Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar zajedno u projektu uređenja Etnološkog odjela na Poljani pape Aleksandra III.

Objavljeno

-

Sveučilište u Zadru i Narodni muzej Zadar potpisali su u Domu Zadarske županije sporazum o međusobnoj suradnji na razvijanju projekta stalnog postava Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar, sukladno uputama Hrvatskog muzejskog vijeća. Sveučilište i Muzej surađivat će u izradi Idejne i Glavne muzeološke koncepcije Etnološkog odjela i Centra za tkanje Ana i Ivan Tomljanović. Ugovor su potpisali rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Josip Faričić i v.d. ravnateljica NMZ-a Vesna Sabolić. Na sporazumu i velikom projektu objema stranama čestitao je župan Božidar Longin, kao predstavnik osnivača Narodnog muzeja Zadar.

„Suradnja Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru je na visokoj razini, upućeni smo jedni na druge i  to će se nastaviti i ovim projektom. Veličina čovjeka jest upravo u tome da je spreman nešto darovati za javno dobro. Bračni par Tomljanović činom darivanja svog umjetničkog opusa javnosti, pružio nam je svima primjer koliko je u životu potrebno pronaći ono što nas obogaćuje, ali ne materijalno, već ono što nam puni srce i čini nas boljim ljudima. Ono što na nama ostaje, a djelatnici Narodnog muzeja, osobito kustosice Lulić i Šarić Ban, to itekako dobro znaju i rade već dugo na tome, jest darovano sačuvati i oplemeniti ga tzv. dodanom vrijednošću“, poručio je župan Longin.

Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Etnološki odjel Narodnog muzeja Zadar u dvije će faze izraditi plan razvitka Etnološkog odjela, idejnu muzeološku koncepciju, plan raspodjele muzejskog prostora, odabrati građu, idejno rješenje prezentacije građe itd. Prilikom potpisivanja sporazuma rektor Faričić istaknuo je kako je Zadarska županija vrlo raznolik prostor, s otocima, priobaljem, zaobaljem, velebitskim i na kraju zavelebitskim dijelom.

„Taj prostor imao je šarolik razvoj, koji je bilo moguće pratiti u obalnom dijelu, za razliku od zaobalnog, koji u okolnostima osmanlijskog prodora nije bio kontinuiran, ali je pridonio bogatstvu mozaika naše baštine. Etnografska baština izložena je nažalost depopulaciji i deagrarizaciji, stanovništva koje u prirodi osigurava egzistencijalne potrebe sve je manje, kao i različitih tradicijskih vještina koje prepoznajemo kao etnografski ukras našeg prostora i dio identiteta. Posljednji je trenutak da se posvetimo istraživanju onoga što će, sasvim je izgledno, za pet ili deset godina posve iščeznuti iz ruralnih prostora“, rekao je Faričić.

V. d. ravnateljice Narodnog muzeja Vesna Sabolić rekla je kako će budući Etnološki odjel biti smješten u prostoru dosadašnjeg Muzeja grada Zadra na Poljani pape Aleksandra III., kod sv. Krševana.

„U Gradskoj straži nismo mogli osigurati uvjete koje nalaže Hrvatsko muzejsko vijeće i pravilnici muzejske djelatnosti. Sada dobivamo zgradu koja će biti i suvremena i moderna te će prezentirati našu baštinu na moderan i aktualan način. Prepoznali smo pravi trenutak u kojemu možemo ući u investiciju i aplicirati na sredstva EU fondova, moramo pripremiti dokumentaciju, koncept, stručnjake, a bez pomoći Sveučilišta to ne bismo uspjeli. Građa će biti digitalizirana tako da će naša tradicijska baština biti dio globalne kulturne baštine“, kazala je Sabolić.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

PLANIRAJTE KUPOVINU NA VRIJEME / Evo kako trgovine u Zadru rade ove nedjelje…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca u Zadru ove nedjelje…

BAUHAUS:

od 9 do 14

KAUFLAND:

od 7 do 22

EUROSPIN:

4. Gardijske Brigade 1 – od 8 do 22

Ulica Matije Gupca 59 – STOP SHOP – od 8 do 22

HEY PARK

od 8 do 21

TOMMY

Put Bokanjca 37 – od 7 do 21

Krešimirova obala 47 – od 7 do 21

Trg pet bunara 1 – od 8 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

Put Dikla 60 – od 7 do 21

Marka Marulića 7 – od 7 do 21

Put Nina 89 – od 7 do 21

KONZUM:

A.G Matoša 22 – od 7 do 21

Josipa Strossmayera 6 – od 7 do 13

Dalmatinskog Sabora 8 – od 7 do 13

Uvala Bregdetti 23 – od 7 do 20

Ulica bleiburških žrtava 17 – od 7 do 21

LIDL:

od 7 do 22

INTERSPAR

City Galleria – od 7 do 21

A. Starčevića 5a – od 7 do 21

Bleiburških žrtava 18 – od 7 do 21

Akcije Maslenica 1 – od 8 do 22

Bibinje – od 7 do 21

PLODINE

Biogradska 68 – od 7 do 22

Put Cerodola 1 – od 7 do 22

Zagrebačka 2 – od 7 do 22

SUPERNOVA:

od 9 do 22

STUDENAC:

većina trgovina radi od 7 do 21. Sve rasporede pregledajte OVDJE.

RIBOLA

Ulica Matije Gupca 22A – od 7 do 22

Put Pudarice 11 – od 7 do 21

PEVEX

od 8 do 14

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ACI EUROPE: Zračna luka Zadar treća po rastu prometa u Europi!

Objavljeno

-

By

ZL Zadar

Objavio je to ACI Europe, organizacija europskih zračnih luka, u svom Izvješću o povezanosti aerodrome Europe.

Zračna luka Zadar treća je po rastu putnika u odnosu na predpandemijsku 2019.godinu i svrstana je po prvi put u srednje zračne luke (od 1 do 10 milijuna putnika).

Rezultat je to povećanog broja linija i rotacija Ryanaira i ostalih aviokompanija, ali i marljivog rada svih djelatnika zračne luke kojima ovim putem čestitamo na uspjehu.

Cijelo izvješće možete pročitati na službenim stranicama ACI-ja:

https://www.aci-europe.org/downloads/publications/ACI%20EUROPE%20Airport%20Industry%20Connectivity%20Report%202024.pdf

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Sunčano i vruće. Od ponedjeljka novi toplinski val!

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas pretežno sunčano i u većini krajeva vruće. Uz granicu sa Slovenijom, od Istre do Međimurja, prijepodne prolazno s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren južni, jugozapadni i jugoistočni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 28 i 33 °C.

U nedjelju većinom sunčano i vruće, ne posve stabilno. Poneki kraći pljusak s grmljavinom moguće je ponajprije na sjeverozapadu. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren jugozapadni i južni, na moru i jugo. Jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu od 21 do 25 °C. Najviša dnevna većinom između 30 i 35 °C.

IZGLEDI VREMENA:

Pretežno sunčano i vruće. Uz prolazno umjerenu naoblaku postoji mogućnost za izolirani pljusak s grmljavinom na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti. Vjetar na kopnu većinom slab, u nedjelju lokalno umjeren jugozapadni, od ponedjeljka sjeverni. Na Jadranu umjereno jugo, od ponedjeljka sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka u porastu.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu