Connect with us

Hrvatska

Plenković opet prozvao Milanovića: Promašio je mandat, nema nikakvog doprinosa

Objavljeno

-

U povodu obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine, a tom prilikom dao je i izjavu za medije. Plenković se najprije osvrnuo na predsjednika Zorana Milanovića. “Osoba koja pet godina promašila svoj mandat kojeg je dobila od birača, s bilancom rezultata koji je ravan nuli, nikakvog doprinosa, imali smo i štetu zbog njegovih proruskih stajališta na međunarodnoj razini…”

“Posjet s aspekta suradnje s Hrvatima koji žive u SAD-u je bio dobar”, rekao je o svom odlasku u SAD. Osvrnuo se i na javaljeni prosvjed umirovljenika. “Sutra ćemo imati sastanak s Maticom umirovljenik, sa sindikatom, potpisat ćemo jednu deklaraciju. Mirovine prosječene su 620 eura, one su značajno povećane, devet paketa potpore dato je našim umirovljenicima u vrijeme krize. Posebno smo osjetljivi na segment najranjivijih skupina. Dali smo si ambiciju da prosječna sveukupna mirovina na kraju ovog mandata bude između 750 i 800 eura, na tome ćemo raditi. Naš partner je HSU, ta je tema itekako u našem fokusu, a ovi koji nisu izabrani u Sabor nastoje učiniti malo na svojoj vidljivosti”, poručio je Plenkvoić.

Osvrnuo se i na predsjednikove izjave o vojnom roku. “Ovaj zlokobni kršitelj Ustava reagira na neke medijske članke za koje ne vidim utemeljenja. Ideja je da sve bude u funkciji na početku iduće godine.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Mijenjaju se pragovi za prolaz na državnoj maturi

Objavljeno

-

By

Na Državnoj maturi u ovoj školskoj godini bit će dvije kategorije praga prolaznosti te će društveno-humanistički i jezični predmeti imati prag 30 posto, prirodoslovno-matematički 25 posto, a cilj je standardizacija ispita, najavio je u ponedjeljak ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović. “Novost je da će za sljedeću Državnu maturu prag prolaznosti za sve prirodoslovno-matematičke predmete (matematika viša i niža razina, fizika, biologija, kemija, informatika, geografija) biti jednak i trebat će 25 posto za prolazak, dok će za sve društveno humanističke jezične predmete prag prolaznosti biti 30 posto, što je niži prag prolaznosti od dosadašnjeg”, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Filipović je rekao da je dosad bilo devet pragova prolaznosti, a sada će biti dva. Za matematiku, fiziku i kemiju prag je u prošloj školskoj godini bio 25 posto, za biologiju 27 posto, 28 posto za informatiku, a 30 posto za većinu društvenih predmeta. Za Politiku i gospodarstvo prag je bio 31,2 posto, za likovni 32 posto, 35 za hrvatski jezik i još nekoliko drugih predmeta te 36 posto za engleski jezik na višoj i 37 posto za engleski na osnovnoj razini.

Pragovi prolaznosti na Državnoj maturi od 2010. do 2024. godine za prirodne predmete znali su biti od 21 do 30 posto, a za jezične i humanističke od 20 do 37 posto. “Naš je cilj bio izjednačiti te pragove”, rekao je Filipović.

Prvi put pragovi prolaznosti poznati osam mjeseci prije mature
Istaknuo je i da je novost ujednačavanje pragova prolaznosti na Državnoj maturi za ocjenu odličan koji će iz svih predmeta biti 85 posto, za vrlo dobar 70 posto, za dobar 50 posto. Za usporedbu, iz prirodoslovno-matematičkih predmeta za školsku godinu 2023./2024. za ocjenu odličan ovisno o predmetu prag je bio od 82 do 85 posto, a za društveno-humanističke i jezične predmete od 81 do 87 posto.

Filipović je objasnio da je do sada NCVVO pragove prolaznosti objavljivao prije objave privremenih rezultata državne mature. “Sada smo prvi put objavili pragove prolaznosti osam mjeseci prije ispita Državne mature. Centar je time učinio hrabar iskorak”, rekao je.

Komentirao je i podilazi li se maturantima snižavanjem praga prolaznosti iz nekih predmeta kako bi ostvarili bolji rezultat. “Prolaznost na ispitu određuju dva kriterija – prag prolaznosti i težina ispita. Koliko prag prolaznosti može biti irelevantan pokazuje činjenica da je na kemiji prag prolaznosti bio 25 posto, a prvi rok nije položilo 33 posto pristupnika. Na engleskom jeziku viša razina, prag prolaznosti bio je 36 posto, a nije ih položilo samo 1,58 posto. Dakle prag prolaznosti je važan, ali puno je važniji balans težine ispita”, rekao je.

“Cilj Državne mature je standardizirati ispite i dati kriterije koji su za sve isti ili približni i u tom smo pogledu izjednačili prirodne i humanističke predmete u dvije kategorije”, objasnio je Filipović.

Dodao je i da će kriterij za izradu ispita biti da svaki ispit ima oko 20 posto lakših zadataka, 25 posto težih i 50 posto zadataka srednje težine.

Ravnatelj NCVVO-a najavio je i da je u pripremi izmjena pravilnika za polaganje Državne mature.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Imunolog upozorava: Nastala je sposobnija varijanta korone. Sigurno će zavladati svijetom!

Objavljeno

-

By

Pandemija koronavirusa nije popustila – tijekom cijelog ljeta bilježen je stalan broj novozaraženih, a sada se njihov broj ponovno povećava. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u proteklom tjednu zabilježeno je više od 2000 novih slučajeva. Što nas očekuje ove jeseni, komentirao je imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača. Prošlogodišnja sezona gripe nije bila izrazito jaka, što otvara mogućnost da bi ovogodišnja mogla biti intenzivnija. Ipak, prema riječima stručnjaka, teško je unaprijed procijeniti kakvog će intenziteta biti nadolazeća epidemija gripe.

Što se tiče covida-19, prof. Trobonjača ističe da će se ove jeseni širiti nova varijanta virusa XEC, rekombinantna verzija koja je već zabilježena u zemljama poput Njemačke, Nizozemske, SAD-a i Kine. Prisustvo virusa na ovako udaljenim lokacijama znači da se već raširio diljem svijeta.

“XEC je rekombinantna varijanta virusa SARS-CoV-2, što znači da je nastala kombinacijom dva prethodna oblika virusa, oba su podvarijante varijante omikron. Njihovi su se genomi spojili i međusobno iskombinirali i tako stvorili ovu mutantu koja ima golemu prednost nad ranijim oblicima. Sposobnija je u zaobilaženju imunosti i sigurno će zavladati svijetom i proizvesti novi val covida“, rekao je Trobonjača za Jutarnji list.

Za sada, HZJZ ne planira pooštravati preporuke, ali apelira na građane da se cijepe. Trenutno se koristi cjepivo bazirano na podvarijanti JN.1, a uskoro će biti dostupno i cjepivo koje cilja na podvarijantu KP.2, obje iz obitelji omikrona.

U HZJZ-u napominju kako se posljednjih tjedana bilježi povećani interes za cijepljenje protiv covida-19. Preporuke za cijepljenje slične su onima za gripu – prioritet su starije osobe (65+), osobe s kroničnim bolestima (plućnim, srčanim, bubrežnim, jetrenim, hematološkim te dijabetesom i drugim metaboličkim bolestima), kao i imunosuprimirane osobe.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Uhićenja u Dalmaciji. Oglasio se USKOK

Objavljeno

-

Više osoba uhićeno je na području Splitsko-dalmatinske županije zbog sumnje da su počinile kaznena djela protiv pravosuđa, izvijestili su Uskok i policija.

Uskok je izvijestio da su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji poput pretresa i prikupljanja drugih dokaza rezultat kriminalističkog istraživanja koje po nalogu Uskoka provodi Policijska uprava splitsko-dalmatinska.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu