Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

PROGNOZA / Za početak tjedna sunce; od srijede južina i opća kiša, te nešto niže temperature

Objavljeno

-

foto: Saša Čuka

Danas većinom sunčano, ujutro ponegdje umjerena naoblaka, a u unutrašnjosti magla. Vjetar većinom slab, na istoku mjestimice do umjeren istočni. Na Jadranu slaba do umjerena bura, podno Velebita u prvom dijelu dana lokalno jaka, na krajnjem jugu još jugo. Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu od 19 do 24 °C.

U ponedjeljak pretežno sunčano. Ujutro uglavnom u unutrašnjosti mjestimice magla, a danju ponegdje umjerena naoblaka. Vjetar većinom slab. Najniža jutarnja temperatura od 1 do 6, na Jadranu između 11 i 16 °C. Najviša dnevna temperatura od 14 do 19, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 19 i 24 °C.

IZGLEDI VREMENA:

U ponedjeljak i utorak uglavnom sunčano. U unutrašnjosti ujutro mjestimična magla, može se lokalno i dulje zadržati. Niska naoblaka i magla moguća je u utorak u noći i ujutro i na sjevernom Jadranu. U srijedu u većini područja postupan porast naoblake uz kišu uglavnom na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici te u središnjim krajevima. Vjetar uglavnom slab, u srijedu na kopnu mjestimice umjeren sjeveroistočni, a na Jadranu bura i sjeverozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

BELAFUŽA / U utorak Susret suradnika u župnoj katehezi Zadarske nadbiskupije

Objavljeno

-

By

Susret suradnika u župnoj katehezi Zadarske nadbiskupije će se održati u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru, u utorak, 22. listopada s početkom u 19:30 sati. 

Susret je namijenjen svima koji su uključeni u animiranje župne kateheze kao i vjernicima laicima koji se žele uključiti u djelo katehizacije u svojim župnim zajednicama.

Župnim katehetama će se obratiti i prigodni nagovor održati zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Prigodno izlaganje će održati i s. Marijana Mohorić, SCJ, predstojnica Povjerenstva za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije.

Papa Franjo ističe: „Ne oduzimajući ništa vlastitom poslanju biskupa kao prvoga katehete u svojoj biskupiji, s prezbiterijem koji zajedno s njime dijeli istu pastoralnu skrb, i posebnoj odgovornosti roditelja s obzirom na kršćansku formaciju svoje djece (usp. CIC kan. 774 §2; CCEO kan. 618), prijeko je potrebno priznati prisutnost laika koji se, snagom vlastitog krštenja, osjećaju pozvanima surađivati u službi kateheze (usp. CIC kan. 225; CCEO kan. 401 i 406). Ta se prisutnost pokazuje još potrebnijom danas kao rezultat sve veće svijesti o potrebi evangelizacije u suvremenom svijetu (usp. Apostolska pobudnica Evangelii gaudium, 163-168) i nametanja globalizirane kulture (usp. Enciklika Fratelli tutti, 100, 138)”. (Antiquum ministerium, 2021., br. 5.)

Potaknuto tim razlozima i potrebnom obnove kateheze u župnim zajednicama, taj susret organizira Povjerenstvo za župnu katehezu Zadarske nadbiskupije u duhu poticaja koji su istaknuti u dosadašnjem  sinodalnom hodu Crkve. 

Susret se održava na spomendan  sv. Ivana Pavla II., u želji da taj Papa sve katehete prati svojom zagovornom molitvom u njihovom životu i radu.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

(NE)RADNE NEDJELJE / Evo kako danas rade trgovine i centri u Zadru…

Objavljeno

-

By

Donosimo raspored rada većih marketa i supermarketa, odnosno trgovačkih lanaca ove nedjelje u Zadru:

BAUHAUS:

zatvoreno

KAUFLAND:

zatvoreno

EUROSPIN:

zatvoreno

HEY PARK

zatvoreno

TOMMY

Put Stanova 46 – od 7 do 21

Bože Peričića 5 – od 8 do 14

KONZUM:

Put Pudarice 34 – od 7 do 21

A. Starčevića – od 7 do 13

LIDL:

Put Murvice – od 8 do 21

INTERSPAR

zatvoreno

PLODINE

zatvoreno

SUPERNOVA:

zatvoreno

STUDENAC:

Benkovačka cesta 23 – 07:00-21:00

Ulica Antuna Dobronića 1 – 07:00-21:00

Ul. bana Josipa Jelačića 12A – 07:00-21:00

Ivana Zadranina 1/A – 07:00-21:00

RIBOLA

Ulica Zrinsko Frankopanska 18 – 7:00-21:00

Put Šimunova 2 – 7:00-21:00

PEVEX

zatvoreno

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

Što je linearni akcelerator i kako se primjenjuje?

Objavljeno

-

By

foto: OB Zadar

Terapija zračenjem propisuje se za oko 70 posto onkoloških pacijenata. Kada je propisano vanjsko zračenje provodi se pomoću uređaja linearni akcelerator.

Zadar broji sitno do početka rada linearnog akceleratora. Puštanje u rad dugotrajan je proces u kojem je osoblje zadarske bolnice do sada sve odradilo po protokolima Variana, proizvođača aparata. Nakon što i komisioniranje bude uspješno odrađeno i nakon što osoblje prođe potrebnu edukaciju, slijedi konačna primopredaja aparata i zračenje prvih pacijenata. Neke procjene govore da bi to moglo biti do konca tekuće godine.

Ovisno o načinu primjene, razlikuju se tri načina radioterapije, odnosno zračenja: vanjsko, unutrašnje i sistemsko zračenje.

Vanjsko zračenje (teleradioterapija) izvodi se uređajem udaljenim od bolesnika – uglavnom linearnim akceleratorima – po nekoliko minuta svakim radnim danom nekoliko tjedana.

Akceleratori su uređaji koji, pomoću električnog i magnetskog polja, ubrzavaju nabijene čestice do velikih brzina, nekada čak i do brzina koje su nešto manje od brzine
svjetlosti.

Kako to izgleda?

Bolesnik mirno leži na stolu, dok se dio uređaja okreće oko njega radi primjene terapije iz više smjerova. Ovakav oblik liječenja može se primijeniti kod gotovo svih vrsta malignih tumora.

Osim standardnog pristupa vanjskom radioterapijom, postoji i specijalna vrsta takvog liječenja kojim se može primijeniti značajno veća količina zračenja na mali volumen tkiva zbog veće preciznosti uređaja, čime se povećana protutumorski učinak a ujedno sprečava oštećenje okolnih zdravih organa- stereotaksijska radioterapija (SBRT), ili kolokvijalno radiokirurgija, piše Onkologija.net.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu