Connect with us

Hrvatska

"Forum" okraden za 20.000 kuna!

Objavljeno

-


Nepoznati je počinitelj s utorka na srijedu u ulici Marka Marulića u Zadru provalio u noćni klub „City club Forum“ te je otuđio novac i alkoholno piće. Materijalna šteta iznosi oko 20 000 kuna.
Iste noći, u Bukoviću, nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću i apartman u vlasništvu 47-godišnjaka te je otuđio TV, muzičku liniju i DVD player. Materijalna šteta iznosi oko 8 000 kuna. Slijedi kaznena prijava.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Stiže novi zakon o pušenju, evo što se sve zabranjuje

Objavljeno

-

By

Nakon lanjskog neuspješnog pokušaja da donese novi Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda i tako udovolji Europskoj direktivi, Ministarstvo zdravstva u javnu je raspravu stavilo novu verziju prijedloga Zakona, no ona je gotovo jednaka onoj staroj, koja je izazvala brojne kritike struke, kako industrije tako i liječnika.

Ministarstvo Vilija Beroša, naime, i dalje ne definira razne nove duhanske i nikotinske proizvode, ne pravi razliku u štetnosti, upozoravaju sugovornici Jutarnjeg lista.

Novim Zakonom uvodi se novi pojam “grijani duhanski proizvodi” te se mijenjaju odredbe o izuzećima koja su se do sada primjenjivala na grijane duhanske proizvode, tako da se arome ne smiju više koristiti ni u grijanim duhanskim proizvodima.

Ujedno se uređuje označavanje grijanih duhanskih proizvoda koji su po karakteristikama duhanski proizvodi za pušenje te se uvodi zabrana prodaje nikotinskih proizvoda osobama mlađim od 18 godina. Izričito se zabranjuje upotreba svih ovih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima. Kao i u Direktivi EU, vrijedit će prijelazni rok za maloprodaju od 90 dana, kako bi se prodale zalihe.

Pexels/ilustracija

Proizvođači i struka složni

I proizvođači i liječnici slažu se prije svega oko toga da treba urediti sustav i tržište te uvesti reda, a vladaju totalni nered i neznanje. Nijedni ne vide da će ovakav prijedlog zakona to postići.

“Aktualni hrvatski zakonski okvir donesen je 2017., a tržište se od tada značajno promijenilo. Pojavile su se nove kategorije proizvoda koje, iako nisu bez rizika, predstavljaju potencijalno manje štetnu alternativu cigaretama i važno je sve te proizvode adekvatno regulirati. Pušačima treba omogućiti pristup kredibilnim i relevantnim informacijama temeljenim na znanstvenim dokazima. Regulatorni okvir treba biti proporcionalan riziku, odnosno razini štete koju konzumacija pojedinih proizvoda nosi. A to sada nije slučaj.

Naime, kod novih duhanskih i nikotinskih proizvoda, kao što su e-cigarete, grijani duhanski i bezduhanski proizvodi, nikotinske vrećice, nema gorenja, nema katrana, nema dima, pa samim time sadrže znatno manje štetnih sastojaka i nema pojave pasivnog pušenja.

Stoga smatramo kako novim realnostima na tržištu treba pristupiti tako da se proizvodi adekvatno i kvalitetno definiraju i reguliraju, uzimajući u obzir njihove razlike, a ne posežući za mjerama zabrana koje stvaraju dodatnu pravnu nesigurnost, koče inovativnost i poduzetničku aktivnost te kreiraju nepovoljno poslovno okruženje”, upozoravaju iz Koordinacije za duhanske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Oni su ujedno za snažnu prevenciju početka pušenja, pogotovo kod maloljetnika, i protive se bilo kakvoj promociji svih ovih proizvoda.

pušenje, cigareta, prestanak pušenja
Pixabay / ilustracija

“Imamo jako visok broj pušača”

A mi nemamo ni prevenciju ni ranu detekciju bolesti, kao ni dostupne informacije o različitim mogućnostima prestanka pušenja cigareta i smanjenja štete, koje ostavljaju najveće posljedice, kaže Ljiljana Ćenan, obiteljska liječnica i članica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

“Ništa se po tom pitanju nije promijenilo ni u ovom zakonskom prijedlogu. Nekoliko je momenata koji nas liječnike tu muče. Prvo je da imamo jako visok broj pušača, svaki treći odrasli stanovnik u Hrvatskoj puši, i procjenjujemo da je stopa prestanka pušenja iznimno niska, iako ne znamo kolika je. Znamo da je cigareta velik rizični faktor za razvoj kardiovaskularnih i onkoloških bolesti.

Jedno je kad to čitate na papiru, jedno je kad to doživite u ordinaciji, kao što ja vidim posljednjih 20 godina. Točno sam predvidjela što će se nekim ljudima dogoditi. A u Hrvatskoj se gotovo ništa ne radi na tu temu – zadnja velika javnozdravstvena akcija bila je prije 20 godina”, podsjeća liječnica.

Umjesto informiranja – zabrane

Na tržištu su posljednjih deset godina dostupni novi duhanski poizvodi, od e-cigareta do nikotinskih vrećica, a o tome se službeno ne informira ni liječnike ni javnost, odnosno pušače.

“Ja mogu reći ono što odmah na prvu vidim kao liječnik. Jedno su, recimo, sekundarni pušači, to su uglavnom djeca roditelja koji puše, koja su cijelu zimu bolesna, koja su kod mene na injekcijama, na inhalacijama. Smatram da je manje štetno kada su roditelji na e-cigaretama”, pita se Ćenan.

Navodi da je Američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) izradila klasifikaciju duhanskih proizvoda po štetnosti, u kojoj je cigareta na prvom mjestu, a poslije se navode proizvodi za koje je dosad utvrđeno da su manje štetni. To je dobar pristup.

“Istina je da mi još ne znamo što će se dogoditi s onima koji budu 20, 30 godina koristili nove duhanske proizvode, no u Hrvatskoj nećemo to nikada niti znati jer to zasad ne evidentiramo. Naime, mi liječnici nemamo to gdje zabilježiti u e-kartonima, u padajućem izborniku nemamo opciju zabilježiti da netko koristi e-cigaretu, nego samo cigarete, cigare ili lulu. Pa tko više puši cigare i lulu?

Već godinama tražimo od HZZO-a da se to promijeni, da imamo gdje zabilježiti što pacijenti koriste, međutim, ništa. Dakle, mi ne vodimo nikakvu službenu evidenciju i zato ne znamo što će biti za deset godina”, upozorava za kraj.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Dobra vijest za starije: Sutra na račune sjeda 150 eura!

Objavljeno

-

By

U utorak 17. rujna počinje isplata nacionalne naknade od 150 eura za starije osobe za kolovoz korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Provjerite uvjete

Nacionalnu naknadu za starije osobe dobit će 16.715 korisnika, za što je osigurano 2.495.495 eura iz Državnog proračuna.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od deset godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava, što je osnovni uvjet, uz koji moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, a to su:

– da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju

– da njegov prihod i/ili prihod članova njegova kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi dvostruki iznos nacionalne naknade za starije osobe (300,00 eura)
– da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
– da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi

– da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja, osim u slučaju pokretanja postupka za raskid, utvrđenje ništetnosti ili poništenja ugovora.

Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Evo u koliko sati počinje jeftina struja. Ako je više koristite, možete dosta uštedjeti

Objavljeno

-

By

Prije desetak dana Vlada je, predstavljajući novi paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, objavila da od 1. listopada poskupljuju energenti, što je dovoljan razlog za razmišljanja o uštedama.

Iako ostaju na snazi subvencije Vlade na cijene energenata, oni ipak poskupljuju građanima, javnom sektoru i malim poduzetnicima. Električna energija i plin od 1. listopada će, kada paket mjera stupi na snagu, poskupjeti 10 posto kroz sljedećih šest mjeseci.

Poskupljenje struje nije dobra vijest jer će usprkos zadržavanju subvencija biti udar na kućne budžete.

Zimska i ljetna tarifa

Jedan od načina da se poskupljenje ublaži, a računi smanje jest, dakako, štednja struje. A jedan od načina uštede je trošenje jeftinije struje noću, odnosno po nižoj tarifi naspram onoj višoj, dnevnoj. Preduvjet za to je imati dvotarifno brojilo, a prelazak na dvotarifni model moguće je obaviti popunjavanjem obrasca zahtjeva za promjenu tarifnog modela te slanjem ili odnošenjem istog u poslovnicu svoga distribucijskog područja HEP-a.

Dvije su sezonske tarife, zimska i ljetna. Zimska tarifa započinje s prelaskom na zimsko računanje vremena. Ove godine to će biti 28. listopada i trajat će do 30. ožujka 2025. godine kada počinje ljetno računanje vremena, a s njim i ljetna tarifa. Tijekom zimske tarife električna energija jeftinija je u razdoblju od 21 sati navečer do 7 sati ujutro, a tijekom ljetne tarife od 22 sata uvečer do 8 ujutro. Tijekom jeftinije noćne tarife preporučljivo je koristiti uređaje koji troše više struje poput perilica rublja i posuđa te bojlera.

Dva tarifna modela

U Republici Hrvatskoj koriste se jednotarifna i višetarifna brojila, a ovisno o tipu brojila različito se obračunava potrošnja električne energije, piše na stranici HEP-a Operatora distribucijskog sustava (HEP ODS).

Kod jednotarifnog brojila, električna energija se uvijek obračunava prema istoj dnevnoj tarifi, odnosno cijena kilovatsata je jednaka tijekom cijelog dana. Kod višetarifnog brojila obračun električne energije se, ovisno o odabiru tarifnog modela, može vršiti prema istoj dnevnoj tarifi (Tarifni model Plavi), odnosno prema višoj i nižoj dnevnoj tarifi (Tarifni model Bijeli).

Noćna tarifa upola jeftinija

Važeća cijena kilovatsata električne energije u višoj, dnevnoj tarifi je 0,074789 eura, a u nižoj, noćnoj 0,036697 eura, što je više nego upola jeftinije.

Na stranici HEP ODS-a stoji kako se za sve kupce kategorije kućanstvo, čija ukupna šestomjesečna potrošnja električne energije u razdoblju od 1. listopada 2024. godine ne prelazi 3.000 kWh, primjenjuju cijene iz sljedeće tablice:

tarifni modeli potrošnje struje
HEP ODS

Kupci kategorije kućanstvo, čija ukupna šestomjesečna potrošnja električne energije, u razdoblju od 1. listopada 2024. godine, prelazi 3.000 kWh, razliku potrošnje plaćat će u iznosu uvećanom za 50 posto iznosa.

Informativni izračun potrošnje, ovisno o odabranom tarifnom modelu, može se napraviti OVDJE u HEP-ovom kalkulatoru cijene.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu