Connect with us

magazin

FOTOGALERIJA / Glazbeni studio Libreto oduševio u prepunoj Providurovoj palači. Novi su izazovi već na pomolu… 

Objavljeno

-

Fotogalerija: Danijela Pedišić

Glazbeni studio Libreto iz Zadra je, nakon jos jedne vrlo uzbudljive, dinamične i jako bogate i uspješne školske godine, odlučio za sve svoje najbliže – uži i širi krug obitelji i prijatelja, kao i za svu ostalu publiku koja njihov rad prati već godinama unazad, prirediti veliki koncert za pamćenje, dugo sjećanje i prepričavanje dojmova danima nakon održavanja. 

Na koncertu su nastupili svi Libreto polaznici (s iznimkom pojedinaca koji iz opravdanih razloga ovoga puta nisu bili u prilici iznijeti svoje točke), uz brojne i drage im goste, te su u preko čak dva sata sviranja, pjevanja i plesa, bez ikakvih govora i pauza, uspjeli do zadnjih izvođačkih sekundi ostati visokokoncentrirani i fokusirani na svoje zadatke, a publika ih je do kraja sa scene ispratila gromoglasnim aplauzom/ima.

Na sceni su se smjenjivali uvijek sjajni, odlično uvježbani i preslatki Libretići te nesto stariji Libreto TEENSI, također zbor, koji su publiku uveselili biranim izvedbama autorskih pjesama (Begović/Habuš/Ćuto), kao i pomno odabranih covera, te su s pozornice stalno odašiljali sjajnu energiju, veselje i veliku uživljenost u izvedbe, kao prave male glazbene zvijezde koje obožavaju svoj posao.

Zatim su tu bili i pjevači solisti, među kojima se vec sada mogu razabrati neke buduće pjevačke zvijezde koje će se zasigurno u budućnosti i profesionalno baviti tim poslom. 

Svatko se od njih redom predstavio pjesmom (ili s više njih) koja najbolje i najistinskije opisuje njegov/njezin stil, omiljeni žanr, kao i pjevačku osobnost te cjelokupni glazbeno – scenski habitus, a isto se tako vidjelo da ništa nije bilo prepušteno slučaju – od glazbene pratnje, back vokala, plesača na sceni, scenske garderobe i scenskoga pokreta, odnosno svaki je pjevač nastojao na pozornicu donijeti svoju u potpunosti osmišljenu glazbeno – scensku priču. 

Grupu odličnih i vrlo perspektivnih solista činili su Mary Radić, Katarina Mikulec, Nina Vujević, Vanessa Djemajlji, Antea Grgin, Eva Faričić, Vita Zorica, Matea Mandić (uz pratnju Petra Barunčića), Daria Kurkina, Sara Lisica (uz Hanu Grubić i Laru Furdi, kao inače redovne članice solo ekipe), uz sjajne kolege Marina Modrića, Anteu Jakešević i Lovru Buču, također (bivše i sadašnje) LIBRETO učenike, koji su ovoga puta nastupili kao gosti.

Kao gosti su se pojavili i plesom oduševili članovi i članice SPK Bellus (predsjednica i trenerica Ines Dragović Pedić) u formi solo i trio, i to Maja Petrović, David Kevrić i Mia Predovan, a lijepo su, nadahnuto, zanimljivo i sigurno u svoje znanje zasvirali i učenici klasični gitaristi Osnovne glazbene škole Biograd pri Osnovnoj školi Biograd na Moru: Borna Došen, Roza Mrkić, Šime Baričić, Viktor Peharda, Antica Poljak, kao i Lovre Bojmić na bisernici te Oliver Jović na braču (nast. Ivana Begović).

Bila je to večer prepuna lijepih glazbenih brojeva, sjajnih talenata koji su dali sve od sebe kako bi imali najbolje moguće izvedbe, večer prepuna sviranja, plesa i odlične, pozitivne energije, a mentori (svih) točaka, Ivana Begovic i Dinko Habuš, uz Marina Ćutu kao stalnoga suradnika, sudjelovali su u baš svakom, pa i najmanjem segmentu koncerta, te se vidjelo u kojoj su mjeri i na svaki način “saživljeni” sa svojom malom – velikom Libreto obitelji prateci ih na instrumentu (gitarama), plešući s njima, dirigirajući, pjevajući im prateće vokale ili bilo što drugo i po potrebi – popravljajući im haljine minutu pred izlazak na scenu… 

Upravo se u tom velikom međusobnom poštovanju i predanom radu, iskrenoj privrženosti, ljubavi i neizmjernoj brizi i podršci krije tajna uspjeha na raznim natjecanjima, festivalima, smotrama, radio i tv showovima brojnih Libreto učenika unazad samo nekoliko mjeseci, a oni vec sada ne miruju – najavljuju nam skorašnji nastup s Libretićima, Libreto TEENSIMA i jednom solisticom na jednom velikom festivalu na međudržavnoj razini, a za sto su nedavno saznali da su prošli kvalifikacije, zatim izdavanje novih covera, autorskih pjesama i natjecanja te još puno, puno toga.

Libreto jest pravi primjer toga kako profesionalnost, ali i skromnost te jednostavnost u nastupu i pristupu svojim učenicima i publici itekako idu “ruku pod ruku” te da upravo ta kombinacija (pristupa i vodstva) daje najbolje moguće rezultate.

 

magazin

VOLITE MESO? / U srijedu počinje peti Meat Me Festival na tržnici!

Objavljeno

-

By

Sredinom idućeg tjedna, od  srijede, 9. listopada do subote 12. listopada, Zadar će postati odredište za ljubitelje vrhunskih mesnih delicija na petom po redu Meat Me festivalu. Ova manifestacija okuplja najbolje mesare iz grada, koji će svojim proizvodima doprinijeti stvaranju inovativnih specijaliteta za sve posjetitelje.

Zadarske mesnice koje dijelom sudjeluju u donaciji mesa za festival već su generacijama nosioci lokalne kvalitete i tradicije, a svaka od njih ima svoju jedinstvenu priču koja obogaćuje lokalnu gastronomsku scenu.

Mesnica Gobin: Tradicija s okusima otoka
Priča mesnice Gobin počinje 1950-ih godina u Kalima na otoku Ugljanu, gdje je dida Joso otvorio prvu obiteljsku mesnicu. Njegov trud i rad preneseni su na nove generacije, koje su proširile poslovanje na Zadar. Danas, treća generacija predvođena Josipom Gobinom vodi jednu poslovnicu koja je otvorena još 1982. godine. Gobin je prepoznatljiv po mesu isključivo hrvatskog podrijetla, a njihova ponuda suhog zrenja mesa (dry aged) stvara prave gurmanske užitke. Suho odležano meso, koje se priprema u posebnim komorama, postalo je popularan specijalitet među ljubiteljima mesa, a Josip napominje kako se posebni enzimi pobrinu da meso bude mekano i puno okusa.

Mesnice Biloglav: Gotovo stoljeće mesarstva
Od 1934. godine Mesnice Biloglav u Zadru predstavljaju simbol kvalitete i tradicije. Četiri generacije posvećenih mesara očuvale su obiteljsku strast prema poslu, a danas Mate Biloglav vodi obiteljsku firmu s četiri poslovnice, tri u Zadru i jednom u Zemuniku. Njihova teletina iz Like, svinjetina iz Slavonije i janjetina iz zadarskog zaleđa dio su ponude koja privlači dugogodišnje kupce. Mate Biloglav najavljuje i otvorenje nove, modernizirane mesnice u TIZ-ovim zgradama, s posebnim naglaskom na polugotova jela koja štede vrijeme kućanstvima. Sudjelovanje Mesnica Biloglav na Meat Me festivalu bit će odlična prilika da njihova kvaliteta još jednom dođe do izražaja kroz mesne specijalitete koje će pripremati zadarski ugostitelji.

Mesnice Lukin: Vrhunski pršut i pionirska strast
Mesnica Lukin, osnovana 1919. godine u Kalima, ističe se kao jedna od najstarijih mesnica u regiji. Mate Lukin danas vodi obiteljsku tradiciju u kojoj sudjeluje i njegov sin Lovro, čineći ih petom generacijom mesara. Njihov Dalmatinski pršut prepoznat je kao šampion na brojnim specijaliziranim sajmovima, a prošle su godine ponijeli titulu šampiona Hrvatske za dalmatinski pršut. Osim pršuta, meso koje nabavljaju dolazi isključivo s hrvatskih farmi, uključujući janjetinu s Velebita i Krka, teletinu iz Like, i bikove iz Bjelovara. 

Mesnice Paleka: Tri generacije kvalitete
Mesnice Paleka u Zadru već su tri generacije sinonim za visoku kvalitetu mesa. Osnovane 1966. godine, danas posluju s četiri poslovnice u Zadru i na otoku Viru, a uskoro planiraju proširiti ponudu na veleprodaju i pakiranje mesa. Njihova teletina dolazi iz Italije, dok je svinjetina i junetina isključivo s hrvatskih i stranih farmi. Marija Tavra (Paleka) zajedno sa svojim bratom i ocem vodi obiteljski posao i uvijek je u potrazi za inovacijama koje će unaprijediti ponudu. 

Vidimo se u srijedu, 9. listopada na gradskoj tržnici u Zadru! Program i satnicu cijelog događanja možete pronaći ovdje: https://zadar.travel/hr/dogadaji/meat-me-50-festival-2024

 
Nastavi čitati

magazin

STUDENTSKI ZBOR I OPERA CLUB / 19. listopada brucošijada Sveučilišta u Zadru – BRUZDER 2024.

Objavljeno

-

By

Studentski zbor Sveučilišta u Zadru s ponosom najavljuje ovogodišnju tradicionalnu brucošijadu pod nazivom BRUZDER, koja će se održati u suradnji s Opera Clubom u subotu, 19. listopada, s početkom u 22:30 sati.

Ove godine, BRUZDER donosi sjajan glazbeni lineup koji će oduševiti sve prisutne. Za dobru atmosferu pobrinut će se DJ Maki, DJ DoubleD i Ragazzi, a vrhunac večeri bit će nastup glavnog izvođača Hiljsona Mandele, jednog od najpopularnijih izvođača na sceni. Pripremite se za noć ispunjenu plesom, glazbom i nezaboravnim trenucima!

Narukvice za popuste studenti će moći preuzeti u Studentskom klubu Božo Lerotić, a sve dodatne informacije o preuzimanju bit će pravovremeno objavljene putem službenih društvenih mreža Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.

Brucošijada BRUZDER postala je nezaobilazan događaj za sve studente Sveučilišta u Zadru, posebno one nove, kojima ova večer pruža priliku za druženje, zabavu i ulazak u novu akademsku godinu na najbolji mogući način.

Pozivamo sve studente da nam se pridruže i budu dio ove tradicije koja iz godine u godinu raste i donosi vrhunsku zabavu!

Vidimo se na BRUZDER-u 2024!

 
Nastavi čitati

magazin

Zašto je Temu tako jeftin, odakle nabavljaju stvari i na što trebate pripaziti

Objavljeno

-

By

Kineska digitalna trgovina agresivno se nastoji izboriti za što veći dio tržišnog kolača. Iako su cijene primamljive, preporučljiva je zdrava doza opreza.

Na svojoj web stranici Temu tvrdi kako je osnovan u Bostonu, u američkoj saveznoj državi Massachusetts. To je točno, no riječ je o tvrtci u vlasništvu kineskog PDD Holdingsa, koji je kasnije svoje sjedište preselio u Irsku, piše Make Use Of.

Stoga se može pretpostaviti kako roba stiže uglavnom iz Kine i drugih proizvodnih sjedišta u Aziji. Temu po tome nije jedinstven – brojne poznate tvrtke nabavljaju proizvode ili ih proizvode u inozemstvu jer je to isplativije.

Promjena strategija

Ako ste kupili proizvode na Temuu u prvim danima nakon lansiranja, možda se sjećate koliko je vremena paketima trebalo da stignu. Vrijeme isporuke u rasponu od nekoliko dana do nekoliko tjedana bilo je normalno. Međutim, u posljednje vrijeme došlo je do promjene u Temuovoj prodajnoj strategiji, prenosi tportal.

I dalje je riječ o robi iz inozemstva, samo je Temu pronašao način kako stvarati i održavati zalihe na više tržišta. Kvaliteta robe značajno varira, ovisno o marki. Dok neki brendovi mogu ponuditi kvalitetne proizvode po izvrsnoj vrijednosti, drugi bi vas mogli razočarati.

Zato je posebno važno provjeriti ocjene i pročitati recenzije za različite proizvode. To se posebno odnosi na tehničku robu, koja je u pravilu skuplja od manjih kućnih potrepština ili odjeće.

Provjerite trgovce

Pojedini trgovci su označeni kao ovlašteni dobavljači (Authorized Provider). To znači kako je prodavač prošao kroz određenu razinu provjere. Iako ova oznaka pruža određenu sigurnost, osobito ako kupujete proizvod s cijenom višom od prosječne, nemojte ju u potpunosti uzeti zdravo za gotovo.

Primite li oštećeni proizvod ili ga uopće ne primite, Temuov program Purchase Protection nudi povrat novca. Dakle, nemojte zaboraviti provjeriti je li proizvod u ispravnom stanju nakon što ga primite.

Bez obzira na vrstu prodavača s kojim imate posla, odvojite malo vremena kako biste se upoznali s prijevarama na Temuu kako ne biste postali žrtva jedne od njih.

Rezanje troškova

Mnogi tehnološki proizvodi na platformi proizvedeni su u državama s nižim troškovima proizvodnje. Uz to, Temu uklanja posrednike između proizvođača i kupaca, što eliminira dodatne troškove kao što su maloprodajni režijski troškovi i distribucijske naknade.

Na pojedinim tržištima koriste i propise koji omogućavaju uvoz robe do određene vrijednosti bez carine i poreza, a pomaže i to što ne nude skupe marke poput Applea ili Microsofta.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu