Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) 2. DAN TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA: Reci DA! okusima bijele i plave ribe iz mora oko Zadra

Objavljeno

-

Foto: Fabio Šimićev

Riblja terina, zapravo pašteta od hame umotana u nori algu uz čips od sushi riže sjajnog chefa Restorana „Foša“ Saše Begana te pašticada od tune sa šarenom palentom šefice kuhinje hotela „Mediteran“ Smiljane Prtenjača, bile su glavne gastro teme drugog dana 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala koji se od ponedjeljka do subote održava na Trgu Petra Zoranića u Zadru.

Uz njih su specijalitete od plave ribe, tune i srdele, pripremali i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar te Srednje škole Biograd. Vodili su ih njihovi profesori i mentori Mirko Poljak, Josip Vrsaljko iz hotela „Almayer“, Ivan Brdar i profesorica slastičarstva Kristina Lončar. Oni su zajedno pekli ribu na gradelama, ali i vješto motali suhi rolice za goste Festivala, ponajviše za turiste koji su u utorak, slobodno se može reći, preplavili zadarski Poluotok. Oblaci su u utorak sakrili sunce i olakšali ovu kasnu proljetnu vrućinu, pa se šator Festivala napunio gostima.

A ako je gostima trebalo osvježenje mogli su ga dobiti u hladnim koktelima od „Maraskinih“ pića koje su miješali učenici pod vodstvom prof. Katarine Čučić, Ožujskim pivom ili vinima vinarija Degarra, Fiolić i Kraljevski vinogradi koji su na ovom projektu partneri organizatoru, Turističkoj zajednici grada Zadra. Na Festivalu su stalno prisutni i začini „Kotanyi“ koje kuhari obilno koriste u pripremi svojih jela.

Prezentacija Zadra kao grada plave ribe nastavit će se i u srijedu, trećeg dana Festivala. Svoj cooking show će održati mladi zadarski kuhar Klaudio Mrkić. On će kreirati nekoliko jela na temu „Plava riba na moderan način pripreme”. Što sve – neka ostane iznenađenje.

Sa svojim jelima će na Festivalu sudjelovati i restoran „Četiri kantuna“ koji će ponuditi pašticadu od tune, restoran „Stipe“ sa svojom mariniranom tunom te kuhinja „Tursthotela“ sa svojim jelima od srdela i tune. Naravno, na Festivalu će i dalje biti aktivni učenici zadarske i biogradske srednje škole, budući kuhari i konobari koji će neumorno motati sushi i peći ribu na gradelama.

Glazbeni dio i u srijedu pokriva DJ Mate Kokić, a u 11:30 predviđen je nastup grupe Scifidelity Orchestra. Naravno, na Zoranićevom trgu je i dalje otvorena Gastro pijaca sa štandovima na kojima OPG-ovi nude svoje zelene proizvode, Paška sirana svoje sireve, Ninska solana svoje proizvode od soli – uključujući i Cvijet soli, a obitelj Matulić svoje „Pašmanero“ proizvode, fermentirane ljute umake i acceta.

 

ZADAR / ŽUPANIJA

SVEUČILIŠTE / Ciklus Srijedom u sridu 16. travnja predstavlja docenta Marka Šarliju

Objavljeno

-

By

U sklopu ciklusa Srijedom u sridu, 16. travnja Sveučilište u Zadru predstavlja dr. sc. Marka Šarliju, mladog zadarskog znanstvenika, docenta na Odjelu za informacijske znanosti, koji nas vodi u svijet analize ljudskog sna i primjene umjetne inteligencije u tom području.

Ciklus Srijedom u sridu svake treće srijede u mjesecu u 45 minuta predstavlja znanstvenike Sveučilišta u Zadru i njihove karijere i priče koje inspiriraju. Razgovor će se održati u novom Studentskom domu, na adresi Puta Stanova 1 a.  Ulaz je slobodan, radujemo se Vašem dolasku!

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ŽUPANIJSKI DANI / Od četvrtka u Providurovoj izložba “Na krovu Afrike”

Objavljeno

-

By

Stanica planinarskih vodiča

U sklopu programa Županijski dani 2025. u četvrtak, 10. travnja 2025. u Providurovoj palači u Zadru s početkom u 18 sati bit će otvorena izložba Na krovu Afrike.

Riječ je o izložbi na kojoj će posjetitelji imati priliku čuti uživo iskustva članova ekspedicije uspona na Kilimanjaro i vidjeti izložbu fotografija kojima će pokušati dočarati uspon kroz čarobne prašume preko nepreglednih visinskih pustopoljina i alpsko-vulkanskih pustinjskih krajolika do snijegom prekivenog vrha Uhuru.

U nastavku tekst Stanice planinarskih vodiča:

Najviši vrh Afrike, Uhuru na Kilimanjaru je podvig na koji se godišnje odvaži preko 50,000 planinara, od kojih oko 60% uspješno popnu sami vrh. Iako tehnički nezahtjevan i samim tim dostupniji većoj masi ljudi od nekih drugih vrhova planina, Kilimanjaro predstavlja veliki izazov zbog visine i njom povezane visinske bolesti. Ekipa Zadrana, članovi stanice planinarskih vodiča davne 1979. godine ostvarila je uspješan ekspedicijski uspon na Kilimanjaro. Gotovo 50 godina nakon, nova ekipa planinarskih vodiča odlučila je ponoviti uspon na Kilimanjaro u sklopu obilježavanja 50. godišnjice postojanja Stanice. UO za obrazovanje, kulturu i sport  Zadarske županije i drugi sponzori podržali su ovu inicijativu na čemu im veliko hvala. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(FOTOGALERIJA) EUROPSKI DAN VUNE / “Vuna i sir – blago otoka Paga na Europskom danu vune u Rimu”

Objavljeno

-

By

Europski dan vune, manifestacija posvećena slavljenju raznolikih i održivih koristi ovčje vune, ove je godine održana s posebnim naglaskom na njezinu ulogu u zdravlju i dobrobiti.

5. Europski dan vune održan je 6. travnja 2025. godine na organskoj farmi I Casali del Pino u Rimu, u organizaciji EWE – European Wool Exchange Foundation i Gomitolorosa talijanske udruge koja se zalaže za promicanje solidarnosti, očuvanje okoliša i poticanje osobnog blagostanja. Ovogodišnja tema Wool4Health bila je posvećena istraživanju prirodnih svojstava vune koja doprinose mentalnom, fizičkom i emocionalnom zdravlju, s naglaskom na terapijsko pletenje i korištenje vune u zdravstvenim i wellness praksama.

Domaćin događanja, Ilaria Venturi Fendi, bivša modna dizajnerica, danas vlasnica farme I Casali del Pino, s ljubavlju je otvorila vrata svog imanja svim sudionicima koji vjeruju u snagu zajedništva, održivost i važnost prirodnih materijala. Događanje je bilo otvoreno za javnost, a ulaz besplatan.

Sudionici iz cijele Europe – prerađivači vune, industrijski stručnjaci, terapeuti, dizajneri, predstavnici udruga, zdravstveni radnici i zaljubljenici u vunu – okupili su se kako bi dijelili znanja, prikazali proizvode i podigli svijest o zdravstvenim dobrobitima ove prirodne sirovine. Tijekom cjelodnevnog programa održane su prezentacije, praktične radionice i demonstracije različitih tehnika obrade vune: pranje, bojanje, predenje, filcanje, kukičanje, tkanje i oslikavanje vunom. Naglasak je bio na aktivnostima koje uključuju sve dobne skupine – od djece do starijih – kako bi se pokazala univerzalnost vune u svakodnevnom životu i terapijskom kontekstu.

Poseban trenutak bio je video javljanje glumice Isabelle Rossellini, koja je svoju filmsku karijeru zamijenila životom u prirodi te danas na svojoj farmi uzgaja kokoši i ovce te promiče regenerativnu poljoprivredu. Rossellini je govorila o dubokoj povezanosti između ljudi, prirode i životinja, te važnosti očuvanja lokalnih resursa poput vune.

Europski dan vune ne samo da je slavio svestranost i bogato naslijeđe vune, već je istaknuo i njezinu ključnu ulogu u budućnosti održivog i zdravijeg načina života. Kroz suradnju, edukaciju i razmjenu znanja, događaj je potaknuo dublje razumijevanje interakcije između prirodnih materijala i ljudskog zdravlja, naglašavajući važnost donošenja svjesnijih izbora koji doprinose osobnom blagostanju i očuvanju okoliša.

Zanimanje je izazvala prezentacija “Vuna i sir – blago otoka Paga”, koju su održale Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići, i Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira i direktorica marketinga Paške sirane. Kroz ovu prezentaciju predstavile su Pag kao otok bogate tradicije, gdje se prirodna bogatstva i stoljetni običaji isprepliću u svakodnevnom životu.

Ana Žunić predstavila je dva važna projekta koje je udruga Volim Vlašići provodila – „Vuna u našim aktivnostima“ (2023.) i „Vratimo vuni sjaj“ (2024.) – usmjerena na rješavanje ekološkog problema odbacivanja vune u prirodu. Kroz edukaciju, radionice i suradnju s lokalnim vlastima, udruga nastoji uspostaviti održiv model prikupljanja i prerade ovčje vune na otoku Pagu.
Martina Pernar Škunca predstavila je paški sir kao autentični simbol otoka – proizvod koji odražava njegovu specifičnu vegetaciju i stoljetnu tradiciju. Posjetitelji su imali priliku kušati paški sir i baškotine, koje proizvode benediktinke iz Samostana sv. Margarite iz Paga, te osjetiti duh otoka kroz njegove okuse i mirise. U sklopu Europskog dana vune, suvenire i nakit od vune predstavila je i Nikol Jakopic Donadić, Woolly Handmade iz Paga.

Europski dan vune bio je više od jednodnevnog događanja – bio je to susret ljudi koji dijele iste vrijednosti, prostor za inspiraciju, učenje, umrežavanje i primjere dobre prakse. Dok se vuna ponovno vraća u fokus kao vrijedan i održiv resurs, Pag se sve snažnije pozicionira kao otok koji njeguje svoju baštinu i hrabro gleda u budućnost.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu