Connect with us

Hrvatska

Oleg Butković: Stvari se poboljšavaju, sustav u samoj Jadroliniji treba bolje funkcionirati

Objavljeno

-

Ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković danas je u Krapini sudjelovao na potpisivanju dva ugovora za rekonstrukciju državnih cesta na području Krapinsko – zagorske županije. Ondje je dao izjavu za medije i komentirao istrage nesreća u Jadroliniji te ostale aktualnosti. Oleg Butković komentirao je izvješće o nesreći na trajektu Jadrolinije: “Istraga se još uvijek radi, u fazi su ispitivanja članova posada pa i onih koji su bili onemogućeni da do sada daju izjave zbog određenih poteškoća. Rade se i određena vještačenja i kada to sve bude gotovo onda će se znati konačno izvješće i tada ćemo to moći komentirati. Paralelno s Ministarstvom koje radi upravnu istragu, to radi i Agencija za istraživanje nesreća, a prema informacijama koje imam i oni su u završnoj fazi. Pričekajmo da to bude javno.” Ministar je komentirao i incident kada se Jadrolinijin trajekt “Vladimir Nazor” 40 minuta vrtio u krug u uvali Kosirača na otoku Istu: “U posljednja tri tjedna nije bio niti jedan incident i to je opet jedan uspjeh. Stvari se poboljšavaju, sustav u samoj Jadroliniji treba bolje funkcionirati, istraga će dati odgovore na sva ta pitanja. Na nama je, na Upravi Jadrolinije i na Ministarstvu, da se to više nikada ne dogodi i da taj sustav bude što bolji, pričekajmo rezultate istrage pa ćemo detaljnije govoriti o nesrećama jer se i u drugim incidentima rade istrage.”

“Radi se sve da se ovakve stvari više ne ponove”
“Ljudi u Jadroliniji su vrijedni, Jadrolinija bilježi dobre rezultate kada govorimo u financijskom smislu i broju prevezenih putnika, nije to lako, 600 polazaka imaju svaki dan. Radi se sve da se ovakve stvari više ne ponove”, dodao je Butković. Ministar je odgovorio na pitanje radi li se o unutarstranačkom sukobu između Davida Sopte, ministra i premijera Andreja Plenkovića, kako tvrdi zastupnica Mirela Ahmetović: “Ona inače to zna, na mjestu je.”, ironično je rekao Butković.

Komentirao je i hoće li biti kandidat za župana Primorsko-goranske županije: “Vidjet ćemo, još nije donijeta odluka. Drago mi je da me vole, da sam poželjan, ali vidjet ćemo što će biti.”

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Hrvatska

Nakon opoziva Nevera oglasili se iz Rimac Automobila

Objavljeno

-

By

U Rimac Automobilima sami su uočili potencijalni problem s niskonaponskim električnim vodom u Neverama te će potencijalnu grešku ispraviti bez ikakvih troškova za kupce, istaknuli su iz Rimac Automobila nakon što je objavljeno da je u SAD-u povučeno devet primjeraka hiperautomobila Nevera. “Obratili smo se vlasnicima Nevera kako bismo riješili zabrinutost oko montaže niskonaponskog C19 električnog voda. Naime, tijekom redovne provjere kvalitete u našem proizvodnom procesu uočili smo potencijalni problem. Iako nisu prijavljeni nikakvi incidenti ili pritužbe kupaca, niti su uočeni sigurnosni problemi vezani uz vozila, poduzimamo proaktivne korake kako bismo osigurali najviše standarde sigurnosti i performansi”, odgovorili su za Hinu iz Rimac Automobila.

Ističu da standardni proces opoziva uključuje pregled vozila na mjestima njihove isporuke, kao i da su Rimac i njegovi ovlašteni servisni partneri već započeli proces pregleda i, ako bude potrebno, ispravit će usmjerenja električnog voda bez ikakvih troškova za kupca. Nevere proizvedene 2023. i 2024. godine, povučene su zbog potencijalnih problema s niskonaponskim kabelom C19 za koji se sumnja da nije ispravno pričvršćen u tvornici, što može oštetiti izolaciju kabela tijekom vožnje.

Rimac je započeo istragu početkom listopada, dok je Nacionalna uprava za sigurnost u prometu (NHTSA) obaviještena o povlačenju 18. listopada 2024., objavili su mediji.

Vlasnici automobila bit će obaviješteni, a savjetuje im se da ne voze svoje automobile dok ovlašteni servisi ne riješe problem. Serviseri će kabel besplatno pregledati i popraviti.

Kako je rečeno nedavno na promociji Rimac kampusa, do sada je proizvedeno 39 Nevera, ali nisu sve prodane.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Hrvatska kupuje najnovije Leoparde. Stare tenkove i oklopnjake šaljemo Ukrajini

Objavljeno

-

Hrvatska planira nabaviti 50 novih njemačkih tenkova Leopard 2A8, neslužbeno se doznaje. Danas će u Berlinu hrvatski ministar obrane Ivan Anušić i njemački ministar obrane Boris Pistorius potpisati pismo namjere koje će označiti prvi korak u ovoj nabavi.

Njemačka je pozvala Hrvatsku da se priključi zajedničkom programu nabave glavnog borbenog tenka Leopard 2A8, najmodernije verzije koju proizvodi Rheinmetall, vodeći europski proizvođač oružja.

Prema dostupnim informacijama, model nabave predviđa da Hrvatska u prvoj isporuci Ukrajini pošalje 30 tenkova M-84 i 30 borbenih vozila pješaštva M-80 iz svojih zaliha, uključujući pričuvne dijelove i streljivo. Za hrvatsku isporuku tenkova i oklopnjaka Ukrajini sredstva bi osigurala Njemačka, odnosno za taj iznos bi se umanjila ukupna cijena nabave novih Leoparda 2A8 za Hrvatsku.

Hrvatska vojska trenutno raspolaže s oko 70 dobro održavanih tenkova M-84. Zamjena ovih starijih tenkova, proizvedenih u vrijeme bivše države, novim Leopardima 2A8 smatra se ključnom za modernizaciju hrvatskih oružanih snaga.

Vlada bi do sredine studenoga trebala donijeti formalnu odluku o višegodišnjem financiranju ovog projekta. Tada bi trebala biti poznata i konačna cijena nabave Leoparda i ostali detalji.

 
Nastavi čitati

Hrvatska

Uoči Svih Svetih: Kakve će biti cijene cvijeća?

Objavljeno

-

By

Vrijeme uoči blagdana Svih svetih za cvjećare sa sjevera zemlje, koji opskrbljuju 80 posto domaćeg tržišta, znači posao od jutra do mraka. I dok je cvijeće u trgovinama skuplje i za 30 posto u odnosu na lani, oni svoje cijene, kako kažu, nisu dizali. Izazovi u proizvodnji cvijeća
U mjestu Cargovec pokraj Varaždina cvjećari kažu da, unatoč sve težim uvjetima proizvodnje, njihove cijene za kupce ne rastu, prenosi HRT.

Cijene od prošle godine nisu mijenjali isključivo zbog lojalnosti svojih kupaca. Ovo je zaista jedna posebna grana poljoprivrede, puna izazova i zaista nije lako opstati u ovom poslu. Dobro to zna i Ivica Težak.

Njegovi roditelji imaju OPG i već se 30 godina bave cvjećarstvom:

“Razvijamo posao, učeći i radeći stekao sam mnoga znanja i u inozemstvu i doma. Mislim da ima budućnosti, ali treba puno odricanja i treba se žrtvovati”, rekao je Težak.

Od 0 do 24
“Da, zadnji su dani, uvijek se sve prodaje zadnje dane (prije Svih Svetih, op.a.) tako da moramo danas raditi još i noćnu smjenu”, istaknuo je Težak.

Godina je bila klimatološki izazovna za uzgoj cvijeća, ali cvjećare uvoz guši u toj proizvodnji i prodaji. “Bila je dosta vruća i malo smo bili u strahu da će kasniti cvatnja. Ali evo, rascvast će se dobro, bit će idealno u zadnjih danima, tako da ipak neće biti problema. Sam uvoz nas malo muči, ali uspijevamo se još uvijek boriti s njim, kazao je Težak.

Iz plastenika obitelji Težak izaći će čak 40.000 šarenih cvjetova.

Visoke temperature pa kiša…
Iz plastenika u skladište. No neće ondje dugo ostati. Multiflore će uskoro put Maloga Lošinja.

Unatoč tomu što ih je ove godine mraz zaobišao, posljedice klimatskih promjena itekako primjećuju.

“Bile su najprije visoke temperature, pa onda kiša. Cvatnja kasni nekih tjedan do dva. Ajde sad se otvaraju, taj zadnji tjedan je stvarno lijepo vrijeme”, rekao je proizvođač cvijeća Ivica Rog, Nedeljanec.

Velikih oscilacija neće biti ni u cijeni koja privlači kupce u maloprodaji. “Svake godine dođemo tu, imaju lijepi izbor, tako da smo uvijek zadovoljni, dugo drže, lijepo okitimo grobove naših najmilijih. Zadovoljni smo s cijenama, uvijek su povoljni i stvarno je cijena prihvatljiva za naš budžet”, dodala je Marija Premužaj, Donje Ladanje.

Gužve su i u nedjelju, a Krklec već je naviknula na takav tempo.

Troškovi veliki, sav rizik na proizvođaču
“To je jako kratki period gdje moramo velike količine lončanica spakirati za centre i naše kupce i poslužiti ih. Bila je strašno stresna godina, ne samo sad”, kazala je proizvođačica cvijeća Karolina Krklec, Budislavec.

Zbog zahtjevnije proizvodnje, krizanteme prodaju po 10 eura, dok su multiflore upola jeftinije, pa samim time i traženije. Još jedan kamion će put Dalmacije i to u trgovačke centre.

Unatoč sigurnom plasmanu proizvoda, ova je grana poljoprivrede pred velikom prekretnicom.

“Jer su troškovi jako veliki, odgovornost je velika, svi rizici su na proizvođaču cvijeća i u tome se mora biti 24 sata. Jednostavno nije tolika zarada kolika su ulaganja i tu onda mladi ne vide budućnost!, naglasila je upraviteljica Poljoprivredno cvjećarske zadruge “Varaždinski cvijet” Ivana Matijašić.

Hoće li zarada ove godine biti pristojna – cvjećari će znati potkraj tjedna.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu