Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO / Od Male Kapele do Sv. Roka pada gusti snijeg! Autoceste zatrpane

Objavljeno

-

Prema kamerama HAK-a sve od Male Kapele pa do tunela sv. Rok pada gusti snijeg koji pomalo zatrpava autoceste i otežava promet.

Gusti snijeg počeo je padati u gorskoj Hrvatskoj, a HAK je zbog situacije na autocestama upozorio kako je na snazi zabrana za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu, kao i za teretna vozila s priključnim vozilom.

Autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići otvorena je za sve skupine vozila.

Zbog orkanske bure u priobalju te zimskih uvjeta u Gorskom kotaru i Lici iz unutrašnjosti prema Istri i Rijeci te obrnuto nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom. Vozi se uz zabrane i ograničenja za pojedine skupine vozila na većini državnih i županijskih cesta u Lici i Gorskom kotaru. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i ne kreću na put bez propisane zimske opreme. Zbog promjenjive vremenske situacije prije polaska na put informirajte se o stanju u prometu na internet stranicama ili aplikaciji Hrvatskog autokluba i provjerite vremenske prilike na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, poruka je iz HAK-a.

Zbog orkanskog vjetra za sav promet zatvoren je Krčki most (DC102).

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (zbog zimskih uvjeta na državnoj cesti DC3 teretna vozila sa priključnim vozilom isključuju se odmorištu Vukova Gorica za smjer Rijeka te odmorištu Cernik i čvoru Kikovica za smjer Zagreb),
  • autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica,
  • Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene,
  • državna cesta između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalna cesta Kraljevica-čvor Križišće (LC58107).

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmirka zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za motorna vozila bez propisane zimske opreme i teretna vozila s priključnim vozilom na državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Sutra će se voziti otežano zbog susnježice i snijega, osobito na cestama u gorju. Zbog niskih temperatura u unutrašnjosti je moguća je poledica. Zbog bure u priobalju su moguće zabrane za pojedine skupine vozila. Zastoje povremeno očekujemo na dionicama cesta gdje traju radovi, dodaju iz HAK-a.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez zimske opreme.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE / Objavljeni privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija. Donosimo popis…

Objavljeno

-

By

Sa Sveučilišta u Zadru objavljeni su privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija.

Možete ih pregledati na donjim linkovima:

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima u stanju socijalne potrebe i studentima s invaliditetom

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U petak bez vode dio Dikla!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12.2024. godine  (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama: Put Njivica, Put Krčeva, Primorska ulica, Put Špetica, Put Njivica, Vrtlarska ulica, Ulica Matešića, Špaletina ulica, Ulica Rimanića, Ulica Strmića, Put Brajde, te Crkveni trg.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.

Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.

Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu.  Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.

Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting,  Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.

Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to  Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.

Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu