magazin
Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike
Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.
Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.
Povijest i značaj
Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.
Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Kulturni značaj
Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.
Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.
Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.
Priprema jela
Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.
Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

Nutritivna vrijednost
Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.
S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.
Suština tradicije
Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.
Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.
Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?
Sastojci
- 500 g sušenog bakalara
- 500 ml mlijeka (za namakanje)
- 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 100 ml maslinovog ulja
- Sol i papar po želji
- 1 lovorov list
- 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
- Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)
Priprema
Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.
Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.
Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.
Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.
Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.
magazin
ADVENT U ZADRU / Klapa Puntamika večeras predstavlja novi božićni hit!
Klapa „Puntamika” s Denisom Maričićem nastupit će na „Adventu u Zadru” večeras, u utorak od 19:30 sati na Trgu Petra Zoranića, dok će pola sata kasnije na zadarskoj Tržnici u sklopu „Božićnog gramofona” DJ Antonio u Studio Advent programu puštati regionalnu alternativnu glazbu.
Dakle, alternativci će biti na „alternativnoj” lokaciji, dok će na adventskoj pozornici nastupiti popularna zadarska klapa, gotovo odmah nakon promocije nove pjesme na CMC-ju i zahuktalih priprema za treći album koji samo što nije ugledao svjetlo dana. „Croatia Records” spot za pjesmu „Božić je u svitu” već je pustila na svom YouTube kanalu.
– Na adventskom koncertu imat ćemo premijeru te božićne pjesme uživo, a to mi je posebno drago. Inače atmosfera je radna, savršena, letimo i stižemo na sve strane – kaže Denis Maričić iz Puntamike, Zadranima poznatiji kao Dendo. Maričić je autor glazbe i teksta za legendarnu pjesmu „Oči boje lavande”, kao što je uostalom i potpisnik pjesama klape Puntamika.
Uz stare, dobre, okušane i opjevane hitove, zadarska će klapa dio pjesama s novog albuma predstaviti na adventskoj pozornici. Iza Maričića su dva albuma bratskog dua „Denis & Pino”, dok je treći album Puntamike u pripremi.
– Predstavit ćemo dio pjesama s albuma koji će se zvati „Dite Dalmacije”. Izaći će početkom sljedeće godine, ne znam točno kada, ali bit će vrlo skoro. Što se koncerta tiče, imamo dovoljno naših lijepih pjesma sa svih tih albuma – govori Maričić. Klapa Puntamika nastupila je nekoliko puta na „Adventu u Zadru” i kao svim izvođačima, pogled s pozornice na šušur Trga Petra Zoranića posebna je vrijednost koncertnog nastupa.
– Ugodno je, zaista je jako lijepo. Inače volim napraviti đir i doći do adventskog trga. Ne baš svaki dan, ali „Advent u Zadru” kao događaj nikad ne propuštam – poručuje zadarski glazbeni autor. Koncert klape Puntamika počinje u 19:30 sati, a ulaz je slobodan.
magazin
Horoskop za 16. prosinca 2025.
Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Prazninu u osobnim odnosima danas ćete pokušati nadomjestiti erotikom. Sve će se pretvoriti u obično petljanje.
KARIJERA: Pred vama su novi izazovi o kojim tek raspravljate. Neki od njih zvuče zaista privlačno, no treba se i dobro pripremiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne budite tvrdoglavi.
Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Osim što u vašoj vezi cvjetaju strasti, danas ćete bez ikakvih problema pokazati najskrivenije emocije. Bit će vam uzvraćeno.
KARIJERA: Zaposleni u sportu, pedagogiji i zabavljačkoj industriji danas će imati dosta posla i lijepe rezultate.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne zamarajte se sitnicama.
Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Maštom i kreativnošću vi ćete doskočiti frustracijama koje stoje između vas i voljene osobe.
KARIJERA: Svi poslovi s ljudima ići će vam dobro od ruke. Komunicirajte, otvorite se, predlažite svoje ideje i rješenja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bilo bi dobro da se naspavate.
Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Danas ćete se više okrenuti partneru jer će on (ona) biti senzibilniji više nego inače. Budite pažljivi.
KARIJERA: Srce vas vuče među ljude, ali ako treba još nešto odraditi, učinite to bez prigovora. Vrijedi.
ZDRAVLJE&SAVJET: Neka vas vodi intuicija.
Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Male obiteljske neugodnosti doći će iznenda i uzeti vam nešto energije i vremena. Voljena osoba će biti strpljiva.
KARIJERA: Na poslu ćete sigurno primijetiti nekog vrlo osjetljivog kolegu. Ništa mu se neće sviđati, a morat ćete surađivati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Povjerite se ako imate potrebu.
Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Moglo bi doći do male zbrke ili greške u koracima, ali ne takve da bi vam to ugrozilo inače solidnu vezu.
KARIJERA: Dobro će vam ići sve djelatnosti gdje možete pokazati svoje stručna znanja. Neki će konačno dobiti priliku da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne gubite vrijeme na sitnice.
Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Kako dan bude odmicao, vi ćete biti sve skloniji jačem izražavanju emocija, a inspiracije za ljubav neće nedostajati.
KARIJERA: Pokazat će se da imate svježe ideje koje će neke suradnike iznenaditi. Slobodno ih prezentirajte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Carpe diem.
Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Danas ćete dati sve od sebe kako bi obogatili svoju vezu. Prijedlozi će biti nesvakidašnji, ali zanimljivi.
KARIJERA: Izlaze na vidjelo dobri financijski rezultati. Zadovoljni ste i kontaktirate suradnike oko novih poduzimanja.
ZDRAVLJE&SAVJET: Jedite više voća i povrća.
Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Mirnoća kojom ćete zračiti ulijevat će drugoj strani osjećaj sigurnosti. Još će se više prikloniti vama.
KARIJERA: Svi poslovi u kojim se zahtijeva kreativnost, nekonvencionalnost i otvorenost danas će vam ići od ruke.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.
Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Mali disbalans u emotivnim pitanjima bit će povezan s potrebom da dominirate. No to je prolazno, a vaša veza je dobro.
KARIJERA: Možda ćete imati osjećaj da se nešto otkočilo, ali radi se samo o kreativnim idejama koje dolaze iznenada.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite obazrivi i pažljivi.
Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Osim dobre zabave i bogatog društvenog života, vjerojatno ćete isprobati neki novi jelovnik u društvu drage osobe.
KARIJERA: Moguće je da će vas vaši šefovi danas iznenaditi. Mogli bi predložiti sasvim neobične ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Primijenite svoju sposobnost diplomacije.
Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 16.12.2025.
LJUBAV: Oni koji su odlučili udvarati danas će dobiti posebno nadahnuće za prave pjesničke riječi. Bit će ih zanimljivo slušati.
KARIJERA: Nije isključeno da ćete neke poslovne stvari previše uzimati k srcu. Odvojte emocije od posla.
ZDRAVLJE&SAVJET: Iskoristite svoj šarm u poslu.
magazin
U Centru za mlade pripremili bogat blagdanski program
Otvorena vrata, otvorena srca – moto je proslave Božića i blagdanskog programa koji će se u Centru za mlade održati od 15. do 22. prosinca 2025.
Uoči božićnih blagdana, Centar za mlade Zadar priprema bogat i sadržajan program namijenjen mladima i svim zainteresiranim građanima. Centar otvara svoja vrata kroz radionice, predstave, koncerte, plesne i edukativne programe te još jednom potvrđuje da je mjesto susreta, kreativnosti i zajedništva.
Program uključuje: božićne kreativne i edukativne radionice, astronomske aktivnosti i promatranje noćnog neba, kazališne i plesne probe otvorene za javnost, dječje predstave, božićni koncert i Urban JAM s radionicama i plesnim natjecanjem.
Poseban naglasak stavljen je na programe za mlade, kao i na inkluzivne i međugeneracijske sadržaje.
Završnica programa donosi božićnu priredbu uz sajam i likovnu izložbu učenika Područne škole Diklo u sklopu eTwinning projekta “U svijetu likovnih umjetnika 8“.
Ulaz je slobodan.
Detaljan raspored i satnice dostupni su na mrežnim stranicama i društvenim mrežama Centra za mlade Zadar.



-
magazin3 dana prijeŠPICA!
-
magazin5 dana prijeSTIŽE THOMPSON / Važna obavijest vlasnicima vozila na Višnjiku
-
Svijet5 dana prijeALARMANTNO STANJE / Stručnjaci upozoravaju na najgori mogući scenarij dok se u europskoj zemlji širi “super gripa”
-
ZADAR / ŽUPANIJA2 dana prijePLANIRAJTE NA VRIJEME / Danas u Zadru rade samo ove trgovine…







