Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SNIJEG, ORKANSKA BURA… Otežan promet autocestama; u Turnju prometna nesreća!

Objavljeno

-

Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali u Turnju vozi se jednim trakom, naizmjence., javlja HAK ovog jutra.

Kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti i obrnuto:

prema Dalmaciji mogu voziti autocestom A1 Zagreb-Ploče-Karamatići (otvorena je za sve skupine vozila);

prema Rijeci/Istri nema slobodnog cestovnog pravca (vjetar i zimski uvjeti).

Zbog promjenjivih meteoroloških uvjeta prije polaska na put informirajte se o stanju u prometu na internetskim stranicama ili aplikaciji Hrvatskog autokluba (informacije su dostupne u realnom vremenu kada nastupe promjene za pojedine skupine vozila o čemu odlučuju nadležne cestarske službe u RH) i provjerite meteorološke uvjete na internetskim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, dodaju iz HAK-a.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a u Lici i Gorskom kotaru mjestimice pada snijeg. Zbog niskih temperatura moguća je poledica.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-Bosiljevo 2, državne ceste DC1 Karlovac-Gračac-Knin i DC3 Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica. U priobalju puše jaka bura, na udare i orkanska. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i ne kreću na put bez propisne zimske opreme, poruka je iz HAK-a.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;

Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene (DC8).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmirka, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) i lokalnoj cesti Kraljevica-čvor Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I.skupinu: motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za motorna vozila bez propisane zimske opreme i teretna vozila s priključnim vozilom na državnim i županijskim cestama u Gorskom kotaru i Lici:

Gorski kotar:

  • A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II;
  • DC3 Zdihovo-Stubica-Kupjak-Delnice-Gornje Jelenje-Kikovica,
  • DC32 Prezid-Delnice,
  • DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin,
  • DC203 Brod na Kupi-Delnice,
  • DC305 Parg-Čabar,
  • DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja,
  • DC549 Vrata-Fužine,
  • ŽC5030 Platak-Kamenjak,
  • ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
  • ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak,
  • ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo,
  • ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine-Vrata-Bukovac,
  • ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk,
  • ŽC5094 Breze-Stalak,
  • ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Čabra, Vrbovskog i Gornjeg Jelenja.

Lika:

  • DC1 Karlovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Palanka-Knin,
  • DC23 Kapela-Žuta Lokva,
  • DC25 Korenica-Lički Osik-Gospić;
  • DC27 Gračac-Zaton Obrovački,
  • DC42 Poljanak,
  • DC50 Gračac-čvor Sveti Rok-Gospić,
  • DC52 Špilnik-Korenica,
  • DC217 Ličko Petrovo-Selo-GP Ličko Petrovo Selo,
  • DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje,
  • DC429 Selište Drežičko-Prijeboj,
  • DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,
  • ŽC5126 Sveti Juraj-Krasno,
  • ŽC5140 Krasno-Otočac,
  • ŽC5217 Mazin-Bruvno,
  • ŽC5203 Doljani,
  • sve županijske i lokalne ceste na području Senja i Korenice.

Za sav promet zatvorene su:

  • DC25 Gospić-Karlobag (nanosi snijega);
  • ŽC5217 Dobroselo-Mazin.

Zbog povećane gustoće prometa tijekom jutarnjih sati moguća je usporena vožnja u zonama radova na:

  • zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Zagreb zapad i Lučko u smjeru istoka;
  • A4 Goričan-Zagreb između čvorova Popovec i Zagreb istok u smjeru Zagreba;
  • Istarskom ipsilonu između čvora i tunela Učka u oba smjera;
  • brzoj cesti DC1 Solin-Klis, u zoni radova, u smjeru Splita;
  • na Jadranskoj magistrali (DC8) između Stobreča i Podstrane te između Kaštela i Splita.
 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE / Objavljeni privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija. Donosimo popis…

Objavljeno

-

By

Sa Sveučilišta u Zadru objavljeni su privremeni rezultati natječaja za dodjelu stipendija.

Možete ih pregledati na donjim linkovima:

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima aktivnim sportašima

Privremeni rezultati Natječaja za dodjelu stipendija studentima u stanju socijalne potrebe i studentima s invaliditetom

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U petak bez vode dio Dikla!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12.2024. godine  (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama: Put Njivica, Put Krčeva, Primorska ulica, Put Špetica, Put Njivica, Vrtlarska ulica, Ulica Matešića, Špaletina ulica, Ulica Rimanića, Ulica Strmića, Put Brajde, te Crkveni trg.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”

Objavljeno

-

By

Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.

Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.

Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu.  Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik  Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.

Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting,  Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.

Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to  Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.

Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu