Connect with us

Arijana Baraba

Predizborna basna o pijetlovima i… magarcima?

Objavljeno

-

Sjajne su naše predizborne jednadžbe. HDZ bi u devetoj izbornoj jedinici mogao dobiti između 8 i 10, a koalicija beskrajno insiprirajućeg radnog naziva Kukuriku – četiri do šest mandata. Tema ove kolumne je potonja procjena. Obzirom na najmanje četri najznačajnija posljednja politička poteza SDP-a i co., pokušavamo izraditi procjenu profila njihovih birača. To je ono što posebno intrigira. Tko će to glasovati za Kukuriku nakon što je u samo nekoliko dana oborila sve svjetske rekorde u zabijanju autogolova? Navest ćemo samo kapitalce:

1) ideja o privatizaciji autocesta;

2) kandidati-ubojice za volanom;

3) otvoreno favoriziranje Splita na uštrb Zadra;

4) “demonstriranje” zbog glasovanja Gradskog vijeća Zadra o dodjeli generalu Anti Gotovini Nagrade Grada.

Kukuriku za samo četiri mandata u ovoj izbornoj jedinici treba oko 50.000 glasova birača. Tko čini, dakle, tu impozantnu masu koja u opisanim političkim odlukama prepoznaje “svoju” političku opciju, te koja bi to uopće politička opcija bila za rečeni, ali i sav preostali dio hrvatskih birača, te za Hrvatsku u cjelini?

U prvom dijelu teksta, dakle, bavimo se profilom birača Kukuriku koalicije, posebno u devetoj izbornoj jedinici; u drugom idejom istih o Hrvatskoj kakvu želimo (?); a u trećem dijelu pomoći ćemo u eventualnoj daljnjoj političkoj aktivnosti rečene opcije.

1. dio

Na temelju viđenoga, odnosno istaknutoga u četiri točke u uvodnom dijelu teksta, u sve predizborne kalkulacije odmah danas može se računati s time da će za Kukuriku koaliciju glasovati:

1) neokapitalisti, primarno,

2) anarhisti, kamikaze, suicidalni, Domjan i Miliša,

3) dopisnici i novinari Slobodne Dalmacije,

4) obitelj i rodbina Ratka Mladića, Milana Martića i njima sličnih.

Sve druge opcije valja u startu prihvatiti kao nerealne, jer:

1) socijaldemokrati podržavaju upravo suprotno od iznesenog u točki 1. uvodnog teksta – socijalističko, a ne kapitalističko društvo;

2) civilizirani i društveno osviješteni, odgovorni građani mogu samo osuditi kandidaciju za Sabor čovjeka koji pijan sjeda za upravljač i to službenog automobila;

3) građani Zadra i Zadarske županije kojima nije oduzeta poslovna sposobnost, dakle pri zdravom su razumu i imaju biračko pravo nikako ne mogu odabrati Split ispred Zadra;

4) i jer, u konačnici, Ante Gotovina jest hrvatski general i prihvatljivije je da kao takav bude nagrađen od onih koje je branio i zbog kojih danas sjedi u Haagu, no da Hrvatska bude tužena od Srbije za genocid.

2. dio

Na temelju viđenoga, odnosno istaknutoga u četiri točke u uvodnom dijelu teksta, već danas možemo procijeniti kakva je ideja opisanih u 1. dijelu teksta o “Hrvatskoj budućnosti”:

1) pod krinkom socijaldemokracije, u planu je evidentno uvođenje neokapitalističkog sustava kojega se, nakon gospodarskog sloma, odrekao i Zapad. Osim što govorimo, dakle, o nesuglasju među deklarativnim politikama političkih stranaka i njihovim političkim idejama, govorimo i o provjereno lošem modelu ekonomske politike;

2) nudi se projekt povlaštene Hrvatske. Onaj tko je uz Kukuriku koaliciju može što hoće – voziti pijan, sudarati se trijezan i ni za što ne odgovarati. Svima drugima nije dopušteno baš ništa;

3) Hrvatsku podijeljenu na pet regija, dakle Dalmatinsku regiju kojoj je centar Split. Zadar će biti periferija istoga, a sva djeca rođena od tog datuma – splitska, barem sudeći po gotovo svim dokumentima kojima će u zaglavlju najistaknutije pisati ime novoga glavnog grada;

4) te Hrvatsku koja će i prije pravomoćnih presuda osuđivati vlastite generale, stidjeti se svoje povijesti i u startu prihvaćati neprijatelja kao nadmoćnog.

3. dio

Ukoliko hrvatski birači unatoč svemu opisanome, viđenome i rečenome, priznatome, i dalje pronađu načina ili same sebe u gore iznesenim kategorijama, te podrže Kukuriku koaliciju za Sabor, posebno u zadarskoj izbornoj jedinici, predlažemo istoj daljnje sljedeće korake:

1) urgentnu privatizaciju Ministarstva pravosuđa, županijskih i općinskih sudova, te Državnog odvjetništva. Policiju, što se Zadra tiče, ne treba posebno tretirati u ovom smislu, bit će dovoljno realizirati ono što se navodno i planira – dovesti nečasno umirovljenog policajca Antuna Novoselovića Baju na čelo iste. On će već znati kako najbolje i najbrže učiniti isto bez formalnih komplicirajućih procedura.

2) Rasterećivanje svih zatvorskih ustanova Republike Hrvatske i raspoređivanje kažnjenika na vodeće funkcije državnih institucija i ustanova koje preostanu nakon privatizacije. Onaj tko ima uredan policijski dosje nije i ne može biti kandidat ni za koju poziciju. Preferiraju se najteži prijestupnici, a visina funkcije izravno je ovisna o težini kaznenog djela, odnosno proporcionalna je istoj.

3) Nakon što se Split ustanovi kao centar nove, dalmatinske regije, ukidanje Zadru statusa grada, te vraćanje prijeratnog, jugoslavenskog statusa – općine, ali u novome kontekstu. Imamo, dakle, poravnanje statusa Zadra i Benkovca, primjerice. Ipak – nima Splita do Splita!?

4) Ovdje dolazimo do najboljega. Nagrade kakva je ona Grada Zadra treba dekretom zabraniti da se ikada više dodjeljuju hrvatskim državljanima, posebno onima koji su sudjelovali u obrani zemlje. Srbija je kao neprikosnoveni agresor na Hrvatsku uspjela od Hrvatske dobiti potvrdu uloge žrtve, pa se u znak toga izvanserijskog postignuća sve nagrade imaju dodjeljivati Srbiji i Srbima. Eventualno se ostavlja prostora tome da se nagrade i priznanja mogu dodijeliti Srbima u Hrvatskoj. Ako se dokaže da jabuka nije pala daleko od stabla… S kojeg su netom sišli članovi Kukuriku koalicije? Ravno u Sabor.

 
Nastavi čitati
34 komentara

34 Comments

  1. Toni

    17. studenoga 2011. at 15:29

    Tko će glasati za HDZ:
    1. Neobrazovani građani
    2. Primitivci
    3. Lizači oltara
    4. Rvatine
    5. Kriminalci
    6. SDSSovci
    7. Paraziti u državnoj upravi
    8. Lažni branitelji
    9. Ratni profiteri
    —-
    Lijep pozdrav.

     
    • primadona

      18. studenoga 2011. at 7:43

      na žalost čini mi se da je takvih i previše…puno previše…

       
  2. Toni

    17. studenoga 2011. at 15:33

    Arijana, ako ne znaš ništa osim pljuvati političke konkurente, onda bolje da ne pišeš kolumne.
    Sa ovom kolumnom si uvrijedila barem 50% Hrvata koji razmišljaju dati svoj glas Kukuriku koaliciji.
    Koliko si dobila za ovu sramotu?
    Srami se, Arijana.

     
  3. Ante

    17. studenoga 2011. at 19:07

    E moja Barabo…nomen esto omen. Sačuvaj Bože ovu zemlju od onih koji je vole kao ti…

     
  4. tornado1965

    17. studenoga 2011. at 22:07

    Sva srića da svi mi znamo ko ti dirigira tekstove, tako da nas ni ne čude ovakve mega-analize 🙂
    ha,ha,ha

     
  5. Arijan Barbarin

    17. studenoga 2011. at 22:08

    Draga A (jer me tvoje postavke obrišu, po defoultu tvoje ime i prezime, zaštićeno je i odmah ih sustav briše) kako to da si Ti tako, cijepljena od svega na ovom malom svijetu, pa se obrušavaš na, jednu malu zajednicu, prilično kompaktnu, po problemima, koja, živi u granicama komunalne naknade Grada Zadra ?
    Upravo večeras mi je “vrhovnik” zadarskog gospodarstva potvrdio, da i službeno više nisi “samostalni vlasnik” portala, nego je to Ona osoba koju su prozivali do sad.
    Druga stvar je da si postala ovisna o Audi marki vozila, zato što On napokon vozi A6 a ti “samo Scenica” never minde, draga, samo ovo pišem, da postavim, genijalni jednakomjerni početak, našek sučeljavanja.
    Naime, ja se obožavam sučeljavati s tobom, tkz vlasnicom i glavnom na ZNETu, ma koliko me ti i tvoji dečci u tome pokušavali spriječiti 🙂 znaš “tvog” zadranina” koji se hvali kako u tvoje ime i za tvoj račun sjebava svaku diskusiju na Tvom chatu 🙂 pa dokle ti pamet seže, djevojko ?
    Nakon one tvoje eskapade, koju si btw, naredila da se makne , ali je još uvijek dostupna na http://www.znet.hr/2011/11/predizborna-basna-o-pijetlovima-i-magarcima/ pokazala si svoj vrhunac i svoje dno !
    Očito je da se nisi zadovoljila, dostignućima, pa tražiš, Escape, rekli bi .. da ne s*rem previše..
    Ovo je maximum koji može stati, u komentar, na tvoj uradak ..
    Prije par dana tebe je nazvao “Audi” i tražio da popratiš maksimalno, najavljani skup u Šibeniku, kako znam ?. Lako A, ja sam u vrhu Stranke, ja sam u centru događaja, od 1990 . !!
    Ti to nažalost nemožeš, shvatiti, jer si mlada, prije svega !!
    Ja sam po zadaći, bio u Beogradu na demonstracijama 9. ožujka, nažalost, iako su ih ubili nekoliko, uz nas koji smo vodili, sve je propalo, zbog snage JNA..a di si ti bila, lipa moja ??
    Znam, maštala si o dečku, na bijelom konju 🙂
    Pa analogno, tome, noćas na dan kad je krenuo masakr, na moju rodbinu i prijatelje, u Škabrnji, kako si Ti, pomagala našu borbu, politički i materijalno ?
    Moja tužna zadaća, za razliku od tvog “dečka” “zadranina” koji se lažno nazivlje, bila je preuzesti tjela, ubijenih škabrnjana, i dovesti ih u martvačnicu, zadarske, bolnice.
    Za koje si novine Ti tad pisala ?
    Kasnije sam ucrvane kosti mog strica identificirao, smrdilo je do boli, ali morao sam, i pritajiti saznanja naše “službe” da su mrtvi, svojoj babi i didu, ma nemaš ti pojma kako je zakopati u grob, 6 svojih bližnjih, najbližih.. neda Ti Bog da to doživiš, što sam ja, da nemožeš grob otvorit jer je malo vrimena prošlo od prošlog sprovoda…
    Kao takav, 2x ranjen 91. ja imam pravo, birati na Izborima za Sabor RH, 2011. !!
    I birat ču po svojoj savjesti, za iste ko i do sad, nitko me nemože odgovoriti, pamfletom, koji si napisala. NItko.
    Ja ću birati listu Jadranke Kosor, samo zato, jer je do kukova u govnima, i samosvjesno će sve ućiniti da opstane, da se održi na vlasti, ma koliko to nas njene birače koštalo.
    Ali mi istinski dragovoljci 91. temeljna smo snaga i moć, državotvorne hrvatske misli !!
    Slobodna i samostalna Hrvatska !!

     
  6. Arijan Barbarin

    17. studenoga 2011. at 22:15

    Draga “A” ili “Ono” kako te Tvoj, prijatelj “zadranin” na Chatu, naziva od milja, ovo je moja IP da se ne trudiš pilati Marka, da ti to otkrije, ali, nema razloga da se OPET strašiš, jer ti Ja želim svako dobro, da ti Portal dobro radi, sa si lijepa i bez prištića, da te On voli, stvarno sve najbolje, pa me nemoraš prijavljivat policija ka Šestana 🙂

    Aj iskuliraj, iako pljuvaš po drugima, a upravo je misec dana od tvog posljednjeg, uradka, u kojem si popljuvala, Šestana, red bi bio da se izjasniš kako su tvoje prijave DO završile, te jel, navedeni lik optužen i zajedno od tvojih umišljaja 🙂

    Ljubim te “A”
    (A poznato piscu)
    IP Address Is: 193.53.4.252

     
  7. Arijan Barbarin

    17. studenoga 2011. at 22:34

    Draga “A” ili “Ono” kako te Tvoj, prijatelj “zadranin” na Chatu, naziva od milja, ovo je moja IP da se ne trudiš pilati Marka, da ti to otkrije, ali, nema razloga da se OPET strašiš, jer ti Ja želim svako dobro, da ti Portal dobro radi, sa si lijepa i bez prištića, da te On voli, stvarno sve najbolje, pa me nemoraš prijavljivat policija ka Šestana 🙂
    Aj iskuliraj, iako pljuvaš po drugima, a upravo je misec dana od tvog posljednjeg, uradka, u kojem si popljuvala, Šestana, red bi bio da se izjasniš kako su tvoje prijave DO završile, te jel, navedeni lik optužen i zajedno od tvojih umišljaja 🙂

    Ljubim te “A”
    (A poznato piscu)
    moja: IP Address Is: 193.53.4.252

     
  8. LU

    17. studenoga 2011. at 23:23

    Znamo za koga glasovati …bravo….ljepo si nas uputila…bez obzira što ti rekla odnosno napisala,ja glasujem za bolje: KUKURIKU KOALICIJU.

    Sačuvaj me bože od ovakvih piskarala ..

     
  9. Bepo007

    18. studenoga 2011. at 0:05

    A sto vi ocete,svi prdite o slobodi pisanja i javnog iznosenja osobnog misljenja. Napisala je kako gleda i vidi stvari i kako ih dozivljava…o tome kukuricu i kukurikavci cini mi se . Jeste li vi sjor, gori, sami sebi morebit izabrali prezime? Nije u redu drugoga vridjat…

     
    • Toni

      18. studenoga 2011. at 7:29

      Bepo, izvini ako sam vas uvridio. Malo sam bio bijesan nakon čitanja ovog smeća, pa sam trebao nešto napisat.

       
  10. primadona

    18. studenoga 2011. at 7:53

    pročitala sam samo prvi dio teksta i smučilo mi se…zanima me kako si netko može dopustiti ovako vrijeđati i ponižavati one od kojih živi…sramota…draga moja, na Znetu nisu samo članovi i simpatizeri HDZ-a, ali je očito tko vuče konce…

     
  11. stranac

    18. studenoga 2011. at 8:24

    E moj Barbarine ili Sestane, kako li da te oslovim – prvo si nepismen; drugo – ili pijan ili drogiran jer nisi ocito u stanju shvatiti sto u kolumni pise; trece – cini mi se da si lagano ovisan o znet portalu. Samo me zanima koji je to vrhjovnik zadarskog gospodarstva s kojim si ti mogao pricati – ko bi to s tobom pricao uopce – neko te krivo informirao izgleda. Njusim Smrdljivicu.

     
  12. miran

    18. studenoga 2011. at 10:47

    Nije problem što je ZNet u zadnje vrime očito potpuno odbacio ambiciju da bude bilo što drugo osim HDZNet. Veći je problem kad se piše na temelju neprovjerenih činjenica, a ovaj tekst njima vrvi.
    Kako stvarno nemam vrimena pisati lancune od teksta, izdvojit ću samo jedan primjer, onaj u kojem se govori o regijama. Zadar je i sad u jednoj takvoj regiji i ona se zove Jadranska Hrvatska, u kojoj se skupa sa Splitom i nitko ne mora ići po bilo kakve dokumente tamo. To je plašenje koje više govori o tome da um koji smišlja takve teze nije maknuo pogled od doba kad je postojala zajednica općina u ex-yu.
    Regije kakve traži EU nemaju glavni grad niti se bilo što slično tamo događa i time se maskira glavni problem, a to je da bi osnivanje regije Dalmacije zapravo odrezalo Zadar od Like s kojom se u zadnje vrime intenzivno povezuje. Što znači da autorica nije napravila domaću zadaću, a to je da provjeri činjenice.

     
  13. xyz

    18. studenoga 2011. at 15:06

    A tko je smrdljivica????

     
  14. xyz

    18. studenoga 2011. at 15:07

    Gospodine “Arijan Barbarin”, kad ste nam već sve to ispričali o sebi, mogli ste biti muško, pa nam onda otkriti i svoje pravo ime i prezime.

     
  15. mendul

    20. studenoga 2011. at 14:30

    Htio sam se ne javiti na ove komentare, ali su me neki barbarini, marini, primadone i sl, svojim jednostranim i glupim komentarima na to natjerali. E pa gospodo, u ovom gradu i zupaniji ima previse drogovoljaca i sudionika domovinskog rata da bi im pojedinci poput barbarina drzali lekcije, pa i autorici kolumne, gdje su bili, ili kad su se rodili dok je skabrnja krvarila, odgovor njemu i svima koji tako misle je, a sto mislite tko bi vas i sve ostale lijecio, hranio, informirao, skupljao oruzje i mnogo toga, da bi Vi mogli ratovati. Da vas podsjetim, oruzje TO, predali su prednici kukurikavaca. I da zakljucim, svi oni koji su u ta teska vremena ostali u ovom gradu i radili svoj posao, za mene a siguran sam i veliku vacinu zitelja ovog grada i zupanije i te kako veliki dragovoljci. Za neke bi bilo dobro da nauce razliku izmegju statistickih regija i ragija u programu kukuriku koalicij, koje predvigjaju ukidanje preko sto opcina, da je to doista povratak u bivse zajednice opcina, cije sjedediste sigurno nebi bilo u zadru. O nekulturnim i osobnim vrijegjanjima autorice kolumne nebi, zna se ona i sama braniti, ali neke napisane rijeci i recenice u nekiim komentarima kazuju kakav odgoj ili bolje receno neodgoj imaju oni koji to pisu.

     
  16. gizmo

    20. studenoga 2011. at 19:07

    vrijeđati nekoga samo zato što drugačije misli je u redu i to mogu samo odabrani pojedinci? dragi moji jednostranačje i jednoumlje je davno prošlo…valjalo bi pogledati u riječnik što znači demokracija, a o kućnom odgoju ova kolumna govori sama za sebe…

     
  17. miran

    21. studenoga 2011. at 16:32

    Za Mendula:
    nema razlike između statističkih regija danas i onih koje predlaže Kukuriku u smislu da je i plan Kukuriku koalicije samo preraspodjela statističkih regija, kojih više ne bi bilo tri, nego pet.
    Osim toga, argument o ukidanju općina nema veze s odnosom ZD-ST, dapače, na taj način Zadar može samo ojačati jer će imati više utjecaja na svojem području. A u statističkim regijama ne postoji glavni grad, u Jadranskoj Hrvatskoj danas to nije ni Split ni Rijeka pa tako ni Split neće biti glavni grad ako se taj plan ostvari.
    Ono što je puno veći problem od onoga što se uporno trubi (tobož da ćemo po dokumente i na sud u Split) je to što je Zadar ostvario značajnu povezanost s Likom i rezanje te veze bi bilo štetno i za Zadar i za Liku. Moje je mišljenje da je uvođenje pet regija loše, ali ne zbog nekakve prijetnje Splitom (takvo razmišljanje smatram rezultatom jugo-softwarea pretočenog u hrvatsku glavu), nego zbog gubitka utjecaja u Lici.

     
  18. mendul

    22. studenoga 2011. at 15:31

    Dragi moj mirane, jos moras uciti o regijama, tocno je da statisticke regije nemaju svoj glavni grad, pa u tome i jest problem. Regije kako to predlaze kukuriku koalucija imaju svoja sjedista, a uz to predlaze se i ukidanje preko 100 opcina, regija dalmacija sigurno nebi imala svoje sjediste u zadru, a u tom slucaju nestale bi i zupanije. U jednom se slazemo, dosadasnje svekolike veze s likom, nazalost dosle bi u pitanje, tocno, to nikako nebi bilo dobro. Ma sto tko mislio o sadasnjoj podjeli, na zupanije, gradove i opcine, te probleme s tim u svezi koje treba rjesavati. Nesporan je pocetak policentricnog razvoja lijepe nase, pa bi ukidanje zupanija a posebno opcina, koje kao sto sam rekao nudi kukuriku koalicia, sve to dovelo u pitanje.

     
  19. primadona

    23. studenoga 2011. at 8:20

    većinu općina bi definitivno trebalo ukinuti jer ne služe ničemu nego uhljebljavnju rodbine i simpatizera, izvlačenju i pranju novaca, pojedinci se ponašaju kao da im je to ćaćino, a one koji im nisu po volji nastoje oštetiti na svakom koraku…

     
  20. sijuks

    23. studenoga 2011. at 14:30

    Ako se ukinu županije bit će mi žao čopora bezvrijednih i beskorisnih dožupana pa i pročelnika.
    Dalje, reče jedan naš istaknuti političar u jednom malom mijestu (općinsko središte), da se to mijesto nebi tako razvijalo da nije općina.
    Onda se postavlja pitanje što je s ostalim selima koja nisu općinska središta. Imaju li ravnopravan tretman s onima drugima? Zašto, npr., Suhovare, Medviđa, Banjevci, Raštane, Tinj, Debeljak. Raštević, Nadin … nebi malo bili općina, pa da i mještani tih naselja osjete slasti općinskog središta. Onda ili svako selo proglasiti općinom ili izvršiti totalnu reformu lokalne samouprave.
    Neka budu općine samo one koje su se u stanju same održavati. Tako i s županijama.
    A da se ne govori o skupoj i inertnoj državnoj upravi.
    Bojim se da tog još neće doći iz razloga što postojeća politička garnitura više vodi računa o vlastitim pozicijama nego o stvarnim interesima hrvatskog naroda.
    Ali to će jednog dana ipak doći na naplatu.

     
  21. mate

    29. studenoga 2011. at 20:38

    Koja primitivna kolumna, dobro da nisi napisala da za Kukuriku koaliciju glasaju vragovi i to još crveni. ”Zna se” u čijoj si službi pa ništa ne čudi jer u svakoj kolumni pišeš nerazumne stvari. Ali tko drugome zlo želi njemu se vrati trostruko , kad – tad.

     
  22. miran

    7. prosinca 2011. at 12:26

    Eto, nakon što je Kukuriku koalicija osvojila 6 mandata u IX. izbornoj jedinici, a k tome ostvarila najbolji rezultat u Gradu Zadru i pobijedila u Županiji, vjerujem da je vrijeme da gđa Baraba posveti jedan analitički članak tome kako su stanovnici Zadra uglavnom Miliša, dopisnici Slobodne Dalmacije i rodbina Ratka Mladića.

     
  23. buco

    9. prosinca 2011. at 9:49

    Arijana, hvala ti na ovako dobroj analizi birača. Očito da u ovoj državi ima previše izdajnika i štovatelja Ratka Mladića, rezultati izbora su to pokazali. Molim te nastavi ljude prosvjećivati na način da im otvaraš oči i sugeriraš za koga ne trebaju glasovati, jer u protvnim i na lokalnoj razini bi moglo biti da neprijatelji dobiju apsolutnu većinu. Što ćemo onda?

     
  24. zz

    9. prosinca 2011. at 13:44

    Na kojem drveću rastu ovakvi bucmasti idioti?!!!! Kada će Hrvat koji misli drugačije od drugog Hrvata prestati biti najveći neprijatelj?

     
  25. Beppo007

    9. prosinca 2011. at 21:18

    Ajmo ajmo…nije sad kolumnistica kriva sto su ovi iz kokosinjca dobili izbore. Zena napisala jednu kolumnu u misec dana i sad svi skacete po njoj ka da van je stogoli ukrala ispod madraca , a sto bi da van servira svaki dan po jednu ovakvu kolumnu…mogla bi ona to jer ima kapaca i kapaciteta. Mislin da nema boljeg osjecaja za kolumnista nego kad ih toliko sa pozudom stije njegovo stivo. Znaci da vridi. Ala dusebriznici, bice nam bolje sad siguro…vidicete kad ovi budu poceli rizat po svome. Bice posli.. mea culpa…

     
  26. miran

    10. prosinca 2011. at 16:05

    “sto bi da van servira svaki dan po jednu ovakvu kolumnu…mogla bi ona to jer ima kapaca i kapaciteta”

    Iskreno, za napisati ovakvu kolumnu ne treba ni kapaca ni kapaciteta, jer osoba koja kaže da socijaldemokrati podržavaju socijalističko društvo, a piše kolumne o politici može slobodno zatvoriti butigu.

     
  27. leksikon

    10. prosinca 2011. at 16:16

    Socijaldemokracija je naziv za struju nastalu u marksističkom pokretu s kraja 19. i početka 20. stoljeća koja je držala kako će se transformacija kapitalističkog u socijalističko društvo ostvariti kroz niz postepenih reformi umjesto revolucije. Socijaldemokrati se zalažu za zakonodavstvo kojemu je cilj putem porezne i socijalne politike što je moguće više smanjiti nejednakost među građanima.

    Socijaldemokracija se također odnosi i na društvo ustrojeno po socijaldemokratskim načelima. Socijalistička Internacionala – svjetska organizacija koja okuplja socijaldemokratske stranke – socijaldemokraciju definira kao idealni oblik predstavničke demokracije koji će riješiti probleme liberalne demokracije putem stvaranja države

     
  28. leksikon

    10. prosinca 2011. at 16:21

    Koji dio nije jasan mirane? Ajde odspavaj malo

     
  29. miran

    10. prosinca 2011. at 17:09

    Je, lipo je pejstati s hrvatske wikipedije, samo što se nekako bojim da tamo ne piše ništa o socijaldemokraciji nakon Drugog svjetskog rata (odnosno piše, ali si to lukavo prešutio jer se govori o Srbiji). A socijaldemokracija se već odavno ne bori za socijalizam, što oni koji čitaju malo više od wikipedije znaju pa tako znaju i za Treći put i za Godesbergov program i potpun zaokret socijaldemokratskih stranaka prema kompromisu kapitalizma i socijalne države.
    poučak: okaniti se wikipedije, rječnika stranih riječi i sličnih pomagala i malo proučiti materiju 😉

     
  30. Beppo007

    11. prosinca 2011. at 18:06

    E teoreticari, izbori su finili ako niste skuzili…ima li ko od vas kakav realan recept za nas kako prominiti ovi nas prirodnourodjeni osvetoljubivo-jalni karakter u lipoj nasoj. Mora li se uvik priklanjati nekome stadu da bi se moglo razlikovat ko je ovca a ko nije,ili je nesto drugo. Radit gospodo,radit…nema veze sto radit samo neka se stvara i radi…a Kerumu se smijete svi, a Renu se razapinje…ne gube oni vrime na ovakvim mistima ka i mi pumpajuci sebi i drugima mozdjane sa proslim vrimenima…triba zivit i radit sad. Ovakvim preseravanjima po portalima samo kvarite mlade i onda se cudite…

     
  31. sijuks

    11. prosinca 2011. at 19:08

    Moj Bepo, čini mi se da si ti taj teoretičar u kojeg upireš prstom. Bepo, raditi a ne prodike držati.

     
  32. Beppo007

    11. prosinca 2011. at 20:50

    Ja san vec 30 godina vanka i radin, gradin tudju zemlju,i usput svoju, netribaju meni savjeti indijanaca, makar su ponosan i castan narod…a pridike ne drzin nikome nego savjetujen, samo to triba razumit. Tamo di vi ocete doc ja jesan vec predugo, zivi bili pa vidili.

     

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Arijana Baraba

ONLINE (Na)opaki svijet Antuna Novoselovića Baje

Objavljeno

-

Životni put našeg prijatelja Antuna Novoselovića Baje, privremenog podstanara u Zrinsko frankopanskoj 20, nadnaravna je priča s elementima misterije i znanstvene fantastike koja će gledatelja u neizvjesnosti držati prikovana za stolac sve do samoga kraja.

Kod njega ništa nije onako kako se čini, sve je drukčije od onoga u što bi se čovjek zakleo, ono što jest, ustvari nije, i na kraju je sve isto, osim stalnih obrata u svemu i ničemu.

Mnoge smo situacije i ljude do sada uspoređivali sa kultnim američkim serijalom „Zona sumraka“, ali nikad ovoliko osnovano.

Redom…

Koliko god se to danas činilo nevjerojatnim, Baja je nekad bio šef zadarske Krim policije.

Kao i sada, u medije je češće dospijevao zbog skandala, no zbog rezultata posla.

Slučajno ili ne, usred mnogih skandala o kojima se iscrpno pisalo, Baja je…

Dobio otkaz?

Nečastan otpust iz Policije?

Ne.

Orden, pa umirovljenje.

U naponu snage, u ranim četrdesetima, tek što je u rujnu 2009. dobio nagradu MUP-a zbog “iznimno visoke profesionalnosti i predanosti poslu”, u ljeto 2010. naš je Baja – prijevremeno umirovljen.

Tako “predan” policajac, netko bi pomislio, iscrpljen je od “posvećenosti” poslu pa će ostatak će života uživati u miru i tenisu, recimo?

Ne. Ovaj “profesionalni” policajac odlazi istog časa u – SDP.

Otamo grmi protiv nepotizma i raznoraznih društvenih nepravdi, tvrdi da se bez stranačke iskaznice HDZ-a ne može ništa…

Ali samo dotle dok u javnost nije procurila informacija da upravo on, točnije njegova obiteljska tvrtka, bogato posluje s državnim – HEP-om!?

Novoselović se povlači sa javne scene, nema više ništa reći ni o nepotizmu, ni o pogodovanju, još manje o javnim tvrtkama, zapošljavanju i natječajima. Nestaje sa lokalne i nacionalne političke scene i iz Gradskog vijeća, s Trga 5 bunara… Nema ga nigdje.

Ako ga tko traži, sad je u Zrinsko frankopanskoj 20. Izbacio je kamere pred ured obiteljske “Lav zaštite” i, piše na stranicama iste, bavi se zaštitom ljudi i imovine, odnosno detektivskim poslovima.

Točno kako i priliči nagrađenom, pa prijevremeno umirovljenom policajcu.

Opet – ne.

Policajac Baja niti koga štiti niti osigurava, koliko je poznato niti ne uhodi i ne provjerava.

On – čisti!?

Sa pola gradskog SDP-a, da ne zaboravimo, i očitava brojila potrošnje električne energije stanovnicima Zadra, a s metlom je došao i do Ploča, Bjelovara, Koprivnice… Do danas moguće da je pokrio i Sloveniju, nismo provjeravali neko vrijeme.

Ured od cca 20 kvadrata, zaposlenih malo i ništa, poslovno iskustvo nula, klijentela uglavnom policija i DORH… Kao da ništa nije.

Policajac Baja se reklamira kao detektiv, a u praksi čisti, na natječaje izlazi sa jednom, pobjeđuje sa desetom brojkom, direktor firme mu je sin, ali za sve se zove tatu…

Ništa ne smeta.

Inspektor prerušen u spremačicu, službeno je, ne zna proste radnje dijeljenja i množenja, ali sasvim dobro uspijeva.

Dapače. Dok se domaće gospodarstvo uslijed pandemije strmoglavo srozava, Bajina Lav zaštita doživljava poslovno proljeće.

Kako smo uvodno rekli, Baja je oživotvorena Zona sumraka.

Jedva čekamo novu epizodu.

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

Župan nije jedini. Svi se trebaju bojati Marka Pupića Bakrača, odavno!

Objavljeno

-

Najveća laž koju je Sotona prosuo jest ta da – ne postoji. Baš kao što je najveća laž koju je izrekao Marko Pupić Bakrač ona da se “njega nitko ne treba bojati”.

Kako pogrešno. Markom Pupićem Bakračem trebali smo biti užasnuti svi, odavna.

Tu je, međutim, jedna moguće još i gora njegova izjava:

“Shvaćaš li da mi je zbog tvog idiotizma izmaltretirana cijela obitelj?” – kazao je obraćajući se putem medija županu Longinu, istom onomu kojemu je par dana prije i ozbiljno zaprijetio.

Njemu je izmaltretirana cijela obitelj!?

Istom onome koji od ženinog otkaza naovamo ništa drugo ne radi ni na radnom mjestu ni kod kuće ni u krevetu, osim što maltretira i smišlja kako izmaltretirati svakog za koga mu se pričini da je korisno.

Njegova je obitelj izmaltretirana!?

Tko točno? Punica, radnica iz Maraske koja je nakon umirovljenja (prema njegovom iskazu) “u dva dana” digla zgradu sa osam apartmana na Pagu? Ili žena? Smijenjena direktorica javne tvrtke sa milijunima eura vrijednim nekretninama? Sin i nevjesta zaposleni u Bolnici dan nakon što su izašli s fakulteta? Svaki u svojoj vili s bazenom ispred, iznad i oko svakog apartmana… Sve ih vidimo kako shrvani i izmaltretirani plaču nad svojom sudbinom uz tropske koktele i roštilj okupljeni na krovnom bazenu najnovije, treće obiteljske vile u Josipa Kosora.

Kakve li nesretne sudbine. Da namakneš milijune eura, nabiješ ih svima na nos, ponosno, kao da si ih nakon 45 godina muke i znoja donio iz Njemačke, pa u istoj ulici nanižeš čak tri vile jer tebi nitko ništa ne može. Zar to nije svima jasno?

I, taman kad si mislio da je gotovo, da si prošao “lišo”, da te nitko ništa neće pitati – ni kako ni odakle, ono puna kuća policije. Ispada da ne smiješ ni prijetiti!? Kakve li nesreće.

Marko Pupić Bakrač već osam godina ne radi ništa drugo osim što maltretira, zlostavlja i nasrće na sve moguće načine na random odabrane adrese, sve sa samo jednom premisom, prvom i zadnjom koju je zapamtio iz djetinjstva – “reci joj dok ti ne kaže”.

Galami, provocira nerede i sukobe, vrijeđa, kleveće, podmeće i rovari sa sve redom sličnima sebi kao neka neuka i podla baba kakvu svijet nije vidio. Pod platformom, dakako, “drž’te lopova”.

Hoće li ga netko pitati konačno – gdje su lopovi bili prije 2013., kad je “izmaltretirana obitelj Pupić Bakrač” nogom u dupe izbačena sa Zračne luke Zadar?

Do tada je sve bilo ok?

Kakva glupost.

Jednaka onoj da je “kineski ražanj” nakon policijske posjete sve sem ražnja na kojem Kinezi okreću pse (a pas sa slike je zadarski župan).

Sad je “kineski ražanj” – “sintagma“, “vic”, “stari narodni izraz”… Ni prijetiti ne zna kako treba. Što je donekle i u skladu sa svim ostalim aspektima njegova života. Na terorističkim (nikako ne političkim!) tiskovnima se predstavlja kao inspektor RH, na radnom mjestu ga nema, kod kuće je rogonja… Pa jasno da na kraju nije niti onaj tko bi prijetio?

Istovremeno, MPB je jedini sudionik političkog života u Zadru otkad pamtim, a koji je u kratkom periodu više puta “imao posla” s oružjem. Te mu je bačena bomba, te prodaje oružje, te mu je u kući pronađen cijeli arsenal…

Učinak sudjelovanja MPB u društvenopolitičkom životu Zadra ravan je savezničkom bombardiranju grada. Trebat će desetljeća da nakon ove predstave ovdje izraste opozicija vrijedna slušanja, rasprave i komentiranja.

U pravu je Longin kada kaže da čak niti nije pitanje vlastitog straha kad prijavljuje prijetnju Marka Pupića Bakrača na čijem je Facebooku i dan danas “obećanje” da će biti nabijen na kolac.

Marko Pupić Bakrač je možda bio nebitan, pa je možda poželio postati bitan, možda je u nekim trenucima to i mogao biti, ali danas je krajnje opasan, suočen sa drugom starom narodnom – “dabogda imao, pa nemao”.

U jednom je trenutku imao sve – gradilišta, stanove, punu kesu i medijski mir.

Danas je obrnuto. Žena je bez posla, njemu se ozbiljno trese stolica u Ministarstvu poljoprivrede, pod povećalom je čak i opravdanost bolovanja na kojemu je skoro tri mjeseca, na zadnjim je izborima potvrdio biračko tijelo u težini 128 glasova. Umjesto pilota s aerodroma, horde turista i građevinskih radnika, kućama mu sad šetaju DORH, porezni inspektori i policija.

Sad je pravi trenutak za ispeći kokice, zavaliti se i gledati. Tko mu je sljedeći kriv i tko će platiti?

Jedini je problem što se komedija s elementima krimića naglo pretvara u ratni film.

Neugodna poruka svih predstava u režiji Marka Pupića Bakrača jest – “mene ne dirajte jer ćete požaliti” i vrlo brzo će to biti jasno svima.

On stoji na prvoj crti obrane krajnje sumnjivo stečenog obiteljskog bogatstva i ni metar dalje. Do sada mu je sve pošlo za rukom, pa misli da će i prijetnje.

Na potezu je Ivica Škara i ODO Zadar.

Može li Marko Pupić Bakrač što nitko ne može?

 

 
Nastavi čitati

Arijana Baraba

MADE IN KLOKOČEVCI Je li Glasovac zadarska Slavonka, slavonska Zadranka ili – zagrebačka karijeristica?

Objavljeno

-

Netko je strašno zamjerio jer je u zadnjoj kolumni o rasulu u SDP-u Zadar kao krivo napisano da je Sabina Glasovac “sa sjevera Hrvatske”.

Jer da Slavonija nije na sjeveru nego na istoku. Toliko smo veliki. Da nam je malo i četiri strane svijeta.

Uz duboke isprike, dopuštamo da je Glasovac i sa samog zenita iznad Slavonije, Dalmacije i Zagreba, pa da je to predisponira za političko čudo koje je danas kandidat za gradonačelnicu Zadra, sutra za saborskog zastupnika iz Slavonije, dogodine za međimursku županicu (?)…

Najpreciznije moguće, aktualni glas Slavonaca u Saboru i članica Predsjedništva socijaldemokrata u Zadru nije ni sa sjevera ni sa juga nego – iz Klokočevca.

Selo je to površine 33,58 km², sa oko 160 kuća. Je li presudno jesu li Klokočevci na jugozapadu, sjeveroistoku, sjeveru ili nadiru Republike Hrvatske… čini se da i nije.

Bitnije pitanje jest kako je žena iz Klokočevca uspjela postati članicom Predsjeništva SDP-a Zadar 2020. godine?

Tri dana nakon što je dospjela u Sabor zahvaljujući glasovima “rodne” Slavonije.

I kako je došla u poziciju da žica glasove “svojih” Slavonaca tri godine nakon što se nudila za gradonačelnicu – Zadranima?

Istina, nije da ne odgovara smjeru kojim zadarski SDP tone već godinama.

Članica Predsjedništva iz Slavonije ustvari se sjajno uklapa u vodstvo koje čine fetivi Zadrani Radeta, Mrčela i Gaši.

Radi se o tome da se još od mandata Antuna Novoselovića Baje Slavonci dobro zabavljaju sa zadarskom političkom scenom, sa SDP-om Zadar i sa samim biračima.

Baja je izgradio milijunski biznis na plećima poreznih obveznika, a Glasovac saborsku plaću i mirovinu.

Krajnje je pogrešno nazivati je i zadarskom Slavonkom i slavonskom Zadrankom. Nakon svega viđenog, sa sigurnošću se može reći tek to da je njena prava adresa – Zagreb, a jedina domovina – matična banka.

Zadar se i bez navedenih od neovisnosti zaista nagledao kojekakvih igrokaza na sceni koju zovemo političkom, ali ova se čini posebno iskarikirana.

Ovo nisu političke igre u SDP-u. Prije igre gladi.

 

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu