Connect with us

Hrvatska

Državno odvjetništvo odustalo od progona Luke Modrića

Objavljeno

-

Državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz Dinama, među ostalim i na transferima poznatih nogometaša.

Zbog lažnog svjedočenja na suđenju nekadašnjem čelniku Dinama koji je pred hrvatskim pravosuđem pobjegao u BiH tužiteljstvo je uz Modrića optužnice ranije podnosilo i protiv Dejana Lovrena. No, do suđenja nije došlo jer su sudovi optužnice odbacili.

Dok je slučaj protiv Lovrena nedavno, drugi put, završio pravomoćnom sudskom odlukom zagrebačkoga Županijskoga suda, Modrićev je slučaj zbog drugačije odluke zagrebačkoga Općinskoga kaznenoga suda bio vraćen osječkom tužiteljstvu kako bi dodatno ispitali Modrića te podignuli novu optužnicu, za što im je sud dao tromjesečni rok koji je istjecao početkom kolovoza, piše u srijedu Jutarnji list.

“Nema smisla”
No, umjesto toga osječko tužiteljstvo zaključilo je da nova, sada već treća optužnica protiv Modrića nema smisla jer će ponovno biti odbačena, kao i Lovrenova. Pritom su obavijestili zagrebački Općinski kazneni sud da neće provesti dopunsko ispitivanje Modrića, nego će odbaciti kaznenu prijavu protiv njega i time završiti kazneni progon, navodi dnevnik.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda iz 2021. bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić osuđen je na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama, njegov brat Zoran na četiri godine i osam mjeseci, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca.

U obrazloženju nepravomoćne presude osječkog Županijskog suda koju je potvrdio Vrhovni sud navedeno je da su Modrić i Lovren svjedočili kako bi pogodovali obrani Zdravka Mamića, a sud njihovim iskazima nije vjerovao.

Vrhovni sud je, potvrdivši nepravomoćnu osuđujuću presudu za nekadašnje Dinamovo čelništvo, u odnosnu na Modrića naveo kako ”sud prvog stupnja nije povjerovao svjedoku Modriću cijeneći ga neuvjerljivim i nelogičnim te sračunatim pogodovanju obrani Zdravka Mamića”. Najviši sud je u odnosnu na Lovrena naveo da je ”bio unaprijed instruiran kako će i što govoriti na raspravi”.

Protiv Mamića i njegovih suoptuženika na osječkom se sudu vodi još jedan postupak za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Hrvatsko more najčišće u Europi!

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Izvješće Europske komisije i Europske agencije za okoliš, koje je istraživalo vode svih 27 država EU-a, uključujući Albaniju i Švicarsku, pokazalo je da 99,1 posto hrvatskih obala ima ‘izvrsnu’ kvalitetu vode. To znači 886 od 894 testirana mjesta.

Ali što zapravo čini izvrsnu vodu? Prema Direktivi o vodama za kupanje prema Connecting The Regionu, vode se ocjenjuju pomoću mikrobioloških podataka kako bi se klasificirale kao nezadovoljavajuće, zadovoljavajuće, dobre ili izvrsne.

Iza Hrvatkske su Grčka, Cipar i Austrija.

Izvješće je također otkrilo da su europske obalne vode obično čišće od kopnenih voda, prenosi Timeout.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

PRIPAZITE! U brašnu otkrivena opasna bakterija

Objavljeno

-

By

Pixabay

U brašnu je otkrivena bakterija Escherichia coli koja proizvodi opasni shiga toksin koji može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako su u petak izvijestili iz europskog centra za sigurnost hrane, bakterija je pronađena u uzorku heljdina brašna na tržištu Austrije. Brašno je proizvedeno u Sloveniji, a u Austriju je stiglo iz Hrvatske, piše Danica.

Rizik po zdravlje vrlo je ozbiljan pa je odmah naloženo povlačenje brašna iz dućana i od potrošača u Austriji. Zasad nije poznato je li brašno završilo i na prodajnim mjestima u Sloveniji i Hrvatskoj.

Escherichia coli STEC koja proizvodi “shiga-like” toksin pripada skupini najvažnijih bakterija trovača hranom.

Upravo taj soj bakterije E. coli može uzrokovati teške zdravstvene probleme poput proljeva, hemoragijskog kolitisa, sindroma hemolitične uremije te zatajenja bubrega, navode epidemiolozi.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Lidl Hrvatska svojim zaposlenicima isplaćuje i ljetnu novčanu nagradu

Objavljeno

-

By

Lidl Hrvatska i ove je godine odlučio nagraditi trud i svakodnevnu predanost svojih zaposlenika.

U najnovijoj objavi na LinkedIn-u, kompanija ističe kako je priredila ljetne poklone za još jednu veselu sezonu.

No, osim ljetnih poklona, i ove su godine svim svojim zaposlenicima isplatili i ljetnu novčanu nagradu, piše Poslovni dnevnik.

Prošle je godine Lidl ostvario najvišu neto dobit (56,6 milijuna eura), dok je prosječna plaća iznosila 1.500 eura.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu