Connect with us

Zadar

KAZALIŠTE LUTAKA I KONCERTNI URED PREDSTAVLJAJU: Plesačica i skladatelj, Marija i Zoran Šćekić u veljači Zadru – rezervirajte mjesto za predstavu, koncert, predavanja…

Objavljeno

-

U organizaciji Kazališta lutaka Zadar i Koncertnog ureda Zadar, zadarska će publika u veljači imati priliku posjetiti niz događaja u odvojenoj izvedbi sestre i brata Šćekić, točnije koreografkinje i plesačice Marije Šćekić te skladatelja i inovatora Zorana Šćekića.

Očekuje nas kazališna predstava, koncert i dva predavanja, a zajednička poveznica je preispitivanje odnosa umjetnosti i znanosti, uma i srca, klasičnog i inovativnog.

Predstava: Human Error 

Predstava Human Error pod autorstvom i izvedbom Marije Šćekić održat će se u četvrtak, 13. veljače s početkom u 20:00 sati u Kazalištu lutaka Zadar uz slobodan ulaz.

Težište radnje usmjereno je ka čovjeku kao jedinom živom biću na planeti Zemlji koje je u konstantnoj potrazi za pravom istinom koja mu je u konačnici nedokučiva. Neurološka mjesta u tijelu zadužena za razumsko razmišljanje, ista su kao i ona zadužena za emocije, osjećaje i za preživljavanje. Ako je filozof Rene Descartes radikalno izjavio “mislim dakle jesam”, a nekoliko stoljeća nakon njega neurolog Antonio Damasio ukoričio naslov “Descartesova greška” tvrdeći kako je razum zapravo samo emocija koja je evoluirala, Šćekić u predstavi “Human Error” vlastitim Tijelom kao misaono-tjelesnim instrumentom postavlja pitanja što je onda naše znanje i koja je stvarna istina naše spoznaje? Je li um ili razum jednako funkcionalan bez osjeta, emocija i osjećaja kao izrazito tjelesnih pojava? I to je ljudska greška, predstava o vječnoj polemici Uma i Srca, relativnosti ljudskog znanja, čovjekova sklonost greškama i učenju iz njih te stalna težnja prema istini i savršenstvu.

Posebnost predstave je u koreografiji čiji je središnji motiv duga vrtnja plesačice na mjestu koja priziva istinu, ljubav, vječnost a simbolički prikazuje derviš, kolo, krug kao zanos religijskih plesova. Predstava je nastala u uskoj suradnji autorice i radiologa dr. sc. Milana Radoša s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u Zagrebu (Poliklinika Neuron) i tvrtkom Byte Lab IT Embedded Inteligence iz Zagreba koji su za potrebe predstave izradili sustav bežičnih motion capture senzora ušivenih u kostim plesačice.

Koncert: Just Music

U utorak, 18. veljače s početkom u 20:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, održat će se autorski koncert Zorana Šćekića Just music u izvedbi pijanistice Ane Žgur.

Ulaznice po cijeni od 50 kn potražite u prodaji tri dana prije koncerta ili online na Ulaznice.hr.

https://www.ulaznice.hr/web/event/38/7244

Koncert će predstaviti kompozicije bazirane na netemperiranoj mikrotonalnoj harmoniji klavira ugođenog u prirodnoj intonaciji. Drugim riječima, Just music približava klavir kakvog još nismo čuli, naglašavajući ljepotu njegovih tonova i harmonijskih odnosa na delikatan i čudesan način.

Mikrotonalna glazba nije stilski pravac nego sustav intonacije i ugađanja instrumenta, i podrazumijeva svu glazbu čiji sustav intonacije nije temeljen na jednoliko temperiranoj podjeli oktave na 12 tonova. Po ovakvoj definiciji sva je glazba do unazad stoljeće i pol bila mikrotonalna. Također, sva etno glazba mikrotonalna je ako se izvodi na izvornim instrumentima.

Šćekićeve klavirske minijature podsjetit će nas na Erika Satieja, filmsku glazbu i minimalizam, a za svoj je rad dobio i prestižne međunarodne pohvale. Tako je Grammyjem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio “Just music” među najbolja CD izdanja 2015. godine u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis, dok je veliki jazz gitarist Pat Martino izjavio kako nam Šćekićeva glazba „pomaže da otključamo vrata i kročimo u šire krajolike“.

Predavanje: Uvod u Panmonizam

Za Zoran Šćekića slobodno se može reći da je jedan od najinovativnijih glazbenika na našoj sceni. Tako će dan nakon koncerta, u srijedu 19. veljače 2020. godine u 18:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Šćekić održati besplatno predavanje i predstaviti svoj projekt pod nazivom Panmonizam, a koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju.

Predavanje: Tijelo i mozak – neuroznanost plesnog pokreta

U petak 21. veljače 2020. godine s početkom u 19:00 sati održat će se besplatno predavanje u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači čiji su govornici Marija Šćekić i radiolog dr. sc. Milan Radoš, docent Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga i voditelj laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga Poliklinike Neuron iz Zagreba.

Ljudsko tijelo je biološki oscilator (tijelo koje vibrira) s mozgom (složenim sustavom električnih vibracija) i srcem, organom punim električnog napona. Svaki pokušaj odvajanja jednog od drugog pogrešan je koliko i prirodan (tipičan) za čovjeka. Teza neuroznanstvenika Antónija Damásija o vezi između emocija i razuma, u kojoj osjećaji predstavljaju temelj za racionalnu kontemplaciju i normalno društveno ponašanje glavno je uporište predstave Human Error, a predavanje ima cilj pružiti znanstveno pojašnjenje plesne ideje.

Istraživajući polje emocija, razuma i plesnog pokreta uz korištenje magnetske rezonance, Marija Šćekić i dr. sc. Milan Radoš pokušat će odgovoriti na mnoga zanimljiva pitanja, a samo neka od njih su: može li se glazbeni talent objektivno analizirati putem fMRI; što se događa u mozgu plesača kada on/ona zamišlja izvedbu u pokretu; kako umjetnost utječe na biologiju ljudskog mozga; koji su evolucijski korijeni umjetnosti i slično.

____

Marija Šćekić je koreografkinja, plesačica i osnivateljica Umjetničke organizacije Histeria Nova u sklopu koje djeluje kao redateljica i nezavisna producentica. Dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za predstavu Sjena (2006) te posebnog priznanja Europske komisije za inovativni umjetnički izričaj i doprinos razvoju kulturnog poduzetništva u Republici Hrvatskoj (2007).

Suvremeni ples i koreografiju diplomirala na Sveučilištu Concordia u Montrealu gdje je pohađala i predmetnu nastavu iz područja planetarne geologije i elektroakustike što je znatno utjecalo na oblikovanje njene umjetničke vizije. Njenu karijeru krase mnogi autorski projekti i interdisciplinarne suradnje uključujući rad u Ansamblu Lado kao plesni pedagog te kao voditeljica Osnovne škole za balet i suvremeni ples u Šibeniku. Začetnica je vertikalne plesne umjetnosti u našoj zemlji te sunositeljica međunarodnog projekta Vertical Dance Forum. Od 2016. godine živi u Zadru gdje osniva i vodi Školu prirodnog pokreta i nastavlja intenzivnu suradnju s međunarodnom plesnom scenom.

Zoran Šćekić je skladatelj, glazbeni inovator, aranžer i jazz gitarist. Osnivač je Udruge Humus te je autor multimedijskog projekta Panmonizam. Diplomirao na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, a nakon diplome je nastavio postdiplomski studij kompozicije i aranžmana u Helsinkiju gdje je sudjelovao na Međunarodnom susretu glazbenih akademija kao predstavnik Muzičke akademije Sibelius. Kao skladatelj i gitarist sudjeluje na jazz festivalima, zagrebačkom Muzičkom biennalu i samostalnim koncertima pišući glazbu za big band, komorni orkestar, kao i glazbu za filmove, kazalište, ples itd. Skladao je glazbu za nekoliko projekata organizacije Histeria Nova kao što su Sjena (2004), One (2002) i Mala tragedija (2011). Koautor je reizdanja knjige Muzika i matematika prof. dr. Zvonimira Šikića, te je autor knjige Five Limit Intervals – theory & praxis u kojoj objašnjava glazbeno geometrijski sustav.

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

PRIOPĆENJE SDLSN RH O KRIZI U GRADU ZADRA: Gradsko vijeće Grada Zadra odbija proračun. Zaposlenici gradske uprave ostaju bez plaće?

Objavljeno

-

By

Zaposlenici gradske uprave Grada Zadra trebaju biti ispred političkih prepucavanja vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra! Zaposlenici gradske uprave Grada Zadra trebaju dobiti veće plaće! Čak 56 posto zaposlenika Grada Zadra ima plaću ispod 1.000 eura neto i to s prijevozom!

Naime, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić suglasan je sa sindikalnim prijedlogom o povećanju osnovice 30 posto i povećanju novčane naknade za troškove prehrane na 100 eura za zaposlenike gradske uprave Grada Zadra, no ako Gradsko vijeće do 7. rujna ne izglasa Proračun za 2024., dogovoreno povećanje, koje je već ukalkulirano u prijedlog Proračuna, neće biti realizirano.
I ne samo povećanje. U slučaju ne donošenja Proračuna za 2024. bit će blokirano kompletno funkcioniranje grada, a time dovedena u pitanje egzistencija svih korisnika gradskog proračuna i njihovih obitelji.
Stoga, SDLSN RH poziva na odgovorno ponašanje te izglasavanje Proračuna Grada Zadra za 2024. Istodobno, poduzet će sve raspoložive radnje sa svrhom zaštite svojih članova.

 
Nastavi čitati

Grad

Provale u Zadru: Krade se zlatni nakit, novac, torbice

Objavljeno

-

By

Jučer, 02. rujna u Zadru evidentirane su tri provale, na gradskom predjelu Maslina nepoznati počinitelj je provalio u stan odakle je otuđio novac, zlatni nakit te sunčane naočale u vlasništvu 25-godišnje strane državljanke. Materijalna šteta je oko tisuću eura.
Na gradskom predjelu Puntamika nepoznati počinitelj je provalio u kuću 76-godišnjaka odakle je otuđio zlatni nakit i torbicu, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća eura.
U Kožinu nepoznati počinitelj je provalio u kuću 65-godišnjakinje odakle je otuđio zlatni nakit i novac. Materijalna šteta je oko tisuću eura.
Protiv nepoznatog počinitelja ili više njih se državnom odvjetništvu podnose kaznene prijave zbog teške krađe.

 
Nastavi čitati

Grad

Vozio s nevažećom vozačkom, a potom odbio test na droge

Objavljeno

-

By

U Zadru u Ulici dr. Franje Tuđmana policijski službenici Postaje prometne policije Zadar su jučer, 02. rujna u 14.20 sati zaustavili motocikl šibenskih registarskih oznaka s kojim upravljao 22-godišnjak. Daljnjim postupanjem utvrđeno je da je vozaču poništena vozačka dozvola zbog ranije prikupljenih negativnih bodova. Ponuđen test na prisutnost droga u organizmu 22-godišnjak je odbio kao i ponuđeno vađenje krvi i urina poradi analize i vještačenja.
Vozač je uhićen te će danas uz optužni prijedlog zbog počinjenih prometnih prekršaja biti doveden na Prekršajni odjel nadležnog suda u Zadru.

Noćas, 03. rujna u 00.20 sati na državnoj cesti DC-08 u Maslenici policijski službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac zaustavili su automobil riječkih registarskih oznaka s kojim upravljao 37-godišnjak. Tijekom daljnjeg postupanja vozač je odbio ponuđeno testiranje na prisutnost droga u organizmu, a od njega oduzeta PVC vrećica sa oko 26 grama marihuane.

Vozač je uhićen te će danas uz optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o suzbijanju zlouporabe droga biti doveden na Prekršajni odjel nadležnog suda u Zadru.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu