Connect with us

Tech

Znate li za ovaj trik? Baterija mobitela može potrajati i do 72 sata!

Objavljeno

-

Unsplash

Milijuni Androida imaju pristup značajci koja bi vam mogla olakšati život, ali neki ljubitelji gadgeta možda ni ne znaju da ona postoji.

Značajka se zove Extreme Battery Saver i osmišljena je za situacije kada vam treba što dulje trajanje baterije, piše The Sun.

To je dodatna razina štednje baterije, iznad standardne, koja već ograničava aplikacije i značajke.

Uz ekstremnu štednju baterije, vaš će telefon također pauzirati većinu aplikacija, isključiti više značajki i usporiti procese.

Međutim, neće isključiti osnovne značajke sustava kao što su aplikacije Telefon, Poruke, Sat i Postavke.

U službenom Googleovom memorandumu, tehnološki div napominje da može “pomoći vašem telefonu da baterija traje do 72 sata”.

“Ekstremna štednja baterije omogućuje isključivanje više značajki, pauziranje većine aplikacija i usporavanje obrade za još više vremena između punjenja.”

Da biste ga aktivirali, samo idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije.

Također možete odabrati koje će aplikacije i dalje raditi s aktivnom Ekstremnom štednjom baterije.

Za najveće uštede, htjet ćete dopustiti samo one aplikacije koje su vam zaista nužne.

Za podešavanje ovog popisa idite na Postavke > Baterija > Štednja baterije > Ekstremna štednja baterije > Osnovne aplikacije.

Kada uključite način ekstremne štednje baterije, većina aplikacija na vašem telefonu će se zaustaviti.

Moguće je poništiti pauziranje određenih aplikacija ako ih stvarno trebate koristiti.

Dodirnite pauziranu aplikaciju i tada ćete dobiti opciju za privremeno poništavanje pauze.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Tech

Stiže novitet koji su brojni korisnici dugo željeli: Evo što se mijenja s opcijom Stories na Instagramu

Objavljeno

-

By

pexels

Iz Instagrama su potvrdili ovu opciju, no ona trenutačno još nije dostupna svim korisnicima.

Dok se klasičan sadržaj na Instagramu može javno komentirati, situacija je drukčija za Stories, odnosno objave koje na ovoj mreži nestaju nakon jednog dana, piše Zimo.

Do sada nije bilo mogućnosti komentiranja takvih priča te, ako želite komentirati objavu, postoji mogućnost slanja direktne poruke, no jasno, takvi komentari nisu javni.

Instagram sada uvodi promjene u Stories, s ciljem povećanja angažmana i korištenja te opcije. Dio korisnika Metine mreže tako je već dobio mogućnost komentiranja priča, a u budućnosti bi ta opcija trebala biti dostupna svima.

Ipak, čini se kako će, barem na početku, takve objave moći komentirati samo korisnici koji prate osobu koja je objavila priču, ali i koje ta osoba prati.

Kako je riječ o komentarima na objave koje nestaju nakon 24 sata, kada priča nestane s Instagrama, nestat će i komentari ispod storija. Komentari priča prikazuju se na dnu ekrana tako da ne utječu na prikaz same objave.

Ova opcija, naglašavaju na Tech Crunchu, inspirirana je korisničkim ponašanjem te su je brojni korisnici dugo vremena s nestrpljenjem iščekivali.

Naime, kako je nedavno komentirao prvi čovjek ove društvene mreže Adam MosseriStories su postali jedna od najpopularnijih opcija na Instagramu te je čak više korištena i u odnosu na klasične objave, tako da je jasno da u Instagramu žele dodatno poboljšati iskustvo korištenja Storiesa.

Također, ovo je još jedan način na koji iz Instagrama žele povećati javni angažman korisnika, odnosno njihovu aktivnost unutar same aplikacije jer, prema Mosseriju, u posljednje vrijeme korisnici sve više komuniciraju putem privatnih poruka, a ne komentara u javnim objavama, što naravno, utječe na povećanje aktivnosti na samoj društvenoj mreži i vrijeme koje se provodi na Instagramu.

Korisnici Instagrama koji ne žele da drugi komentiraju njihove priče, mogu jednostavno isključiti tu opciju i nastaviti objavljivati priče kao i do sada, bez mogućnosti da ih drugi komentiraju.

Još jedan novitet na ovoj mreži o kojem smo nedavno pisali, a koji su najavili iz Instagrama odnosi se na dodavanje glazbe svom profilu.

Riječ je o opciji koja je bila popularna još na MySpaceu, ali nema sumnje da će je prihvatiti i veliki broj korisnika Instagrama.

Ova društvena mreža nastavit će s razvojem i testiranjem novih opcija te u budućnosti možemo očekivati daljnje novitete koji će poboljšati iskustvo korištenja Instagrama.

 
Nastavi čitati

Tech

Električar otkrio koji uređaj treba isključivati tijekom noći

Objavljeno

-

By

Kada smo kod plaćanja računa, onaj za struju je uvijek najveći je teret pri slaganju matematike preživljavanja od prvog do prvog.

Internetski ruter

Srećom, kod velikih troškova obično je moguće ostvariti i najveće uštede.

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, vjerojatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet. Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošit ćete znatno više struje, prenosi krstarica.

Stoga bi trebalo obratiti pozornost na energetski učinak rutera prije nego što ga kupite i uvjerite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Njemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savjet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi Wi-Fi kada nije u upotrebi.

Ruter za internet ne troši struju više nego frižider ili drugi uređaji, ali bi opet bilo poželjno da ga isključite kada ga ne koristite.

 
Nastavi čitati

Tech

Korištenje klima uređaja: Savjeti za uštedu energije i novca

Objavljeno

-

By

Unsplash

U doba kada klimatske promjene postaju sve izraženije, a ljetne temperature dosežu rekordne vrijednosti, klima uređaji postaju neizostavni dio mnogih domova.

Međutim, njihovo korištenje često izaziva nedoumice kod vlasnika koji žele održati ugodnu temperaturu u svojim domovima, a istovremeno izbjeći prekomjernu potrošnju energije i visoke račune za struju. U ovom članku istražit ćemo najučinkovitije načine korištenja klima uređaja, pružajući vam praktične savjete koji će vam pomoći da ostanete hladni tijekom vrućih ljetnih dana, a da pritom ne narušite svoje financijsko zdravlje.

Razumijevanje potrošnje energije klima uređaja

Prije nego što se upustimo u detaljne savjete, važno je shvatiti koliko energije zapravo troši vaš klima uređaj. Znanstvenici iz CSIRO-a (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) ističu da rad klima-uređaja tijekom samo jednog sata može potrošiti jednaku količinu energije kao i rad svih svjetala u prosječnom domu tijekom cijelog dana i noći. Ova usporedba jasno pokazuje zašto je učinkovito korištenje klima-uređaja ključno za smanjenje potrošnje energije i troškova.

Mitovi o učinkovitom hlađenju

Mnogi vjeruju da je najučinkovitiji način korištenja klima uređaja njegovo kratkotrajno uključivanje na vrlo nisku temperaturu, primjerice 17°C, kako bi se prostorija brzo ohladila, a zatim njegovo isključivanje do sljedećeg “naleta” hlađenja. Međutim, ovaj pristup zapravo troši više energije nego što biste mogli pomisliti. Razlog tome je što je potrebno mnogo energije da bi se prostorija ohladila do tako niske temperature u kratkom vremenu.

Strategije za učinkovito korištenje klima uređaja

Prevencija zagrijavanja prostora

Prvi korak u učinkovitom korištenju klima-uređaja je sprječavanje prekomjernog zagrijavanja vašeg doma. Evo nekoliko učinkovitih strategija:

Zatvaranje prozora i roleta: Prije nego što temperatura počne rasti, zatvorite prozore i spustite rolete ili zastore. Ovo će spriječiti ulazak toplog zraka i sunčeve svjetlosti koja zagrijava prostor.

Izolacija: Poboljšajte izolaciju zidova, stropa i prozora. Iako ovo može zahtijevati veća početna ulaganja, dugoročno će značajno smanjiti potrebu za hlađenjem.

Sadnja drveća: Listopadno drveće oko kuće može pružiti prirodni hlad ljeti, dok zimi propušta sunčevu svjetlost.

Smanjenje unutarnjih izvora topline: Na posebno vrućim danima, smanjite korištenje pećnice i štednjaka. Razmislite o korištenju energetski učinkovitijih uređaja koji proizvode manje topline.

Optimalno podešavanje temperature

Kada je riječ o samom klima uređaju, najučinkovitiji pristup je postaviti temperaturu na najvišu razinu koja vam je još uvijek ugodna. Stručnjaci često preporučuju temperaturu od 26°C tijekom dana i 22°C tijekom noći. Suvremeni klima-uređaji s inverterskom tehnologijom prilagodit će svoj rad kako bi održali konstantnu temperaturu, što je energetski učinkovitije od čestog uključivanja i isključivanja.

Važno je imati na umu da svako snižavanje temperature za 1°C povećava potrošnju energije za 5 do 10 posto. Stoga, izbjegavajte pretjerano hlađenje prostora. Umjesto toga, razmislite o korištenju stropnih ventilatora zajedno s klima-uređajem. Oni mogu stvoriti osjećaj da je temperatura za 2-3°C niža zbog strujanja zraka, omogućujući vam da postavite klima uređaj na višu temperaturu.

Unsplash / Ilustracija

Održavanje i servisiranje

Redovito održavanje klima-uređaja ključno je za njegovu učinkovitost. Evo nekoliko savjeta:

  • Čistite filtere zraka prema uputama proizvođača.
  • Osigurajte da namještaj ili vegetacija ne blokiraju protok zraka kroz unutarnje i vanjske jedinice.
  • Obratite pažnju na neobične zvukove ili kodove grešaka na zaslonu uređaja i po potrebi pozovite servisera.

Pametno korištenje i ušteda

Ako imate tarifu električne energije koja se razlikuje ovisno o dobu dana, pokušajte smanjiti korištenje klima uređaja tijekom poslijepodneva i rane večeri kada su cijene najviše. Također, kada dođe do zahladnjenja, isključite klima uređaj i otvorite prozore kako biste iskoristili prirodno strujanje zraka.

Investiranje u budućnost

Kada dođe vrijeme za zamjenu vašeg klima uređaja, pažljivo razmotrite energetsku učinkovitost ili ocjenu zvjezdica. Uređaj s većom ocjenom može se isplatiti tijekom svog životnog vijeka kroz uštedu energije. Neke državne vlade nude i poticaje za nadogradnju ili zamjenu starih, neučinkovitih uređaja energetski učinkovitijim modelima.

Balansiranje komfora i odgovornosti

Učinkovito korištenje klima uređaja nije samo pitanje udobnosti, već i odgovornosti prema okolišu i vašem kućnom budžetu. Primjenom ovih savjeta možete značajno smanjiti potrošnju energije, održavajući pritom ugodnu temperaturu u svom domu. Zapamtite, svaki mali korak prema učinkovitijem korištenju energije doprinosi ne samo vašem džepu, već i očuvanju okoliša za buduće generacije.

Unsplash / Ilustracija

Briga o vašem zdravlju i udobnosti tijekom vrućih ljetnih mjeseci ne mora biti u sukobu s odgovornim korištenjem energije. Uz pametno planiranje i nekoliko jednostavnih prilagodbi, možete uživati u svježem i ugodnom domu, znajući da činite najbolje za sebe, svoj dom i planet.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu