Connect with us

Grad

Skok cijena na tržnicama: Brokula je lani bila 70 centi, a evo koliko je sada

Objavljeno

-

Snijeg, toplinski val, crveni alarm, poplave, suša – posljedice promjene vremena vide se na svakom koraku. Na zadarskoj tržnici i poljima Ravnih Kotara provjerili smo utječe li promjena klime na tamošnje tradicionalne poljoprivredne kulture, osobito masline i vinovu lozu.

Nakon ljetnih gotovo 30, temperatura se tijekom noći spustila na sedam stupnjeva. Osjetile su to brojne povrtne kulture.

“Sve se stisnulo. Sve je stalo, ne ide. Meni je krumpir u dvije etape. Jedan je tek počeo, drugi stao. Onaj što je počeo, on je već kleknuo. Ma sve, salata, blitva, špinat i sve je to stalo”, rekla je prodavačica na tržnici Ljiljana.

“Bilo je snijega gore na Velebitu. Bura zna opaliti biljke koje nisu zaštićene. Ako dođe slana, ona će ih anulirati”, pojasnio je prodavač na tržnici Mićo.

Uz inflaciju, cijene goriva i gnojiva te klimatske promjene utječu na cijene na tržnici, piše HRT.

“Razlika u cijeni brokule ove i prošle godine je nebo i zemlja. Lani je bila pet kuna sad ti je četiri eura”, pojasnila je Ljiljana.

“Blitva je sada četiri eura, prošle godine je bila 10-12 kuna”, nadovezao se Mićo.

Vinova loza najbolje se odupire promjeni vremena

Nose se, kako umiju, s vremenskim ekstremima i ljudi i biljke. Žilava i otporna vinova loza, čini se, najbolje se prilagođava. Iako je zbog kiše i visoke temperature vegetacija ove godine počela ranije, zahladnjenje je nije previše omelo.

“Možda je malo dobro i došlo jer bi inače bilo vegetiralo do žice”, pojasnio je Milan Peraić, voditelj vinograda u Ravnim Kotarima.

“Jedino što je sad sigurno – tko je učinio ovo pljevidbu prije, sada je ova bura sigurno odvrnula nekoliko tih nosivih grančica za ovu godinu. Imat će manji urod. Ali to je cijena”, napomenuo je Radoslav Bobanović, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije.

Unatoč svemu na zadarskom području očekuju bolju berbu nego lani. No za razliku od vinove loze, urod masline mogao bi podbaciti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Na Sveučilištu u Zadru 0tvoren Međunarodni znanstveni skup „Nikola Tommaseo: kulturni i geografski obzori“

Objavljeno

-

By

Povodom obilježavanja 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea (Šibenik, 1802. – Firenca, 1874. ) Odjel za talijanistiku Sveučilišta u Zadru organizirao je Međunarodni znanstveni skup „Nikola Tommaseo: kulturni i geografski obzori”, u partnerstvu sa Società Dante Alighieri – Comitato di Venezia, Società Dante Alighieri – Comitato di Zara, Società Dalmata di Storia Patria te u suradnji s Muzejom grada Šibenika.
Sudionike je uime Znanstveno-organizacijskog odbora danas na početku programa pozdravila pročelnica Odjela za talijanistiku izv. prof. dr. sc. Ana Bukvić, zahvaljujući domaćim i stranim izlagačima, posebice predsjedniku udruge Società Dante Alighieri – Comitato di Venezia dr. Brunu Crevato-Selvaggiju, predstavniku Società Dalmata di Storia Patria Carlu Ciprianiju, umirovljenom profesoru i talijanistu Živku Nižiću, prof. dr. sc. Nedjeljki Balić-Nižić te izv. prof. dr. sc. Bošku Knežiću, predsjedniku Udruge Società Dante Alighieri – Comitato di Zara.

Nakon izložbe Nikola Tommaseo u fondu Znanstvene knjižnice u Zadru, koju smo organizirali u svibnju te studentskog projekta Niccolò Tommaseo tra le due sponde dell’Adriatico, ponosni smo što ćemo ovaj niz događanja obilježavanja 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea zaključiti ovim skupom, i to upravo na Odjelu za talijanistiku, u zgradi koja je srce Sveučilišta u Zadru. Iako na Sveučilištu postoje suvremenije i uređenije dvorane, rijetke su s ovakvim pogledom, stoga smo odlučili upriličiti ovaj događaj u dvorani u kojoj generacije studenata talijanistike stječu svoja znanja. To je dvorana u kojoj se već desetljećima čitaju Dante, Petrarca, Boccaccio, Machiavelli, Goldoni i drugi pisci, istaknula je Bukvić.
Odjel za talijanistiku ponosno baštini dugu obrazovnu tradiciju podučavanja talijanskog jezika i književnosti te tradiciju proučavanja hrvatsko-talijanskih jezičnih, književnih i kulturnih prožimanja između dviju obala Jadrana. Doprinos istraživača Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadr, izuzetan je i vrijedan, o čemu svjedoče brojne znanstvene monografije, znanstveni i stručni radovi objavljeni u Hrvatskoj i inozemstvu, znanstveni projekti, 14 izdanja međunarodnog znanstvenog skupa „Književnost, umjetnost, kultura između dviju obala Jadrana” s pripadajućim zbornicima te nedavno utemeljeni časopis SPONDE – Časopis za jezike, književnosti i kulture između dviju obala Jadrana.

Posebno mjesto u tim proučavanjima pripada Nikoli Tommaseu, slavnom Šibenčaninu, književniku, kritičaru, leksikografu, filozofu i prevoditelju. Njegov lik i djelo predmet su trajnog interesa filološke kritike do današnjih dana. Nikola Tommaseo neizostavno je ime i referenca u ostalim talijanističkim istraživanjima književnosti u Dalmaciji u 19. stoljeću. Ovaj skup razotkriva njegov doprinos kulturnoj i književnoj baštini Dalmacije u 19. stoljeću te baca svjetlo na odnose, utjecaje, odjeke i kolizije koje su imale dvije kulture u kontaktu, rekla je Bukvić.
Nakon izlaganja na Sveučilištu u Zadru sutrašnji dan posvećen je obilasku Šibenika te posjetu izložbi Tommaseove ostavštine u Muzeju grada Šibenika.
Skup je organiziran u okviru projekta Progetti di recupero, conservazione e valorizzazione del patrimonio culturale risalente alla Repubblica Serenissima di Venezia nell’Istria, nella Dalmazia e nell’area mediterranea, 2024 (Regione del Veneto), posvećenog obilježavanju 150. godišnjice smrti Nikole Tommasea, središnje ličnosti dalmatinskog devetnaestog stoljeća. U okviru istog projekta održat će se znanstveni skupovi u prosincu u Rimu, a u siječnju u Veneciji.

 
Nastavi čitati

Grad

Izložba “Jedan svijet” u Providurovoj palači otvorena do 19. listopada 2024.

Objavljeno

-

By

Izložba – Jedan svijet- , postavljena u prosincu 2022. u Providurovoj palači pod kustoskom koncepcijom Branka Franceschija ostaje otvorena za posjetitelje još do kraja ovog tjedna.
Reprezentativna djela iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Zagreb mogu se razgledati uz slobodan ulaz zaključno sa subotom, 19.10.2024.
Radno vrijeme izložbenih prostora Providurove i Kneževe palače je od utorka do subote od 10 do 20 sati.

 
Nastavi čitati

Grad

Konferencija Energetska tranzicija i zelena gradnja sutra u Zadru

Objavljeno

-

By

Pozivaju se svi zainteresirani na konferenciju udruge Adriatic Obnovljivi izvori energije, koja će se održati uz podršku Nimbus Centra Zelene Energije i naših partnera. Događaj je planiran za 18.10.2024. u multimedijalnoj dvorani Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru s početkom u 10:00 sati.

Konferencija je usmjerena na povezivanje stručnjaka iz različitih sektora koji sudjeluju u energetskoj tranziciji i održivoj gradnji, uključujući proizvođače opreme, projektante, arhitekte, građevinare, izvođače, kao i predstavnike lokalne samouprave. Cilj nam je stvoriti platformu za razmjenu ideja, prezentiranje inovativnih tehnologija i rješenja, te raspravu o mogućnostima financiranja zelenih projekata.

Očekuje vas dinamičan program koji uključuje:

Predstavljanje SOLAREDGE rješenja – Inovativna tehnologija za upravljanje energijom i baterijskim sustavima.
Menadžment energije putem IoT tehnologije – Kako IoT transformira infrastrukturne objekte, s fokusom na sustave grijanja i hlađenja.
Energetske zajednice i solarne elektrane u zgradama – Primjena solarnih tehnologija u višestambenim zgradama i prednosti za stanare.
Zelena i održiva gradnja – Najnoviji trendovi u održivoj arhitekturi i zakonodavnim promjenama.
Mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova – Kako iskoristiti financijske resurse za realizaciju vaših projekata u sektoru obnovljivih izvora energije.
Osim zanimljivih predavanja i panela, konferencija će biti prilika za umrežavanje s kolegama iz industrije i stručnjacima u području zelene energije i održive gradnje. Pauze za kavu, ručak i obilazak škole omogućit će vam da u neformalnom okruženju razmijenite iskustva, postavite pitanja i saznate više o najnovijim tehnologijama.

Molimo vas da potvrdite svoje sudjelovanje najkasnije do 16.10.2024., kako bismo vam osigurali mjesto na ovom događaju koji će oblikovati budućnost energetske tranzicije u Hrvatskoj.

Također, za sve registrirane sudionike biti će poslužen ručak stoga Vas molimo da svoje prisustvo potvrdite što prije. Sudjelovanje na seminaru je potpuno besplatno.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu