Connect with us

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Epic Rides Paklenica/Zrmanja

Objavljeno

-

By

foto: Ivan Čorić
 
Nastavi čitati

magazin

(FOTO) USPJEŠNO ODRŽAN EPIC RIDES PAKLENICA/ZRMANJA / Sudionici: “Kao dijete u tvornici čokolade”

Objavljeno

-

By

foto: Ivan Čorić

Danas je s početkom u 10:30 sati s rive u Maslenici započeo EPIC RIDES PAKLENICA/ZRMANJA, serija organiziranih biciklističkih događanja koja se održavaju na najatraktivnijim destinacijama i stazama u Hrvatskoj.

Projekt EPIC RIDES Hrvatska započeo je 2021. godine s ciljem otkrivanja najljepših dijelova Hrvatske ljubiteljima biciklizma.

Izvrsno osmišljeno događanje privuklo je više od 240 sudionika, koji su nakon završetka vožnje oduševljeno komentirali stazu, organizaciju i gostoprimstvo domaćina.

Izgled staze koju su odvozili sudionici možete vidjeti na https://www.adriabike.hr/events/epic-rides-2025-paklenica-zrmanja/

EPIC RIDES PAKLENICA/ZRMANJA održan je u suorganizaciji s Turističkom zajednicom općine Jasenice, Turističkom zajednicom općine Starigrad te Turističkom zajednicom Zadarske županije, uz podršku sponzora Pan pivovare i Husqvarne.

Ovo nije bila klasična biciklistička utrka natjecateljskog karaktera, već organizirana zajednička rekreativna vožnja kroz predivne krajolike podvelebitskog područja.

“Staza je bila odlična za srednje vozače. Nije bila za profesionalce, već za rekreativce.Osjećao sam se kao dijete u tvornici čokolade. Bio sam prošle godine na Kamašniku koji je imao odličnu stazu, ali ova, s ovakvim scenarijima oko nas, bila je fenomenalna,” izjavio je sudionik Željko Nikolić iz Osijeka.

Organizatori su omogućili i opciju iznajmljivanja e-bikeova za one koji su željeli ležernije biciklirati, bilo zbog slabije kondicije ili želje za mirnim uživanjem u ljepotama krajolika.

Staza u Paklenici/Zrmanji ostavila je snažan dojam na sudionike:

“Staza je bila epska – usponi, spustovi, pogledi… Ma pogled na kanjon Zrmanje bio je nevjerojatan! Ovo je najbolja i najteža staza koju sam vozio, sve ostale su za nijansu lakše. Vidimo se sljedeće godine,” rekao je Danijel Škvorc iz Ludbrega.

Nakon završetka vožnje, sudionici su se ponovno okupili u Maslenici gdje su se odmorili, okrijepili i sudjelovali u tomboli, čije su nagrade omogućili: Adria Bike, Pan, Husqvarna, Pršutana Mataš i OPG Željka Baričević.

 
Nastavi čitati

magazin

ŠPICA!

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka
 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu