Connect with us

magazin

“LJUBAV I KRVOPROLIĆE” / U Kino Zoni u utorak film o kome svi pričaju, koji pršti požudom, ljubavlju – i nasiljem!  

Objavljeno

-

Bogat program u listopadu privodimo kraju u utorak kad je na rasporedu film koji pršti požudom, ljubavlju i nasiljem. Riječ je o romantičnoj krimi akcijskoj drami ”Ljubav i krvoproliće” s Kirsten Stewart u glavnoj ulozi, filmu o kome svi pričaju! 

Film ”Ljubav i krvoproliće” eklektična je nabrijana priča o mladoj, ali povučenoj voditeljici teretane Lou koja upoznaje Jackie, ambicioznu djevojku koja se nalazi tek u prolazu kroz mali gradić usred ničega na putu do Las Vegasa gdje se planira natjecati u bodybuildingu. Njih dvije vrlo se brzo sprijatelje, ali će ih prijateljstvo odvesti u neočekivano nasilje te zamršenu mrežu Louine kriminalu odane obitelji…

Ovaj opako ugodan film je drugi dugometražni uradak u karijeri Rose Glass, a prvi koji se odvija u američkom okolišu koji u njezinim rukama podjednako izgleda poznatim, ali i svježim. Redateljica Glass svoj je prvi film režirala 2020. godine kad je debitirala s iznimno hvaljenim filmom ”Saint Maud”, još jednim nabrijanim djelom koje je istraživalo teme vjere i ludila, a koje je do danas postalo kultnim klasikom. No, za razliku od svog pomalo klaustrofobičnog prvijenca, redateljica Glass je uz pomoć svoje kolegice scenaristice Weronike Tofilske s filmom ”Ljubav i krvoproliće” odlučila ‘izaći na ulice’ te prikazati svu raskoš američkog zapada s njegovim otvorenim cestama i crnim humorom te publici predstaviti pravi ‘triler s mišićima’.

Premijerno prikazana početkom godine na filmskom festivalu u Sundanceu, akcijska kriminalistička avantura ”Ljubav i krvoproliće” odmah je izazvala pozitivne reakcije kada je film popraćen ovacijama publike nakon prvog prikazivanja. Riječ je o redateljskom uratku Rose Glass, njezinom drugom dugometražnom filmu u karijeri koji je nakon Sundancea prikazan na festivalu u Berlinu gdje je doživio europsku premijeru te pokupio dodatne hvalospjeve kritičara. Glavne uloge u filmu su ostvarile za nagradu Oscar nominirana Kristen Stewart te Katy O’Brian kojoj je ovo ujedno i prva glavna uloga u nekom filmu. U nekoliko dosadašnjih intervjua, O’Brian je izjavila da je za lik Jackie kojeg tumači u filmu morala odraditi audiciju čak šest puta, ali je na kraju uspjela dobiti ulogu uvelike zahvaljujući i tome što se jedno vrijeme svog života profesionalno bavila bodybuildingom čime se, uostalom, i bavi njezin filmski lik.

”Ljubav i krvoproliće” je na rasporedu u utorak 29. listopada s početkom od 20h, a ulaznice po cijeni od 5 eura mogu se kupiti na samoj lokaciji prikazivanja (Polivalentna dvorana Providurove palače) od 19.00 h te putem online kupovine na stranici CoreEvent.

*Ulaznice se mogu rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Zadarske županije, Zaklade kultura Nova i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar.

 

Magazin

Nutricionisti: Žene starije od 40 godina iz prehrane trebaju izbaciti četiri stvari

Objavljeno

-

Hormonska neravnoteža postaje česta briga kod starijih žena, osobito nakon 40. godine, zbog prirodnih promjena poput perimenopauze i menopauze te promjena u razinama estrogena i progesterona. Te promjene mogu uzrokovati simptome poput umora, debljanja, promjena raspoloženja i problema sa snom.

Iako su te promjene neizbježne, postoje određeni koraci koje žene mogu poduzeti kako bi ublažile simptome, a jedan od njih je izbacivanje određenih stvari iz prehrane.

Dijetetičarka Taylor Stolt, liječnica dr. Tanya Beaubrun i nutricionistica Lisa Richards otkrile su koje napitke i namirnice žene trebale izbjegavati ili ograničiti nakon 40. godine.

Biljno meso
Biljno meso često se reklamira kao zdrav izbor, no može imati negativne posljedice na hormone. Problem s ovom hranom je visok udio soje. Prekomjerna konzumacija fitoestrogena, spoja prisutnog u soji koji oponaša estrogen u tijelu, može uzrokovati hormonske oscilacije kod starijih žena.

    “Mnoga biljna mesa sadrže sojine proteinske izolate koji mogu oponašati estrogen u tijelu i potencijalno dovesti do neravnoteže, posebno kod žena osjetljivih na fluktuacije estrogena. Ovi proizvodi također često sadrže aditive, konzervanse i umjetne arome koje mogu poremetiti endokrini sustav i pridonijeti hormonskim neravnotežama”, objašnjava Stolt za SheFinds.

    Mliječni proizvodi
    Problem s mliječnim proizvodima leži u prirodnim hormonima, poput estrogena i progesterona, koje proizvode krave. Starije žene, koje već doživljavaju promjene u razinama estrogena, mogu dodatno narušiti hormonalnu ravnotežu ako prekomjerno konzumiraju mliječne proizvode.

      “Mliječni proizvodi sadrže prirodne hormone, poput estrogena i progesterona, koji mogu ometati tjelesnu regulaciju hormona”, navodi Richards.

      Beaubrun dodaje: “Hormoni i antibiotici u neorganskom mlijeku mogu poremetiti razine estrogena i progesterona. Odabir mlijeka bez hormona, organskog mlijeka ili zamjene za mliječne proizvode, može pomoći.”

      Zaslađena pića
      Bez obzira na to u kojem smo životnom razdoblju, zaslađena pića nisu dobar izbor. Pića poput voćnih sokova, kave, gaziranih pića ili energetskih napitaka uzrokuju skokove inzulina, što utječe na hormone.

        Stolt pojašnjava: “Ta pića uzrokuju skokove inzulina, smanjujući globulin koji veže spolne hormone (SHBG), što može povisiti razine estrogena i testosterona. Visoki inzulin također potiče kroničnu upalu i narušava signale gladi, što može dovesti do prejedanja i debljanja. Višak masnog tkiva proizvodi više estrogena, dodatno pogoršavajući dominaciju estrogena.”
        Srećom, postoje brojne namirnice koje možemo konzumirati umjesto toga kako bismo spriječili hormonsku neravnotežu i ublažili simptome. Losos, povrće iz porodice krstašica, bobičasto voće i avokado samo su neke od namirnica koje Stolt preporučuje. Ta hrana pomaže u smanjenju upale, podržava zdravu proizvodnju hormona, pomaže u detoksikaciji jetre i bogata je vlaknima.

        Beaubrun također predlaže da “tehnike smanjenja stresa, poput joge i mindfulnessa, uz dodatke poput magnezija ili adaptogena, dodatno mogu pridonijeti hormonalnoj ravnoteži.”

        Alkohol
        Svi znamo za negativne strane alkohola, unatoč tome što je jedno od najpopularnijih pića u svijetu. Alkohol zapravo može utjecati na ključne procese regulacije hormona, posebno kako tijelo stari, a metabolizam se usporava.

          Stolt otkriva da alkohol utječe na gotovo svaki hormon u tijelu, ali ne u dobrom smislu. “Ovo piće narušava funkciju jetre koja igra ključnu ulogu u metaboliziranju estrogena, što dovodi do neravnoteža poput dominacije estrogena. Čak i jedno piće može značajno smanjiti proizvodnju melatonina, narušavajući san i izazivajući niz hormonskih problema. Alkohol također snižava progesteron, povećava razine testosterona i slabi funkciju nadbubrežne žlijezde, što doprinosi neravnoteži hormona stresa”, objasnila je.

           
          Nastavi čitati

          Magazin

          “Mnogo je gore no što smo mislili”: Koliko su nezdravi plinski štednjaci?

          Objavljeno

          -

          By

          Stručnjaci su u novoj studiji saznali da je u 14 europskih zemalja rizik od oboljenja visok unutar samih domova. On je visok zbog ispuštanja spomenutog plina, a pogotovo i zbog kombiniranja unutarnjeg s vanjskim zagađenjem zraka. Italija, Poljska, Rumunjska, Francuska i UK bilježe najveći udio smrti povezanih s upotrebom plinskih štednjaka. Istraživači su po prvi put u mogućnosti precizno procijeniti crne brojke – one preuranjenih smrti kojima je uzrok zagađenje koje dolazi upotrebom plinskih štednjaka.

          Radi se o brojci od oko 40 tisuća Europljana godišnje, zaključak je to prve studije ove vrste. Opasnosti dušikovog dioksida poznate su već više od pola stoljeća. Istraživački na Jaume I školi zdravstvenih znanosti u Španjolskoj procijenili su ovu brojku temeljivši je na postojećim zdravstvenim studijama i povezujući ih s vrijednostima dušikovog dioksida u domovima.

          Saznali su da je u 14 europskih zemalja rizik od oboljenja visok unutar samih domova. On je visok zbog ispuštanja spomenutog plina, a pogotovo i zbog njegovog miješanja sa zagađenjem zraka.

          “1978. smo saznali da je zagađenje NO2-om višestruko veće u onim kuhinjama koje koriste štednjake na plin negoli u onima s električnim štednjacima. Sada smo u mogućnosti toj opasnosti pripisati egzaktnu brojku s njome povezanih smrti”, rekla je voditeljica studije, Juana Maria Delgado-Saborit.

          “Razmjer problema je mnogo gori nego što smo mislili. Naše modeliranje za pretpostavku daje da otprilike polovica domova diljem Europe krši preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Vanjsko zagađenje zraka postavlja temelje za to kršenje, ali upravo plinski štednjaci su ti koji domove guraju u zonu visokog rizika.

          Koje države su u najvećem riziku?
          Trećina Europljana kuha na plinu i oni su ti koji su najugroženiji. Italija, Poljska, Rumunjska, Francuska i UK bilježe najveći udio smrti povezanih s upotrebom plinskih štednjaka.

          Kako piše Euronews, kvaliteta zraka u domovima predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje jer Europljani većinu svog vremena provode u stanovima i kućama pa tako domovi ne dobivaju dovoljnu količinu svježeg zraka.

          Osim toga, plinski štednjaci znaju, u slučaju neispravnosti, ispuštati i metan, vrlo potentan staklenički plin i to čak i kada su štednjaci isključeni.

          Vanjsko onečišćenje
          Iako se ono aktivno smanjuje radi EU-ovih smjernica i novih tehnologija koje omogućuju nove načine prijevoza Europljana, pozadinsko zagađenje ostaje bitan faktor visokih razina zagađenja, kako otkriva studija.

          Istraživači su koristili desetke zdravstvenih studija koje su utvrdile vjerojatne stope rizika od astme i prerane smrti uzrokovane određenom razinom NO2.

          Prethodne studije nisu mogle primijeniti stope rizika na stvarni svijet sve do prošle godine, kada su nizozemski istraživači poduzeli opsežna mjerenja NO2 u domovima i izvan njih u više europskih zemalja kako bi proizveli dosad najprecizniju sliku unutrašnjeg onečišćenja od plinskih kuhala.

          Koje su podatke koristili?
          Sveučilište je koristilo vladine baze podataka kako bi proširili ove nalaze i mogli proizvesti karte onečišćenja NO2-a iz štednjaka. To je omogućilo istraživačima da izračunaju prve znanstvene procjene preuranjene smrti i slučajeva astme kod djece od NO2 u Europi.

          Međutim, stvarna šteta za ljude uzrokovana štednjacima vjerojatno je znatna veća. Nedostatak podataka značio je da su istraživači morali isključiti neke utjecaje onečišćenja koji također mogu pridonijeti višim stopama smrti i astme. I fokusirali su se samo na onečišćenje NO2 jer je ono dobro proučeno od strane epidemiologa.

          Ostali štetni zagađivači nastali izgaranjem plina uključuju ugljični monoksid, benzen, formaldehid i čestice. Istraživači kažu da im nedostaju podaci potrebni za točno predviđanje utjecaja tih zagađivača.

          Koristeći manje preciznu metodu, procjenjuju da plinski štednjaci uzrokuju otprilike 367 000 slučajeva astme kod djece i 726 000 u svim dobnim skupinama, uključujući ove druge zagađivače, isključujući ugljični monoksid za koji se ne zna da je povezan s astmom.

          Što činiti?
          EU nema standarde za kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima, a zakonodavni alati za rješavanje problema su šturi, prema Europskom savezu za javno zdravstvo (EPHA).

          Unija bi kasnije ove godine trebala predložiti ažurirana pravila za plinske štednjake i razmatra ograničenja onečišćenja – uključujući NO2.

          EPHA poziva Bruxelles da brzo ukine plinska kuhala kroz ograničenja emisija, uz uvođenje financijskih poticaja za prelazak na čišća kuhala.

          “Predugo je bilo lako odbacivati ​​opasnosti plinskih kuhala”, kaže Sara Bertucci, voditeljica politike EPHA-e za globalno javno zdravstvo. “Kao i cigarete, ljudi nisu mnogo razmišljali o utjecaju na zdravlje, a poput cigareta, plinski štednjaci su mala vatra koja ispunjava naš dom zagađenjem.”

          Kao što su vlade pomogle odviknuti građane od cigareta, EPHA tvrdi da bi nam također trebale pomoći da prestanemo s plinom.

          Savez također želi vidjeti obvezne potrošačke oznake na štednjacima kako bi signalizirali rizike od onečišćenja, uparene s javnim obrazovnim kampanjama o rizicima izgaranja goriva u zatvorenom prostoru.

           
          Nastavi čitati

          Magazin

          Liječnik: Izbjegavajte dva uobičajena dodatka jer mogu dovesti do problema s jetrom

          Objavljeno

          -

          Dodaci prehrani često se reklamiraju kao prirodan i koristan način za poboljšanje zdravlja i popunjavanje nutritivnih praznina. Međutim, iako mnogi dodaci mogu pružiti esencijalne hranjive tvari, neki mogu štetiti ako se uzimaju u prekomjernim količinama.

          Jedan od organa koji najviše pati od prekomjernog uzimanja dodataka prehrani je jetra. Važno je razumjeti načine na koje neki dodaci mogu oštetiti jetru jer su, prema istraživanjima, slučajevi toksičnosti i oštećenja jetre uzrokovani dodacima prehrani u porastu.

          Stoga je liječnik dr. Rimas Geiga upozorio na dva potencijalno opasna dodatka.

          Ekstrakt zelenog čaja
          Ekstrakt zelenog čaja poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima, prvenstveno zbog visokih koncentracija katehina, kao što je epigalokatehin galat (EGCG).

            Međutim, dr. Geiga za SheFinds upozorava: “Iako zeleni čaj ima brojne koristi, visoke koncentracije katehina u ekstraktu zelenog čaja mogu izazvati oksidativni stres u jetri, što dovodi do hepatotoksičnosti.” Taj oksidativni stres može se očitovati kao povišeni jetreni enzimi, a u ozbiljnim slučajevima, akutni hepatitis.

            Kako bi se smanjili ovi rizici, preporučuje se ograničiti unos na najviše 300 miligrama dnevno te razmotriti konzumaciju zelenog čaja kao sigurniju alternativu.

            Kurkuma
            Nedavna studija otkrila je da su oštećenja jetre izazvana lijekovima u porastu u SAD-u, a dodaci poput kurkume su među čestim uzrocima. Laka dostupnost ovih dodataka, bilo kroz online kupnju ili bez recepta, znatno je pridonijela ovom porastu. Dodaci kurkume popularni su zbog aktivnog sastojka kurkumina. Liječnik navodi da kurkumin ima snažna protuupalna i antioksidativna svojstva.

              Međutim, studija je pokazala da može povećati rizik od oštećenja jetre, bubrežnih kamenaca, pa čak i zatajenja jetre, ako se uzima u prekomjernim količinama.

              Dakle, iako dodaci poput ekstrakta zelenog čaja i kurkume nude zdravstvene koristi, ključno je biti oprezan prilikom uzimanja u visokim dozama. Oba su povezana s mogućim problemima s jetrom – ekstrakt zelenog čaja može izazvati oksidativni stres, dok kurkuma može dovesti do oštećenja jetre ako se pretjerano konzumira.

              Kako bismo zaštitili zdravlje jetre, najbolje je pridržavati se umjerenih doza i razmotriti sigurnije alternative poput pijenja zelenog čaja ili korištenja kurkume u hrani, umjesto svakodnevnog uzimanja dodataka. Osim toga, važno je posavjetovati se s medicinskim stručnjakom prije dodavanja novih dodataka u rutinu.

               
              Nastavi čitati
              Oglasi
              Oglasi
              Oglasi

              U trendu