Hrvatska
U HRVATSKOJ VIŠE OD MILIJUN GOSTIJU / Marković Vukadin o turizmu: “Ne može se svake godine očekivati rast od 15%”

U srcu sezone u Hrvatskoj se odmara više od milijun gostiju. O sezoni je u središnjem Dnevniku HTV-a govorila dr. sc. Izidora Marković Vukadin, iz Instituta za turizam koja je kazala kako nismo u zabrinjavajućoj situaciji što se tiče ukupnih, apsolutnih brojki.
– Činjenica je da imamo u sedmom mjesecu stagnaciju i to ne možemo sporiti. Međutim, na razini godine imamo i dalje rast. On nije značajan, oko tri posto. Ali kad govorimo o ukupnom rastu, moramo negdje postati svjesni da ne možemo svake godine očekivati novi rast od 10 ili 15 posto, rekla je.
– Nije realno to očekivati i jednostavno nemamo kapaciteta za to. Zbog toga, ova godina je jedna od onakvih idućih koje nam slijede, gdje možemo očekivati ublaženi rast i koji bi trebao u konačnici pratiti i takav ublaženi rast smještajnih kapaciteta. To je osnovni problem gdje imamo veliki porast broja novih kreveta u privatnom smještaju, gotovo 40 tisuća novih kreveta i jasno je da ćemo imati znatno nižu popunjenost, a time i više nezadovoljnih iznajmljivača, pojašnjava.
Ova godina je bila specifična i zbog Olimpijade, Europskog prvenstva, recesije u dijelu Europske unije.
– Puno je tu bilo faktora, poput povećanja cijena, ali isto tako i eksternih faktora; Olimpijada i Europsko prvenstvo u nogometu su svakako privukli jedan dio potražnje. S druge strane, imamo recesiju u Njemačkoj koja već dvije godine traje i gdje vidimo da je gotovo milijun manje noćenja Nijemaca ostvareno u ovom razdoblju, ističe.
Dodaje kako je i u brojnim destinacijama poput Njemačke, Austrije, Slovenije bilo velikih poplava.
– Dok ljudi moraju sanirati štete na svojim objektima u kojima žive, teško će izdvojiti još novce za putovanje. I u konačnici imamo utjecaj klime. Ovakve ekstremne vrućine zapravo ne pogoduju “last minute” aranžmanima koji su također prije znali nadopunjavati tu sezonu, kazala je.
Hrvatska se sve više percipira kao skupa turistička destinacija.
Koliko rast cijena prati bolja ponuda i veća kvaliteta?
– Ovisi od destinacije do destinacije. U pojedinim destinacijama možemo reći da i privatni sektor i javni sektor jednako prate rast kvalitete, rast sadržaja i ponude koja omogućuje i dolazak samih turista. Ali u drugim destinacijama imamo stagnaciju investicija, pojašnjava.
– Ljudima nije dovoljno samo more i sunce. U skladu s time trebalo bi definirati nove programe za loše vrijeme, za ekstremne vremenske uvjete, za velike vrućine i slično, pojašnjava.
No, što se tiče cijena, kazala je kako imamo porast koji nije bio očekivan od strane naših gostiju.
– Imamo i djelomično negativan odgovor koji se vidi i kroz potražnju. Ali, što se tiče cijene, ona se može korigirati. I veliki hotelski lanci i kampovi to dobro znaju kroz svoje politike cijena gdje rade prethodne analize. Mali iznajmljivači najčešće definiraju cijene na temelju osjećaja. Isto tako i ponuđači u ugostiteljstvu. Taj osjećaj ove godine možda je bio malo previsoko postavljen, izjavila je.
O apartmanizaciji
Na pitanje treba li je ograničiti, odgovorila je potvrdno.
– Mislim da treba. I novi Zakon o turizmu koji je sad zapravo na snazi je definirao da bi jedinice lokalne samouprave u budućnosti mogle i trebale definirati nosive kapacitete destinacija. I onda dalji rast smještenih kapaciteta. Ne samo u apartmanima, nego generalno smještenih kapaciteta, ističe.
– Treba će u pojedinim destinacijama definitivno zakočiti. Jer vidimo da već sada nije samo pitanje ekonomske isplativosti, već i opterećenje infrastrukture koja nije adekvatna za nove tisuće apartmana svake godine, rekla je, između ostalog.
Održivi turizam
– Zakon o turizmu definira da je nužno raditi planove upravljanja destinacijom, prihvatni kapacitet destinacije, pratiti pokazatelje održivosti. I to je sve dobra baza kreiranja čvrstog saznanja o tome gdje smo sada i onda kreiranje aktivnosti koje nisu samo nužne u turizmu, već i kroz različite prometne infrastrukture, kroz komunalnu, kroz organizacijsku strukturu turizma je potrebno djelovati i onda pratiti učinke tih aktivnosti, istaknula je.
Kao presudno je istaknula da je potrebno slušati lokalnu zajednicu i uključivati ih aktivno u proces, zaključila je.
Hrvatska
Temperature idu do 23 stupnja, evo gdje postoji mogućnost kiše

Pretežno vedro je jutros diljem Hrvatske, jutro je hladno u unutrašnjosti, temperature su u minusu u mnogim predjelima, lokalno ima mraza.
U nastavku srijede toplije, uz promjenjivu naoblaku, u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, no tek rijetko gdje uz koju kapi kiše. Pretežno sunčano u Dalmaciji.
I tijekom četvrtka treba računati na promjenjivu naoblaku, pri čemu na istoku unutrašnjosti i na krajnjem jugu prolazno može pasti koja kap kiše ili kakav pljusak.
Petak donosi obilje sunca diljem zemlje, temperature će rasti do 23 stupnja. Tek potkraj dana na krajnjem istoku može biti lokalnih pljuskova.
U subotu pretežno sunčano i većinom suho, dok su u nedjelju u gorju i na sjevernom Jadranu poslijepodne i navečer mogući pljuskovi.
Hrvatska
Povlači se omiljena čokoladna slastica, opasna je za dio potrošača

Proizvod može predstavljati rizik za zdravlje potrošača koji su osjetljivi na određene alergene.
Državni inspektorat obavijestio je potrošače o opozivu proizvoda Zaini čokoladna jaja (mliječna čokolada), 155g, najbolje upotrijebiti do 31/05/2026 jer na hrvatskoj deklaraciji nisu navedeni lješnjak i pistacija kao alergeni.
S obzirom da na proizvodu nisu označeni alergeni lješnjak i pistacija, proizvod može predstavljati rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na navedene sastojke dok ga osobe koje nisu alergične mogu i dalje upotrebljavati bez ograničenja.
Proizvod nije u skladu s Uredbom 178/2002 o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani, osnivanju Europske agencije za sigurnost hrane te utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane i Uredbom (EZ) br. 1169/2011 Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pružanju informacija o hrani potrošačima, kojom se izmjenjuju i dopunjuju Uredbe (EC) br. 1924/2006 i (EC) br. 1925/2006 Europskog parlamenta i Vijeća Direktive 2000/13 / EZ Europskog parlamenta i Vijeća, Direktive Komisije 2002/67 / EZ i Direktive Komisije 2002/67 / EZ 2008/5 / EZ i Uredbe Komisije (EZ) br. 608/2004, stoji u obavijesti na stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.
Hrvatska
Stiže zatopljenje, temperature idu preko 20 stupnjeva

Pretežno vedro je na istoku unutrašnjosti, oblačnije na zapadu i u središnjim predjelima gdje lokalno ima slabe oborine. Oblaci prekrivaju i dio sjevernog Jadrana, južnije duž obale je većinom vedro.
Na moru je bura u slabljenju, u nastavku utorka zamijenit će je zapadnjak i sjeverozapadnjak. Uz promjenjivu naoblaku lokalno u unutrašnjosti može biti slabe oborine i tijekom ostatka dana.
Srijeda će posvuda biti uglavnom suho, tek rijetko još koja kap kiše lokalno u unutrašnjosti, gdje će biti promjenjive naoblake. Sunčanije će biti duž obale i na otocima. Temperature u porastu.
Posve stabilno neće biti niti tijekom četvrtka, kad će u većini krajeva biti promjenjive naoblake. Sredinom dana i poslijepodne lokalno može pasti malo kiše ili kakav prolazni pljusak na istoku unutrašnjosti i na krajnjem jugu.
Petak će uglavnom proteći suho, prolazne oborine može biti krajem dana na istoku unutrašnjosti.