Connect with us

magazin

Ovaj jednostavan trik od tri koraka trenutačno smanjuje tjeskobu

Objavljeno

-

Pexels

Dr. Martha Beck, koja je sociologinja školovana na Harvardu i osnivačica je platforme Wayfinder Life Coach Training, pridružila se Stevenu Bartlettu u podcastu “The Diary of a CEO” gdje su razgovarali o tjeskobi.

Doktorica je otkrila da postoji jednostavan trik za zaustavljanje osjećaja tjeskobe, koji vas, također, izvući iz stanja “borba ili bijeg”.

Zamolila je Stevena da zamisli situaciju koja ga čini tjeskobnim, a zatim ga je zamolila da zamisli sebe kako jede naranču.

“Zamislite da držite naranču, to je lijepa, zrela, teška, ukusna naranča na vrhuncu svoje zrelosti… Možete osjetiti njen miris, zagrizite je kroz koru, i samo osjetite taj mali mlaz limunske kiseline koji se odjednom pojavi kad zagrizete”, rekla je.

“Gorčina kore i sok dok grizete ulaze vam u usta. Slatko je, pomalo je ljuto, možete osjetiti žilavost unutrašnjosti, i povlačite koru. Možete je osjetiti pod noktima, možete je pomirisati. Stavite naranču na usta, iscijedite i pustite da malo soka uđe u vaša usta, uživajte u okusu i zatim progutajte”, dodala je.

Dr. Beck je objasnila da bi ovo osjetilno iskustvo pretvaranja da jedete naranču trebalo ublažiti tjeskobu i smiriti živčani sustav.

Upitala je Stephena: “Kako ti je sad tjeskoba?”, a on je odgovorio: “Moja tjeskoba je nestala”.

Savršeni način za opuštanje uma i tijela

Stručnjakinja je otkrila da je odvraćanje uma od onoga što vas brine i korištenje osjetilne mašte savršen način za opuštanje uma i tijela, prenosi Net.hr.

“Počnete disati dublje, prestanete proizvoditi sav kortizol, glukokortikoide i adrenalin koji ste imali u stanju ‘borbe ili bijega’ te počinjete proizvoditi serotonin i dopamin”, objasnila je.

Dr. Beck je rekla da postoji mnogo trikova za izlazak iz anksioznog stanja, poput pisanja svog imena na komad papira i zatim pisanje njegove zrcalne slike.

“Vaš mozak stvara nove neuronske sinapse koje nikada prije nisu postojale, nikada prije niste to radili, tako da iz temelja mijenjate svoj mozak, podučavajući ga vještini koju on nikada nije imao”, objasnila je.

Proces od tri koraka za ublažavanje tjeskobe

Dr. Beck je otkrila da postoji proces od tri koraka za svakodnevno ublažavanje tjeskobe, koji ona naziva CAT – Calm, Art i Transcendence (mirnoća, umjetnost i transcendencija).

Rekla je da je naš mozak biološki unaprijed programiran da bude tjeskoban, pa ga moramo smiriti.

Objasnila je da moramo biti nježni prema sebi kao što bismo bili nježni prema preplašenom psiću.

“Naučeni smo da budemo nasilni prema sebi, biohakirajte ovo, natjerajte se da jedete nešto i učinite nešto”, rekla je stručnjakinja.

“Kad se smirite, trebate se baviti umjetnošću i početi biti kreativni. Potrebna vam je umjetnost, a tu ne mislim na crtanje, mislim na stvaranje stvari, i to u tri dimenzije, stvaranje događaja, stvaranje podcasta… Ako su ljudi prošli kroz traumu i smiju crtati o tome, čak i ako ne znaju crtati profesionalno, imaju 80 posto manje šanse za razvoj PTSP-a. Postoji nešto u stvaranju nečega i to može biti tvrtka ili može biti boja u spreju na kartonu. Čini se da postoji taj efekt da tjeskoba i kreativnost jednostavno ne mogu funkcionirati u isto vrijeme”, istaknula je dr. Beck.

Ona je rekla da je posljednja faza “transcendencija ili buđenje” koja se zove Flo.

“To je stanje stvaranja i izvođenja na toliko teškoj razini da nam se čini da je neizvedivo. No, kada uđete u to, doima se poput letenja, to je raj i postoji vrijeme u procesu stvaranja u kojem osjećaj sebe pada i osjećaj kontrole nije potreban. Ono što osjećate je da se sama kreacija na neki način kreće s vama i kroz vas i to je blaženo i vjerujem da je to stanje u kojem nam je suđeno provesti gotovo sve svoje vrijeme”, objasnila je dr. Beck.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Magazin

Čaša mlijeka dnevno smanjuje rizik od jedne vrste raka za gotovo petinu

Objavljeno

-

By

Konzumiranje čaše mlijeka dnevno smanjuje rizik od razvoja raka crijeva za gotovo petinu, pokazala je dosad najveća provedena studija ovog tipa. Istraživači sa Sveučilišta u Oxfordu kažu da su pronašli dosad najjači dokaz o tomu da kalcij štiti od razvoja ove smrtonosne bolesti. Tim je otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Stručnjaci koji su proveli studiju podsjećaju da bi ljudi trebali voditi računa o uravnoteženoj prehrani, održavati zdravu tjelesnu težinu i, ako puše, trebali bi prestati – sve to kako bi smanjili rizik od razvoja raka crijeva. Od te bolesti u Velikoj Britaniji svake godine oboli 44.000 ljudi.

Rezultati njihova istraživanja ukazuju na to da će svakoj dvadesetoj ženi i svakom sedamnaestom muškarcu u Velikoj Britaniji tijekom života biti dijagnosticiran rak crijeva.

Više od polovine takvih slučajeva moguće je spriječiti. Znanstvenici tvrde da ih je 13 posto prouzročeno konzumiranjem mesnih prerađevina, a 11 posto prekomjernom težinom i pretilošću.

Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, proučavalo je 97 prehrambenih čimbenika i njihov utjecaj na rizik od razvoja raka crijeva među 542.778 žena koje su sudjelovale u studiji o zdravlju žena u svijetu koja se provodi pod nazivom Million Women Study. Riječ je o jednoj od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svijetu. U njoj je u razdoblju od 1996. do 2001. uključeno više od 1,3 milijuna žena iz Ujedinjenog Kraljevstva i od tada se vodi evidencija o zdravstvenim ishodima. Studija je započeta s ciljem dobivanja pouzdanih informacija o rizicima povezanim s različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, no svrha joj je pružiti informacije o učincima brojnih drugih faktora koji bi mogli utjecati na zdravlje žena s povećanjem njihove životne dobi.

Za vrijeme praćenja u trajanju od gotovo 17 godina u 12.251 žene razvio se rak crijeva, pri čemu su manjak kalcija i konzumiranje alkohola imali najsnažniji učinak na razvoj promjena povezanih s razvojem raka crijeva u odnosu na sve ostale proučavane prehrambene faktore.

Znanstvenici su ustanovili da je prosječno dodatnih 300 mg kalcija dnevno, što odgovara velikoj čaši mlijeka od 240 ml ili nekoliko čašica jogurta, rezultiralo 17-postotnim smanjenjem od opasnosti od razvoja raka crijeva.

Studija je otkrila i da kalcij slično djeluje na sprečavanje razvoja raka crijeva bez obzira na to konzumira li se iz mliječnih ili nemliječnih izvora, što ukazuje na to da je glavni faktor smanjenja rizika upravo – kalcij. U studiji se nije ispitivao učinak suplemenata kalcija.

Istraživači kažu da je u obzir uzeta konzumacija kalcija iz mlijeka (uključujući i onog dodanog u čaj i kavu), kalcija iz jogurta, povrća i ostalih izvora, no povezanost s proizvodima od sira i sladoledom nije jasno navedena u studiji. Ipak tvrde da ne postoji poseban razlog zbog kojega se u obzir na bi uzeli i proizvodi od sira, kao i sladoled. Možda sudionici studije jednostavno nisu konzumirali veće količine ni jedne ni druge namirnice.

Istraživači su su otkrili i to da 20 grama alkohola dnevno (što je jednako srednje velikoj čaši vina ili količini od pola litre piva) povećava rizik od razvoja raka crijeva za 15 posto.

Studijom su potvrđeni i otprije poznati podaci po kojima mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od razvoja raka crijeva, preciznije, konzumiranje 30 g tih namirnica dnevno povezano je s povećanjem rizika od 8 posto.

Voditeljica studije, dr. Keren Papier, rekla je da treba provesti dodatna istraživanja, ali je istaknula da je “riječ o najopsežnijoj ikada dosad provedenoj pojedinačnoj studiji o odnosu između prehrane i razvoja raka crijeva koja ističe zaštitnu ulogu kalcija u potencijalnom razvoju ove bolesti.”

Istraživači tvrde da bi zaštitna uloga kalcija mogla biti povezana sa sposobnošću ovoga najzastupljenijeg minerala u ljudskom organizmu da se veže za žučnu kiselinu i slobodne masne kiseline u jednome dijelu crijeva, smanjujući na taj način njihov učinak na poticanje razvoja raka.

I eksperimentalni rad na štakorima pokazao je da više razine kalcija u prehrani mogu pridonijeti zaštiti strukture crijeva, kažu znanstvenici s oksfordskog sveučilišta.

Tvrde kako nema razloga da i muškarci imaju istu korist od kalcija poput žena, s obzirom na to da su ranije provedene studije u kojima je sudjelovala i muška populacija pokazale sličan učinak mliječnih proizvoda na smanjenje rizika od raka crijeva.

 
Nastavi čitati

Magazin

Tašti su: Horoskopski znakovi koji su opsjednuti izgledom

Objavljeno

-

U današnjem društvu, gdje su vanjski izgled i estetika često u središtu pažnje, nije čudno da mnogi od nas pridaju veliku važnost svom izgledu. Briga o frizuri, odjeći, pa čak i najmanjim detaljima poput boje noktiju, može biti način izražavanja osobnosti i stila. No, što kada ta briga prijeđe u opsesiju? Dok neki ljudi izgled shvaćaju kao dio zdravog samopouzdanja, drugi ga mogu pretvoriti u centar svog života.

Prema astrologiji, neki horoskopski znakovi često stavljaju izgled na prvo mjesto jer žele djelovati savršeno. Evo o kojim znakovima je riječ.

Lav
Lavovi su rođeni za pozornicu, a njihov izgled je njihov glavni alat za privlačenje pažnje. Ljudi rođeni u ovom znaku jednostavno moraju biti primijećeni, stoga neće štedjeti na frizerima, odjeći ili luksuznim modnim dodacima. Njihova taština često proizlazi iz želje da budu najbolji i najljepši u društvu.

Vaga
Kao znak koji vlada estetikom i ljepotom, Vage su opsjednute ravnotežom i skladom u svom izgledu. Njihov ormar savršeno je organiziran, a šminka i frizura uvijek su besprijekorni. Taština kod Vaga nije samo želja da izgledaju lijepo, već i da budu prihvaćene i obožavane zbog svoje vanjske prezentacije.

Bik
Iako su poznati po ljubavi prema udobnosti, Bikovi vole luksuz i eleganciju kada je riječ o izgledu. Oni će uvijek birati kvalitetnu odjeću, skupe parfeme i savršeno uređene frizure. Njihova taština često proizlazi iz potrebe da se osjećaju sigurno i samouvjereno kroz vlastiti izgled.

 
Nastavi čitati

Magazin

Savjetnica tvrdi da dobri partneri i partnerice često koriste četiri fraze

Objavljeno

-

Sretan odnos zahtijeva trud partnera. Kako vrijeme prolazi, u dugotrajnim vezama često dolazi do udaljavanja ili osjećaja rutine, no male geste i iskrena komunikacija mogu napraviti veliku razliku, tvrdi savjetnica za odnose, Mitzi Bockmann. Objašnjava da korištenje jednostavnih fraza koje izražavaju ljubav, zahvalnost i podršku može pomoći u jačanju veze i očuvanju bliskosti. Evo koje je fraze posebno istaknula.

“Činiš me sretnim/sretnom.”
“Na početku veze ljudi često izražavaju svoje osjećaje, ali u vezi ili braku to često zaborave. Istraživanja su pokazala da izražavanje osjećaja i zahvalnosti jača povezanost s partnerom. Fraza poput ove podsjeća vaše partnere koliko ih cijenite i koliko vam znače”, objašnjava Bockmann za YourTango.

“Ti si moj prioritet.”
U svakodnevnom životu s brojnim obavezama partneri često padaju na dno liste prioriteta jer se podrazumijeva da će uvijek biti tu. Ipak, savjetnica navodi: “Pokazivanje partnerima da su vaš prioritet može ojačati odnos i učiniti ga ispunjenijim za obje strane.”

“Mogu li pomoći? Volio/Voljela bih, ako mogu.”
Pokazivanje podrške partneru kroz ponudu pomoći, čak i u njihovim osobnim projektima, može biti način povezivanja. “Primjerice, kada sam pomagala suprugu u izgradnji skladišta, to mi je donijelo osjećaj zajedništva, unatoč fizičkom naporu. Na kraju dana bila sam umorna i iscrpljena, ali bio je to divan dan”, podijelila je Bockmann.

“Hvala ti.”
Zahvalnost prema partneru važna je i iznutra i izvana.

    “Fokusiranje na dobre strane partnera umjesto na negativne pomaže održati pozitivan stav prema vezi. Iskreno zahvaljivanje partneru za male i velike geste jača osjećaj povezanosti i smanjuje potencijalne zamjerke”, zaključuje savjetnica.

     
    Nastavi čitati
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi
    Oglasi

    U trendu