ZADAR / ŽUPANIJA
FOTOGALERIJA SA SVEUČILIŠTA / Predstavljen 10. svezak časopisa „Miscellanea Hadriatica et Mediterranea“
na Sveučilištu u Zadru predstavljen je 10. svezak časopisa Odjela za povijest „Miscellanea Hadriatica et Mediterranea”. Riječ je o časopisu kojeg stvaraju povjesničari i istraživači drugih disciplina s težištem na jadranskom i mediteranskom prostoru. Od ove godine uvršten je u značajne citatne baze podataka: Erih plus i Scopus, a kako je dvojezičan njegovi radovi bit će dostupni međunarodnoj znanstvenoj javnosti te tako doprinijeti vidljivosti domaćih znanstvenika u svijetu.
– Od početka inzistiramo na dvojezičnosti, ušli smo u poznate svjetske citatne baze a postoji najava kako ćemo ući u kategoriju A1 znanstvenih časopisa u Hrvatskoj. Uvijek nastojimo objavljivati prikaze drugih publikacija, u ovom broju to je prikaz knjige „Zadar – obnova i izgradnja nakon razaranja u Drugome svjetskom ratu” Antonije Mlikote i ne treba nas čuditi da je on, kao i brojni drugi prikazi o ovoj knjizi, pozitivan, istaknula je urednica časopisa prof. dr. sc. Anamarija Kurilić.
Njezina nekadašnja studentica, danas prorektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Lena Mirošević, uspjeh časopisa ne vidi samo kao uspjeh pojedinca ili tima okupljenog oko njega, već i cijelog Sveučilišta.
– Sveučilišna izdanja najbolji su način diseminacije našeg rada , vidim ih kao velika ogledala u kojima radove ne objavljuju samo naši djelatnici, već privlačimo i druge znanstvenike. Vjerujem da će i digitalna platforma Morepress biti još bolje iskorištena te će naša izdanja predstavljati u virtualnom svijetu, rekla je prorektorica Mirošević. Zamjenik pročelnika Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Mateo Bratanić kao veliku kvalitetu vidi prevođenje radova na engleski jezik, budući da se ne radi o jednostavnim tekstovima te je za prijevod potrebno izvrsno poznavanje materije.
Jubilarni deseti broj časopisa donosi, između ostalog, rad Marine Jurjević i Krešimira Baljkasa o naseljenosti Karina od prapovijesti do kraja ranog srednjeg vijeka. Nikola Jakšić u žarište svog zanimanja stavlja astareju (izvangradski teritorij) srednjovjekovnog Zadra, osobito u odnosu prema ageru rimskog Jadera. Zdenko Dundović daje prikaz svećenstva s istočne obale Jadrana u Veneciji tijekom 18. st., a Blanka Matković obrađuje postupke komunističkih vlasti krajem Drugog svjetskog rata i neposredno nakon njega prema svećenstvu na području grada Dubrovnika.
Časopis je osim u tiskanom izdanju dostupan i na platformi Morepress Sveučilišta u Zadru.
ZADAR / ŽUPANIJA
SVEUČILIŠTE / Objavljeni privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija. Donosimo popis…
Sa Sveučilišta u Zadru objavljeni su privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija.
Možete ih pregledati na donjim linkovima:
Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima
Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: U petak bez vode dio Dikla!
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12.2024. godine (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama: Put Njivica, Put Krčeva, Primorska ulica, Put Špetica, Put Njivica, Vrtlarska ulica, Ulica Matešića, Špaletina ulica, Ulica Rimanića, Ulica Strmića, Put Brajde, te Crkveni trg.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
ZADAR / ŽUPANIJA
TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.
Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.
Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.
Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.
Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.
Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.
Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).