Connect with us

Svijet

Italija i Švicarska mijenjaju granicu zbog klimatskih promjena

Objavljeno

-

Švicarska i Italija prekrojile su dio svoje granice u Alpama zbog otapanja ledenjaka uzrokovanog klimatskim promjenama. Dio granice nalazit će se ispod Matterhorna, jedne od najviših planina u Europi, u blizini brojnih popularnih skijališta.

Veliki dijelovi švicarsko-talijanske granice određeni su grebenima ledenjaka ili područjima vječnog snijega, ali topljenje ledenjaka uzrokovalo je pomicanje ovih prirodnih granica, što je dovelo do toga da obje zemlje traže ispravljanje granice. Švicarska je u petak službeno odobrila sporazum o promjeni, no Italija to tek treba učiniti. Ovo slijedi nakon nacrta sporazuma zajedničke švicarsko-talijanske komisije iz svibnja prošle godine.

Golemi gubici volumena ledenjaka
Statistika objavljena prošlog rujna pokazala je da su švicarski ledenjaci izgubili 4% svog volumena u 2023., što je drugi najveći gubitak nakon rekordnog topljenja 2022. od 6%.

Švicarska svake godine izdaje izvješće o praćenju ledenjaka (Glamos), u kojem se rekordni gubici pripisuju uzastopnim vrlo toplim ljetima i vrlo maloj količini snijega 2022. godine. Istraživači kažu da će se topljenje samo ubrzati ako se ovakvi vremenski obrasci nastave.

Švicarska je u petak priopćila da su redefinirane granice sastavljene u skladu s gospodarskim interesima obiju strana. Smatra se da će promjena granice pomoći objema zemljama da odrede koja je odgovorna za održavanje određenih prirodnih područja.

Švicarsko-talijanske granice bit će promijenjene u blizini Matterhorna i popularnih skijališta, uključujući Zermatt. Točne promjene granica bit će objavljene u sporazumu nakon što ga obje zemlje potpišu.

“Malo je vjerojatno da se ledenjaci mogu spasiti”
Švicarska kaže da je u Italiji u tijeku postupak odobravanja potpisivanja sporazuma. Prošle je godine Glamos upozorio da se neki švicarski ledenjaci smanjuju tako brzo da je malo vjerojatno da se mogu spasiti, čak i ako se globalne temperature zadrže unutar ciljanog porasta od 1.5 Celzijevih stupnjeva prema Pariškom klimatskom sporazumu.

Stručnjaci kažu da bi bez smanjenja stakleničkih plinova povezanih s globalnim promjenama veći ledenjaci poput Aletscha – koji nije na granici – mogli nestati unutar jedne generacije. Na švicarskim ledenjacima posljednjih je godina došlo do brojnih otkrića zbog njihova otapanja i brzog skupljanja.

U srpnju prošle godine potvrđeno je da su ljudski ostaci pronađeni u blizini Matterhorna pripadali njemačkom alpinistu nestalom 1986. Penjači koji su prelazili ledenjak Theodul iznad Zermatta primijetili su planinarsku čizmu i dereze kako izviruju iz leda.

Godine 2022. olupina aviona koji se srušio 1968. izronila je iz ledenjaka Aletscha, a tijelo nestalog britanskog penjača Jonathana Convillea otkrio je 2014. godine pilot helikoptera koji je uočio nešto neobično dok je dostavljao zalihe u planinarski dom na Matterhornu.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Svijet

Izrael ide na nokaut

Objavljeno

-

“Kao tinejdžer sam trenirao boks. Ono što sam naučio iz tog iskustva – preporučujem malo boksačkog treninga svim budućim civilnim stratezima – jest da možete primiti udarac i nastaviti borbu. Ali ako vaš protivnik uspije povezati kombinaciju više udaraca, počnete teturati, a zatim udarci pljušte sve dok runda ne završi ili dok trener ne baci ručnik u ring”, piše za Atlantic Eliot Cohen, profesor emeritus Sveučilišta Johns Hopkins.

To su Izraelci učinili Hezbolahu u prošla dva mjeseca. Prvo su ubili Fuada Šukra, vrhovnog vojnog zapovjednika libanonske milicije. Zatim su detonirali tisuće pagera pripadnika Hezbolaha, a potom i voki-tokije. Onda su pokrenuli stotine zračnih napada te gađali skladišta oružja. A sada je Izrael, ekvivalentom razornog aperkata, usmrtio vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha i druge lidere koji su se okupili u bunkeru.

Mnogi su krivo shvatili izraelske napade
Cijeli slijed izraelskih vojnih napada krivo su shvatili oni koji misle da je mir norma i da samo treba pronaći najbrži način da se napadi zaustave, umjesto da shvate što vojna kampanja namjerava postići i kakvi su njeni izgledi za uspjeh. Možda nije ugodno zauzeti takvu perspektivu, ali je svakako neophodno.

Izrael je 7. listopada doživio strateški šok, odnosno neočekivan udarac. Sljedećih nekoliko dana višestruke razine zapovijedanja Izraelskih obrambenih snaga (IDF) jednostavno su bile nefunkcionalne. Međutim, budući da Hamas nije mogao nastaviti svoj inicijalni udarac, IDF se na kraju uspio oporaviti.

Hezbolah nije trebao biti zatečen na sličan način. Dana 8. listopada i u mjesecima nakon toga odlučio je ispaliti projektile preko granice u Izrael, ubijajući civile i vojnike, kako bi izrazio solidarnost s Hamasom te iskoristio izraelski nered i paralizu.

Hezbolah je pretrpio rijetko viđen šok u povijesti ratovanja
Hezbolah je bio svjestan da je u ratu s Izraelom jer je taj rat i započeo i stalno ga isticao. Ali od srpnja je pretrpio operativni šok kakav se rijetko viđa u bliskoistočnim sukobima ili zapravo u većini ratova.

Izraelska strategija bila je pogoditi neprijatelja na različitim mjestima. Napadom na Šukra i njegove suradnike zadali su udarac vodstvu Hezbolaha, a zatim udarili na regionalne i funkcionalne zapovjednike, uključujući šefa Hezbolahovih raketnih snaga. Eksplozije pagera i voki-tokija bile su snažan udarac Hezbolahovoj središnjoj upravi – ljudima koji su potrebni bilo kojoj složenoj organizaciji da bi djelovala.

Napadi ih nisu samo fizički onesposobili nego su i potkopali njihovu spremnost da komuniciraju elektroničkim putem te poljuljali njihovu vjeru u vrhovno zapovjedništvo koje je svojim podređenima podijelilo tempirane bombe.

Kampanja zračnih udara koja je uslijedila, kao što sugeriraju prizori sekundarnih eksplozija, razbila je ključne dijelove Hezbolahova arsenala, a najnoviji razorni udarac bio je usmjeren na uklanjanje njegova dugogodišnjeg vođe, kao i nekih njegovih ključnih suradnika.

Iran je doživio strateški šok
Hezbolah se mučio da uzvrati unatoč arsenalu od oko 150.000 projektila i raketa. Vojnoj organizaciji koja je oštećena na toliko mjesta jednostavno je teško raditi sve – planiranje, koordinaciju, premještanje ljudi i streljiva – potrebno za vođenje velike bitke.

Za Iran je šok strateški: možda je upravo na dulje vrijeme izgubio svoju najvažniju posredničku silu. A učinci će se svakako pojaviti. Huti u Jemenu te iračke i sirijske milicije koje sponzoriraju Iranci sada se moraju zapitati hoće li njihovi saveznici u Teheranu učiniti nešto ako ih Izrael ili SAD napadnu.

Morali bi se zabrinuti i za svoje komunikacijske sustave, a Hamas može doći do zaključka da nijedna vanjska sila nije u stanju podržati rat koji je pokrenuo 7. listopada.

Korisne lekcije Americi
Lekcije za SAD su korisne. Još jednom su američka vlada i većina komentatora pokazali da nisu u stanju razumjeti rat, već su umjesto toga zaokupljeni svojim hvalevrijednim fokusom na humanitarna pitanja i razumljivim interesom za okončanje neposrednih neprijateljstava.

Izrael je uvijek prvi djelovao, a kasnije objašnjavao, i to iz strateški razumljivog razloga: ne želi da ga sputavaju pokrovitelji koji možda razumiju potrebu za odlučnim operacijama u egzistencijalnom ratu, ali teško to prihvaćaju i podržavaju.

Isto kao što američka vlada kaže da će biti uz Ukrajinu “koliko god je potrebno”, ali ne može se natjerati da upotrijebi riječi poput pobjede, a još manje da Kijevu pruži punu vojnu potporu koja mu je potrebna. Nedvojbeno nezamjenjiv saveznik dao je Izraelu razlog za nepovjerenje i Izrael postupa u skladu s tim.

Izraelci ne čekaju i imaju jako dobre razloge za to
Izraelci vjeruju, s razlogom, da bi smanjenje patnje civila iznenadnim prekidom vatre samo učinilo neizbježnim još destruktivniji rat s gubicima stanovništva na obje strane.

Suočeni s protivnicima koji namjerno postavljaju stožere, skladišta oružja i borce među civilno stanovništvo, Izraelci će uzalud čekati objašnjenje kako se boriti protiv takvih neprijatelja bez ubijanja i ranjavanja civila. Oni će također uzalud čekati nešto više od službenog žaljenja zbog raseljavanja, sakaćenja i smrti izraelskih civila.

Istinski dobre namjere i razumnost su nedostatni u pravom ratu. Američka vlada bila je iznenađena brzim i krvavim kolapsom Afganistana kada su se američke snage povukle. Ali, svatko tko je razmišljao o ulozi morala u ratu, trebao je to i očekivati.

Uskraćivanje oružja Ukrajini osuđuje ju na neuspjeh
Američki čelnici nisu očekivali da će Ukrajina preživjeti ruski napad u veljači 2022. godine, što je odražavalo još dublje neuspjehe razumijevanja vojne situacije. Oni su i dalje zarobljeni teorijama o eskalaciji rođenim iz Hladnog rata i nevažnim za trenutno ratno stanje.

Dok uskraćuju Ukrajini dalekometno oružje i dopuštenje za korištenje onoga što već ima, osudili su na neuspjeh njena nastojanja da ponudi uvjerljivu teoriju pobjede, koja zasigurno ovisi o takvom oružju.

U izraelskom ratu s Hamasom pokušali su blokirati destruktivne operacije poput upada u Rafah, koje su se pokazale potrebnima za razbijanje Hamasa kao vojne organizacije. A kada je Izrael zadao niz udaraca Hezbolahu, Amerikanci su u najboljim namjerama pokušali zaustaviti operacije koje su neizbježna posljedica pravog rata.

Opet smo u svijetu rata, pravila su drugačija
Iako se posljedice operacija nijednog saveznika ne mogu predvidjeti, obje strane shvaćaju bitnu činjenicu koju je svojedobno artikulirao Winston Churchill:

“Bitke su prekretnice u povijesti. Suvremeno se mišljenje protivi ovoj neinspirativnoj istini, a povjesničari često tretiraju odluke na terenu kao incidente u dramama politike i diplomacije. Ali velike bitke, dobivene ili izgubljene, mijenjaju cjelokupni tijek događaja, stvaraju nove standarde vrijednosti, nova ozračja, u vojskama i u narodima, kojima se svi moraju prilagoditi.”

Velik dio vanjskopolitičkog diskursa u SAD-u i Europi počiva na neizrečenoj pretpostavci da je diplomacija alternativa uporabi vojne sile. U pravom ratu diplomacija je sluškinja vojne sile. Zahvaljujući odlučnoj akciji Izraela, možda se ukaže prilika da diplomacija promijeni geopolitiku. No, to se može dogoditi samo ako shvatimo da smo opet u svijetu rata koji igra po pravilima boksačkog ringa, a ne konferencijske dvorane, zaključuje autor Atlantica.

 
Nastavi čitati

Svijet

Autom u rikverc uletjeli u Louis Vuitton u centru Pariza, u četiri minute sve pokrali

Objavljeno

-

By

Četvorica pljačkaša provalila su danas oko 4:30 u trgovinu Louis Vuittona u centru Pariza i u nekoliko minuta ukrali više od 100 predmeta, javljaju francuski mediji. Pljačkaši su uletjeli u trgovinu automobilom, vozeći u rikverc. U roku od četiri minute, prema policijskim izvorima, ukrali su veliki dio robe iz trgovine, uključujući više od 100 luksuznih artikala. Policijski izvor navodi da se za sada šteta procjenjuje na 900.000 eura, prenosi Index.

Nakon pljačke su se dali u bijeg i policija traga za njima. Francuski mediji pišu i da postoji snimka nadzornih kamera koja potvrđuje da su provalnici u trgovini bili svega četiri minute.

 
Nastavi čitati

Svijet

Inflacija u Njemačkoj usporila u rujnu

Objavljeno

-

Inflacija u Njemačkoj usporila je u rujnu, odražavajući snažniji pad cijena energije, pokazali su danas preliminarni podaci statističkog ureda.

Potrošačke cijene u mjesecu na izmaku bile su više za 1.6 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U kolovozu bile su više za 1.9 posto, pokazuje izvješće.

U odnosu na kolovoz nema promjene cijena
Promjene cijena nisu zabilježene u odnosu na kolovoz, kada su bile kliznule za 0.1 posto, prema preliminarnim izračunima statističkog ureda.

Kada se isključe cijene hrane i energije, godišnja stopa inflacije iznosila je 2.7 posto, izračunao je Destatis, i bila je neznatno niža nego u kolovozu. Na godišnjoj su razini najviše pale cijene energije i motornih goriva za kućanstva, za 7.6 posto. U kolovozu su bile niže za 5.1 posto.

Cijene robe gotovo su stagnirale, kao i u kolovozu.

U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u kolovozu
Usluge su pak u rujnu poskupjele za 3.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, gotovo kao i na kraju ljeta. Cijene hrane marginalno su pak ubrzale, uz godišnju stopu rasta od 1.6 posto. Prema harmoniziranom indeksu potrošačkih cijena (HIPC), koji se koristi radi lakše usporedbe među zemljama EU-a, cijene su u najvećem europskom gospodarstvu u rujnu porasle za 1.8 posto na godišnjoj razini, nakon 2-postotnog rasta u kolovozu.

Na mjesečnoj razini smanjene su pak za 0.1 posto, upola blaže nego na kraju ljeta, izračunao je statistički ured. U svih šest ključnih saveznih zemalja rast cijena bio je blaži nego u kolovozu, ali uz velike razlike.

Iznadprosječni rast u Bavarskoj
Najviša stopa inflacije zabilježena je u Saskoj gdje je iznosila 2.4 posto, ponajprije zbog dvoznamenkastog poskupljenja osiguranja.

Iznadprosječni rast bilježila je i Bavarska, uz stopu inflacije od 1.9 posto i napomenu bavarskog statističkog ureda da je pivo u ugostiteljstvu poskupjelo 2.9 posto, a mesni obrok čak 7.3 posto.

Daleko najblaži rast cijena bilježio je pak Hessen, za samo 1.2 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan, uz otprilike 11 posto niže cijene energije.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu