Connect with us

magazin

Ove namirnice sigurno ne držite u hladnjaku, a trebali biste

Objavljeno

-

Pexels

Možda postoji nekoliko namirnica koje završavaju u vašoj smočnici, a zapravo bi trebale biti u hladnjaku.

Ljuti umak

Ljuti umak je široka kategorija.

Način skladištenja ovisi o tome od čega je napravljen i koliko brzo ga planirate potrošiti, ali ako sadrži vrhnje ili jaja, što je slučaj kod nekih domaćih ljutih umaka, mora biti u hladnjaku, piše Martha Stewart.

Kečap

Postoji mnogo rasprava o tome treba li kečap čuvati u hladnjaku nakon otvaranja.

Prema stručnjacima, malo je rizika da će kečap razviti štetne mikroorganizme zbog svoje kiselosti ako se čuva na sobnoj temperaturi, ali stručnjaci preporučuju da ga ipak držite u hladnjaku.

Senf

Ako potrošite senf unutar mjesec dana nakon otvaranja staklenke, slobodno ga čuvajte na sobnoj temperaturi. U suprotnom, spremite ga u hladnjak.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke imaju viši udio ulja i mogu brže užegnuti na sobnoj temperaturi

Čuvajte ih na hladnom, tamnom mjestu, poput smočnice ako ih brzo potrošite.

Inače, za očuvanje svježine stavite ih u hladnjak ili ih spremite u zamrzivač za dugotrajnije skladištenje.

Integralno brašno

Za razliku od višenamjenskog brašna, integralno i drugo brašno koje je mljeveno kamenim mlinom sadrži klicu i mekinje.

To znači da, poput orašastih plodova i maslaca od orašastih plodova, sadrže prirodna ulja koja se s vremenom mogu pokvariti.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

magazin

FOTOGALERIJA / Kantautor Mateo Jović iz Zadra osvojio glavnu nagradu “Glas kantautora”

Objavljeno

-

By

foto: Bojan Bogdanić

Mateo Jović vrhunski pijanista, glazbenik i kantautor iz Zadra pobjednik je drugog izdanja međunarodnog Festivala glazbe “Glas kantautora” Zadar 2024. koji se održao 26. rujna u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. S autorskom pjesmom “Molitva dobrom anđelu” osvojio je ne samo srca stručnog ocjenjivačkog žirija već i publike. Za osvojiti glavnu nagradu ocjenjivao se sveukupan dojam tekst, glazba i interpretacija. Mateo Jović diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na odjelu za vokalnu umjetnost-solo pjevanje i stekao naziv magistra muzike. Usavršavao se i na studiju u Italiji i Milanu. U više navrata  nastupao je kao solist u sklopu Glazbenih večeri u Sv. Donatu i bio vanjski suradnik uglednog komornog ansambla Basler Madrigalisten, CH. Kao izvođač  koncertno nastupao u brojnim renomiranim dvoranama diljem zemlje i inozemstva. Osnivač je muškog vokalnog ansambla “Zaraton” koji njeguje izvođenje hrvatske sakralne glazbe. Član je Hrvatskog društva skladatelja. Glazbeni je suradnik u programu Hrvatskog radija – emisija Pjesma u pjesmi, vanjski član suradnik Opere HNK Split, redovni član Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Osvojio je prvu nagrada na natjecanju mladih skladatelja i pjevača Europa u školi i posebno priznanje OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar za doprinos u razvijanju glazbene kulture.

Kako saznajemo tročlani žiri u čijem su sastavu zadarska kantautorica Mateja Miočić umjetničkog imena Myousiq, Luka Brala kantautor, vokal zadarske grupe Kanela i Gloria Krizman prof. glazbene kulture i umjetnosti koja uz posao u školi muzicira u dva benda svira bubnjeve i pjeva back vokale  imao je vrlo težak zadatak. Trebali su odlučiti između 13 sjajnih i izuzetno nadarenih kantautora kome će dodijeliti nagrade. Festivalske statue s motivima mora i zalaska sunca u tehnici fuzije stakla izradila je Antonija Gospić staklarica i puhačica stakla Muzeja antičkog stakla Zadar (MAS) 

Nagradu za najbolji tekst osvojio je Mario Markešić Maneto iz Duge Rese za pjesmu “Igra bez imalo stila” koju je izvodio u solo kombinaciji i električnoj gitari.  Maneto se predstavlja na raznim festivalima. Osim kantautorskog rada, također piše poeziju. Trenutno radi na novim pjesmama i glazbi sa ambicijom da završi album na kojem će se naći pjesme ljubavne, ali i socijalne tematike. Nagradu za najbolju glazbu osvojio je Petar Nižić iz Splita za pjesmu “Nestala bez traga”. Petar  Kao glavnog vokala koji svira akustičnu gitaru na pozornici su ga pratili Miran Židić na kontrabasu i Joke Sorić na električnoj gitari. Petar Nižić pjesme producira i piše u svom kućnom studiju uz pomoć suradnika. Iza njega stoji mnoštvo svirki u acoustic izdanjima duž cijele Dalmacije. Osim što je glazbenik i profesionalni je vojnik i član HRM. Često dolazi kao gost na koncertima Orkestra HRM-a što su za njega najljepši momenti u glazbi jer s tim kako kaže spaja dvije profesije. Nagradu za najbolju interpretaciju osvojio je Davor Solanović iz Osijeka za pjesmu “U hladu mog bonsaija”. Davor pjeva u vokalnom sastavu Akvarel za koji piše autorsku glazbu.

Ukupno 13 kantautora svojim interpretacijama, tekstom i glazbom brojnoj publici priuštili su pravu glazbenu poslasticu. Nastupali su i Anđela Grubišin Ković iz Tribunja s pjesmom “Revival”,  Lukša Đuraš Lucas iz Dubrovnika s pjesmom “Svejedno je”, Estera Stojko iz grada Logatec, Slovenija s pjesmom “Tražim te”, Ninna Viguc&E.H.O. iz Zagreba s pjesmom “Balada”, Karla Miletić Neferanović iz Zadra s pjesmom “Lice u ogledalu”, Valter Milovan Maer iz Pule s pjesmom “Volio bi te sresti”, Antonio Butorac C ansambl iz Novog Vinodolskog s pjesmom “Stvari ljeta”, Dražen Čuturić iz Zagreba s pjesmom “Sviraj gitaru” i Ivan Ivanišević iz Splita s pjesmom “Vlakovi”.

Festival “Glas kantautora” jedini je festival takvog karaktera u RH a organizatori udruga “Stihovi i Note” poručuju da su ponosni što se održava baš u našem Zadru. Voditeljica festivalskog programa bila je Ia Rogić, inspicijentica Mladenka Mašina dok je za dobar ton najviše zaslužan bio dipl. ing. Saša Miočić zadarski glazbenik, producent i aranžer. 

-Ovo je projekt koji je iznimno vrijedan i kvalitetan koji ne samo da doprinosi glazbenoj sceni grada, već i njegovoj turističkoj ponudi u posezoni. Cilj festivala jepromicati vrijednost kantautorskog stvaralaštva, posebno mlade neafirmirane kantautore, kako bi njihov cjelokupan autorski rad pisanje teksta, glazbe i interpretacije predstavili što većem broju slušateljstva kroz organizaciju festivala te im bili podrška u promoviranju domaće kantautorske scene, kazala je Vesna Benić umjetnička ravnateljica festivala i idejni pokretač ovog projekta dok je Davor Petrović ravnatelj festivala rekao da im je važno zastupati različite glazbene umjetnike kroz njihovo umrežavanje. Pa je tako i ove godine festival “Glas kantautora” Zadar bio međunarodnog karaktera.

-Imali smmo prilike poslušati osebujne i zanimljive glazbenike s specifičnim vokalima koji su publiku ostavili bez daha. Sve su to izuzetno talentirani kantautori, nepresušne radne energije i muzikalnosti. Ponosan sam da su gostovali u Zadru i predstavili svoj glazbeno potkovani talenat, izjavio  je Davor Petrović dodavši da se nada da će se festival bolje financirati kako bi se umjetnički i produkcijski više razvijao.

Udruga “Sthovi i Note” ovim putem zahvaljuje se pokroviteljima festivala Gradu Zadar, Zadarskoj županiji, TZ grada Zadra, Općini Preko, Općini Kali, Općini Pašman i Općin Tkon te sponzorima Maraska d.d.  Sarag d.o.o. Mišlov d.o.o. Nasadi d.o.o. Ilirija d.d. Vinarija Degarra i Frizerskom salonu Ko te šiša.

 
Nastavi čitati

magazin

Imate psa? Pripazite na jedan otrovan jesenski plod kad ste u šetnji

Objavljeno

-

By

Pexels

Dani su kraći, temperature su niže – stigla je jesen. Iako ovo doba godine mnogima može biti omiljeno, ono sa sobom nosi i određene opasnosti – posebno za pse.

Stručnjaci pozivaju vlasnike pasa da budu oprezni dok su u šetnji jer bi plodovi divljeg kestena, koji otpadaju u jesen, mogli biti smrtonosni za kućne ljubimce. Prema stručnjacima za pse u Kennel Storeu, sjemenke divljeg kestena sadrže opasan toksin.

Ako ih psi pojedu, mogu uzrokovati neugodne simptome poput krvavog povraćanja, bolova u trbuhu, proljeva i drhtanja. A u ekstremnim slučajevima mogu čak dovesti do respiratorne paralize i smrti, piše Mirror.

Njihove plodove je lako uočiti – ili izgledaju poput sjajnih, okruglih, crveno-smeđih loptica ili imaju zeleni “omot” s bodljama. Stručnjaci su upozorili ljude da pripaze da ih se psi klone dok su u šetnji.

Pexels

Glasnogovornik Kennel Storea poručuje: “Plodovi divljeg kestena su otrovni za pse jer sadrže toksin koji se zove eskulin, a koji kod pasa može izazvati povraćanje i želučane probleme. Ako se pojede dovoljno, posljedice mogu biti ozbiljne i u rijetkim slučajevima smrtonosne.”

Prema Kennel Storeu, simptomi trovanja divljim kestenom obično se pojavljuju unutar jednog do šest sati nakon gutanja, ali mogu biti odgođeni i do nekoliko dana.

Ovi simptomi uključuju: povraćanje, koje može sadržavati krv, proljev, slinavost, bolovi u trbuhu, pojačana žeđ, odbijanje hrane, krivudavo hodanje, nemir, drhtanje mišića, otežano kretanje.

“Ozbiljnost simptoma ovisi o količini pojedenih plodova i veličini vašeg psa. Ako se ne liječi, trovanje divljim kestenom može dovesti do toksičnog šoka, paralize dišnog sustava, pa čak i smrti, stoga je liječenje vitalno i moglo bi spasiti život vašem psu.”

 
Nastavi čitati

magazin

(VIDEO) Thompson pjesmom “Sine moj” najavio live CD i Blu-Ray izdanje s nezaboravnog koncerta u Dugopolju!

Objavljeno

-

By

Foto: Boško Ćosić

Najpopularniji i najpoznatiji hrvatski glazbenik, Marko Perković Thompson, predstavlja live verziju hita “Sine moj” sa spektakularnog koncerta održanog u Dugopolju. 

Jedan od najemotovnijih trenutaka koncerta bila je izvedba pjesme “Sine moj” koju je zajedno s više od 40 tisuća ljudi otpjevao za svog sina, a sve je zabilježeno kamerama u produkciji Croatia Recordsa. 

Pjesma “Sine moj” u originalnoj izvedbi nalazi se na Thompsonovom albumu “Bilo jednom u Hrvatskoj” koji je povodom izlaska 2006. godine bio najprodavaniji album u jednoj večeri. Aranžman za live verziju pjesme i tekst potpisuje Marko Perković Thompson, a na glazbi je radio s Antom Pupačićem. Zahvaljujući Marku Zeljkoviću Zelji koji je odradio režiju i montažu videa emocija se vidi u svakom kadru.

Koncert na stadionu Hrvatski vitezovi u Dugopolju zauvijek će pamtiti svi koji su svjedočili ovom spektaklu, a za one koji su ostali bez karte, uskoro slijedi live audio i video izdanje ovog spektakularnog koncerta!

Bit će to još jedno izdanje koje će upotpuniti i ovako bogatu diskografiju glazbenika čiji se album dugo čeka, a koliko je voljen potvrđuje i njegov zadnji singl u suradnji s Hrvatskim Ružama “Ako ne znaš šta je bilo”. Pjesma je u  kratkom roku postala veliki hit, na Youtubeu je poslušana više od četiri milijuna puta, a prije nekoliko dana osvojila je i nagradu Cesarica za Hit kolovoza. 

Svih ovih godina Thompson je ostao dosljedan vrijednostima koje njeguje od samih početaka karijere, a koliko ga publika voli i cijeni potvrđuju i nedavno održani koncerti u Imotskom i Dugopolju. 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu