Connect with us

Zadar

INVESTIRANJE U OBRAZOVANJE Pogled u budućnost na filipjanski način: Za kupnju i prenamjenu zgrade u školu 2,8 milijuna kuna

Objavljeno

-

Vrijednost investicije je 2,8 milijuna kuna. Radovi na područnoj školi Turanj koštat će oko 500.000 kuna, dok je Općina Sv. Filip i Jakov izvansudskom nagodbom tvrtki Bure d.o.o. za trgovinu i usluge Biograd na Moru, bivšem Bure commerceu, isplatila 2.300.000 kuna za kupnju zgrade površine 700 metara četvornih. Riječ je o zgradi u centru Turnja, poznatoj po višegodišnjem imovinsko-pravnom sudskom imovinskopravnom sudskom sporu

Turanj, naselje u Općini Sveti Filip i Jakov, nakon novog vrtića s jaslicama vrijednog 9.142.633,06 kuna, dvjestotinjak metara podalje, za dva do tri mjeseca dobit će i moderni školski objekt za nastavu učenika od prvog do četvrtog razreda u ukupnoj vrijednosti od oko 2.800.000 kuna, financijskih sredstava općinskih obveznika plaćanja poreza i naknada.

Naime, radovi na područnoj školi koštat će 500.000 kuna, dok je Općina izvansudskom nagodbom tvrtki Bure d.o.o. za trgovinu i usluge Biograd na Moru, bivšem Bure commerceu, isplatila 2.300.000 kuna za kupnju zgrade površine od 700 metara četvornih, noćnoj mori Turanjaca poznatoj po višegodišnjem imovinsko-pravnom sudskom sporu. Riječ je o zgradi u centru Turnja u čijem je jugo-zapadnom dijelu prizemlja trgovina Bure.

Moderan školski prostor

Na prvom katu sagradit će se dvije velike i jedna mala učionica te hodnik, zbornica i ostava, što će područnoj školi u Turnju omogućiti rad u jednoj jutarnjoj smjeni, što je i bio jedan od glavnih ciljeva projekta, kazao je Zoran Pelicarić – Peco, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

Nakon sanacije krova pristupit će se sveobuhvatnom unutarnjem uređenju školskog prostora kako bi mlađi turanjski učenici dobili moderan prostor kao i njihove starije kolege od petog do osmog razreda koji nastavu pohađaju u matičnoj školi u Sv. Filip i Jakovu vrijednoj oko 40 milijuna kuna za koju je Općina nedavno isplatila svoj dio sufinanciranja kojeg je isplatila putem desetogodišnjeg kredita od 15 milijuna kuna.

Radovi će obuhvatiti kompletnu izmjenu elektroinstalacija i rasvjetnih tijela, montažu sustava grijanja i hlađenja, montažu pregradnih zidova i stropa te oblaganje zidova rigips pločama, montažu unutarnje i djelomično zamjenu vanjske stolarije, ugradnju i popravak podova, montažu telefonske i internetske mreže, priključak na vodovodnu i električnu mrežu. Krov će po propisima struke biti prekriven kupom kanalicom, objašnjava Pelicarić.

Ulaganje u edukacijski sektor

Nakon što se sanira krovište zgrade uhvatit će se u koštac s preobrazbom kupljenog prostora u tri učionice u kojima će se provoditi nastava.

Očekuje nas mnogo posla u što spadaju grubi građevinski radovi, postavljanje instalacija, struje i montaža grijanja, a nakon detaljnog uređenja interijera učionice će poprimiti moderni i kompletno opremljen izgled, rekao je Pelicarić, istaknuvši kako Općina oduvijek ulaže u edukacijski sektor, čime se omogućavaju primjereniji uvjeti za rad kako bi učenici mogli postizati još bolje rezultate.

Kad je riječ o financiranju obnove i rekonstrukcije kata zgrade iznosu od oko 500.000 kuna, na kojem će se smjestiti moderna područna škola, Zadarska županija će projekt sufinancirati u iznosu od 300.000 kuna, a Općina će skupa s matičnom školom financirati rekonstrukciju s oko 200.000 kuna.

Dugogodišnji timski rad

Općina je preuzela i obvezu praćenja izrade projekta rekonstrukcije škole kako bi djeca što prije dobila bolje uvjete za nastavu u školi, reći će Pelicarić, te nastavlja:

Nakon isplate desetogodišnjeg kredita za matičnu osnovnu školu u Sv. Filip i Jakovu i ovdje smatram da će dobra suradnja Zadarske županije i Općine Sv. Filip i Jakov te dugogodišnji timski rad i dobre odluke Općinskog vijeća i naše osnovne škole rezultirati još jednim vrhunskim edukacijskim projektom, odnosno moderno opremljeno školskom prostoru koji će služiti razvoju djece i koje će biti temelj njihova znanja. Ovim putem, još jedno velika hvala Zadarskoj županiji, Općinskom vijeću, svim žiteljima općine, roditeljima te učenicima, zahvalio se Zoran Pelicarić – Peco.

Stara škola za vaterpoliste i folkloraše

Svakako treba naglasiti da će se nakon završetka gradnje područne škole Turanj, stare prostorije škole, u kojima se trenutno odvija školska nastava, prenamijeniti za rad športskih i kulturnih udruga koje djeluju na području Turnja, točnije za Vaterpolo klubu Croatia Turanj i Kulturno umjetničku udrugu Maslina, najstariju folklorašku udrugu u Zadarskoj županiji, obznanio je Pelicarić.

Posla je puno, radost još veća

Novi prostor na katu zgrade za organizaciju nastave, koji se nalazi odmah uz sadašnju zgradu PO Turanj, u prosincu protekle godine je odlukom Općinskog vijeća ustupljen školi na korištenje.

Sretni smo jer se radi o prostoru preko 250 metara četvornih, a što je dvostruko više od sadašnje površine PŠ Turanj. Iako je za uređenje posla puno, radost je još veća. Svi jedva čekamo, jer ćemo useliti u potpuno novouređeni i prozračniji prostor, rekla je Gordana Kurtov, ravnateljica Osnovne škole Sv. Filip i Jakov.

Izvor: Velimir Brkić – Zadarski list

 

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Sport

Besplatni seminar za košarkaške suce u Zadru

Objavljeno

-

By

Udruga košarkaških sudaca Zadarske županije organizira besplatni seminar za košarkaške suce, pomoćne suce i statističare.

Rok za prijavu je 16.10.2024. , prijaviti se može na mail udrugakszz@gmail.com ili na mobitel 0912345813.

 
Nastavi čitati

Grad

PRIOPĆENJE SDLSN RH O KRIZI U GRADU ZADRA: Gradsko vijeće Grada Zadra odbija proračun. Zaposlenici gradske uprave ostaju bez plaće?

Objavljeno

-

By

Zaposlenici gradske uprave Grada Zadra trebaju biti ispred političkih prepucavanja vijećnika Gradskog vijeća Grada Zadra! Zaposlenici gradske uprave Grada Zadra trebaju dobiti veće plaće! Čak 56 posto zaposlenika Grada Zadra ima plaću ispod 1.000 eura neto i to s prijevozom!

Naime, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić suglasan je sa sindikalnim prijedlogom o povećanju osnovice 30 posto i povećanju novčane naknade za troškove prehrane na 100 eura za zaposlenike gradske uprave Grada Zadra, no ako Gradsko vijeće do 7. rujna ne izglasa Proračun za 2024., dogovoreno povećanje, koje je već ukalkulirano u prijedlog Proračuna, neće biti realizirano.
I ne samo povećanje. U slučaju ne donošenja Proračuna za 2024. bit će blokirano kompletno funkcioniranje grada, a time dovedena u pitanje egzistencija svih korisnika gradskog proračuna i njihovih obitelji.
Stoga, SDLSN RH poziva na odgovorno ponašanje te izglasavanje Proračuna Grada Zadra za 2024. Istodobno, poduzet će sve raspoložive radnje sa svrhom zaštite svojih članova.

 
Nastavi čitati

Grad

Provale u Zadru: Krade se zlatni nakit, novac, torbice

Objavljeno

-

By

Jučer, 02. rujna u Zadru evidentirane su tri provale, na gradskom predjelu Maslina nepoznati počinitelj je provalio u stan odakle je otuđio novac, zlatni nakit te sunčane naočale u vlasništvu 25-godišnje strane državljanke. Materijalna šteta je oko tisuću eura.
Na gradskom predjelu Puntamika nepoznati počinitelj je provalio u kuću 76-godišnjaka odakle je otuđio zlatni nakit i torbicu, čime ga je oštetio za nekoliko tisuća eura.
U Kožinu nepoznati počinitelj je provalio u kuću 65-godišnjakinje odakle je otuđio zlatni nakit i novac. Materijalna šteta je oko tisuću eura.
Protiv nepoznatog počinitelja ili više njih se državnom odvjetništvu podnose kaznene prijave zbog teške krađe.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu