Connect with us

magazin

Istraživanje otkrilo zabrinjavajući utjecaj umjetnih zaslađivača na zdravlje

Objavljeno

-

Izvor: Photo by Towfiqu barbhuiya on Unsplash

Samo zato što umjetni zaslađivači nemaju kalorija ili ih imaju vrlo malo, ne znači da nemaju baš nikakav utjecaj na zdravlje.

Novo je istraživanje otkrilo da redovita konzumacija sukraloze i saharina može poremetiti mikrobe u probavnom sustavu i pojačati odgovor tijela na šećer. Iako ovi zaslađivači, koji nemaju nikakvu nutritivnu vrijednost, kemijski inertni, ali to zapravo ne mora biti točno.

Kako je pokazalo nedavno ispitivanje, provedeno među 120 sudionika koji su rekli da strogo izbjegavaju bilo kakvu vrstu umjetnih zaslađivača, redovita konzumacija umjetnih zaslađivača bez kalorija ima potencijalne negativne učinke na zdravlje, barem kratkoročno.

U usporedbi s kontrolnom skupinom koja je uzimala placebo, sudionici koji su u periodu od dva tjedna svakodnevno dobivali vrećice saharina ili sukraloze pokazali su jasne fiziološke promjene tjedan dana nakon eksperimenta.

Značajan utjecaj na toleranciju glukoze

Naime, zaslađivači su izmijenili njihov crijevni mikrobiom u sastavu i funkciji, a narušena im je i tolerancija na glukozu. “Čini se da ovo sugerira da su crijevni mikrobi u ljudskom tijelu prilično osjetljivi na svaki od ovih zaslađivača”, objašnjava imunolog Eran Elinav s Instituta za znanost Weizmann i Njemačkog nacionalnog centra za rak.

Istovremeno, drugi umjetni zaslađivači, poput aspartama i stevije nisu pokazali isti učinak na toleranciju na glukozu. “Kad smo gledali na konzumente nutritivno siromašnih zaslađivača kao skupine, otkrili smo da dva zaslađivača, saharin i sukraloza značajno utječu na toleranciju glukoze kod zdravih odraslih osoba”, rekao je Elinav. “Zanimljivo je da su promjene u mikrobima bile u visokoj korelaciji s promjenama zabilježenima u glikemijskim odgovorima ljudi”, dodao je.

Provedeno je i istraživanje na miševima da bi se dodatno ispitalo kako umjetni zaslađivači mijenjaju crijevne mikrobiome i odgovor tijela na konzumaciju glukoze. Istraživači su prvo stvorili mikrobiom na temelju promjena uočenih u istraživanju na ljudima. Zatim su taj mikrobiom u obliku stolice presadili u skupinu sterilnih miševa.

Promjene u razini šećera u krvi životinja usko odražavaju ono što je uočeno kod ljudi, pokazujući da umjetni zaslađivači zapravo mogu izazvati promjene u crijevima, mijenjajući molekule koje se izlučuju u krv. To, zauzvrat, može utjecati na toleranciju glukoze.

Zabrinjavajući rezultati

S obzirom na popularnost umjetnih sladila, rezultati su zabrinjavajući.

U pokusu na ljudima, istraživači su sudionicima dali dnevnu dozu umjetnog zaslađivača znatno ispod preporučene dnevne doze koju je odredila Uprava za hranu i lijekove Sjedinjenih Država. Ipak, učinak je još uvijek bio primjetan. Istraživanja pokazuju da prehrana može promijeniti sastav crijevnih mikrobioma u roku od nekoliko dana, ali još se uvijek ne zna što bi redovita konzumacija umjetnih zaslađivača tijekom duljeg vremena mogla učiniti.

Je li istina da umjetni zaslađivači nemaju baš nikakvog utjecaja na tijelo?

Mikrobiom je drugačije strukturiran kod svakoga posebno, što znači da je malo vjerojatno da će svi imati isti odgovor na umjetna sladila. Ipak, činjenica da naša tijela reagiraju na ove proizvode vrijedna je dodatnih istraživanja.

I dok je opće poznato da šećer utječe na debljanje i toleranciju glukoze, umjetni bi zaslađivači trebalo proći kroz tijelo bez ostavljanja ikakvoga traga. Ipak, nedavna istraživanja pokazala su da je za ljude koji piju dijetalne gazirane napitke zaslađene aspartamom dvostruko veća vjerojatnost da će biti pretili od onih koji ih ne piju.

Dio problema mogao bi biti i sam okus slatkoga. Saharin je više od 200 puta slađi od šećera, što znači da u interakciji s receptorima za šećer ili bakterijama u ustima ili crijevima može izazvati snažne metaboličke učinke, prenosi Science Alert.

Zauzvrat, učinci bi mogli utjecati na naš mozak, želje za hranom i zdravu kontrolu razine šećera u krvi.

U posljednjih se nekoliko godina umjetne zaslađivači čak povezivalo i s demencijom i rakom. “Moramo podići svijest o činjenici da nenutritivni zaslađivači nisu inertni za ljudsko tijelo kao što smo prvobitno vjerovali”, kaže Elinav. “Uz to rečeno, kliničke zdravstvene implikacije promjena koje mogu izazvati kod ljudi ostaju nepoznate i zaslužuju buduće dugoročne studije”, dodao je.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

Ukusna priča o bakalaru: Kako ga pripremiti za posebne prilike

Objavljeno

-

By

Bakalar na bijelo, poznat i kao bijeli bakalar, tradicionalno je jelo koje zauzima posebno mjesto u božićnoj kuhinji Hrvatske, posebno na obali i u Dalmaciji.

Ovo jelo simbolizira bogatstvo i obilje, a priprema se s velikom pažnjom i poštovanjem prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju, odgovorio nam je ChatGPT kada smo ga pitali o jednoj od najvažnijih tradicija u božićnim danima.

Povijest i značaj

Bakalar na bijelo ima duboke korijene u hrvatskoj kulinarskoj povijesti, a njegova popularnost posebno je izražena tijekom božićnih dana.

Smatra se da je bakalar stigao na hrvatske obale tijekom trgovinskih razmjena s mediteranskim zemljama u srednjem vijeku. S obzirom na to da je svježa riba bila teško dostupna tijekom zime, sušeni bakalar postao je popularna alternativa koja se mogla čuvati duže vrijeme.

Pixabay / Ilustracija

Kulturni značaj

Bakalar na bijelo više je od običnog jela. To je kulinarski izraz hrvatskog gostoprimstva i obiteljskog zajedništva.

Priprema bakalara za božićnu večeru prilika je za okupljanje obitelji, gdje članovi zajedno čiste, namaču i pripremaju ribu, dijeleći priče i uspomene.

Ovaj obred naglašava važnost obiteljskih veza i zajedničkog obilježavanja važnih trenutaka.

Priprema jela

Priprema bakalara na bijelo zahtijeva vještinu i strpljenje. Bakalar se prvo mora namakati nekoliko dana kako bi se oslobodio soli i postao dovoljno mekan za daljnju obradu. Nakon toga, riba se kuha u vodi s malo soli dok potpuno ne omekša.

Ključ uspjeha jela je u umaku, koji se tradicionalno pravi od maslinova ulja, češnjaka, peršina i ponekad krumpira koji se skuha zajedno s ribom. Ovaj jednostavan, ali bogat umak ističe prirodne okuse bakalara i pruža kremastu teksturu koja je prepoznatljiva za ovo jelo.

fileti bakalara
Pixabay / Ilustracija

Nutritivna vrijednost

Bakalar je izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina i omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Također je bogat vitaminima B kompleksa, posebno vitaminom B12 te mineralima kao što su fosfor i selen.

S obzirom na to da se priprema s malo dodatnih masnoća, bakalar na bijelo je nutritivno vrijedno jelo koje se lako može uključiti u zdrave prehrambene navike.

Suština tradicije

Danas, unatoč modernim promjenama u prehrambenim navikama, bakalar na bijelo ostaje neizostavni dio božićne trpeze u mnogim hrvatskim domovima. Njegova prisutnost na stolu tijekom blagdana podsjetnik je na bogatu povijest i kulinarsku baštinu Hrvatske, a njegova priprema i konzumacija simboliziraju povratak korijenima i poštovanje obiteljskih i nacionalnih tradicija.

Ukratko, bakalar na bijelo nije samo jelo, već način na koji Hrvati tijekom blagdana izražavaju svoju kulturu, povijest i zajedništvo. Ovo jelo predstavlja spoj tradicije, nutricionističke vrijednosti i kulinarskog umijeća, čineći ga ne samo ukusnim obrokom, već i važnim dijelom hrvatske kulturne baštine, zaključuje ChatGPT.

Kako najbolje pripremiti bakalar na bijelo?

Sastojci

  • 500 g sušenog bakalara
  • 500 ml mlijeka (za namakanje)
  • 4-5 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 100 ml maslinovog ulja
  • Sol i papar po želji
  • 1 lovorov list
  • 1 mala žlica bijelog octa (po želji)
  • Peršin, svježi, sitno nasjeckan (za dekoraciju)

Priprema

Namakanje bakalara: Prvi korak u pripremi bakalara na bijelo jest namakanje sušenog bakalara. Najbolje je namakati bakalar 24-48 sati prije kuhanja, mijenjajući vodu svakih osam sati. To će pomoći ukloniti višak soli i omekšati ribu.

Kuhanje bakalara: Nakon što ste namočili bakalar, isperite ga i stavite kuhati u veliki lonac s mlijekom ili vodom. Dodajte lovorov list i malo bijelog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok riba potpuno ne omekša, otprilike 20-30 minuta.

Priprema umaka: Dok se bakalar kuha, u tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno nasjeckani češnjak. Pržite na laganoj vatri dok češnjak ne postane zlatno-žut, pazite da ne zagori.

Završna obrada: Kada je bakalar skuhan, pažljivo ga izvadite iz lonca, očistite od kože i kostiju te ga natrgajte na manje komade. Dodajte pripremljeni češnjak s maslinovim uljem bakalaru, promiješajte sve skupa i začinite po želji solju i paprom.

Posluživanje: Poslužite bakalar na bijelo dok je još topal, pospite svježe nasjeckanim peršinom. Kao prilog možete poslužiti kuhani krumpir ili domaći kruh.

 
Nastavi čitati

magazin

Horoskop za 23. prosinca 2024.

Objavljeno

-

Ovan (21.03.-20.04.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Oni u stabilnim vezama danas će poraditi na svom erotskom životu i tako se nastojati opet zbližiti s partnerom.
KARIJERA: Mogli biste se upustiti u posao koji obećava krupniju financijsku dobit. Još malo istražujete oko toga.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pokušajte se naspavati.

Bik (21.04.-20.05.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Još malo uvođenja kućnog reda uzet će vam nešto vremene i energije. Ipak, popodne je rezervirano za partnera.
KARIJERA: Ići ćete uzdignute glave i pucati na visoku poziciju. Prilika je tu. Oko vas ima i nekih zavidnika.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne idite preko svojih granica.

Blizanci (21.05.-20.06.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vraćate romantiku u svoju vezu. Voljena osoba je oduševljena. Neki to čine putem fine večere. Udvarači udvaraju.
KARIJERA: Bit ćete fokusiratni na tajne u poslu. Kako ste okrenuti drugima, postoji opasnost da se izlanete u nezgodan čas.
ZDRAVLJE&SAVJET: Male brige.

Rak (21.06.-20.07.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Danas biste svojoj najdražoj osobi mogli ispričati cijeli jedan roman. Pazite da se zaustavite na vrijeme.
KARIJERA: Netko tko ima jak glas iritirat će vas na radnom mjestu, ali zanemarite to. Vaši rezultati su sve bolji.
ZDRAVLJE&SAVJET: Pretjerivanje u konzumacijama

Lav (21.07.-21.08.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bez obzira na sve male zagonetke, danas ćete biti puni vjere i optimizma, pa tako i u svoju ljubav.
KARIJERA: Na dnevni red odlaze poslovi koji su kreativni. Vi ste zbog toga radosni i radite s više volje.
ZDRAVLJE&SAVJET: Terapije daju rezultate.

Djevica (22.08.-22.09.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: U inače solidnoj vezi vi danas pokušavate nametnuti svoj stav. Bolje bi bilo surađivati.
KARIJERA: Postajete svjesni svojih poslovnih mogućnosti. Znate da vi možete bolje i usmjeravate se u tom pravcu.
ZDRAVLJE&SAVJET: Poboljšanje.

Vaga (23.09.-22.10.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vaše društvo i danas će vam biti sklono, pa ćete većinu slobodnog vremena radije provesti s prijateljem, nego s partnerom.
KARIJERA: Vjerojatno ćete proširiti suradnju s mladim suradnicima na poslu. Ona će biti konstruktivna, a vi poticajni.
ZDRAVLJE&SAVJET: Više se krećite, manje jedite.

Škorpion (23.10.-22.11.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Danas ćete osmisliti ugodan zajednički izlazak ili ćete voljenoj osobi priuštiti posebna zadovoljstva.
KARIJERA: Mali tekući poslovi razvijaju se dobro, a danas vas promatraju osobe koje bi željele uložiti sredstva u ono što radite.
ZDRAVLJE&SAVJET: U dobroj ste formi.

Strijelac (23.11.-21.12.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Vaša najdraža osoba danas će vam biti spremna popustiti, no u isto vrijeme imat će veliku potrebu za nježnostima.
KARIJERA: Ono što radite ide u pravcu dugoročnog posla. Ne štedite se, nego potegnite još više jer će se isplatiti.
ZDRAVLJE&SAVJET: Ne pretjerujte s hranom.

Jarac (22.12.-20.01.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bit će zaokupljeni jednim članom svoje obitelji iz koje potječete, pa će partner nakratko ostati po strani.
KARIJERA: Vaši nadređeni dat će vam novu priliku, a vi ćete je prigrabiti jedva čekajući da se dokažete.
ZDRAVLJE&SAVJET: Popodne se odmorite.

Vodenjak (21.01.-19.02.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Osjećaj da će sve biti dobro navodit će vas na veću otvorenost u osobnim odnosima, a onda će doći i do poboljšanja.
KARIJERA: Priznat će vaša zasluge u jednom poslu. Bit će vam drago zbog toga. Neki dobivaju protekcije.
ZDRAVLJE&SAVJET: Bit ćete bistri u svemu što radite.

Ribe (20.02.-20.03.) – Dnevni horoskop za 23.12.2024.
LJUBAV: Bit ćete potpuno usredotočeni na partnera i njegove želje. Neće vam smetati što je tako jer ćete se osjećati dobro.
KARIJERA: Odlično ćete se povezati s drugima, a primijetit ćete da ste danas i popularni. O vama se priča.
ZDRAVLJE&SAVJET: Dva put daje, tko brzo daje.

 
Nastavi čitati

magazin

ĐIR PO GRADU / Suvenirnica Zara – savršeno mjesto za jedinstvene božićne poklone koji odražavaju lokalnu tradiciju i kvalitetu

Objavljeno

-

By

Božić, vrijeme za obitelj, prijatelje te ujedno i vrijeme darivanja. A kada nekoga darujemo, darujemo ga od srca! Na samom kraju Kalelarge, nasuprot crkve Gospe od Zdravlja, smjestila se suvenirnica Zara…Mjesto, koje je na prvi mah okrenuto turistima no zapravo kad uđete, vidjet će te kako je upravo ovo mjesto okrenuto i nama Zadranima. Suvenirnica Zara u svom prekrasnom ambijentu nudi široki spektar naših, lokalnih i hrvatskih proizvoda, proizvoda koji donose dašak doma, obitelji, druženja i prijatelja. I upravo to mjesto idealno je za pronaći savršen poklon i to ne samo za Božić nego poklon za svaku prigodu i za sve one koje od srca želite razveseliti.


Upravo ovdje možete pronaći širok asortiman proizvoda od kojih svaki priča svoju priču o Zadru i okolnim regijama. U asortimanu suvenirnica Zara možete pronaći proizvode TamiKerami, unikatnu, ukrasnu i uporabnu keramiku. Sve je ručni rad, a izrađuju figure anđela, maca, praščića, slonića pa sve do raznih svijećnjaka, kasica i šalica. Koriste prirodne materijale poput gline. Riječ je o maštovitim proizvodima koji će svakoga razveseliti. Također, u suvenirnici Zara možete pronaći i rukotvorine Ivanke Vrbanec čiji su keramički proizvodi poznati diljem Europe kao i umjetničke proizvode galerije Idea Art. 

Želite li pak nekome pokloniti vrhunsko vino, u ponudi suvenirnice Zara možete pronaći široki asortiman nekoliko vinarija. Tu su Degarra – Kvalitetna vina iz zadarskog kraja, savršena za ljubitelje vinogradarstva; zatim istarska vina Rossi – prepoznatljiva vina koja kombiniraju tradiciju i modernu proizvodnju. Također u ponudi se nalazi i maslinovo ulje iz Pakoštana – Ekstra djevičansko maslinovo ulje, poznato po svom bogatom okusu i nutritivnim vrijednostima. Tu su i proizvodi obiteljske destilerije Aura čiji se ekskluzivni proizvodi – rakije, likeri, ginovi i džemovi spravljaju od samoniklog bilja i divljeg voća ubranog u čistoj prirodi na obroncima Ćićarije i drugim predjelima Istre, daleko od cesta i naseljenih mjesta.

I neizostavno, u suvenirnici Zara, možete pronaći i proizvode Maraske Zadar – tradicionalne zadarske proizvode, kao što su likeri i rakije, koji će biti idealan poklon za ljubitelje autohtonih okusa.
Cjelokupna ponuda suvenirnice Zara odražava bogatstvo lokalne kulture, tradicije i kvalitete, te će biti savršen božićni poklon za vaše najmilije. Naravno, u spomenutoj suvenirnici možete pronaći još puno toga te na koncu izabrati i složiti poklon pakete po svom ukusu i željama. Napravite Đir po gradu i uputite se na sam kraj Kalelarge te otkrijte svijet lokalnih i hrvatskih proizvoda!

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu