Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(SV. FILIP I JAKOV) Izgradnja Centra za starije osobe / Premijer Plenković danas na svečanosti polaganja kamena temeljca!

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravit će danas u Svetom Filipu i Jakovu i Šibeniku…

U četvrtak, 5. prosinca 2024., u  Svetom Filipu i Jakovu sudjelovat će na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju i opremanje Centar za starije osobe Sveti Filip i Jakov.  U Ulici učiteljice Karmele Pelicarić Marušić svečanost se očekuje iza 12:00 sati.

U Šibeniku će hrvatski premijer sudjelovati na svečanoj akademiji u povodu Dana pomorstva i unutarnje plovidbe, na sastanku Otočnog vijeća i na konferenciji Dani regionalnoga razvoja i EU fondova.

Centar će nuditi raznovrsne izvaninstitucionalne usluge za 218 korisnika, uključujući pomoć u kući, poludnevni ili cjelodnevni boravak, te skrb za starije osobe tijekom odsutnosti njegovatelja.

Općina Sveti Filip i Jakov pokrenula je projekt izgradnje i opremanja Centra za starije i nemoćne osobe, čiji je cilj pružiti kvalitetne socijalne i zdravstvene usluge za starije stanovnike. Ovaj projekt, označen kao NPOO.C4.3.R3-I4.01.0001, financiran je s ukupno 7.444.233,26 eura, od čega je 5.342.778,76 eura bespovratnih sredstava.

Zadarska županija, kao i ostatak Hrvatske, suočava se s izazovima starenja stanovništva. S udjelom smještajnih kapaciteta za starije osobe od 2,6%, što je ispod nacionalnog prosjeka od 3,4% i daleko ispod prosjeka EU-a od 5%, potreba za dodatnim kapacitetima postaje očigledna. Kao odgovor na ovu situaciju, Općina Sv. Filip i Jakov, u suradnji sa Zadarskom županijom, pokrenula je projekt izgradnje modernog Doma za starije i nemoćne osobe…

Detalji projekta

Planirani Centar za starije osobe bit će dovršen u roku 30 mjeseci i osigurati smještaj za 98 korisnika u 70 soba (42 jednokrevetne i 28 dvokrevetnih). Pored institucionalne skrbi, Centar će pružati razne izvaninstitucionalne usluge za dodatnih 218 korisnika, uključujući pomoć u kući, dnevni boravak te skrb za osobe tijekom odsutnosti njihovih njegovatelja. Posebna pažnja bit će posvećena korisnicima s visokim stupnjem ovisnosti, kao i onima koji boluju od demencije, uključujući Alzheimerovu bolest…

Aktivnosti u projektu

Projekt uključuje:

  • Izradu projektno-tehničke dokumentacije.
  • Izgradnju i opremanje centra.
  • Aktivnosti vidljivosti i informiranja.
  • Upravljanje projektom i administraciju.

Građevina će biti društvene namjene, s prizemljem i dva kata, u obliku slova “L”. Uz smještajne kapacitete, projekt obuhvaća prostor za obiteljsku medicinu, čime se osigurava primarna zdravstvena zaštita za korisnike…

Ciljevi i očekivani rezultati

Cilj projekta je unaprijediti usluge socijalne skrbi za starije osobe i njihove obitelji, omogućavajući dostojanstveno starenje u lokalnoj zajednici. Iz Općine Sv. Filip i Jakov poručuju da će se kroz projekt značajno povećati kvaliteta života starijih osoba u regiji.

Ova inicijativa, osim što nudi rješenje za smještaj i brigu starijih osoba, pridonosi i razvoju izvaninstitucionalnih usluga poput psihosocijalnog savjetovanja i podrške, što dodatno jača zajednicu.

Izvor: AntenaZadar.hr

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE / Objavljeni privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija. Donosimo popis…

Objavljeno

-

By

Sa Sveučilišta u Zadru objavljeni su privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija.

Možete ih pregledati na donjim linkovima:

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima u stanju socijalne potrebe i studentima s invaliditetom

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U petak bez vode dio Dikla!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12.2024. godine  (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama: Put Njivica, Put Krčeva, Primorska ulica, Put Špetica, Put Njivica, Vrtlarska ulica, Ulica Matešića, Špaletina ulica, Ulica Rimanića, Ulica Strmića, Put Brajde, te Crkveni trg.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.

Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.

Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu.  Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.

Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting,  Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.

Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to  Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.

Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu