Connect with us

magazin

Tuna, Sushi & Wine Festival, drugi dan: Samuraji iz „Kill Billa” odigrali pravu povijesnu bitku uz sto vrsta sushi rolica iz kuhinje na otvorenom

Objavljeno

-

Multinacionalni tim kuhara iz restorana Antiquus, njihove kolege iz Burgers & More te sushi majstori Križanović-Bašić iz Cromarisa pripremaju hranu drugog dana desetog Tuna, Sushi & Wine Festivala na Trgu Petra Zoranića. No, zvijezde dana su ipak bili samuraji iz tokijske skupine Katanayaichi Samurai, koji su na festivalskoj bini izveli svoj show – pravu bitku iz srednjovjekovnih japanskih vremena. Ista je to skupina koju ljubitelji filma pamte po rolama iz hit filmova poput Tarantinovog „Kill Billa”.
Večeras će se nastaviti u istom ritmu, pojačana nastupom grupe Scifidelity.

U petak je pod festivalskim šatorom gost kuhar  Saša Began, chef u vlastitom restoranu Labrax. Began će pripremati krokete od bakalara u panko mrvicama te kanelone s ‘opasnim’, ali i vrlo ukusnim plavim rakom.  Na festivalsku pozornicu na Trgu u petak će izaći grupa Retrodukcija. U petak navečer, u 20 sati u klubu Arsenal počinje središnji događaj festivala – velika gala večera koja je zajednički izazov za više japanskih kuhara i nekolicine poznatih zadarskih chefova. Dvoetažni klub idealan je za istodobno održavanju dvaju gastronomskih programa.

Na katu Arsenala odvijat će se služena večera zbog koje je u Zadar stigao japanski masterchef  Akiyuki Nasu sa svojim kuharskim timom. Akinukijev tim, kao i nekoliko japanskih umjetnika, sudjeluje na festivalu nakon što mu je glavna ‘osoba za vezu’ između Zadra i Japana, Jelena Yamasaki, jedna od začetnica festivala sad već davne 2015. godine, objasnila o kakvom se projektu radi – povezivanju dvije daleke zemlje preko gastronomije i kulture. Nasu je dobro upoznao dalmatinsku kuhinju preko davnog prijateljstva s jednim hrvatskim pomorcem. Upoznali su slučajno u mladosti u Japanu i zauvijek ostali prijatelji. Puno je puta putovao u Hrvatsku i Dalmaciju upoznavajući mediteransku kuhinju. Masterchef  Akinuki je sa suprugom Ryoko vlasnik restorana il Gastro Sara u Okinawi, u kojem spaja mediteranske namirnice i tradiciju s japanskom, a jedan poseban programski dio restorana nosi naziv Dalmatia in Okinawa Japan. U ponudi njegova restorana su i probrana hrvatska vina.

Na katu Arsenala  masterchef Akinuki će sa svojim kuharima pripremiti večeru za 300 gostiju u pet sljedova u kojima će glavne namirnice biti tuna i brancin, naravni uzgojeni u ovdašnjim uzgajalištima. Iz menija izdvajamo juhu Picasso, koja je izvorni masterchefov recept i koja će biti dekorirana kao platno slavnog slikara.  Glavno jelo bit će kombinacija tune marinirane u teriyaki umaku, brancina dimljenog na pari i škampa uz pastu od povrća.

Paralelna gastro priča odvijat će se u parteru Arsenala koji će postati velika banket sala za mnoštvo finger food  jela. Japanski chef s hrvatskom adresom, inače processing manager Jadran tune, Nobuhito Okado pripremit će čak 1.540 sushi zalogaja i to one najpoznatije nigiri, hosomaki i uramaki sushije. Chef Okado će usto izvesti i Kaitai Show, atraktivno i ritualno rezanje velike tune.

Čak će četvoro zadarskih chefova pripremati svoja jela na stolovima u parteru. Ilirijina chefica Irena Žilić će sa svojom ekipom složiti stol s dalmatinskim ribljim jelima, a ujedno će i koordinirati ovim velikim kulinarskim projektom. Mladi zadarski chef restorana Karma, Bruno Kalmeta pripremit će carpaccio od lignje s ukiseljenim motarom, arancine od sipe punjene aromatiziranim sirom, te gravlax (izvorno nordijsko jelo slično carpacciu) od hame.

Chef Tomislav Karamarko sa stalnim angažmanom u Marikomercu iz svoje će kuhinje iznijeti žličnjake od tune u kremi od celera, mnoštvo kanapea s mariniranim kozicama te košarice od parmezana punjene ribljom salatom. Karamarko i Marikomerc sudjelovat će i u kuharskom programu u subotu i nedjelju pod festivalskim šatorom na Trgu Petra Zoranića. Pripremat će toplu terinu od tune i kozica s bosiljkom.

Poznati zadarski profesor kuharstva i freelance chef Josip Vrsaljko u Arsenalu će pripremati sendvič od orade punjen s moussom od morskog ježinca, kozica i Jakobovih kapica, sashimi od sabljarke s koromačer i narančom te tunu u Escabeche sauru.

Cijena ulaznice za služenu večeru na katu Arsenala je 80 eura, a prodaju se putem Ilirijine centralne prodaje slanjem upita na email adresu: reservations@ilirijabiograd.com ili telefonski na broj 023 383 556.
Ulaznice za parter stoje 35 eura i također su dostupne su na stranici Ilirija Travel te na servisima Eventim i Entrio.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ogromno otkriće: Otkrivena prva crna rupa koja putuje svemirom potpuno sama

Objavljeno

-

By

NASA Goddard/YouTube

Prvi put je potvrđeno da usamljena crna rupa luta kozmosom u samoći brzino od oko 51 kilometar u sekundi.

Leti brzinom od 51 kilometar u sekundi

Nova analiza pokazuje da crna rupa ima masu oko 7,15 puta veću od Sunčeve, da je udaljena oko 4958 svjetlosnih godina i da leti kroz svemir brzinom od oko 51 kilometar u sekundi.

Ali ono što je zaista posebno u vezi s njom jest da je to jedina potvrđena usamljena crna rupa otkrivena kako luta Svemirom. Ostali iz ove klase obično imaju “kolege”. U našoj galaksiji to su uglavnom zvijezde, a čudna titranja u tim daleko vidljivijim prijateljima odaju prisutnost crne rupe.

Nadalje, parovi crnih rupa također su otkriveni kroz gravitacijske valove koje emitiraju dok kruže jedna oko druge i spajaju se.

Bez prijatelja, ova crna rupa se javila kroz drugačiji mehanizam, nazvanim gravitacijska mikroleća. U suštini, njena intenzivna gravitacija je iskrivila svjetlost pozadinske zvijezde, pojačala je i privremeno promijenila njen prividni položaj na nebu.

Izračunata masa leće, kao i nedostatak vlastite emitirane svjetlosti, ukazuju na crnu rupu. Međutim, put do njegove identifikacije nije bio tako gladak kao što zvuči.

Prvi se put pojavila 2011.

Objekt se prvi put pojavio u podacima 2011. godine, iz dva odvojena istraživanja koja su tragala za točno ovakvom vrstom događaja: Optical Gravitational Lensing Experiment (OGLE) i Microlensing Observations in Astrophysics (MOA).

Svemirski teleskop Hubble pratio je osam promatranja tijekom šest godina, kako bi utvrdio koliko je ta svjetlost zvijezda bila iskrivljena. Fotometrijski podaci prikupljeni su sa 16 različitih teleskopa, a spektroskopska promatranja su snimljena na vrhuncu pojačanja.

Zajedno, ovi podaci upućuju na solo crnu rupu od oko 7,1 puta veće mase od solarne, udaljenu oko 5153 svjetlosnih godina.

Ali druga analiza provedena 2022., koristeći više Hubbleovih podataka, došla je do drugačijeg zaključka. Ovaj tim je precizirao procjenu mase na između 1,6 i 4,4 solarne mase. Budući da je to općenito premaleno da bi bilo crna rupa, predložili su da je neutronska zvijezda vjerojatniji kandidat.

Međutim, niz naknadnih studija, uključujući jednu od tima za neutronske zvijezde, daje veću težinu objašnjenju crne rupe.

Prva potpuno sama crna rupa

Sada, nova analiza, koja uključuje mnoge znanstvenike iz izvorne studije, nedvosmisleno potvrđuje taj identitet. Uključuje dodatna tri Hubbleova promatranja, produžujući vremenski okvir analize na 11 godina, kao i ažurirane OGLE podatke.

“Naša revidirana analiza, s dodatnim Hubbleovim opažanjima i uključenom ažuriranom fotometrijom, dovodi do rezultata koji imaju veću točnost, ali su u skladu s našim prethodnim mjerenjima i našim zaključkom da je leća crna rupa zvjezdane mase”, piše tim u novom radu.

Jedan od najvećih izazova u promatranju objektivom je taj što svjetlost susjedne pozadinske zvijezde umanjuje njen susjed intenzivne svjetlosti. Znanstvenici su morali vrlo pažljivo oduzeti tu svjetlost za svako opažanje, kao i uzeti u obzir varijacije uzrokovane različitim toplinskim okruženjima u svakoj Hubbleovoj orbiti.

Tim je također tražio bilo kakve znakove pratioca i otkrio da ne postoji ništa veće od 0,2 solarne mase unutar najmanje 2000 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca, prenosi Science Alert. 

Ovo je možda prva crna rupa za koju je potvrđeno da ide usamljena svemirom, ali daleko od toga da je jedina. Svemir bi trebao vrviti tim nevidljivim lupežima – samo je iznimno rijetko da znanstvenicima neka od njih i ukaže.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 26. travnja 2025.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Mnogima će izgledati da ih vodi neka nevidljiva ruka ka još većoj sreći. Ili ste zaljubljeni ili se zaljubljujete.
KARIJERA: Vaša sklonost da se poigravate ljudima nije uvijek zdrava. Ljudi su mnogo više od igračke.
ZDRAVLJE&SAVJET: Budite ono što jeste.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Neki među vama vjerojatno će pokazati osjećaje prema prijatelju što bi moglo zbuniti njihovog partnera.
KARIJERA: Očekivana protekcija mogla bi se dogoditi danas. Bit ćete spremni na suradnju, ali trebat će se i dokazati.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nemate briga.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Vaša veza i danas će se bazirati na seksu. Na taj način uspijevat ćete se partneru uvući pod kožu.
KARIJERA: Potrudit ćete se oko nekih sponzora kojim ćete ojačati financijsku strukturu firme u kojoj radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: Prelazite s riječi na djela.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su od voljene osobe očekivali da im pruži sigurnost, danas će to dočekati. Bit će zadovoljni.
KARIJERA: Zahvaljivat ćete svojim suradnicima što vas slijede i imaju povjerenja u vaše nove ideje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Nosit ćete ogrlicu oko vrata.

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Partner će pokazati zavidnu količinu emocija koju vi možda nećete moći slijediti ili razumjeti.
KARIJERA: Na dnevnom redu bi se mogao naći novi ugovor o radu. Dobro proučite detalje, pa tek onda odlučujte.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit će i ugodnih susreta.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Osjećat ćete veliku plimu emocija kako raste u vama. One će vam biti kriterij za sve današnje teme.
KARIJERA: Na dnevnom redu naći će se financije. Razmatrat ćete nove mogućnosti zarađivanja i povećanja profita.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male sentimentalnosti.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Vjerojatno ćete se najbolje osjećati zaštićeni u vlastitom domu. Danas vas izlasci neće zanimati.
KARIJERA: Neće vam se dati raditi jer će vam nedostajati energije i motivacije. Ipak, ono što morate, odradite profesionalno.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s kolačima i slatkim.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Činit će vam se da je ljubav daleko od vas čak i ako ste u paru. Ojačat će vaše čežnje i uspomene.
KARIJERA: Tokom današnjeg dana vjerojatno će vam postati jasno u kom pravcu treba razvijati karijeru.
ZDRAVLJE&SAVJET: Čeka vas ljepše sutra.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Ne odustajete od zavođenja i strasti, pa makar vam je partner i više nego odan. To je jednostavno vaš stil.
KARIJERA: Osjetit ćete veliku podšku svojih suradnika. To obvezuje i provocira vašu odgovornost u poslu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pobjeđujete u borbi.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Neki će odlučivati o tome kako učvrstiti svoju vezu. Ono što si zacrtaju provest će dosljedno u djelo.
KARIJERA: Sredstva koja vam stoje na raspoloaganju ili koja ste zaradili danas ćete biti skloni upotrijebiti za nešto lijepo.
ZDRAVLJE&SAVJET: Znate što želite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Moguće je da će vam danas netko izraziti ljubav ili obratno. Bit će to veselo, s dosta iskrenih emocija.
KARIJERA: Bit ćete kreativni i originalni. Oni čiji je posao manje zanimljiv tražit će načine da se izraze.
ZDRAVLJE&SAVJET: Uozbiljite se.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 26.04.2025.
LJUBAV: Oni koji su bili na pragu zaljubljivanja danas će vjerojatno shvatiti da im se to upravo događa.
KARIJERA: Pozivat ćete se na rezultate svog prethodnog rada koja nisu zanemarivi. Morat će vas uvažiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Cijenite dobre namjere drugih.

 
Nastavi čitati

magazin

Zadar Street Food Festival donosi proljetno izdanje na novoj lokaciji – na zadarskim bedemima!

Objavljeno

-

By

Prije jubilarnog, desetog izdanja, Zadar Street Food Festival doživljava veliki zaokret!
Ovo deveto izdanje, koje će se održati od 30. travnja do 4. svibnja 2025., zasigurno će ostati zapamćeno – ne samo po izvrsnoj gastro ponudi i glazbenom programu, već i po potpuno novoj lokaciji: na zadarskim bedemima, poznatim kao – Muraj!

Nova lokacija donosi i novu atmosferu – festival u proljetnom ruhu pretvara se u chill & lounge zonu u srcu grada, gdje će se mirisi vrhunske ulične hrane stapati s poviješću, glazbom i opuštenim druženjima. Savršeno, zar ne?

Prvi dan festivala posebno obilježavamo jer je riječ o Međunarodnom danu jazza, a tim povodom publiku očekuje live jazz koncert na otvorenom: stiže nam Black Coffee-Karlo Klarić & Ivor Lakić u 20:00h!

U nastavku festivala, tijekom vikenda i praznika, pozornicu preuzimaju zadarski DJ-evi i glazbenici, čime festival dodatno naglašava podršku lokalnoj sceni.

Gastro ponuda i dalje ostaje u središtu pažnje – pažljivo odabrana selekcija uključuje:
Burgers & More
Fish House
Maguro
Picnic
Wine Bar
Cocktail Bar

Ovo je novo poglavlje festivala koji već godinama na Puntamici okuplja sve generacije u zajedničkoj strasti prema dobroj hrani, glazbi i druženju.

U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra posebno upućujemo zahvalu Gradu Zadru, bez kojeg ova festivalska transformacija ne bi bila moguća.

Više informacija, vizuale i detaljan program dostupni su na upit.

Veselimo se vašoj objavi i – vidimo se na Muraju!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu