magazin
Koje zemlje svijeta su najbolje za obitelj i odgoj djece? Prva na listi je mnogima iznenađenje

Dok mnogi, kada je riječ o odgoju djece, skandinavske zemlje smatraju najboljima, na vrhu Remitlyjeve top-liste država za obitelji i odrastanje djece iznenađujuće se našla Šri Lanka, temeljem istraživanja i niza analiziranih faktora.
Preseljenje u inozemstvo nije uvijek povezano s poboljšanjem vlastite kvalitete života, a mnogima koji imaju djecu značajan faktor pri odluci o preseljenju u drugu zemlju predstavlja to kakve će uvjete imati njihovi mališani.
Remitlyjev novi imigracijski indeks donosi odgovor na pitanje koje zemlje svijeta nude najbolje uvjete za odgoj djece te su najpogodnije za obitelji. Analizirali su 82 zemlje prema 24 različita faktora, a iako je Island na prvom mjestu opće liste kao najbolji odabir za preseljenje u 2025. godini, nije prvi kada je riječ o najboljim opcijama za odgoj djece, piše klix.ba.
Kako bi otkrio koje su zemlje najpogodnije za preseljenje obitelji, Remitly je istražio troškove skrbi o djeci, prosječne godine obrazovanja koje su završili odrasli te očekivane godine školovanja u svakoj zemlji.
Na vrhu liste, kao najpogodnija zemlja za obitelji koje se žele preseliti, našla se Šri Lanka, otočna država smještena u Indijskom oceanu. Ima visoku obiteljsku ocjenu od 88 od 100, zahvaljujući onome što Remitly opisuje kao “impresivan obrazovni sustav” te niskim godišnjim troškovima skrbi o djeci od samo 354,60 dolara.
Postoji mnogo razloga zašto je Šri Lanka odlično mjesto za život – obilje povijesnih ruševina, živopisno zelenilo i ukusna hrana. Švedska je zauzela drugo mjesto na Remitlyjevoj rang-listi, dok je Norveška treća.
Top 10 zemalja svijeta najprikladnijih za obitelji i odgoj djece prema Remitlyjevom istraživanju su:
- Šri Lanka
- Švedska
- Norveška
- Novi Zeland
- Island
- Njemačka
- Finska
- Danska
- Australija
- SAD
magazin
(PREDIZBORNA) SUBOTNJA ŠPICA
magazin
FOTO / Provjerite kovanice, ova od 20 centi prodaje se i za 10.000 eura

Talijanska kovanica od 20 centi iz 2002. godine sa skulpturom talijanskog umjetnika Umberta Boccionija na stražnjoj strani mogla bi vrijediti gotovo 10.000 eura. Zato treba jako dobro paziti, da ne izmakne.
Na eBayu se za taj novčić traže visoki iznosi. Nudi se za 10.000 eura ili više, ali neke su i nešto jeftinije pa se kreću na oko 8000 eura, ali prije kupovine treba biti izrazito oprezan. Primjerice, da bi dosegnule takvu vrijednost, moraju na njima postojati tzv. tiskarske greške.
Dakle, na što treba obratiti pozornost da bi se prepoznala vrijednost kovanice?
Stručnjaci za kovanice ističu da znakovi istrošenosti nisu dovoljni da bi se kovanica klasificirala kao vrijedna.

Ponekad se brkaju s tiskarskim greškama, koje su prilično rijetke i povećavaju vrijednost. Kod pogrešnog utiskivanja npr. motiv je pomaknut, nedostaje natpis ili slovo, ponekad se radi o materijalnom nedostatku. Na takve posebnosti treba obratiti pozornost i kod ove kovanice.
Ako niste sigurni radi li se zapravo o vrijednom novčiću, obratite se stručnjaku. Ta osoba može procijeniti je li ponuda realna i ozbiljna.
magazin
Brzi uštipci s jogurtom – hrskavi izvana, a iznutra mekani: Recept za tijesto bez kvasca i mlijeka

Nema ništa ljepše nego kada se ujutro kućom proširi miris svježe prženih uštipaka. Ovakav doručak od tijesta vole sve generacije, a domaćice uporno traže recept koji im neće oduzeti puno vremena i koji će se lako kombinirati i sa slatkim i sa slanim namazima.
Uz to, često se događa da uštipci upiju veću količinu ulja, pa onda postaju teški za probavu.
Recept za uštipke koji vam predlažemo brz je i jednostavan za pripremu, a zahvaljujući jednom sastojku tijesto neće upiti masnoću u kojoj se prži.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 jaje
- 150 ml jogurta
- 1 žlica rakije
- 1 vrećica praška za pecivo
- Prstohvat soli
Priprema:
Umutite jaje, dodajte mu jogurt i sol po ukusu, ulijte rakiju, brašno i prašak za pecivo te sve dobro promiješajte kuhačom. Smjesa bi trebala biti gusta, ali ipak rjeđa od smjese za palačinke.
U dublju tavu ili lonac ulijte ulje ili mast za prženje i zagrijte. Žlicu premažite hladnim uljem, a zatim njome vadite uštipke i spuštajte ih u zagrijanu masnoću.
Kako uštipci ne bi iznutra bili žilavi, temperatura ploče ne smije biti na maksimumu.
Ispržene uštipke stavite na papirnati ubrus da upije višak masnoće, a zatim ih poslužite dok su još topli, piše krstarica.com.
-
magazin7 dana prije
Špica!
-
ZADAR / ŽUPANIJA6 dana prije
MORATE U SPIZU? Ovo je radno vrijeme trgovina u Zadru ove nedjelje…
-
Sport1 tjedan prije
22. OŽUJKA, VRANA / Enduro Stage race Mali Bak u organizaciji BBK Pakoštane
-
ZADAR / ŽUPANIJA6 dana prije
KORIZMA U ZADARSKIM CRKVAMA / Pasionska meditacija i tradicijsko, dalmatinsko pučko pjevanje u četiri drevne zadarske crkve…