ZADAR / ŽUPANIJA
ZA NEPOVJEROVATI! / Luka Demo iz Raštana Donjih, najmlađi hrvatski dreser svinja
S novcima od prve pričesti u Lici je kupio tri praščića, križance slavonske i divlje svinje, te je Maću, Mimi i Maćega doslovno pripitomio i dresirao za nepovjerovati
Luka Demo iz Raštana Donjih, naselja u zaobalju Općine Sv. Filip i Jakov, pripitomio je i dresirao čak tri svinje, križance slavonske svinje i divlje svinje ili vepra. Vijest možda ne bi bila neobična i senzacionalna da naš Luka Demo nema tek 10 godina i pohađa 4. razred osnovne škole.
Ne bi ih prodao za sve šolde ovog svita
– S novcima koje sam dobio za svoju prvu svetu pričest u lipnju sam s ocem Antom išao u Liku i kupio tri praščića, moje drage križance slavonske i divlje svinje koje sam nazvao – Maća, Mimi i Maći, u jednom će dahu mali Luka koji je zasigurno za Guinnissovu knjigu rekorda.
Maći, Maća i Mimi su mirni i poslušni, ali i vjerni kao psi.
– S ostalim novcima od pričesti kupujem hranu za njih, ali i za oko 200 tuka koje sam uzgojio, ponosno će Luka, kojeg u selu svi vole i obožavaju.
Pri ruci mu je uvijek mlađi brat Jakov i starija sestra Zara, učenica 1. razreda Ekonomske škole u Zadru. A tu je i baka Milka.
– Lipota ih je viditi, jer su pripitomljeni i mirni. Slušaju moj zvižduk ili zapovjedi i u stopu me prate gdje kod da krenem, navodi mali Luka.
Priča da su tri praščića, sad nakon pet mjeseci već oko 70 kg težine, na početku bili nemirni, ali uz ljubav i posvećenost lako su se sprijateljili. S vremenom su postali nerazdvojni.
– Jedu sve što god im ponudim, a kukuruz im je najdraži. Ne bih ih prodao, nema te sile niti eura, da mi netko da milijune. Ni za sve šolde ovog svita, kazao je ovaj strastveni ljubitelj životinja.
Prvi koraci uzgoja
Naime, mali Luka je pred kupnjom još dva praščića križanca, kako bi se već sada započeo baviti uzgojem ove pasmine dobivene križanjem slavonske i divlje svinje.
– Sestra Zara zadužena je za financije, kako ne bih odjednom potrošio sve novce. Baka pomaže u perušanju tuka, brat Jakov mi pravi društvo, a imam podršku i ostale obitelji. Baš sam hepi, sa smješkom će simpatični desetogodišnjak.
Luka uzgaja križance na otvorenom na lokaciji Drače, oko kilometar, kilometar i pol od obiteljske kuće.
– Nedaleko imamo i veliki kontejner i oko 5.500 kvadrata pašnjaka, a i ljudi mi bez prigovora s puno ljubavi daju ispašu. Hvala im velika, zahvalio je mali Luka.
Svinje na otvorenom koriste prirodne resurse zemlje i biljaka što utječe i na njihovo ponašanje.
– Ove svinje su izrazito socijalne i društvene. Svo slobodno vrijeme nakon škole, kako mi govore, od jutra do sutra posvećujem njima i tukama. To je jače od mene, puno jače, zaključio je mali Luka Demo, koji nam u dvorištu pokazuje kako zna voziti i traktor.
Izvor: Zadarski tjednik/Velimir Brkić
ZADAR / ŽUPANIJA
OBAVIJEST: U petak bez vode dio Dikla!
Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Ludwig Pfeiffer Hoch und Tiefbau GmbH&Co.KG., dana, 13.12.2024. godine (petak) u vremenu od 08:00 h pa do 17:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u gradu Zadru, predio Diklo u slijedećim ulicama: Put Njivica, Put Krčeva, Primorska ulica, Put Špetica, Put Njivica, Vrtlarska ulica, Ulica Matešića, Špaletina ulica, Ulica Rimanića, Ulica Strmića, Put Brajde, te Crkveni trg.
Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještena na Crkvenom kod kućnog broja 11.
ZADAR / ŽUPANIJA
TZ/ILIRIJA/SVEUČILIŠTE: Održana konferencija “TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE”
Turistička zajednica Zadarske županije je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru te Ilirijom d.d., a uz podršku i inicijativu Zadarske županije u utorak 10. prosinca 2024. u Arsenalu u Zadru organizirala konferenciju TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE.
Svjesna činjenice kakogastroturizam sa sobom nosi brojne prilike, donosi ulaganja u lokalnu infrastrukturu i sadržaje, poboljšava cjelokupno turističko iskustvo te potencijalno dovodi do održivijeg i raznolikijeg lokalnog gospodarstva, Turistička je zajednica Zadarske županije organizirala ovo okupljanje renomiranih chefova, sommeliera, predstavnika ključnih institucija, stručnjaka i iskusnih turističkih djelatnika kako bi se doznali novi trendovi i inovativne strategije u predstavljanju jedinstvene enogastronomske kulture i nasljeđa Zadarske županije.
Na konferenciji održanoj u okviru 4. Dana vina i gastronomije Zadarske županije sudjelovali su i nazočne pozdravili Hrvoje Anić, direktor Turističke zajednice Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici, župan Zadarske županije Božidar Longin i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.
Konferencija naziva TRENDOVI U INTERPRETACIJI LOKALNE GASTRO BAŠTINE započela je pozvanim predavanjem koje je uz cooking show održala Gabriela Filca, chefica Neba, uglednog restorana hotela Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji nosi jednu MICHELIN zvjezdicu. Chefica Filca je održala keynote predavanje uz masterclass na temu „Suvremena interpretacija mediteranske prehrane“, a glavni motiv jela koja je ova mlada kuharica pripremala u Zadru bila je višnja maraška. Uslijedio je panel u kojem su sudjelovali Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Slavija Jačan Obratov, direktorica razvoja brenda i turističkih proizvoda u Hrvatskoj turističkoj zajednici i Tomislav Fain, predsjednik Hrvatske udruge putničkih agencija, a koji su raspravljali o institucionalnim okvirima održive poljoprivrede i održivog turizma, te planovima i mogućnostima za uspješnu realizaciju daljnjeg razvoja.
Moderatorica prof. dr.sc. Božena Krce Miočić zatim je program nastavila razgovorom o primjerima dobre prakse u kojem su sudjelovali dr. sc. Žarko Stilin, direktor Udruženja Vina Kvarnera, Zvonko Lajtman iz ruralne međimurske kuće za odmor Lina, OPG Mohokos, te Matej Perkušić, direktor TZ Baranje. Potom je u okviru konferencije predstavljen i novi turistički proizvod TZ Zadarske županije WELCOME TASTE & BUY. Uz moderiranje novinarke i PR agentice Matee Magaš, svoje su proizvode predstavila 4 lokalna OPG-a i to Krešimir Budiša, Sokol – Feel Good Estate, Gračac, Doris Ćusa, OPG Lolina vatrenica iz Šopota, Ana Matulić, OPG Matulić, Pašman i Marko Kolega, R.O. Moćun, Kali. Sadržajan program konferencije uključio je još i razgovor o procesu stvaranja relevantnih turističkih doživljaja s naglaskom na gastronomskim doživljajima, a u kojem su sudjelovali Zoran Kasum, HD Consulting, Danijela Vulin, direktorica TZO Pakoštane i Vesna Karavanić, direktorica TZG Paga uz moderiranje izv. prof. dr.sc. Tomislava Klarina.
Poseban dio programa bio je posvećen mladim perspektivnim kuharima iz Zadarske županije, pod naslovom “Na mladima svijet ostaje”. Mladi su kuhari i to Stela Vincek, Luka Černušak, Mateo Glavan, Toni Grgić, Bruno Kalmeta, Roko Matulić, Ivan Prenđa, Kristijan Pezelj i Elvis Vrkić uz asistenciju učenika Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i Srednje škole Bartula Kašića Pag, uz mentorstvo chefa Josipa Vrsaljka, za sve sudionike konferencije pripremili jela od lokalnih namirnica Zadarske županije po preporuci Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, na svoj, inovativan način. Sve su sudionike pripremljena jela silno oduševila osobito stoga što su mladi kuhari pokazali i originalnost i kreativnost stvarajući nova jela koristeći namirnice zadarskog kraja. Dodajmo kako su uz jela poslužena vina iz Zadarske županije, a prema odabiru sommeliera Ivana Stiblika.
Završetak konferencije obilježile su tri radionice i to VINSKA RADIONICA: Pjenušci Zadarske regije koju su održali sommelier Ivan Stiblik (Zadar Wine Festival) i dipl. ing. agr. Marina Pavlović (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru), zatim KUŠAONA MASLINOVIH ULJA: Maslinova ulja autohtonih sorti Zadarske županije koju je održaodoc.dr.sc. Šime Marcelić, (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) te RADIONICA O UZGOJU ZAČINSKOG BILJA: Spirit bilja koju su održalidoc.dr.sc. Branka Maričić (Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu) i Josip Vrsaljko, chef i profesor kuharstva (HTU škola Zadar).
ZADAR / ŽUPANIJA
MATICA HRVATSKA, ZADAR: Predavanje uz 25. obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana
Ogranak Matice hrvatske u Zadru priređuje predavanje Ivice Jurjevića, diplomiranoga teologa, uz 25. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.
Predavanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi Don Ive Prodana 1. Predavanje će se održati u četvrtak 12. 12. 2024., s početkom u 18:00.