Connect with us

Hrvatska

HZMO prodaje stanove, početne cijene su dosta povoljne

Objavljeno

-

Na internetskim stranicama HZMO-a objavljen je javni natječaj za prodaju nekretnina- stanova u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Nekretnine se prodaju u zatečenom stanju “viđeno – kupljeno“. Prodavatelj ne odgovara za pravne i materijalne nedostatke nekretnine koja je predmet javne prodaje.

Jamčevina
Stanovi za koje je naznačeno da su u izvanknjižnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u posjedu su prodavatelja, ali nisu u zemljišnim knjigama upisani kao njegovo vlasništvo, što ne utječe na pravo vlasnika da raspolaže sa svojom nekretninom. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kupcima će predati stan u posjed i dati svu potrebnu dokumentaciju kojom raspolaže za stan, međutim dužnost kupca je da upiše stan u zemljišne knjige.

Ponuditelji su dužni uplatiti jamčevinu u visini 10 posto početne cijene nekretnine u korist Državnog proračuna. Izabranom ponuditelju uplaćena jamčevina uračunava se u cijenu, a ostalim ponuditeljima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vratit će jamčevinu u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru najpovoljnije ponude, s tim da ponuditelj kojem se vraća jamčevina nema pravo na kamate za razdoblje od njezine uplate do isplate.

Krajnji rok
Krajnji rok predaje ponuda je 6. kolovoza 2024., a ponude će se otvarati 19. kolovoza 2024. u 10.00 sati u prostorijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zagreb, A. Mihanovića 3, dvorana A, II. kat. Otvaranju ponuda mogu biti nazočni samo ponuditelji osobno ili opunomoćeni predstavnici ponuditelja (potrebna punomoć ovjerena kod javnog bilježnika), naveli su iz HZMO-a.

Više informacija o lokacijama, cijenama i uvjetima pogledajte OVDJE.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Dio radnika u Hrvatskoj ima za više od 40 posto veću plaću od prosjeka – nisu političari

Objavljeno

-

By

Velike su razlike u Hrvatskoj ako se iznos plaća promatra po regijama, ali i kada se plaće uspoređuju na temelju godina radnog iskustva

Stigli su podaci o plaćama u Hrvatskoj iz trećeg kvartala 2024. godine. Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 1349 eura – za tri posto je više nego u prethodnom kvartalu, a za 16 posto viša u odnosu na isto razdoblje lani, piše Moj Posao.

Ipak, medijan plaće je niži, iznosi 1255 eura, to znači da većina radnika prima manju plaću od prosjeka, ali i ona je narasla u odnosu za prošli kvartal za pet posto, a ako usporedimo sadašnju medijalnu plaću s podacima od lani, zabilježen je porast od 18 posto. Kako je medijan rastao, tako su i iznosi najnižih plaća rasli brže od viših.

Ako govorimo o zanimanjima koja su najplaćenija, tu predvodi IT sektor, oni su i dalje najplaćeniji radnici i Hrvatskoj. Oni koji rade u području informacijskih tehnologija zarađuju 22 posto više od prosjeka, odnosno – 1646 eura, a oni koji rade u tehnologiji i razvoju imaju čak 25 posto višu plaću od prosjeka, odnosno 1693 eura. U grupi najplaćenijih još su lead developeri, piloti i arhitekti, prenosi net.hr.

Najpotplaćeniji radnici su frizeri, šivači i spremačice. Najniže prosječne plaće u Hrvatskoj imaju tekstilni radnici, čak 33 posto manje od prosjeka. Ovdje se iznos vrti oko 950 eura, dok radnici u uslužnim djelatnostima prosječno imaju plaću 906 eura. Radnici u pomoćnim zanimanjima mjesečno zarade 893 eura.

Istok Hrvatske debelo ispod prosjeka

Najveći rast plaća zabilježen je u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu. Ondje je iznos skočio za 14 posto, ali su plaće zaposlenih u državnim tvrtkama i dalje ispod prosjeka. Mjesečno se njihova primanja kreću oko 1248 eura. Oni koji rade u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu zarađuju tri posto više od prosjeka, njihove su plaće 1383 eura, dok oni koji rade u privatnim domaćim tvrtkama zarađuju sedam posto manju plaću od prosjeka – 1251 euro, iako je i ovdje zabilježen porast od 10 posto u odnosu na lani.

Velika je razlika i ako se plaće prate regionalno. Najniže plaće imaju oni koji rade na istoku zemlje. Najdrastičnije je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, plaće su ondje čak 21 posto manje od prosjeka, približno jednak trend je u Virovitičko-podravskoj te Požeško-slavonskoj županiji. Najviše zarađuju radnici u Gradu Zagrebu, odnosno ondje je prosječna plaća veća za četiri posto, ondje iznosi 1397 eura.

Razlike ima i u obrazovanju zaposlenika te iskustvu. Oni koji imaju bogato radno iskustvo i viši stupanj obrazovanja imaju i veće plaće. Radnici sa završenim postdiplomskim studijem ili poslovnom školom imaju čak 42 posto veću plaću od prosječne, odnosno 1917 eura. Oni s visokom stručnom spremom zarađuju sedam posto više od prosjeka – 1518 eura. Radnici koji imaju srednju stručnu spremu imaju i četiri posto nižu plaću od prosjeka, odnosno 1168 eura.

Radnici bez iskustva na počeku karijere zarađuju 21 posto manje od prosjeka – 1050 eura, dok oni s godinom do dvije iskustva zarade 1132 eura mjesečno, a hrvatski prosjek plaće doseže se nakon tri do pet godina radnog iskustva, tada plaća raste više od prosječne. Oni koji rade više od deset godina imaju pet posto višu plaću od prosjeka – 1416 eura.

U trećem kvartalu 2024. godine muškarci su, u prosjeku, zarađivali 16 posto više u odnosu na žene.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Kolike su plaće u zemljama iz kojih u Hrvatsku dolazi najviše stranih radnika

Objavljeno

-

By

Hrvatska je unatrag nekoliko godina postala poželjno odredište radnicima iz dalekih zemalja koji ovdje i s prosječnim plaćama mogu zaraditi znatno više nego kod kuće.

U Hrvatskoj je, prema ljetošnjim podacima MUP-a, do 31. srpnja ove godine izdano više od 130 tisuća dozvola stranim radnicima za boravak i rad. Od toga je više od 85 tisuća dozvola izdano za novo zapošljavanje, produljeno je oko 31 tisuću dozvola, dok su ostale dozvole izdane sezonskim radnicima.

Strani radnici u Hrvatskoj najčešće rade u graditeljstvu, trgovini, prometu te turizmu i ugostiteljstvu. Plaće u tim sektorima na poslovima koje najčešće rade, kreću se u rasponu od 500 do 2.000 eura.

Strani radnici nerijetko primaju puno manje od domaćih.

Plaća i do pet puta veća

Ovih dana je mladi Nepalac Antigin, jedan od desetorice koje je zaposlilo komunalno poduzeće Čistoća u Zadru, rekao za HRT kako u Hrvatskoj radi za plaću od oko tisuću eura, dok bi radeći isti posao u Nepalu zarađivao između 200 i 400 eura mjesečno.

Evo kolike su prosječne plaće u deset zemalja iz kojih je, prema podacima MUP-a, najviše ljudi došlo raditi u Hrvatsku.

BOSNA I HERCEGOVINA

U Hrvatskoj radi oko 25.500 radnika iz susjedne Bosne i Hercegovine. Prosječna neto plaća u BiH u lipnju je iznosila 1.374 konvertibilnih maraka odnosno 702 eura.

SRBIJA

U Hrvatskoj je potkraj srpnja radilo i nešto manje od 21 tisuću radnika iz Srbije, mnogi većinom kao sezonci na Jadranu. U Srbiji je prosječna neto plaća u lipnju iznosila 95.804 dinara ili 818 eura.

NEPAL

Nepalaca na radu u Hrvatskoj je oko 20.600. Medijalna plaća u Nepalu je 73.100 nepalskih rupija, što je oko 490 eura.

INDIJA

Iz Indije je u Hrvatsku došlo 12.100 radnika. Indija je ekonomska sila u snažnom usponu, ali i najmnogoljudnija zemlja svijeta u kojoj mnogima nije lako naći dobro plaćeni posao. Tamošnja prosječna plaća iznosi 32.000 indijskih rupija ili 343 eura.

SJEVERNA MAKEDONIJA

U Hrvatskoj radi oko 10.600 radnika iz Sjeverne Makedonije. U lipnju je iznos tamošnje prosječne plaće bio 41.939 makedonskih denara, što je oko 680 eura.

FILIPINI

Oko 8.500 Filipinaca radi u Hrvatskoj. Prosječna plaća u njihovoj zemlji je 44.800 filipinskih pezoa. To je 718 eura.

BANGLADEŠ 

Iz Bangladeša je na radu u Hrvatskoj 7.600 ljudi. Prosječna plaća ondje je 26.000 bangladeških taka ili nešto manje od 200 eura.

KOSOVO

U Hrvatskoj je i oko 5.300 radnika iz Kosova. Zbog specifične situacije, Kosovo nema vlastitu valutu, a jedina u službenom opticaju je euro. Prosječna plaća je 504 eura.

UZBEKISTAN

Uzbekistan je na devetom mjestu od deset zemalja iz kojih je najviše stranih radnika u Hrvatskoj. Ukupno ih je oko 3.800. Prosječna plaća u njihovoj zemlji je 4,5 milijuna uzbekistanskih soma ili, preračunato, samo 317 eura.

EGIPAT

U Hrvatskoj trenutno radi i oko 3.400 Egipćana. Prosječna plaća u Egiptu je 9.200 tamošnjih funti, što je nešto više od 170 eura.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Jedan grad najavio kolike će biti božićnice: Iznosi ponovno idu do 600 eura, a mijenja se i cenzus

Objavljeno

-

By

Neki gradovi već razmišljaju o božićnicama, a jedan od njih je i Umag. Iz Grada su tako odlučili podići ljestvicu pogodnosti i osigurati veći broj potpora za one čiji je iznos mirovine manji od 500 eura. Tako će oni s mirovinom, odnosno ukupnim mjesečnim prihodom, do 200 eura dobiti iznos od 600 eura.

Grad Umag je na jučerašnji Međunarodni dan starijih osoba objavio važnu vijest za umirovljenike i osobe starije od 65 godina koje nemaju druga primanja. Mijenja se cenzus za dodjelu božićnice s 300 na 500 eura, dok su iznosi koje će dobiti od 100 do 600 eura, piše mirovina.hr.

Podignut je cenzus

Umag je prošle godine dijelio božićnice umirovljenicima u iznosu od 600 eura i bio je rekorder s obzirom na druge gradove i općine. Ove godine je odlučio ponoviti isto, ali je podigao i cenzus za primanje božićnice pa je on tako umjesto dosadašnjih 300 eura, sada 500 eura. Božićnicu će dobiti umirovljenici i osobe bez ostalih primanja starije od 65 godina koje imaju prebivalište na području grada Umaga u neprekidnom trajanju od najmanje pet godina prije dana podnošenja zahtjeva, a čiji su mjesečni prosječni primici od 1. siječnja do dana podnošenja zahtjeva do 500 eura.

Zahtjev za potporu se može preuzeti na internetskim stranicama Grada Umaga ili na ulazu u zgradu Gradske uprave. Zahtjev s popratnom dokumentacijom se podnosi Upravnom odjelu za opću upravu i društvene djelatnosti do 29. studenoga.

Od 100 do 600 eura

Visina Božićnice umirovljenicima i starijim osobama utvrđuje se u iznosu od 600 eura korisnicima čiji je prosječni mjesečni iznos ukupnih prihoda, odnosno primitaka u tekućoj godini jednak ili manji od 200 eura. 400 eura će dobiti korisnici čiji prosječni mjesečni iznos ukupnih prihoda, odnosno iznos primitaka u tekućoj godini iznosi od 200,01 do 300 eura. Iznos od 200 eura ide korisnicima čiji prosječni mjesečni iznos ukupnih prihoda, odnosno primitaka u tekućoj godini iznosi od 300,01 do 400 eura, dok će 100 eura dobiti oni čiji prosječni mjesečni iznos ukupnih prihoda, odnosno primitaka u tekućoj godini iznosi od 400,01 do 500 eura.

“Grad Umag želi iskazati zahvalnost svim osobama starije životne dobi, a ujedno im barem dijelom uljepšati blagdane. To je samo oblik male zahvale svima njima, koji su cijeli život toplinom i ljubavi ulagali u naš grad, ne bi li se zajednica razvila u pozitivniju i zdravu sredinu. Naša je misija osigurati umirovljenicima dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi im se, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva”, istaknuo je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu