Connect with us

Grad

Nadzorom prometa za vikend utvrđeno 413 prekršaja

Objavljeno

-

Pojačane aktivnosti policije usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja koje su uzrok najtežih prometnih nesreća sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama nastavljene su i ovog vikenda:

alkoholiziranost vozača,
vožnja nedopuštenim brzinama kretanja,
nekorištenje sigurnosnog pojasa,
nepropisna uporaba mobitela i
prekršaji motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici proteklog vikenda od 05. srpnja do 08. srpnja 2024. godine, na zadarskim prometnicama utvrdili su ukupno 413 prekršaja od čega izdvajamo:

26 prekršaja zbog vožnje pod utjecajem alkohola,
114 prekršaja zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja
69 prekršaja zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa,
16 prekršaja zbog nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Zbog prekršaja nepropisnog skretanja policija je sankcionirala 29 vozača. Također su sankcionirali 13 vozača zbog prekršaja upravljanja prije položenog vozačkog ispita te 13 zbog prekršaja nenošenja zaštitne kacige.

Iz prometa je isključen 41 vozač i 1 vozilo. U tom vremenu dogodilo se 26 prometnih nesreća u kojima su tri osobe teže te četiri osobe lakše ozlijeđene.

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je kod 39-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg su policijski službenici Postaje prometne policije Zadar zaustavili u subotu, 06. srpnja u 19.50 sata u Slivnici dok je upravljao automobilom zadarskih registarskih oznaka.
Alkotestiranjem vozača, utvrđena mu je koncentracija alkohola od 2,75 g/kg. Vozač je isključen iz prometa i smješten u prostorije policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 39-godišnjak je doveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Grad

U Zadru otvorena međunarodna konferencija PUBMET2024 o otvorenoj znanosti

Objavljeno

-

By

Nakon netom završene Prve PUBMET ljetne škole znanstvene komunikacije, danas je u prostoru II Palače u Zadru otvorena međunarodna konferencija PUBMET2024 o otvorenoj znanosti i znanstvenoj komunikaciji, koja će se održati 12. i 13. rujna.
U prisustvu Prorektora za znanost i informacijsku infrastrukturu Sveučilišta u Zadru Zvjezdana Penezića, mnogobrojnih znanstvenica i znanstvenika iz cijelog svijeta te sponzora, ovogodišnju konferenciju PUBMET otvorila je dopredsjednica Programskog odbora Lea Škorić, koja je tom prigodom izjavila: Pubmet je uvijek bio vođen idejom otvorene znanosti, propitujući složenost odnosa između otvorenog pristupa i evaluacije istraživanja, odosno načina kako možemo osigurati sustav vrednovanja koji ne uključuje samo kvantitetu, već i kvalitetu.
Sudionike 11. PUBMET konferencije očekuje niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava i posterskih priopćenja namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za razvoj otvoreno dostupne znanosti te transparentnu i etičnu objavu rezultata znanstvenih istraživanja. Središnja tema konferencije – promjena sustava vrednovanja u znanosti – zasigurno će potaknuti sudionike na sudjelovanje u raspravi o sve složenijem sustavu znanstvenoistraživačkog djelovanja.
Kao i prethodnih godina, pozvani predavači su eminentni stručnjaci iz područja znanstvene komunikacije i otvorene znanosti. Bianca Kramer (Sesame Open Science, Nizozemska) će u uvodnom predavanju govoriti o složenom odnosu vrednovanja u znanosti i otvorenosti, te će predstaviti načine na koje se sustav vrednovanja mijenjao posljednjih godina. Autori iz različitih zemalja će govoriti o resursima i alatima u otvorenom pristupu, s posebnim osvrtom na objavu u tzv. dijamantnim časopisima, te o stavovima znanstvenika o otvorenom recenzijskom postupku.
Raspravu usmjerenu na etičke aspekte sustava vrednovanja i objavu u otvorenom pristupu će na kraju prvog dana konferencije voditi Matt Hodgkinson (Velika Britanija).
Emanuel Kulczycki (Sveučilište Adam Mickiewicz, Poljska) će otvoriti drugi dan konferencije pregledom sustava znanosti u zemljama istočne Europe, te će razmotriti razloge izostanka promjene sustava vrednovanja u tom dijelu svijeta. Transparentnost sustava vrednovanja od iznimne je važnosti, pri čemu od pomoći mogu biti i alati kao što su OpenAIRE Graph, nacionalni CRIS sustavi, ali i dubinska provjera znanstvenoga rada temeljena na istraživačkim podacima, o čemu će govoriti niz izlagača iz različitih europskih institucija.
Tijekom posterske sesije će između ostalog biti predstavljeni alati i infrastruktura koji služe kao podrška otvorenoj znanosti i znanstvenoj čestitosti, načini promocije otvorene znanosti, te rezultati istraživanja stavova i iskustava hrvatskih znanstvenika prema otvorenom pristupu.
Nakon rasprave istaknutih stručnjaka o različitim inicijativama i načinima transformacije sustava vrednovanja u znanosti koju će voditi Emanuel Kulczycki, ovogodišnji PUBMET će zaključiti Erzsébet Tóth-Czifra (Centar Marc Bloch, Njemačka), i to predstavljanjem aktivnosti Koalicije za unaprjeđenje sustava vrednovanja (CoARA), koja zagovara reformu sustava vrednovanja i procjenu znanstvenoistraživačkog rada temeljenu na principima otvorenosti, inkluzivnosti i znanstvene čestitosti.

11. međunarodnu konferenciju PUBMET2024 suorganiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Institut Ruđer Bošković, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Filozofski fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, konferenciju podupiru inicijative OpenAire i OPERAS, organizacija SPARC Europe, međunarodna organizacija EIFL (Electronic Information for Libraries) i udruženje znanstvenih urednika EASE.
Cjeloviti program dostupan je na https://pubmet2024.unizd.hr/programme-3/, a osim sudjelovanja uživo, registrirani korisnici moći će PUBMET2024 konferenciju pratiti i online.
Više informacija o PUBMET2024 konferenciji možete pronaći na https://pubmet2024.unizd.hr/. Pratite nas putem društvenih mreža Facebook, X i Linkedin.

 
Nastavi čitati

Grad

Edukacija o umjetnoj inteligenciji u utorak u Zadru 

Objavljeno

-

By

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) organizira edukaciju pod nazivom “AI se educiraj”. Edukacija će se održati 17. rujna 2024. godine s početkom u 17:00 sati u Dvorani Sveučilišta u Zadru, Ul. dr. Franje Tuđmana 24i. Cilj je pružiti uvid u etičnu primjenu umjetne inteligencije, s posebnim naglaskom na obrazovni sektor.

Naziv događaja: AI se educiraj
Datum i vrijeme: 17. rujna 2024., 17:00
Lokacija: Dvorana Sveučilišta u Zadru, Ul. dr. Franje Tuđmana 24i


Edukacija pruža uvid u etičnu primjenu umjetne inteligencije, s posebnim fokusom na obrazovni sektor.
O edukatoru:
Ive Botunac, AI Research Scientist i doktorand, specijaliziran za primjenu umjetne inteligencije u stvarnom svijetu, predstavit će ključne aspekte AI-a i njegove primjene u obrazovanju.
O organizatoru:
Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) okuplja stručnjake i entuzijaste s ciljem promicanja pozitivnih promjena kroz AI. Edukacija se provodi u okviru Tematske sustavne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u tematskom području “Umjetna inteligencija i društveni razvoj”

 
Nastavi čitati

Grad

Dinamičan vikend RK Zadra2013 – organizacija 1. Rukometnog turnira CROKID5-1 i prva utakmica seniora

Objavljeno

-

By

RK Zadar2013 organizator je prvog rukometnog turnira CROKID5-1 u razdoblju od 13.-15. rujna 2024. godine uz potporu Ministarstva turizma i sporta u sklopu sufinanciranja sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2024. godini.
Zanimljiv trodnevni program turnira odvijat će se u ŠRC Mocire i OŠ Zadarski otoci za generacije U11, U13 i U15, a na turniru će nastupiti preko 200 mladih rukometaša iz raznih krajeva Hrvatske, od Čakovca, Gospića, Trogira, Biograda i dva zadarska rukometna kluba. Uz bogati rukometni program kroz vikend, očekuje nas također puno zabave i druženja.

Ekipa iz kluba je zaista sretna što imamo priliku organizirati ovakav turnir te se veselimo ovom prvom izdanju turnira s tendencijom da postane kontinuiran i tradicionalan projekt našeg kluba te organizacijski, sadržajno i konceptualno preraste u jedan od važnijih rukometnih turnira u Hrvatskoj – kaže trener Matija Merhar te se nadovezuje kako će se ovu subotu održati i prva povijesna seniorska utakmica kluba u ŠRC Mocire s početkom u 20:00 sati.

Iznimno se zahvaljujem Ministarstvu turizma i sporta što je prepoznao naš prijavljeni projekt i omogućio klubu iskorak i višu organizacijsku razinu potporom u održavanju 1. Rukometnog turnira CROKID5-1.
Pozivamo sve zainteresirane, roditelje, djecu i rukometne entuzijaste da se pridruže u subotu i nedjelju i pogledaju jedne od najboljih ekipa Hrvatske na ovom turniru te također nazoče prvoj seniorskoj utakmici našeg kluba u Mocirama u 20:00 sati na koju sam osobno kao predsjednik kluba jako ponosan. Posebno zahvaljujem trenerima, roditeljima djece, svojoj obitelji i svim ostalima, koji su se aktivno i volonterski uključili u logističku ispomoć pri organizaciji prvog turnira – kaže predsjednik kluba i trener Frane Kardum.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu