Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Predstavljanje eno-gastronomske ponude Zadarske županije medijima i turističkom sektoru u Ljubljani

Objavljeno

-

U utorak 14. svibnja 2024. u Ljubljani, u prostoru međunarodnog kreativnog i društvenog centra Rog, Turistička zajednica Zadarske županije je organizirala ekskluzivnu prezentaciju eno-gastro mogućnosti Zadarske županije za brojne predstavnike slovenskih medija i turističke profesionalce. 

U suradnji s Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani i uz podršku partnera – TZ grada Zadra, TZ Kali i Preko, TZ Paga i Kolana te TZ Pakoštane, Turistička zajednica Zadarske županije je ovu prezentaciju održala s ciljem predstavljanja županije kao iznimno raznolikog područja, destinacije održivog turizma, promocije dalmatinskog načina života kroz hranu kombinirajući nove trendove u gastronomiji s kulinarskom tradicijom i običajima ovoga kraja. Događanje koje govori o Zadarskoj regiji kao regiji punoj okusa, regiji koja je više od sunca i mora, u kojoj sunce i more stvaraju proizvode i jela iznimnih okusa. A da se zadarska regija čvrsto usidrila na putnim listama gurmana koji žele kušati najkvalitetnije domaće proizvode, dokazali su brojni domaći ponuđači koji su svoje delicije predstavili na susretu u Centru Rog.

Okosnicu eventa činile su pomno odabrane brendirane eno-gastro postaje koje su provele uzvanike na uzbudljivo putovanje puno boja, okusa i mirisa koje Zadarska regija ima za ponuditi. Događanje je započelo uz piće dobrodošlice i to koktel od likera maraške s potpisom Vinarije Fiolić , te koktelom inspiriranim kultnim zadarskim pićem PT-om, kombinaciji gorkog Maraskinog Pelinkovca i tonika.

Zadarsku gastro scenu predstavio je chef Saša Began kojeg je prestižni gastronomski vodič Gault & Millau Croatia proglasio 2023. “velikim chefom sutrašnjice”. Saša u svojim jelima ponosno koristi brancina i druge namirnice autentičnih i karakterističnih za zadarsku regiju – poput paškog sira i janjetine, novigradske dagnje,  a vinskom kartom dominiraju vina zadarskog vinorodnog podneblja, stoga je pravi ambasador eno-gastro ponude Zadra i županije.

Saši je “ruku“ dala ekipa koja vlada zadarskom street food scenom – Picnic Mingle & Fun, te su skupa oduševili jelima od namirnicama po kojima su Zadar i zadarska regija poznate – vrhunska riba i janjetina. Gosti su između ostalog kušali  tartar od jadranske tune i carpaccio od brancina, a jela su začinjena solju Solane Nin i acetom OPG Matulić. Ambijent zadarskih kala ispunjenih klapskom pjesmom dočarala je klapa Feral. Učenici zadarske gimnazije Vladimira Nazora pod stručnim mentorstvom profesorice Ive Mustać Klarić pokazali su svoje umijeće i dokazali kako klapska pjesma i dalmatinska tradicija živi i u srcima mladih.

Pag i Kolan su zajedno s Udrugom proizvođača paškog sira , predstavili asortiman raznih sireva od ovčjeg i/ili kravljeg sira sirana Paške sirane, MIH-a i Gligore, a kralj prezentacije je, naravno, bio „paški sir“, sir koji osvaja nagrade na svjetskim natjecanjima.

Na postaji Zadar Archipelago predstavili su se zadarski otoci i to ribarskom tradicijom začinjenom maslinovim uljem. Tu je Livio Perin, vlasnik ribarsko prerađivačkog obrta „Šiš-mar” u Kalima, pripremio mornarsku salatu i rižoto od sipe i kozica, ponosno predstavljajući svoju novu kuharicu. 

Zeleno zaleđe punom bujnih povrtnjaka i voćnjaka dočarala je TZ Pakoštane proizvodima s obala Vranskog jezera i Vranskog polja. Uz zeleno bogatstvo kušale su se i suhomesnate delicije lokalnog OPGa „Didini vrtovi/Agroturizam Plavica“.

A kako bi se okusila i ona tekuća esencija naše regije, predstavljeni su naši vinari i maslinari koji su najbolji ambasadori prave male renesanse boutique proizvođača koji suvremenim proizvodnim procesima garantiraju izvrsnu kvalitetu. Za predstavljanja vina bio je zadužen sommelier Ivan Stiblik, dok je za prezentaciju vrhunskih maslinovih ulja bio zadužen Filip Erceg. Gosti su uživali u vinima Kraljevskih vinograda, te vinarija Fiolić, Bora i Vinketa, a kušali su ulja 2 Štorije, MasVin, Dalma Oleum i Antino.

Tim je povodom direktorica Mihaela Kadija izjavila:

Slovensko je tržište od iznimne važnosti za turizam Zadarske županije. Naši nas susjedi i prijatelji Slovenci godinama u velikom broju posjećuju i to je razlog zbog kojeg smo se još jednom odlučili predstaviti u Ljubljani, no ovaj put s naglaskom na naše eno-gastro mogućnosti. Predstavili smo našu gastro, a možemo slobodno reći i premium ponudu jer kvaliteta i posebnost proizvoda i namirnica koje ima Zadarska županiji to i zaslužuju. Sudeći po reakcijama uzvanika, iako nas već dobro i poznaju, kao veliki ljubitelji dobre hrane i vina, format predstavljanja je pogođen. Želimo i ovo naše ključno tržište potaknuti da kao motiv za dolazak, osim sunca i mora, odaberu eno-gastro ponudu te nas posjećuju tijekom cijele godine. 

Kao partneri u ovoj sjajnoj prezentaciji u Ljubljanu sudjelovale su tvrtke iz Zadarske županije i to Labrax fish and wine bar, Picnic Mingle & Fun, Maraska, Paška sirana, Sirana Gligora, sirana MIH, Pelagos Net Fama, Marfish, vinarije Fiolić, Kraljevski vinogradi, Bora i Vinketa, zatim uljari OPG Plastić, PZ Maslina i vino, OPG Lalin, OPG Ante Vulin i obrt ŠIŠ-MAR, Marikomerc, Ninska solana i Kroštula.  

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

KINO ZONA / U nedjelju “Moj prijatelj robot” i priča o odrastanju, odnosima i prvim ljubavima – “Sunce mamino”!

Objavljeno

-

By

Vremenske neprilike su nas u četvrtak spriječile u dvostrukom programu namijenjenom mlađim gledateljima i svima koji se tako osjećaju, ali nema očajavanja jer vas nova prilika očekuje u nedjelju 8. rujna. Za naše najmlađe gledatelje, njihove roditelje, ali i sve ostale ljubitelje fantastične animacije pripremili smo za nagradu Oskar nominirani žanrovski biser, ”Moj prijatelj robot”, a nakon njega i divnu priču o odrastanju, odnosima i prvim ljubavima, ”Sunce mamino”!

U animiranom filmu ”Moj prijatelj robot” Pas živi sam u stanu na Manhattanu i jako je usamljen, zbog čega jednog dana odlučuje sebi napraviti prijatelja – robota. Dvojac odmah postaje nerazdvojan, a prijateljstvo im cvjeta dok zajedno provode dane zabavljajući se po ulicama i parkovima u ritmu New Yorka 80-tih. Jedne ljetne noći, međutim, dolazi do neočekivane situacije zbog koje je Pas prisiljen napustiti Robota…

Nakon što se iskazao na filmskom polju uvijek zahtjevne komedije, španjolski redatelj Pablo Berger odlučio se na jedan pravi karijerni zaokret, adaptaciju dobro prihvaćenog stripa Sare Varon,”Robot Dreams”. Na prvi pogled to je tek nedužna i jednostavna priča o prijateljstvu psa i robota, no ispod površine se skriva i ona o samoći, odnosima, svršecima, ali i novim počecima. Premda su protagonisti filma primarno životinje, u njima se nalazi toliko topline i životnosti, da niti najstariji gledatelji neće moći lako suspregnuti suze. Duhovit, emotivan i napose nadahnjujući, ”Moj prijatelj robot” je film koji odgaja i preodgaja sve naraštaje, a njegovu snagu su prepoznali i mnogi članovi žirija uključujući i one svima znanog Oskara koji su mu posve zasluženo dodijelili nominaciju za najbolji animirani film.

Potpuno lišen dijaloga, Bergerov film je savršeno kinematografsko iskustvo za djecu svih uzrasta, ali i one starije. Kako bi naše najmlađe gledatelje dodatno obradovali, na ulazu će ih dočekati i sokić za osvježenje!  

U komičnoj drami ”Sunce mamino” šesnaestogodišnji Relja iza leđa svoje majke koja zbog neriješene obiteljske svađe ne želi pokopati vlastitu majku, odlučuje sam organizirati pogreb kako bi zaveo djevojku u koju je zaljubljen. Varajući sve oko sebe, a najviše svoju majku s kojom je u konstantnom sukobu potenciranom generacijskim nerazumijevanjem, shvaća da je jedina osoba koju je na kraju prevario – on sam…

Treći dugometražni igrani film srpskog redatelja, scenariste i producenta Koste Đorđevića na prvi pogled je klasična tinejdžerska priča prožeta temama odrastanja, ljubavi i kompliciranim odnosima, no u stvari je namijenjena svim generacijama. Od nedostatka generacijske komunikacije i prijateljstva pa sve do suočavanja sa smrću voljenih, ”Sunce mamino” je životna priča s kojom će se mnogi moći lako povezati, a u tome su zaslužni i fantastični glumci predvođeni talentiranim i već dobro afirmiranim Pavlom Čemerikićem koji apsolutno dominira ekranom u ulozi Relje. Uz režiju, scenarij i glumu valja svakako istaknuti i glazbu Filipa Mitrovića te pjesmu ‘Ti i ja’ dobro nam znane grupe Nipplepeople. 

Filmove ”Moj prijatelj robot” i ”Sunce mamino” gledamo u nedjelju 08. rujna s početkom od 19.30h, odnosno 21.15h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja najranije sat vremena prije svake projekcije te putem online kupovine na stranici CoreEvent.  

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcije se odgađaju.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Turističke zajednice grada Zadra, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zadra.

 
Nastavi čitati

magazin

Znanstvenici otkrili da se nešto radikalno dogodi s mozgom kad napunite 40 godina

Objavljeno

-

By

Pexels

U petom desetljeću života, naš mozak počinje prolaziti kroz radikalno “preoblikovanje” koje dovodi do toga da različite mreže postaju integriranije tijekom desetljeća koja slijede. Promjene u umreženosti vjerojatno su rezultat toga što se mozak reorganizira kako bi funkcionirao što je moguće bolje.

U sustavnom pregledu objavljenom u časopisu Psychophysiology, istraživači sa Sveučilišta Monash u Australiji pregledali su znanstvenu literaturu s namjerom da opišu kako se umreženost ljudskog mozga mijenja tijekom života, prenosi Nova.rs.

Prikupljeni dokazi ukazuju na to da u petom desetljeću života (nakon navršenih 40 godina), mozak počinje prolaziti kroz radikalno “preoblikovanje” kojim različite mreže postaju integriranije i povezanije u nadolazećim desetljećima.

Od početka 21. stoljeća, neurolozi sve više promatraju mozak kao složenu mrežu koja se sastoji od jedinica podijeljenih na regije, podregije i pojedinačne neurone.

Te jedinice su povezane strukturno, funkcionalno ili na oba načina. S naprednijim tehnikama skeniranja, neurolozi mogu promatrati dijelove mozga ispitanika koji “svijetle” kao odgovor na podražaj ili u stanju mirovanja, pružajući površni uvid u to kako je naš mozak usklađen.

Tim sa Sveučilišta Monash pregledao je 144 studije koje su koristile ove tehnike snimanja mozga na desecima tisuća ispitanika.

Iz ove analize istraživači su izvukli opći trend kako se umreženost mozga mijenja tijekom života.

U ranijim godinama, tinejdžerskim i mladim odraslim godinama, čini se da mozak ima brojne, podijeljene mreže s visokim stupnjem unutarnje povezanosti, što odražava sposobnost specijalizirane obrade.

To ima smisla, jer ovo je razdoblje kada učimo baviti se sportom, govoriti jezike i razvijati talente.

Međutim, oko četrdesete godine to se počinje mijenjati.

Umjesto toga, mozak postaje manje povezan unutar tih odvojenih mreža i više globalno povezan.

Kada stignemo do osamdesetih godina, mozak ima tendenciju biti manje regionalno specijaliziran i umjesto toga široko povezan i integriran.

No, nisu sve vijesti loše za mozak koji stari.

“Starost manje utječe na zadatke koji se oslanjaju na pretežno automatske ili dobro uvježbane procese, ili se čak mogu malo poboljšati tijekom životnog vijeka, kao što su vokabular i opće znanje”, napisali su autori.

Ali kako starimo, naša tijela imaju tendenciju usporavati, a mozak postaje manje učinkovit. Dakle, ne samo da mozak dobiva manje glukoze, već ni gorivo ne koristi učinkovito.

Promjene u umreženosti vjerojatno su rezultat toga što se mozak reorganizirao kako bi funkcionirao što je bolje moguće s opadajućim resursima i starenjem resursa koje ima.

“Tijekom ranih godina života dolazi do brze organizacije funkcionalnih moždanih mreža. Daljnje usavršavanje funkcionalnih mreža odvija se do otprilike trećeg i četvrtog desetljeća života. Višestruka interakcija potencijalno štetnih i kompenzatornih promjena može uslijediti sa starenjem”, zaključili su istraživači.

 
Nastavi čitati

magazin

FOTOGALERIJA / Zadar Street Food Festival: Prva ljetna verzija jučer otvorena na Puntamici!

Objavljeno

-

By

Simply Izi Photography

Prvo ljetno izdanje Zadar Street Food Festivala, događaja koji je privukao brojne Zadrane, turiste, ljubitelje dobre hrane i glazbe otvoren je jučer na Puntamici. 

Na toj prepoznatljivoj lokaciji uz more, započeo je festival koji ove godine donosi još bogatiji izbor street food specijaliteta i raznovrstan glazbeni program.

S prvim danom festivala, Puntamika je oživjela mirisima kreativnih jela koje su pripremili naši talentiraniugostitelji. Posjetitelji su mogli uživati u inovativnim interpretacijama street food klasika – od sočnih burgera, zanimljivih ribljih jela pa do veganskih specijaliteta i slatkih delicija. Ove godine, uz već poznate favorite, festival je otvorio vrata i novim imenima koja donose svježu energiju i autentične okuse. 

Otvorenje je obilježeno i sjajnim Saturnus Partyjem koji je posjetitelje nostalgično vratio u dane kada je legendarni klub Saturnus bio središte zadarskog noćnog života. Glazba, tako da su osmijesi i ples obilježili prvi dan festivala.

Za sve koji nisu stigli na otvorenje – prilika za uživanje tek dolazi:

Zadar Street Food Festival danas i sutra svoja vrata otvara već u 12 sati kako bi čim prije mogli uživati u vrhunskim jelima i odličnoj atmosferi uz more. Nakon kupanja – trk na kućice!

Navečer nam se pridružite na koncertu grupe Silente od 20 sati.

Ulaz je, bas kao i na sve koncerte, BESPLATAN.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu