Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

Časopisi Sveučilišta u Zadru indeksirani u vodećim svjetskim citatnim bazama 

Objavljeno

-

U okviru izdavačke djelatnosti, Sveučilište u Zadru posebnu pažnju pridodaje objavljivanju periodičkih publikacija, odnosno časopisa. Znanstveni časopisi su globalno najvažniji način komuniciranja znanstvenih spoznaja prema javnosti i akademskoj zajednici.

Sveučilište u Zadru redovito objavljuje 14 časopisa iz društvenog, humanističkog, prirodnog i interdisciplinarnog područja znanosti. Uz tri znanstvena časopisa koja su do sada bila indeksirana u WoS-u i Scopusu (Geoadria, Sic! i Ars Adriatica) nedavno je baza Scopus indeksirala još pet sveučilišnih znanstvenih časopisa i to: Acta Iadertina, Archaeologia Adriatica, Croatica et Slavica Iadertina, Magistra Iadertina i Miscellanea Hadriatica et Mediterranea. To je važno znanstveno postignuće Sveučilišta u Zadru s obzirom na to da su Scopus i WOS dvije najrenomiranije svjetske bibliografske i citatne baze koje pokrivaju sva područja znanosti.

Objavljivanje članaka u časopisima koji su indeksirani u tim bazama temelj je procjene rada znanstvenika i znanstvenih ustanova stoga je ovim postignućem u međunarodnim razmjerima ostvarena vidljivost, prepoznatljivost i relevantnost rezultata istraživanja koje sustavno i kompetentno provode znanstvenici sa Sveučilišta u Zadru kao i drugi znanstvenici koji objavljuju u časopisima našega sveučilišta. Ti su časopisi dostupni u tiskanom i u digitalnom obliku. U digitalnom obliku otvoreno su dostupni preko zadarske sveučilišne izdavačke platforme Morepress.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

JESEN NA STEROIDIMA / Ponedjeljak sunčan, u utorak naoblaka, od srijede opća kiša…

Objavljeno

-

By

foto: Saša Čuka

Danas promjenjivo oblačno, uz najviše sunčanog vremena na sjevernom Jadranu. Uglavnom još u prvom dijelu dana ponegdje kiša, posebice na istoku i u Gorskoj Hrvatskoj, a u Dalmaciji mjestimice pljuskovi s grmljavinom. Poslijepodne postupno razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, ujutro još uz obalu bura, podno Velebita jaka. Najviša dnevna temperatura između 13 i 17, na Jadranu od 19 do 23 °C.

U ponedjeljak u većem dijelu zemlje pretežno sunčano, ujutro uglavnom u unutrašnjosti mjestimice magla. Na zapadu umjereno do pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru lokalno može pasti malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, na Jadranu i jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, na Jadranu od 10 do 15 °C. Najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U ponedjeljak u većem dijelu zemlje pretežno sunčano, no na zapadu umjereno do pretežno oblačno. Jutro će u unutrašnjosti ponegdje biti maglovito. U utorak postupan porast naoblake, mjestimična kiša očekuje se na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru, uglavnom u drugom dijelu dana. U srijedu će uz promjenjivu naoblaku kiše biti i drugdje, na Jadranu i uz njega i obilne, lokalno u obliku pljuskova s grmljavinom. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugozapadni i južni, u gorju na udare povremeno i jak. Na moru će uz umjeren jugozapadnjak puhati i jugo, osobito u utorak i jako, ponegdje i olujno. Postupan porast temperature zraka, no jutro će u ponedjeljak biti svježe, posebice u unutrašnjosti.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Održana uspješna eko akcija u Vlašićima: Volonteri iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke očistili plažu i podmorje

Objavljeno

-

By


U Vlašićima je 5. listopada 2024., uspješno održana velika eko akcija čišćenja plaže i podmorja, u kojoj su, osim domaćih volontera, sudjelovali i posjetitelji iz Slovenije i Njemačke. Akcija je okupila dvadesetak ekoloških entuzijasta koji su udružili snage kako bi doprinijeli očuvanju okoliša ovog prekrasnog dijela otoka Paga.

Volonteri su temeljito očistili plažu i veliki dio rive, prikupljajući raznovrstan otpad. Na kopnu su pronađeni i uklonjeni razbijeni suncobrani, ležaljke, postolja za suncobrane, plastične boce i limenke, dok su iz mora izvučene automobilske gume, tepih, razni plastični, stakleni i metalni predmeti, pa čak i olupina razbijenog broda. Ova akcija je bila ključna za očuvanje prirodnog okoliša uvale Vlašići koja je posljednjih godina pod sve većim pritiskom zagađenja.

„Akcija je rezultirala uklanjanjem velike količine otpada, a zahvaljujući predanom radu volontera, napunjen je čitav kontejner prikupljenim otpadom s kopna i mora. Posebnu zahvalu upućujemo roniocima Borutu, Mauru, Anti, Dorianu, Andrijanu i Željanu na čelu s Kristijanom Gligorom, ACI ambasadorom i svim volonterima koji su danas sudjelovali u akciji i svojim trudom doprinijeli uspjehu ove inicijative. Svima koji su sudjelovali podijelili smo promotivne majice kampanje kao mali znak zahvalnosti za njihov nesebični doprinos. Ove majice, s ekološkim porukama i motivima, izazvale su posebno oduševljenje među sudionicima i poslužile ne samo kao uspomena, već i kao simbol zajedništva i posvećenosti očuvanju okoliša.  Bez predanosti i entuzijazma svih sudionika, ova akcija ne bi bila moguća. Njihova angažiranost još jednom je pokazala kako zajednički napori mogu doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode, a istovremeno educirati i inspirirati druge da se pridruže ovakvim inicijativama. Hvala svima koji su svojim trudom i voljom doprinijeli ljepšem i čišćem okolišu uvale Vlašići!” – izjavila je na kraju akcije Ana Žunić, predsjednica udruge Volim Vlašići.

Eko akciju i Informativnu kampanju “Za čistu uvalu” financijski podržavaju Zadarska županija – UO za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, ACI d.d., TZ Grada Paga, Grad Pag, Komunalno društvo Pag i Čistoća Pag.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

OSIGURAJTE SE NA VRIJEME / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Pexels

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca ove nedjelje u Zadru:

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

KONZUM:

Put Pudarice 34 – od 7 do 20

A. Starčevića – od 7 do 13

LIDL:

Put Murvice – od 8 do 21

INTERSPAR

Zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Radno vrijeme trgovina Studenca provjerite OVDJE.

RIBOLA

Ulica Zrinsko Frankopanska 18 – od 7 do 21

Ulica Andrije Hebranga 10a – od 7 do 21

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu