Connect with us

Svijet

Rusija kaže da je oborila 16 ukrajinskih projektila i 31 dron iznad Belgoroda

Objavljeno

-

Ruski protuzračni sustavi uništili su 16 projektila i 31 dron koje je u noći na ponedjeljak na ruski teritorij lansirala Ukrajina, uključujući 16 projektila iznad pogranične oblasti Belgorod, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, dodajući da je u nedjelju u ukrajinskom napadu na to područje poginulo 15 ljudi.

Belgorodski guverner Vjačeslav Gladkov napisao je na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da je, prema preliminarnim podacima, u današnjem napadu oštećeno pet kuća.

Rusko ministarstvo navodi u ponedjeljak da je 12 navođenih projektila ispaljeno iz ukrajinskih višecjevnih raketnih bacača Vilkha te da su iznad Krima oborena četiri krstareća projektila Storm Shadow, koji se ispaljuju s aviona, te sedam dronova.

Osam dronova je oboreno iznad oblasti Kurska, a četiri su presretnuta iznad Lipetska, dodaje ministarstvo.

Prije točno godinu dana Velika Britanije je postala prva država koja je najavila isporuku projektila dugog dometa Storm Shadow. Ti krstareći projektili imaju domet veći od 250 kilometara.

U električnoj centrali u Kursku, dron je izazvao manji požar koji je brzo ugašen, ali žrtava nema, rekao je guverner te oblasti Igor Artamanov.

U nedjelju su uslijed ukrajinskog napada na Belgorod fragmenti projektila iz sovjetskog razdoblja pogodili stambeni blok koji se potom urušio, a živote je izgubilo 15 ljudi, dok je 20 ranjeno.

Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada na oblast Belgoroda, navode ruski dužnosnici i dodaju da je ukrajinska strana u tom napadu koristila balističke projektile Točka i Adler te sustave višecjevnih raketnih bacača RM-70 Vampire (MLRS).

Prema snimkama, u tom ukrajinskom napadu se urušilo najmanje 10 katova jedne zgrade. Snimke prikazuju ljude koji su panično bježali iz zgrade dok se urušavala i hitne službe koje pretražuju ruševine kako bi pronašli preživjele. Među nestalima je i jedno dijete, navodi ruska strana.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Biden priznao da je “skoro zaspao na pozornici” tijekom debate

Objavljeno

-

Joe Biden rekao je da je “skoro zaspao” tijekom prve predsjedničke debate koja je održana prošlog tjedna. Tako je svoj loš nastup pripisao iscrpljenosti od putovanja nakon što je otišao “obišao svijet nekoliko puta” neposredno prije njezinog održavanja

Američki predsjednik (81) i kandidat za novi mandat rekao je da “nije bio baš pametan” jer je intenzivno putovao u tjednima koji su prethodili debati u Atlanti, nakon koje su ga i prijatelji i neprijatelji počeli pozivati da odustane od utrke za Bijelu kuću.

“Nije izgovor, ali je objašnjenje”
Biden je rekao pristašama na predizbornom skupu u Virginiji u utorak: “Odlučio sam putovati svijetom nekoliko puta, prolazeći kroz oko 100 vremenskih zona.” Dodao je kako “nije slušao” svoje osoblje, “vratio se i zamalo zaspao na pozornici”, prenosi Sky News.

“To nije izgovor, ali je objašnjenje”, dodao je priznavši: “Nisam imao najbolju noć.”

Inače, Biden je posjetio Francusku i Italiju tijekom dva odvojena putovanja u razmaku od dva tjedna prošlog mjeseca. Tijekom noći je otputovao sa summita G7 u Bariju kako bi se pojavio na prikupljanju novčanih sredstava s bivšim predsjednikom Barackom Obamom u Los Angelesu 15. lipnja prije nego što se sljedećeg dana vratio u Washington.

Međutim, nakon toga proveo je šest dana u Camp Davidu pripremajući se za debatu prošlog četvrtka protiv Donalda Trumpa.

 
Nastavi čitati

Svijet

Njemačka kompanija naručila vjetroturbine iz Kine, europski proizvođači na nogama

Objavljeno

-

By

Njemačka kompanija za upravljanje imovinom Luxcara objavila je da je s kineskim Ming Yangom potpisala sporazum o isporuci vjetroturbina za park u Sjevernom moru, pokrenuvši lavinu kritika među europskim proizvođačima. Kineska kompanija trebala bi isporučiti 16 turbina kapaciteta od 18,5 MW koje će biti postavljene 2028. godine u parku Waterkant u njemačkim vodama Sjevernog mora.

Waterkant će proizvoditi struju za nekih 400 tisuća kućanstava i pomoći Njemačkoj da ostvari cilj i do 2030. podmiruje 80 posto potreba za strujom iz obnovljivih izvora, priopćila je Luxcara u utorak.

Sporazum je potpisan nakon međunarodnog natječaja i temeljite analize lanca opskrbe, utjecaja na okoliš i zajednicu i standarda korporativnog upravljanja, koje EU propisuje, ističu u njemačkoj kompaniji, dodavši da je provjeri podvrgnuta i kibernetička sigurnost.

“Waterkant je temeljito analizirao ponude turbina koje su pristigle na međunarodni natječaj raspisan krajem 2023. godine”, naglasili su u Luxcari, dodavši da će dijelovi za turbine biti nabavljeni od europskih podizvođača.

Narudžba je izazvala val kritika među europskim proizvođačima.

Dogovoreni posao osigurat će Kini pristup ključnoj njemačkoj infrastrukturi, upozorila je u srijedu udruga WindEurope, dodavši da su turbine za Waterkant mogli isporučiti europski proizvođači.

“Njemačka i EU moraju (napokon) odlučiti smatraju li energiju vjetra strateškim sektorom, prije no što bude prekasno”, poručili su iz udruge, zaključivši da europska industrija vjetroturbina želi jednake uvjete za sve.

Početkom travnja Europska komisija otvorila je istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroturbina na javnim natječajima u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj kako bi utvrdila jesu li u prednosti zbog državnih subvencija. Instalirane vjetroeletrane u EU uglavnom su domaće proizvodnje, ali kineski proizvođači osvojili su do kraja 2022. godini otprilike dvije trećine globalnog tržišta.

 
Nastavi čitati

Svijet

Zbog krivotvorenja diploma optuženo 15 osoba i šest privatnih sveučilišta u BiH

Objavljeno

-

By

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u srijedu je podignulo optužnice protiv 15 osoba i šest privatnih sveučilišta u toj zemlji, iz Mostara, Banje Luke i Brčkog, koje tereti za krivotvorenje diploma. Kako je navedeno u tužiteljskom priopćenju, optuženi su zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, korupcije i nedopuštene trgovine s više desetaka visokoškolskih diploma.

Diplome su pretežito iz ekonomske, pravne, tehničko-inženjerske te zdravstvene struke, kao i menadžmenta.

Tužiteljstvo BiH podsjeća kako su optužnice rezultat opsežne istrage koju je u protekle dvije godine provelo u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), pri čemu su prikupljene tisuće materijalnih dokaza i saslušano 130 svjedoka, uključujući tu pripadnike akademske zajednice.

Istragom je utvrđeno kako je izdano najmanje 49 visokoškolskih diploma čije će se poništenje tražiti u zakonom predviđenom postupku, jer su prikupljeni dokazi da tu te diplome kupljene, a osobe kojima su izdane uopće nisu sudjelovale u nastavi.

Diplome su kupovane za iznos od nekoliko tisuća eura, a time je, kako navodi Tužiteljstvo BiH, nanesena velika šteta sustavu visokog obrazovanja u zemlji.

Na popisu optuženih su Zoran Kalinić, rektor Nezavisnog univerziteta iz Banje Luke, Dragan Ilić, suvlasnik banjolučke Visoke škole za primijenjene i pravne nauke, Vladimir Stojanović, rektor Univerziteta modernih nauka CKM iz Mostara, Dragan Đuranović, rektor Univerziteta za poslovni menadžment iz Banje Luke, Denis Pračić, zaposlen na Visokoj školi “Union” Mostar kao menadžer i na Univerzitetu modernih nauka Mostar, Ljubiša Todorović, zaposlenik Visoke škole “Prometej” Banja Luka i CKM Univerziteta Mostar.

Optuženi su i Dragan Golijan, profesor na sveučilištu “Victoria International University” Mostar koji je pravni sljednik Univerziteta modernih nauka “CKM” Mostar kao i Vojislav Škrbić, profesor emeritus na “PIM” Banja Luka.

Kao pravne osobe optuženi su Nezavisni univerzitet za političke i društvene nauke “NUBL” Banja Luka, Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej”, također iz Banje Luke, Univerzitet za poslovni inženjering i menadžment “PIM” Banja Luka i njihova ispostava u Brčkom, sveučilište “Victoria International University” iz Mostara, Visoka škola “Union” iz Mostara te Internacionalni univerzitet Brčko.

Tijekom suđenja koje se očekuje tužitelji će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem oko 70 svjedoka, osam stručnih vještaka te prilaganjem više od tri tisuće materijalnih dokaza.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu