Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

SJAJNE VIJESTI ZA ZADARSKU ŽUPANIJU: „Dalmatinska panceta“ i „Dalmatinska pečenica“ nova dva hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u EU

Hrvatske delicije „Dalmatinska panceta“ i „Dalmatinska pečenica“ dobile su europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 16. veljače 2021. godine. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.

 

Objavljeno

-

Postupak zaštite naziva „Dalmatinska panceta“ i „Dalmatinska pečenica“ započeo je u rujnu 2017. godine, kada su Udruga dalmatinski pršut odnosno Udruga proizvođača drniškog pršuta Ministarstvu poljoprivrede podnijele zahtjeve za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Dalmatinska panceta“ odnosno „Dalmatinska pečenica“. 

Zemljopisno područje proizvodnje ova dva proizvoda obuhvaća grad Novalju u Ličko-senjskoj županiji, gradove Benkovac, Biograd, Nin, Obrovac, Pag i Zadar te općine Bibinje, Galovac, Jasenice, Kali, Kolan, Kukljica, Lišane Ostrovičke, Novigrad, Pakoštane, Pašman, Polača, Poličnik, Posedarje, Povljana, Preko, Privlaka, Ražanac, Sali, Stankovci, Starigrad, Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja, Tkon, Vir, Vrsi i Zemunik Donji u Zadarskoj županiji, područje Dubrovačko – neretvanske, Splitsko – dalmatinske i Šibensko – kninske županije. 

„Dalmatinska panceta“ je trajni suhomesnati proizvod pravokutnog oblika, koji se proizvodi od obrađene mesnate slanine svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja te sušenja i zrenja. Blago je slankastog okusa, mek, topljiv i sočan, uz blago izraženu aromu po dimu. Na presjeku je muskulatura crvene boje dok je masno tkivo bijele do ružičaste boje, dok je na rubovima svijetlo žućkaste boje kao posljedica postupka dimljenja. 

„Dalmatinska pečenica“ je trajni suhomesnati proizvod bez kosti koji se proizvodi od oblikovanog dugog leđnog mišića svinja, postupcima soljenja ili salamurenja, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja. Vanjska površina proizvoda je svijetlo do tamno smeđe boje s ili bez svijetlo žutih do svijetlo smeđih dijelova prekrivenih masnim tkivom, što je posljedica dimljenja. Blago je slankastog okusa, mek, topljiv i sočan, uz blago izraženu aromu po dimu. 

Republika Hrvatska sada ima 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirane nazive „Dalmatinska panceta“ i “Dalmatinska pečenica“, do sada registrirani nazivi proizvoda su: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič, Malostonska kamenica i Rudarska greblica.

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

IZVANREDNI RADOVI / Posedarje danas bez vode! Evo što kažu iz Vodovoda…

Objavljeno

-

By

Zbog izvanrednih radova na sanaciji puknuća vodovodne cijevi, danas će biti će privremeno obustavljena opskrba vodom potrošačima u mjestu Posedarje.

Normalizacija vodoopskrbe očekuje se u poslijepodnevnim satima.

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterne s vodom za ljudsku potrošnju biti će smještene u ulici Obala Ante Damira Klanac kod kućnog broja 4, te na Trgu velika vrata kod kućnog broja 4.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

PREDSTAVLJANJE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU: “Signorine, gospoje i šjore: žene u kulturi Zadra u dugome 19. stoljeću”

Objavljeno

-

By

Čast nam je pozvati Vas na promociju knjige „Signorine, gospoje i šjore: žene u kulturi Zadra u dugome 19. stoljeću“  autorice Mirise Katić Piljušić koju predstavljamo u okviru 400. obljetnice osnutka Državnog arhiva u Zadru. Knjiga će biti prikazana u utorak, 1. listopada 2024., s početkom u 12 sati u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, R. Boškovića 1, III. kat. O knjizi će govoriti recenzentice prof dr. sc. Nedjeljka Balić-Nižić i dr. sc. Lovorka Čoralić te autorica dr. sc. Mirisa Katić Piljušić.

Tema knjige je uloga žena u kulturnom životu Zadra od pada Mletačke Republike do kraja Prvoga svjetskog rata. Kako se zbog zakonskih, društvenih i tradicionalnih ograničenja nisu mogle pojavljivati na polju dominantnih društvenih aktivnosti, vezanih za vlast, stjecanje imovine i raspolaganje imetkom, njihova se uloga svodila na aktivnosti u kulturi i školstvu. U književnosti i publicistici se javljaju za vrijeme velikih društvenih promjena, a u školstvu nakon otvaranja škola za žensku djecu i školovanja učiteljica u drugoj polovini 19. stoljeća. Početkom 20. st. Zadar je bio kulturni centar u kojemu je djelovala većina suvremenih hrvatskih književnika i slikara, uključujući i književnice hrvatskog modernizma.   

Krajem 19. stoljeća u Zadru se osnivaju ženske udruge za potporu siromašnim stanovnicima grada i okolice, kao i prognanicima iz Bosne, što se posebno uspješno odvijalo tijekom Prvoga svjetskog rata i neposredno nakon njega. Te aktivnosti i doprinos žena imali su veliku potporu državnih institucija, iskazivano im je poštovanje i dobivale su javna priznanja, što je u suvremenoj historiografiji zanemareno i prepušteno zaboravu. Autorica ističe da je zbog toga važno komemoriranje i pamćenje doprinosa žena isto kao što se radi kada su u pitanju zaslužni muškarci. 

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

ZAŠTITNIK GRADA ZADRA / U nedjelju započinje Devetnica u čast sv. Šime. Nadbiskupija objavila raspored događanja…

Objavljeno

-

By

Devetnica u čast sv. Šime, zaštitnika grada Zadra, u crkvi sv. Šime u Zadru započinje u nedjelju, 29. rujna i traje do uočnice blagdana sv. Šime u ponedjeljak, 7. listopada.

Prvi dan Devetnice, u nedjelju, 29. rujna, misna slavlja u 8.30 i u 10 sati predvodi don Damir Šehić, upravitelj svetišta sv. Šime. Od ponedjeljka, 30. rujna do subote, 5. listopada, misna slavlja tijekom Devetnice su svaki dan u 19 sati i predvodi ih drugi svećenik.

U ponedjeljak, 30. rujna, utorak, 1. listopada i srijedu, 2. listopada, misna slavlja predvode profesori s KBF-a u Splitu: mr. don Ivo Bezina, dr. don Ivan Bodrožić i dr. fra Ante Akrap. U četvrtak, 3. listopada, misno slavlje predvodi dr. fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a u Splitu. U petak, 4. listopada, misu predvodi mons. Šime Perić iz Zadra, a u subotu, 5. listopada, don Ivan Šibalić, SDB, studentski kapelan u Zadru. U nedjelju, 6. listopada, misno slavlje predvodi vlč. Ivan Vučak, župnik Krašića i dekan. U ponedjeljak, 7. listopada, misu u 8,30 predvodi don Zdenko Milić, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije.

Svečanu Večernju na uočnicu svetkovine, u ponedjeljak, 7. listopada, s početkom u 19 sati, u svetištu sv. Šime u Zadru predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.  

Na svetkovinu sv. Šime, u utorak, 8. listopada, svečano prijepodnevno misno slavlje u 11 sati predvodi zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Svečano večernje koncelebrirano slavlje u 19 sati predvodi požeški biskup Ivo Martinović.

Na blagdan sv. Šime mise su još u 7 i 8.30 sati, a misu s blagoslovom djece u 17 sati predvodi don Damir Stojić.

Tijelo sv. Šime nalazi se u škrinji iznad glavnog oltara u crkvi sv. Šime.

U osmini nakon blagdana, od srijede, 9. do srijede, 16. listopada, Škrinja sv. Šime će biti otvorena i izložena za čašćenje hodočasnicima.

U srijedu, 9. listopada, misno slavlje s osobitom nakanom za bolesne predvodi umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Za vrijeme mise će se podijeliti i sakrament bolesničkog pomazanja.

U četvrtak, 10. listopada, svečano misno slavlje u svetištu sv. Šime u 19 sati predvodi mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u RH.   

Tijekom Osmine, od petka, 11. listopada do utorka, 15. listopada, misa u crkvi sv. Šime je u 8 sati. U utorak, 15. listopada, nakon mise u 8 sati će biti izložen Presveti oltarski sakrament za 40-satno klanjanje.

Osmina od svetkovine sv. Šime završava u srijedu, 16. listopada, završetkom 40-satnog klanjanja i misom u 19 sati sa svečanim Tebe Boga hvalimo koje predvodi dr. don Zdenko Dundović, ravnatelj Teološko – katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Susret svetog Šimuna i Isusa opisan je u Lukinom evanđelju (Lk 2, 22 – 35).

Marija i Josip došli su u jeruzalemski hram prikazati Isusa četrdeseti dan od njegovog rođenja. Prorok Šimun je tada u djetetu Isusu prepoznao iščekivanog Mesiju i rekao da je Isus „Svjetlo na prosvjetljenje naroda, slava puka svoga Izraelskoga. Ovaj je, evo, postavljen na propast i uzdignuće mnogima u Izraelu i za znak osporavan“, a Mariji je prorokovao: „I tebi sâmoj će mač probosti dušu, da se razotkriju namisli mnogih srdaca”.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu