Connect with us

magazin

Upoznajte Zvonimiru i Anu! Dvije zadarske umjetnice čiji su radovi idealan poklon ovog Božića!

Objavljeno

-

„Vrijeme je darivanja” –  izraz koji označava upravo sadašnji period godine kad se slavi ljubav, pažnja i zajedništvo. Vrijeme je to kada se razmjenjuju pokloni, male sitnice, koji pokazuju našu zahvalnost i pažnju prema onima koje volimo.

Stoga nije ni čudno da baš u ovo Božićno vrijeme pomno biramo darove koje ćemo udijeliti svojim najmilijima.

Manifestacija Đir po gradu predstavlja vam dvije umjetnice čiji radovi mogu postati upravo vaši pokloni. Upoznajte dvije Zadranke, Zvonimiru i Anu!

Zvonimira Karavida, akademska kiparica iz Zadra, poznata je po jedinstvenim radovima izrađenim tehnikom staklene fuzije, a najpoznatija je po svojim staklenim periskama s kojima je ostvarila više izložbi. Njene skulpture, inspirirane morem, svjetlom i prirodom, često minimalističke i prozračne, odišu bezvremenskom elegancijom. Staklo, krhko, a istovremeno snažno, odabire kao medij kroz koji prenosi emocije i priče, stvarajući djela koja istovremeno reflektiraju i univerzalno i osobno.

Ovih blagdana Zvonimira predstavlja novu kolekciju unikatnih ukrasa inspiriranih tradicijom i nostalgičnim motivima prošlih vremena. Kolekcija uključuje staklene konjiće, borove i pahuljice – svaki komad ručno izrađen s pažnjom na detalje i jedinstvenu teksturu. Posebno se izdvaja set „Nostalgija”, koji vraća toplinu djetinjstva kroz oblike koji podsjećaju na blagdanske dane provedene s bakama i djedovima.

Radovi Zvonimire Karavida, osim što ukrašavaju domove, idealan su odabir za poklon koji nosi priču i emociju. Njena nova kolekcija dostupna je i putem webshop-a. Više informacija pronađite na službenim društvenim mrežama https://www.instagram.com/zvonimirakaravida/ ili na stranici zvonimirakaravida.com.

Ana Kolega rođena je 1975. godine u Zadru gdje završava Srednju kemijsku školu. Godine 1997. diplomirala je Tekstilno-tehnološki fakultet u Zagrebu, smjer tekstilni dizajn, a 2002. diplomirala je na ALU u Zagrebu u klasi prof. Ante Rašića.

Do sada je imala petnaestak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a sudjeluje i na brojnim prestižnim skupnim izložbama i kolonijama u domovini i inozemstvu. Pored slikarstva bavi se i pisanjem, ilustracijom,  glazbom te kazalištem, a radila je  i kao voditeljica likovnih radionica za djecu i odrasle. Članica je vokalno instrumentalne skupine Ezerki i 7/8 u Zagrebu te Teatra Verdi u Zadru. Ono što je specifično za Anu jeste činjenica što je stvorila zavidan slikarski opus u kojem granice slikarstva uspješno pomiče korištenjem suvremenih medija.

Iako Ana stvara i monokromna platna, ovu umjetnicu najčešće prepoznajemo po vedrini i paleti žarkih boja pa su njezina platna, kao uostalom i ilustracije, obojena, raspjevana i rasplesana. U Aninom se radu uz sliku često pojavljuje i tekst, a likovi koje prikazuje uvijek su u pokretu i zanosu vlastite atmosfere, preuzete iz našeg Zadra. U njezinim radovima stoga često pronalazimo vizure grada, plaže, brodove, dalmatinske ulice, ljetne boje i ljetne ljubavne avanture istkane iz Aninih osobnih životnih priča i dnevničkih zapisa.

U njezinoj malenoj galeriji, tik do Četiri kantuna, možete pronaći brojne sitnice oslikane njezinim vedrim stilom koje mogu biti idealan poklon s porukom za nekoga koga istinski volite

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

NOĆ U PIVOVARI / U “Brlogu” šahovska simultanka sa bivšim prvakom Hrvatske + party do ponoći!

Objavljeno

-

By

Promocija šaha i kulture ispijanja vrhunskih piva direktno na vratima proizvođača, u organizaciji Brlog zadružne pivovare i šahovskog kluba Casper. 

Saša Martinović, bivši prvak Hrvatske u šahu, igrati će istovremeno protiv 15 timova amatera i time prezentirati takvu vrstu igre koja je vrlo uzbudljiva za one koji sudjeluju i koji promatraju! Igrati odjednom protiv toliko ploča je vrlo zahtjevan zadatak, sli Saša je dokazano dorastao tome. U Brlogu je prije 3 godine odigrao protiv 20 ploča, od kojih je jednu remizirao a ostale pobijedio. Ove godine igra na 15 ploče, a oni koje se usude izazvati ga, makar u timu sa svojom ekipom – dobrodošli su. U slučaju pobjede protiv Saše, tim dobiva pun kufer piva (kufer po izboru donosi sam igrač). 

Samo natjecanja odigrava se u jedinoj hrvatskoj zadružnoj pivovari na adresi Andrije Hebranga 6, Zadar. Ovo nisu svakodnevna događanja niti u većim gradovima, tako da ne propustite jedan uzbudljiv šahovski event u Zadru. A poslije šaha – tulum do ponoći. 

Naziv eventa: Noć u pivovari: Šahovska simultanka + party

Vrijeme: Četrvtak 19.12.2024 u 18h

Mjesto: Brlog cooperative brewery, bar & shop, Andrije Hebranga 6, Zadar (proizvodni pogon pivovare)

FB link: https://www.facebook.com/events/1607784643494849?locale=hr_HR

Fotografije od zadnjeg takvog eventa: https://drive.google.com/drive/folders/1QPaFmwH7nueYL_v_WqfjemtweNRSXEJE?usp=drive_link 

Prijave su još u tijeku, a više o samom eventu, prijavama i ostalome možete naći na Facebook linku eventa ! Prijaviti se mogu svi amateri s rejtingom ispod 2000 i to mailm na ana@brlog.hr

 
Nastavi čitati

magazin

Objavljena lista najboljih kuhinja na svijetu: Pogledajte na kojem je mjestu Hrvatska

Objavljeno

-

By

Pixabay

Popularni gastronomski vodič Taste Atlas jučer je objavio godišnji popis najboljih svjetskih kuhinja. Najbolje ocijenjene svjetske kuhinje poredane su prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambenih proizvoda svake zemlje.

Na prvom mjestu Atlasa okusa ove je godine Grčka, dok je na drugom Italija. Treće mjesto zauzela je meksička kuhinja, a slijede španjolska i portugalska kuhinja. Najlošije su ocijenjene kuhinje iz Albanije, Bolivije, Nigerije, Laosa i Nikaragve, prenosi nova.rs.

Kada su pitanje zemlje u regiji, Srbija je pobjednik i zauzima 15. mjesto, Hrvatska je na 17. mjestu, Slovenija na 56. mjestu, Bosna i Hercegovina na 68. mjestu, a Crna Gora na 83. mjestu.

Najbolja ocijenjena hrvatska jela su slavonski kulen, zagorski mlinci, paška janjetina, gradele i fuži. Najbolja jela u Srbiji su pazarske mantije, leskovački ajvar, ariljska malina, komplet lepinja i leskovački roštilj. U Sloveniji su to štajersko prekmursko bučno ulje, prekmurska gibanica, krofne, krempita, i gobova juha, dok su u Crnoj Gori na vrhu liste: njeguški pršut i sir, pljevaski sir, priganice i ražnjići.

 
Nastavi čitati

magazin

Hrvati masovno guglaju recept za francusku salatu. Evo najboljeg!

Objavljeno

-

By

Pixabay

Google je u utorak objavio popis najtraženijih pojmova u Hrvatskoj u 2024. godini. Očekivano, najviše su se pretraživali pojmovi vezani uz nogomet.

Uz nogometaše, Hrvate su zanimale informacije i o Olimpijskim igrama i Donni Vekić, a 2024. obilježio je i Baby Lasagna pa se i on našao na ljestvici najpretraživanijih pojmova. Ovu godinu obilježili su i brojni izbori, a jedno od najpretraživanijih pitanja u Hrvatskoj bilo je: Kako glasati na izborima?

Svake godine Google objavi i najčešće pretraživane recepte, a ove godine na vrh ljestvice zasjela je – francuska salata.

Francuska salata

Ovo jelo ima bogatu povijest, a iako se često povezuje s francuskom kuhinjom, zapravo potječe – iz Rusije. U nekim dijelovima svijeta zbog toga se naziva i ruskom salatom. Kako god je zvali, francuska salata jedno je od najpopularnijih jela koje se priprema u različitim svečanim prigodama širom svijeta.

Francuska salata nezaobilazan je dio blagdanskog stola tijekom Božića i Nove godine i kod nas. Zbog svoje jednostavnosti i mogućnosti prilagodbe raznim dodacima, ovo je jelo omiljeno među različitim generacijama.

Recept za francusku salatu osmislio je belgijski kuhar Lucien Olivier u Moskvi sredinom 19. stoljeća. Njegova francuska salata bila je luksuzno jelo koje se sastojalo od delikatesa poput kavijara, rakova, jastoga, kapara i skupih preljeva. S vremenom se recept prilagodio dostupnijim sastojcima, a jelo se proširilo po Europi.

Današnji recepti za francusku salatu obično uključuju:

  • Krumpir – narezan na sitne kockice i kuhan,
  • Mrkvu – narezanu na kockice i kuhanu,
  • Grašak – najčešće konzerviran ili kuhan,
  • Kisele krastavce – sitno sjeckane,
  • Majonezu – osnovni preljev koji povezuje sve sastojke,
  • Jaja – kuhana i narezana,
  • Senf i začine – za dodatnu aromu.

Ovisno o regiji ili osobnim preferencijama, mogu se dodati i drugi sastojci. Tako negdje dodaju kuhano meso, šunku ili piletinu, a vode se i vrlo živahne rasprave treba li u francusku dodati – jabuke.

Svi sastojci se skuhaju, narežu na sitne komade i pomiješaju s majonezom i začinima. Salata se ohladi i poslužuje se kao hladno predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Najbolji recept za francusku salatu

Sastojci

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve,
  • 300 g krumpira,
  • 200 g kiselih krastavaca,
  • sol

Sastojci za nadjev

  • 360 g majoneze,
  • ¼ jabuke granny smith,
  • 2 žlice kiselog vrhnja,
  • 1 žličica senfa,
  • crni papar,
  • sol

Priprema

1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 – 15 minuta dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša.

2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru, nakon što se ohladi, ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.

3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom i dodajte u mješavinu povrća.

4. Dodajte krastavce i sve zajedno lagano promiješajte.

Posluživanje

Salatu ohladite i poslužite kao prilog uz hladne nareske ili kuhanu šunku.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu