Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTO/ Održana volonterska akcija “Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!”

Objavljeno

-

Prva polovica veljače, zaključno s Valentinovom, bila je rezervirana za volontersku akciju Mreže školskih volonterskih klubova pod nazivom „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“. Mjesec ljubavi članovi Mreže obilježili su volontiranjem u školama, vrtićima i domovima. S ciljem poticanja kreativnosti, razumijevanja i zajedništva među učenicima kroz čitanje i dijalog, stariji učenici su mlađim učenicima i vrtićkoj djeci te korisnicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane čitali zanimljive i poučne priče koje su odabrale njihove nastavnice i odgajateljice ili su ih pak sami napisali.

Učenici 2. razreda Osnovne škole Petra Zoranića Jasenice posjetili su Dječji vrtić „Ljubičica“ i malenima čitali priču Ne baš savršen pingvin, autora Steva Smallmana, čime su obilježili i Svjetski dan čitanja naglas (7. veljače). Priča ih je podučila tome da su svi ljudi posebni i vrijedni na svoj način, a potom su zajedničkim snagama izradili i svoju slikovnicu. Mali i veliki iz Privlake također su uživali u čitanju i pričama. Članice Volonterskog kluba „Bolji svijet“ Osnovne škole Privlaka čitale su priče različitim vrtićkim skupinama Dječjeg vrtića Sabunić. Učenice volonterke iz Srednjoškolskog đačkog doma Zadar također su posjetile djecu u dječjim vrtićima Bambi i More. Djeca su radoznalo slušala priče: Vuk koji je tražio ljubav, Žirafeta i Žirafon, Ljubav i Zaljubljeni žabac, a vrijedne volonterke su ih upoznale s pojmom ljubavi kao i porukom o tome kako je lijepo voljeti i biti voljen. Mališani su rado sudjelovali u čitanju priča, a na kraju su napravili plakat prema priči koja im se najviše svidjela.

Volonterski klub „Karuba“ Osnovne škole „Petar Lorini“ Sali akciju je proveo u svojoj školi gdje su učenice 6. razreda čitale priče učenicima razredne nastave. Nakon čitanja i razgovora o pročitanom učenici su sudjelovali u izradi zajedničke slikovnice Riba duginih boja koja govori o prijateljstvu, razumijevanju, odricanju, dijeljenju i ljubavi. Članovi volonterskog kluba Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje također su se uključili u našu zajedničku akciju i na poseban način proslavili Valentinovo u svojoj školi. Učenici 3. Crazreda posjetili su učenike 1. A razreda i čitali im priču Zaljubljeni medo autorice Ane Torić te izveli igrokaz Zaljubitis. Prvašići su starijim učenicima čitali pjesme koje su sami pisali na temu „Ljubav je…“, a potom su zajedno izrađivali čestitke u kojima su pisali što je za njih ljubav. Cijelu aktivnost širenja ljubavi i prijateljstva zaokružili su zajedničkom igrom na školskom igralištu. I u Osnovnoj školi Šime Budinića Valentinovo se proslavilo čitanjem priča na temu ljubavi. Učenici sedmog razreda čitali su priču Ljubav na drugi pogled učenicima trećeg razreda nakon čega su se prepustili mašti i kreativnosti i u grupama izrađivali svoje slikovnice.

Tri učenice 3. razreda općeg smjera Gimnazije Franje Petrića, članice volonterskog kluba škole, sudjelovale su u akciji „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“ čitajući priču učenicima 3. razreda OŠ Šimuna Kožičića Benje. Učenice su samostalno osmislile i napisale priču Potraga za prijateljstvom o prijateljstvu, ljubavi i empatiji među djecom kroz koju su prikazale i primjere iskazivanja ljubavi u životinjskom svijetu.

Članovi volonterskog kluba Prirodoslovno-grafičke škole uz pomoć svojih voditelja osmislili su radionicu za korisnike Doma Sv. Frane na temelju priče Planovi puta Jorgea Bucaya. Korisnici su najprije imali priliku poslušati priču, a potom i sudjelovati u radionici koja se sastojala od „plana puta“ koji ih je vodio prema njihovom odabiru kartica/puzzli do konačnog cilja – srca od puzzli – koje su u konačnici izlijepili istim tim karticama/puzzlama. Druženje su zaokružili pjesmom.

Više od slavljenja ljubavi, ova volonterska akcija bila je prilika za jačanje veza unutar školske zajednice te promicanje važnosti čitanja i pružanja vršnjačke potpore među djecom i mladima. Zahvaljujemo svima koji su spoznali važnost volonterstva te se odazvali našem pozivu i sudjelovali u akciji „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo“ i na taj način pokazali kako mala djela mogu učiniti razliku.

Ova aktivnost provedena je u sklopu projekta „Val volonterstva“ Volonterskog centra Zadar, financiranog  sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

UNAPRJEĐENJE STUDENTSKOG STANDARDA / Sveučilište u Zadru uvodi subvencioniranje privatnog smještaja 

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru kontinuirano radi na unaprjeđenju kvalitete studentskog života i povećanju kapaciteta studentskog smještaja. U oba studentska doma – novom, stavljenom u funkciju u akademskoj godini 2022./2023. s 129 soba, i „starom“, kojem slijedi obnova 94 sobe – može se smjestiti oko 490 studenata. Na natječaju za smještaj u tekućoj akademskoj godini 2023./2024. zaprimljeno je oko 670 studentskih prijava, što jasno pokazuje visoku potražnju za smještajem.

U nastojanju da se pomogne studentima koji nisu ostvarili pravo na smještaj u studentskim domovima, Senat Sveučilišta u Zadru donio je 25. lipnja 2024. odluku o subvencioniranju smještaja za 100 studenata u iznosu od 100 eura mjesečno. Pravo na ovu subvenciju ostvarit će studenti koji ostanu „ispod crte“ u okviru natječaja za smještaj u studentskom domu. Sveučilište će s najmodavcima i studentima potpisati tripartitni ugovor o subvencioniranju, čime će se dodatno olakšati financijski teret smještaja.

Ova značajna inicijativa omogućit će bolji životni standard i studentima smanjiti financijski pritisak. Očekuje se da će ovom odlukom, zajedno sa smještajem u domovima, biti olakšan financijski teret smještaja za do 600 studenata.

Uz povećanje kapaciteta smještaja i modernizaciju postojećih objekata, subvencioniranje privatnog smještaja predstavlja još jedan korak k osiguravanju optimalnih uvjeta za studente. Ovaj program subvencioniranja naglašava posvećenost Sveučilišta pružanju sveobuhvatne podrške svojim studentima, te pokazuje proaktivni pristup rješavanju izazova s kojima se studenti suočavaju s obzirom na poteškoće u osiguravanju smještaja zbog sve duljeg trajanja turističke sezone i zbog drugih specifičnosti razvoja turizma u zadarskoj regiji.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

VAŽNA OBAVIJEST: U srijedu bez vode Galovac, Debeljak, Gorica, Glavica i Donje Raštane

Objavljeno

-

By

Zbog radova na vodoopskrbnom sustavu, dana 03.07.2024. godine  (srijeda) u vremenu od 9:00 h pa do 12:00 h biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestima: Galovac, Debeljak, Gorica, Glavica, te u mjestu Donje Raštane.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u Galovcu u Ulici I  kod kućnog broja 127,

u mjestu Debeljak u Ulici dr Franje Tuđmana kod broja 78,

u mjestu Glavica na trgu Stjepana Radića kod kućnog broja 6,

u mjestu Gorica u ulici Gorica kod kućnog broja 36,

te u mjestu Donje Raštane kod kućnog broja 31.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar zajedno u projektu uređenja Etnološkog odjela na Poljani pape Aleksandra III.

Objavljeno

-

By

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar potpisali su u Domu Zadarske županije sporazum o međusobnoj suradnji na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća. Sveučilište i Muzej surađivat će u izradi Idejne i Glavne muzeološke koncepcije Etnološkog odjela i Centra za tkanje Ana i Ivan Tomljanović. Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i v.d. ravnateljica NMZ-a Vesna Sabolić. Na sporazumu i velikom projektu objema stranama čestitao je župan Božidar Longin, kao predstavnik osnivača Narodnog muzeja Zadar.

„Suradnja Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru je na visokoj razini, upućeni smo jedni na druge i  to će se nastaviti i ovim projektom. Veličina čovjeka jest upravo u tome da je spreman nešto darovati za javno dobro. Bračni par Tomljanović činom darivanja svog umjetničkog opusa javnosti, pružio nam je svima primjer koliko je u životu potrebno pronaći ono što nas obogaćuje, ali ne materijalno, već ono što nam puni srce i čini nas boljim ljudima. Ono što na nama ostaje, a djelatnici Narodnog muzeja, osobito kustosice Lulić i Šarić Ban, to itekako dobro znaju i rade već dugo na tome, jest darovano sačuvati i oplemeniti ga tzv. dodanom vrijednošću“, poručio je župan Longin.

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u dvije će faze izraditi plan razvitka Etnološkog odjela, idejnu muzeološku koncepciju, plan raspodjele muzejskog prostora, odabrati građu, idejno rješenje prezentacije građe itd. Prilikom potpisivanja sporazuma rektor Faričić istaknuo je kako je Zadarska županija vrlo raznolik prostor, s otocima, priobaljem, zaobaljem, velebitskim i na kraju zavelebitskim dijelom.

„Taj prostor imao je šarolik razvoj, koji je bilo moguće pratiti u obalnom dijelu, za razliku od zaobalnog, koji u okolnostima osmanlijskog prodora nije bio kontinuiran, ali je pridonio bogatstvu mozaika naše baštine. Etnografska baština izložena je nažalost depopulaciji i deagrarizaciji, stanovništva koje u prirodi osigurava egzistencijalne potrebe sve je manje, kao i različitih tradicijskih vještina koje prepoznajemo kao etnografski ukras našeg prostora i dio identiteta. Posljednji je trenutak da se posvetimo istraživanju onoga što će, sasvim je izgledno, za pet ili deset godina posve iščeznuti iz ruralnih prostora“, rekao je Faričić.

V. d. ravnateljice Narodnog muzeja Vesna Sabolić rekla je kako će budući Etnološki odjel biti smješten u prostoru dosadašnjeg Muzeja grada Zadra na Poljani pape Aleksandra III., kod sv. Krševana.

„U Gradskoj straži nismo mogli osigurati uvjete koje nalaže Hrvatsko muzejsko vijeće i pravilnici muzejske djelatnosti. Sada dobivamo zgradu koja će biti i suvremena i moderna te će prezentirati našu baštinu na moderan i aktualan način. Prepoznali smo pravi trenutak u kojemu možemo ući u investiciju i aplicirati na sredstva EU fondova, moramo pripremiti dokumentaciju, koncept, stručnjake, a bez pomoći Sveučilišta to ne bismo uspjeli. Građa će biti digitalizirana tako da će naša tradicijska baština biti dio globalne kulturne baštine“, kazala je Sabolić.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu