. biti u potrazi za pravom vezom.

Ova godina će donijeti puno flerta, ali samo oni odnosi koji su izgrađeni na iskrenosti i otvorenosti, imat će budućnost.

Važno je ostati vjeran sebi i svojim željama.

Savjet godine: ne bojte se biti originalni u ljubavi jer prava strast počinje s ludim idejama.

Ribe

Ribe će 2025. biti uronjene u svijet snova i maštanja o ljubavi.

Ova će godina biti razdoblje samospoznaje, a tek nakon toga moći ćete graditi zdrave odnose.

Slobodne Ribe će upoznati nekoga tko odgovara njihovim idealima, no važno je biti realan u svojim očekivanjima.

Savjet godine: povjerenje i otvorenost bit će pokretačka snaga vaše ljubavi u 2025.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu