magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
magazin
(FOTO) RADOVI PRI KRAJU / Otvara se prvi Hyatt u Hrvatskoj – Hyatt Regency Zadar

Zadar, 19. ožujka 2025. –Hyatt Regency Zadar, prvi hotel u Hrvatskoj pod okriljem poznatog hotelskog brenda Hyatt, uskoro se otvara u središtu Zadra. Nakon tri godine opsežnih radova na izgradnji i uređenju hotela, od 1. svibnja otvorene su rezervacije za prve goste.
Smješten u impresivnoj zgradi bivše tvornice Maraska, na samoj obali i u neposrednoj blizini zadarske povijesne jezgre, ovaj luksuzni hotel donosi novu razinu gostoprimstva u Hrvatsku, ali i ovaj dio Europe.
Investicija Doğuş grupe vrijedna 55 milijuna eura označava važan iskorak u pozicioniranju Zadra na globalnoj turističkoj karti, uz poštivanje bogate lokalne baštine. Prepoznatljivi potpis poznatog arhitekta Borisa Podrecce ogleda se u suptilnom spoju povijesne arhitekture i suvremenog dizajna, koji unosi novu energiju u jedno od najznamenitijih zdanja grada.
S ukupno 133 elegantno uređene smještajne jedinice – uključujući 110 soba i 23 apartmana – Hyatt Regency Zadar je trenutno jedini hotel s pet zvjezdica u središtu Zadra. Svaka soba dizajnirana je kako bi spojila visoke estetske standarde s tehnološkim inovacijama, omogućujući maksimalnu udobnost i funkcionalnost – bilo da je riječ o poslovnim ili privatnim putovanjima.
Gostima će na raspolaganju biti i niz sadržaja vrhunske kvalitete: wellness centar na 700 četvornih metara, potpuno opremljeni fitness, te više od 740 četvornih metara prostora za konferencije, sastanke i posebna događanja. Sve to pozicionira hotel kao ključnu destinaciju za odmor, ali i za poslovna okupljanja na najvišoj razini.
“U ovom trenutku, u Zadru i okolici ne postoji hotel s ovakvom ponudom, lokacijom i standardima. Interes koji već sada dolazi od strane međunarodnih i domaćih partnera pokazuje da tržište prepoznaje vrijednost ovog projekta. Posebno nas veseli što će brojni vjerni gosti Hyatt brenda, koji biraju smještaj isključivo u našim hotelima, sada imati priliku istražiti Hrvatsku kroz prepoznatljivo iskustvo Hyatt brenda”, istaknuo je Valentin Röttger, generalni direktor hotela Hyatt Regency Zadar.
U gastronomskom dijelu ponude ističu se čak četiri različita koncepta. Glavni restoran Palm House reinterpretira dalmatinske i mediteranske klasike kroz suvremeni pristup, dok će Fenix ponuditi inovativan spoj azijske i južnoameričke kuhinje. Alfred’s Bar savršeno je mjesto za opuštanje uz vrhunska regionalna vina i koktele s potpisom, a Estival će uz bazen nuditi lagane zalogaje i osvježenje u ležernoj atmosferi.
Poseban naglasak stavljen je na povezivanje s lokalnom zajednicom – od dizajnerskih detalja do nabave namirnica. Hotel će aktivno surađivati s lokalnim proizvođačima, ribarima i poljoprivrednicima, čime želi doprinijeti održivosti, ali i autentičnosti svakog iskustva koje nudi svojim gostima.
Otvaranjem hotela Hyatt Regency Zadar, Hrvatska ulazi na kartu destinacija jednog od najuglednijih svjetskih hotelskih lanaca, a Zadar dobiva snažan poticaj za daljnji razvoj turizma, poslovnog sektora i međunarodne vidljivosti.
magazin
XYZ Fashion Store sada dostupan i online – luksuz na dohvat ruke!

XYZ Fashion Store, jedan od vodećih odredišta za premium modu, sa zadovoljstvom najavljuje lansiranje svog novog online shopa! Ova prestižna multi koncept trgovina omogućuje ljubiteljima mode istraživanje najnovijih luksuznih i premium artikala iz udobnosti vlastitog doma.
Na novoj web platformi, kupci će imati priliku uživati u širokoj ponudi najprestižnijih brendova u industriji mode, uključujući ekskluzivne kolekcije imena kao što su Marciano by Guess, Moose Knuckles, Patrizia Pepe, Versace Jeans Couture, Just Cavalli, Woolrich, BOSS, Peuterey, Antony Morato, AllSaints, Golden Goose, Emporio Armani, Kurt Geiger, Coach, Armani Exchange i UGG. Za ljubitelje vrhunske mode, ovo su odlične vijesti! Bilo da ste u potrazi za sofisticiranim komadima, statement odjevnim predmetima ili vječnim modnim klasicima, sve to sada možete naručiti iz udobnosti vlastitog doma!
„S ponosom predstavljamo našu novu online platformu koja je osmišljena da pruži jednostavno, pregledno i sigurno iskustvo kupovine. Sada, naši kupci mogu lako pristupiti luksuznim artiklima koji su ranije bili dostupni samo u našim fizičkim trgovinama u Arena centru u Zagrebi i City centru one Split.“ – poručuju iz XYZ Fashion Storea.
Kupovina na XYZ Fashion Store webshopu je brza i jednostavna, a svi posjetitelji imaju mogućnost prijave na XYZ newsletter kako bi bili informirani o najnovijim događanjima, ekskluzivnim ponudama i specijalnim promocijama.
Osim toga, svi kupci mogu se pridružiti XYZ Privilege programu, koji nudi jedinstvene pogodnosti i benefite. Članstvom u ovom programu, kupci otkrivaju svijet posebnih ponuda, a svakom kupovinom otključavaju nove privilegije. Članovi koji dostignu Silver, Gold ili Black status uživaju dodatne popuste prilikom svake kupnje.
Za više informacija i da započnete svoju premium avanturu kupovine, posjetite nas na https://xyzfashionstore.com/hr
Iskoristite priliku i uživajte u luksuzu koji nikada nije bio dostupniji!
magazin
KINO ZONA / U četvrtak repriza dokumentarca “Fiume o morte!”, potom “Stvarna bol” za kraj revije “Večer s Oskarima”

U četvrtak 20. ožujka u Kino Zoni vas očekuje nova prilika za gledanjem senzacionalnog dokumentarnog filma Igora Bezinovića ”Fiume o morte!”, a nakon njega i završetak revije ‘Večer s Oskarima’ uz komičnu dramu Jessea Eisenberga – ”Stvarna bol”!
Poezija, kokain, dinamit, puške, nogomet, avioni, pokućstvo koje leti kroz prozor, koncerti, zatvori, sunčanje, tisuće vojnika, milijuni metaka, beskonačni govori i čak jedan čudnovati kljunaš… Sve su to dijelovi jedne od najbizarnijih okupacija u povijesti čovječanstva.
Godine 1919. talijanski pjesnik, dandy i propovjednik rata Gabriele D’Annunzio okupirao je grad Fiume. Građani Fiuma, danas zvanog Rijeka, prepričavaju i reinterpretiraju bizarnu priču o 16-mjesečnoj okupaciji njihova grada u brutalno činjeničnom, ali prkosno punkerskom filmskom putovanju…
Anarhičan, hrabar, originalan, poseban – tek su neki od epiteta koji se lijepe za najnoviji autorski trijumf Igora Bezinovića, redatelja poznatog po nizu uspješnih, nagrađivanih i hvaljenih kratkometražnih, eksperimentalnih, dokumentarnih pa i igranih filmova poput ”Mikrokazeta – najmanja kazeta koju sam ikad vidio”, ”Kratki izlet” ili ”Blokada”. ”Fiume o morte!” je do sad osvojio žiri i kritiku Rotterdam film festivala, a vjerujemo kako je to tek početak njegovih festivalskih trijumfa i pohoda na kino dvorane.
U ”Stvarnoj boli” rođaci Benji i David odlaze na putovanje Poljskom kako bi odali počast nedavno preminuloj baki koja je preživjela holokaust. Nekoć vrlo bliski, njih dvojica shvaćaju da su se s vremenom potpuno udaljili. Oženjen i s djetetom, David je ozbiljan, zaposlen i pomalo uštogljen, dok je Benji potpuno nepredvidljiv i nespreman odrasti…
Jesse Eisenberg se u novom mileniju s lakoćom prometnuo u jednog od najslavnijih holivudskih glumaca, no da njegovi talenti tu ne prestaju dokazuje nam i sa svojim redateljsko-scenarističkim trijumfom ”Stvarna bol” koja mu je donio niz prestižnih priznanja uključujući i BAFTA-u za najbolji originalni scenarij.
Uz toplu, duhovitu, nerijetku i dirljivu priču, valja prije svega istaknuti i briljantnu izvedbu Kierana Culkina koji je prava duša ovog filma. Njegov Benji je duhovit, ranjiv, životan. Culkin je dakako ‘pomeo’ sve moguće nagrade uključujući Zlatne Globuse, BAFTA-u, a na kraju i Oskara i sigurni smo kako ćete se uz ovaj mali film itekako zabaviti.
”Fiume o morte!” je na rasporedu u četvrtak 20. ožujka s početkom od 18h u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, a ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja od 17h. ”Stvarnu bol” pak gledamo od 20h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaznice za taj film mogu se kupiti na spomenutoj lokaciji prikazivanja od 19h.
*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.
*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.