Connect with us

Grad

Volonterski centar Zadar na poseban način obilježava Svjetski dan izbjeglica

Objavljeno

-

Ovog četvrtka, 20. lipnja 2024. od 12 do 14 sati, u Koncertnoj dvorani Kneževe palače, Volonterski centar Zadar organizira konferenciju „Kultura dobrodošlice – uloga zajednice u integraciji izbjeglica“ povodom Svjetskog dana izbjeglica.

„Za svijet u kojem su izbjeglice dobrodošle“ tema je ovogodišnjeg Svjetskog dan izbjeglica koji se svake godine obilježava 20. lipnja te slavi snagu i hrabrost ljudi koji su bili prisiljeni napustiti svoju domovinu kako bi pobjegli od sukoba ili progona.

Svrha susreta je podizanje svijesti o izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice širom svijeta, a posebno raseljene osobe iz Ukrajine u hrvatskom društvu. Konferenciju će obogatiti predstavnici različitih organizacija aktivnih u pružanju podrške izbjeglicama u procesu integracije. Izlagači će kroz prezentacije podijeliti svoja iskustva rada s izbjeglicama, informirati širu javnost o njihovim pravima i potrebama, identificirati glavne izazove s kojima se izbjeglice suočavaju u procesu prilagodbe i integracije te razmotriti moguća rješenja kroz primjere dobre prakse i inovativne pristupe. Naglasak će biti i na osvještavanju prisutnih o važnosti podrške i uključivanju izbjeglica u sve aspekte društvenog života.

Konferencija će ujedno biti i prigoda za upoznavanje šire javnosti s projektom „Izgradnja društva dobrodošlice“ koji provodi Udruga „Mi“ – Split uz financijsku podršku UNHCR-a Hrvatska. Projekt je zamišljen kao program s ciljem poticanja veze među relevantnim dionicima, kreiranja novog sadržaja i aktivnosti te lakšeg prikupljanja i širenja relevantnih informacija o integraciji izbjeglica. Volonterski centar Zadar aktivno radi s raseljenim osobama iz Ukrajine gotovo od samog početka njihovog pristizanja u naš grad i županiju. Pritom su, u sklopu programa, organizirane brojne aktivnosti pružanja pomoći i podrške izbjeglicama, kao što su tečajevi hrvatskog i engleskog jezika, razne sportske i kulturne aktivnosti za djecu, izleti, grupa psihosocijalne podrške i mnoge druge.

Ovaj događaj prilika je za osnaživanje zajednice u prepoznavanju i odgovaranju na potrebe izbjeglica s poštovanjem i suosjećanjem. Pridružite nam se na konferenciji i postanite dijelom društva dobrodošlice!

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej potpisuju Sporazum o suradnji

Objavljeno

-

By

U ponedjeljak, 1. srpnja 2024. godine s početkom u 10 sati, u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije bit će potpisan Sporazum o suradnji između Narodnog muzeja Zadar i Sveučilišta u Zadru.

Sporazumom Muzej i Sveučilište potvrđuju suradnju na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća.

Sveučilište će provedbu prava i obveza koje preuzima ovim Sporazumom organizirati i realizirati posredstvom svog Odjela za etnologiju i antropologiju , a Narodni muzej Zadar posredstvom svog Etnološkog odjela.

U nazočnosti župana Božidara Longina Sporazum će potpisati v.d. ravnateljice Narodnog muzeja Zadar Vesna Sabolić i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić.

 
Nastavi čitati

Grad

11. Dani maslina otoka Ugljana

Objavljeno

-

By

11. Dani maslina otoka Ugljana održati će se 29.06.2024. godine u centru mjesta Ugljan, sa početkom u 18:30 sati

Manifestacija promovira tradiciju maslinarstva na otoku Ugljanu dugu dvije tisuće godina. 

U sklopu manifestacije održati će se ŠUG festival – sajam otočnih proizvoda, radionica za djecu – izrada keksića od maslinovog ulja, te Mala škola kušivanja – edukacijska i vođena degustacija maslinovog ulja. 

U zabavnom dijelu ugostit ćemo Udrugu Điran i klapu Kontrada, a poznati kuhari počastiti će nas  domaćim jelima. 

Program večeri: 

18:30 – ŠUG Festival – sajam otočnih proizvoda (Mul)

19:00 – Radionice:

  • Mala škola degustacije (ispred Doma Kulture)
  • Izrada keksića od maslinovog ulja (prijave u TIC-u Ugljan), za djecu (Mul)

19:30 – Degustacija prijavljenih ulja

20:30 – Dodjela nagrada maslinarima

21:00 – Druženje uz klapu Kontrada i domaću hranu

 
Nastavi čitati

Grad

Premijera predstave “San ljetne noći” u Salima

Objavljeno

-

By

Prijevod „Sna ljetne noći“ doživjela sam kao pravi izazov. U otočkom trenutku spojile su se dvije moje struke i zazvonio je govor kojeg još samo šapću nane na Ravancu.  Nisam odustala od tog prekrasnog projekta ni kad je Ante završio u bolnici, nisam odustala niti kad su se Ivana i Petra odselile s otoka.

Nisam se obeshrabrila kad su me mnogi odbili i pokušali uvjeriti da je to prevelika predstava za Sali.

Nadam se da će večeras nebo biti vedro. Ovo je program koji vraća vjeru u ljude, život i teatar.

U Predstavi igraju

Damir Ramov, Filip Šešelja, Ivan Špralja, Zdenko Dominis, Matija Ramov, Sani Burin, Ivona Petešić Frka, Ante Mihić, Mario Živković, Božidar Bačić

Dramatizacija/Režija/Produkcija: Maja Šimić

Izrada maski : Iskra Jovanović Glavaš

Izrada šešira: Vesna Savković

Majstori tehnike: Marino Petešić i Josip Šindija

Fotografija: Mira Lordanić

Grafika: Lorena Buturić

POKROVITELJI

RMS RENTAL MEDIA SERVICES, Zadarska Županija, Općina Sali, Turistička zajednica Općine Sali, OŠ Petar Lorini

SPONZORI

Tutta Forza Night club, Konoba Trapula, DVD Sali

After Party održat će se u Tutta Forza night clubu uz DJ Bartola Njarija

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu