Connect with us

magazin

(FOTOGALERIJA) VEČER ZADRA NA WALL STREETU / Zadarski kuhari, vinari i maslinari oduševili novinarsku i tour-operatersku elitu New Yorka!

Objavljeno

-

Prezentacijskom večerom s čak 11 odvojenih gastronomskih cjelina – tanjura, koji su zajedno ocrtali najvažnija obilježja gastronomije, vina i maslinova ulja Zadra i njegovog kraja u restoranu Delmonico’s u New Yorku, točnije na Manhattanu, Turistička zajednica grada Zadra u utorak je predstavila naš grad većoj skupini uzvanika – tour-operatora, turističkih agenata i predstavnika putničkih i kamperskih strukovnih asocijacija, novinara, urednika i televizijskih producenata specijaliziranih za turistički sektor.

Na početku višesatne degustacije goste su pozdravili direktor TZ Zadar Mario Paleka, gradonačelnik Zadra te predsjednik Skupštine i Turističkog vijeća TZ Branko Dukić, direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić te veleposlanik RH u SAD Pjer Šimunović. Prikazan je prošlogodišnji nagrađivani promotivni film o Zadru autora Igora Goića, a glavna obilježja grada, njegovu povijesnu i kulturnu baštinu te turističke osobitosti mediteranskog Zadra predstavila je djelatnica TZ Zadar Lucija Grubić. Gostima je cijelu večer pjevao klapski kvintet Niko.

Sve namirnice od kojih su se pripremali manji zalogaji, predjela i glavno jelo (osim goveđeg mesa), stigle su za ovu prigodu iz Zadra, uz veliku pomoć tvrtke Marikomerc. Time se zadržala izvornost okusa ovoga kraja, a zadarski kuhari, chef restorana Foša Saša Began, vlasnik restorana Niko Erik Pavin i Jakov Meštrović kao predstavnik mlađe, svježe generacije potekle iz zadarske kuharske škole su u svojim tanjurima htjeli zadržati izvornost baštinskih jela i njihovih okusa te, naravno, zadarskog mora i njegovih proizvoda.

Večer je počela s čak četiri mala pozdrava iz kuhinje: košaricom s carpacciom od Marikomercove jadranske hobotnice i Pelagosovim mariniranim inćunom, Begnovom focacciom sa slanim inćunom, stonskom kamenicom iz Marikomercove ponude te zalogajem  ike jime filetom odležanog brancina ugljanske tvrtke Marfish prelivenog s emulzijom od naranče i maslinova ulja. Sva su jela inače pripremljena i začinjena s lokalnim ekstra djevičanskim maslinovim uljima zadarskog kraja, koje su preko Udruge maslinara Zadarske županije donirali nagrađivani maslinari dr.Ivica Vlatković, Ante Vulin, Vinko Lalin i Marin Matešić. Bočice njihovih ulja bile su zajedno sa cvijetom ninske soli Solane Nin dio darovnih paketa za goste.

Večer se nastavila Beganovom izvedbom tradicionalnog savura od plave i bijele ribe, Meštrovićevim filetom ‘zapaljene’ jadranske plavorepe tune (iz kaveza Jadran tune) s pireom od čičoke, gustom ribljom juhom od bijele ribe s filetom kovača i dagnjom koja je začinjena lokalnim šafranom tvrtke Stigma šafran iz Žerave, potom Pavinovim klasičnim rižotom od Velebitskog škampa, dalmatinskom pašticadom s mini povrćem umjesto njoka, a prava mala zadarska fine dining degustacija završila je Meštrovićevom izvedbom Zadarske torte od naranče i čokolade koju je oplemenio s Dalmatinskim tartufom u čokoladi te kremom od zadarske maraške, crumbleom od mendule te Maraskinim slavnim Maraschinom. Time prezentacija još nije bila gotova: nakon svega gostima su servirani pijatini s ploškama paškog sira Paške sirane i fete zemuničkog Dalmatinskog pršuta.

Sva jela su uparena isključivo s autentičnim vinima zadarskih vinarija. Vinarija Fiolić sudjelovala je s maraštinom i roseom, Vinarija Kraljevski vinogradi sa pošipom, chardonnayom i crljenkom, a Vinarija Degarra sa svojim pjenušcem Primo,  snažnom Bonterom i desertnom kupažom Bontere i vina od maraške Bomaryem. Naravno da su i sva vina za ovu prigodu doletjela iz Zadra.

Svi uzvanici, eminentni sastav iskusnih i poznatih novinara koji su vidjeli svijeta, pa i hrane svih svjetskih kuhinja te turistički menadžeri iz više američkih država, bili su neskriveno oduševljeni okusima i mirisima Mediterana na zadarski način. Neki od njih poput Davida Farleya, slobodnog novinara koji je već bio u Zadru i proslavio ga u svojim kolumnama u The New York Timesu, dobro poznaju okuse ovog grada. Na ovaj način se s našom gastronomijom prvi put susrela i iskusna urednica Putovanja iste te slavne novinske kuće Amy Wirshup. Oduševile su se zadarskom hranu, kao i svi ostali, i dvije visokopozicionirane predstavnice grada New Yorka: Alexandra Silversmith, druga osoba njujorškog Ureda za turizam i Rachel Insler, voditeljica marketinga u istom tom Uredu.

Nabrajanje imena drugih gostiju na ovoj zadarskoj večeri u New Yorku bila bi duga. Njihovi dojmovi i sjećanja na ovaj zadarski gastro event sigurno će im pomoći kada svojim partnerima ili budućim hrvatskim gostima budu pričali o našem gradu.

Zanimljivo, nakratko je na zadarsku večer u slavnom Delmonicosu navratio i osvjedočeni prijatelj Zadra iz Italije, tamošnja TV zvijezda Fabrizio Nonis, koji je nedavno snimao priloge za vrijeme Festivala mesa Meat Me 4.0. Hoće li i ovaj put Nonis ispričati svoju priču za talijansku TV kuću o Zadranima u New Yorku tek treba vidjeti.

Oduševljen cijelim događajem bio je osobito Denis Turčinović, jedan od suvlasnika Delmonico’sa. Njegov brojni kuharski i konobarski tim te cjelokupno osoblje restorana zadarskim su kuharima pružili maksimalnu podršku i pomoć.

Ovo je bilo drugi put da Turistička zajednica Zadra priređuje gastronomsko-turističku prezentaciju u New Yorku. Prvi put je bila organizirana u restoranu Felidia slavne Lidije Bastianich početkom 2020. godine, neposredno pred izbijanje pandemije COVID-om. Rezultati svih ovih promotivnih ulaganja, uključujući i nastupe na turističkim sajmovima u SAD-u te brojne novinarske posjete i reportaže o Zadru u SAD-u, polako ali sigurno počinju davati rezultate kroz veću prisutnost i vidljivost našeg grada na konkurentnom i dinamičnom američkom tržištu te veći broj dolazaka turista s američkog kontinenta u naš grad.

 
Nastavi čitati
1 Comment

1 Comments

  1. Nja-prc.prc

    31. listopada 2023. at 15:52

    Jadno kvazi novinarstvo, da jadnije ne može biti. Kad je sve tako krasno zašto je Baljega dao ostavku, a ostavku treba dati i Dukić.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KINO ZONA / U nedjelju “Moj prijatelj robot” i priča o odrastanju, odnosima i prvim ljubavima – “Sunce mamino”!

Objavljeno

-

By

Vremenske neprilike su nas u četvrtak spriječile u dvostrukom programu namijenjenom mlađim gledateljima i svima koji se tako osjećaju, ali nema očajavanja jer vas nova prilika očekuje u nedjelju 8. rujna. Za naše najmlađe gledatelje, njihove roditelje, ali i sve ostale ljubitelje fantastične animacije pripremili smo za nagradu Oskar nominirani žanrovski biser, ”Moj prijatelj robot”, a nakon njega i divnu priču o odrastanju, odnosima i prvim ljubavima, ”Sunce mamino”!

U animiranom filmu ”Moj prijatelj robot” Pas živi sam u stanu na Manhattanu i jako je usamljen, zbog čega jednog dana odlučuje sebi napraviti prijatelja – robota. Dvojac odmah postaje nerazdvojan, a prijateljstvo im cvjeta dok zajedno provode dane zabavljajući se po ulicama i parkovima u ritmu New Yorka 80-tih. Jedne ljetne noći, međutim, dolazi do neočekivane situacije zbog koje je Pas prisiljen napustiti Robota…

Nakon što se iskazao na filmskom polju uvijek zahtjevne komedije, španjolski redatelj Pablo Berger odlučio se na jedan pravi karijerni zaokret, adaptaciju dobro prihvaćenog stripa Sare Varon,”Robot Dreams”. Na prvi pogled to je tek nedužna i jednostavna priča o prijateljstvu psa i robota, no ispod površine se skriva i ona o samoći, odnosima, svršecima, ali i novim počecima. Premda su protagonisti filma primarno životinje, u njima se nalazi toliko topline i životnosti, da niti najstariji gledatelji neće moći lako suspregnuti suze. Duhovit, emotivan i napose nadahnjujući, ”Moj prijatelj robot” je film koji odgaja i preodgaja sve naraštaje, a njegovu snagu su prepoznali i mnogi članovi žirija uključujući i one svima znanog Oskara koji su mu posve zasluženo dodijelili nominaciju za najbolji animirani film.

Potpuno lišen dijaloga, Bergerov film je savršeno kinematografsko iskustvo za djecu svih uzrasta, ali i one starije. Kako bi naše najmlađe gledatelje dodatno obradovali, na ulazu će ih dočekati i sokić za osvježenje!  

U komičnoj drami ”Sunce mamino” šesnaestogodišnji Relja iza leđa svoje majke koja zbog neriješene obiteljske svađe ne želi pokopati vlastitu majku, odlučuje sam organizirati pogreb kako bi zaveo djevojku u koju je zaljubljen. Varajući sve oko sebe, a najviše svoju majku s kojom je u konstantnom sukobu potenciranom generacijskim nerazumijevanjem, shvaća da je jedina osoba koju je na kraju prevario – on sam…

Treći dugometražni igrani film srpskog redatelja, scenariste i producenta Koste Đorđevića na prvi pogled je klasična tinejdžerska priča prožeta temama odrastanja, ljubavi i kompliciranim odnosima, no u stvari je namijenjena svim generacijama. Od nedostatka generacijske komunikacije i prijateljstva pa sve do suočavanja sa smrću voljenih, ”Sunce mamino” je životna priča s kojom će se mnogi moći lako povezati, a u tome su zaslužni i fantastični glumci predvođeni talentiranim i već dobro afirmiranim Pavlom Čemerikićem koji apsolutno dominira ekranom u ulozi Relje. Uz režiju, scenarij i glumu valja svakako istaknuti i glazbu Filipa Mitrovića te pjesmu ‘Ti i ja’ dobro nam znane grupe Nipplepeople. 

Filmove ”Moj prijatelj robot” i ”Sunce mamino” gledamo u nedjelju 08. rujna s početkom od 19.30h, odnosno 21.15h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja najranije sat vremena prije svake projekcije te putem online kupovine na stranici CoreEvent.  

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcije se odgađaju.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zadra.

 
Nastavi čitati

magazin

Znanstvenici otkrili da se nešto radikalno dogodi s mozgom kad napunite 40 godina

Objavljeno

-

By

Pexels

U petom desetljeću života, naš mozak počinje prolaziti kroz radikalno “preoblikovanje” koje dovodi do toga da različite mreže postaju integriranije tijekom desetljeća koja slijede. Promjene u umreženosti vjerojatno su rezultat toga što se mozak reorganizira kako bi funkcionirao što je moguće bolje.

U sustavnom pregledu objavljenom u časopisu Psychophysiology, istraživači sa Sveučilišta Monash u Australiji pregledali su znanstvenu literaturu s namjerom da opišu kako se umreženost ljudskog mozga mijenja tijekom života, prenosi Nova.rs.

Prikupljeni dokazi ukazuju na to da u petom desetljeću života (nakon navršenih 40 godina), mozak počinje prolaziti kroz radikalno “preoblikovanje” kojim različite mreže postaju integriranije i povezanije u nadolazećim desetljećima.

Od početka 21. stoljeća, neurolozi sve više promatraju mozak kao složenu mrežu koja se sastoji od jedinica podijeljenih na regije, podregije i pojedinačne neurone.

Te jedinice su povezane strukturno, funkcionalno ili na oba načina. S naprednijim tehnikama skeniranja, neurolozi mogu promatrati dijelove mozga ispitanika koji “svijetle” kao odgovor na podražaj ili u stanju mirovanja, pružajući površni uvid u to kako je naš mozak usklađen.

Tim sa Sveučilišta Monash pregledao je 144 studije koje su koristile ove tehnike snimanja mozga na desecima tisuća ispitanika.

Iz ove analize istraživači su izvukli opći trend kako se umreženost mozga mijenja tijekom života.

U ranijim godinama, tinejdžerskim i mladim odraslim godinama, čini se da mozak ima brojne, podijeljene mreže s visokim stupnjem unutarnje povezanosti, što odražava sposobnost specijalizirane obrade.

To ima smisla, jer ovo je razdoblje kada učimo baviti se sportom, govoriti jezike i razvijati talente.

Međutim, oko četrdesete godine to se počinje mijenjati.

Umjesto toga, mozak postaje manje povezan unutar tih odvojenih mreža i više globalno povezan.

Kada stignemo do osamdesetih godina, mozak ima tendenciju biti manje regionalno specijaliziran i umjesto toga široko povezan i integriran.

No, nisu sve vijesti loše za mozak koji stari.

“Starost manje utječe na zadatke koji se oslanjaju na pretežno automatske ili dobro uvježbane procese, ili se čak mogu malo poboljšati tijekom životnog vijeka, kao što su vokabular i opće znanje”, napisali su autori.

Ali kako starimo, naša tijela imaju tendenciju usporavati, a mozak postaje manje učinkovit. Dakle, ne samo da mozak dobiva manje glukoze, već ni gorivo ne koristi učinkovito.

Promjene u umreženosti vjerojatno su rezultat toga što se mozak reorganizirao kako bi funkcionirao što je bolje moguće s opadajućim resursima i starenjem resursa koje ima.

“Tijekom ranih godina života dolazi do brze organizacije funkcionalnih moždanih mreža. Daljnje usavršavanje funkcionalnih mreža odvija se do otprilike trećeg i četvrtog desetljeća života. Višestruka interakcija potencijalno štetnih i kompenzatornih promjena može uslijediti sa starenjem”, zaključili su istraživači.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Zadar Street Food Festival: Prva ljetna verzija jučer otvorena na Puntamici!

Objavljeno

-

By

Simply Izi Photography

Prvo ljetno izdanje Zadar Street Food Festivala, događaja koji je privukao brojne Zadrane, turiste, ljubitelje dobre hrane i glazbe otvoren je jučer na Puntamici. 

Na toj prepoznatljivoj lokaciji uz more, započeo je festival koji ove godine donosi još bogatiji izbor street food specijaliteta i raznovrstan glazbeni program.

S prvim danom festivala, Puntamika je oživjela mirisima kreativnih jela koje su pripremili naši talentiraniugostitelji. Posjetitelji su mogli uživati u inovativnim interpretacijama street food klasika – od sočnih burgera, zanimljivih ribljih jela pa do veganskih specijaliteta i slatkih delicija. Ove godine, uz već poznate favorite, festival je otvorio vrata i novim imenima koja donose svježu energiju i autentične okuse. 

Otvorenje je obilježeno i sjajnim Saturnus Partyjem koji je posjetitelje nostalgično vratio u dane kada je legendarni klub Saturnus bio središte zadarskog noćnog života. Glazba, tako da su osmijesi i ples obilježili prvi dan festivala.

Za sve koji nisu stigli na otvorenje – prilika za uživanje tek dolazi:

Zadar Street Food Festival danas i sutra svoja vrata otvara već u 12 sati kako bi čim prije mogli uživati u vrhunskim jelima i odličnoj atmosferi uz more. Nakon kupanja – trk na kućice!

Navečer nam se pridružite na koncertu grupe Silente od 20 sati.

Ulaz je, bas kao i na sve koncerte, BESPLATAN.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu