Connect with us

ZADAR / ŽUPANIJA

JEDINSTVENI PROJEKT NA NAŠEM PODRUČJU U Biogradu niče multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća vrijedan 500 tisuća kuna

Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG-a Laura

 

Objavljeno

-

U Poduzetničkom inkubatoru Biograd na Moru na istočnom ulazu u Industrijsku zonu kod trafostanice, između rotora i Rojsa, u završnoj je fazi realizacija jedinstvenog inovativnog projekta na ovom području – multifunkcionalnog pogona za preradu voća i povrća koji će služiti svim OPG-ovima na području Zadarske županije i šire.

Voće, povrće, sokovi, sladoled

– Pogon će se otvoriti za tri do četiri mjeseca i služit će svim OPG-ovima na području Zadarske županije. Vrijedan je oko 500.000 kuna i bit će opremljen s tri linije za preradu proizvoda: kotlovi i ostala oprema za džemove, marmelade, ajvare i sl., sušara voća koje OPG-ovi proizvode u kućnoj radinosti, uglavnom na crno. A svi koji će koristiti naš pogon imat će zaštićen logo te će svoje proizvode moći plasirati na tržište, kazao je Ivan Čupić, voditelj LAG Laura.
Naime, LAG Laura u suradnji s LAG-om Bura iz Jasenica i LAG-om More 249 iz Vodica po HACCP standardu do srpnja će se u Poduzetničkom inkubatoru otvoriti pogon servisnih usluga za OPG-ove od podvelebitskog Starigrada pa sve do Šibenika u susjednoj županiji.
Koliki je interes za Poduzetnički inkubator i multifunkcionalni pogon za preradu voća i povrća, kaže Čupić, govori podatak da su tri poduzetnika iznajmila i prostor za preradu sokova, pelata od rajčica te za proizvodnju sladoleda.

Tehnologija hrane i pića

– OPG-ovci će imati na raspolaganju i foto studio za fotografiranje svojih proizvoda te opremu za etiketiranje, što će se financirati iz EU projekta u kojem sudjeluje Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA, istaknuo je Čupić.
Završetak ulaganja u opremu se planira za četiri mjeseca, kaže on, nakon čega će svi OPG-ovci imati priliku prerađivati svoje proizvode na kvalitetan način uz podršku struke, tehnologa hrane i pića.
– Cilj projekta je da se svim poljoprivrednicima omogući da na zdravstveno ispravan način prerade svoje proizvode, dodaju im dodanu vrijednost, te ih »brendiraju« i stave ih na tržište, poručio je Čupić.
Kako bi OPG-ovce upoznali s preradom voća i povrća te ih educirali za proizvodnju u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, u okviru Mjere 1 »Prenošenje znanja i aktivnosti informiranja », Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., protekli tjedan je organiziran tečaj strukovnog osposobljavanja za poljoprivrednike kroz podmjeru 1.1.2. Prerada i dorada voća s 12 polaznika (sukladno epidemiološkim mjerama).

Biogradski inkubator i PZ MasVin Polača

– Teoretski dio tečaja je organiziran u prostorijama Poduzetničkog inkubatora Biograd na Moru, a praktični dio tečaja na imanju Zadruge MasVin u Polači, kaže Ćupić.
Tečaj je namijenjen svim zainteresiranim poljoprivrednicima bilo da se već bave preradom voća ili to namjeravaju. Pohađanje tečaja za polaznike je besplatno.
– Zbog velikog broja zainteresiranih polaznika planira se još jedan tečaj kojim će biti obuhvaćena prerada voća i povrća, najavio je Čupić.
Predavanja su održali djelatnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, a za praktični dio, zaduženi su bili vanjski stručnjaci dr.sc. Mladenka Šarolić i dr.sc. Radoslav Bobanović.

Higijenski standardi proizvodnje hrane

Program edukacije je sadržavao tehnološke teme koje obrađuju sušenje voća, preradu voća u sok, džem, marmeladu, pekmez, kompot, ulje, voćni ocat, voćno vino i voćne rakije.

– Dio predavanja stavio je naglasak na higijenske standarde za proizvodnju hrane, objekte za preradu te senzoričke karakteristike pojedinih proizvoda, kao i sve potrebne zakonske i zdravstvene zahtjeve za stavljanje gotovih proizvoda na tržište, kazala je dipl. ing. agr. Gordana Dragun, voditeljica Službe za stručnu službu – područna jedinica Zadar, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

Rađanje i stvaranje novih poduzetnika

Poduzetnički inkubator je za sve nove poduzetnike i sve one tzv. stare poduzetnike, a koji imaju novi proizvod kako bi nakon napuštanja inkubatora mogli uspješno nastaviti samostalno poslovati te posljedično poboljšati gospodarsku sliku lokalne zajednice i povećati zaposlenost. Zato su troškovi najma minimalni, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik, dodajući kako je inkubator idealno mjesto koje će stvarati nove poduzetnike.

Izvor: Velimir Brkić/Zadarski list

 
Nastavi čitati
Kliknite za komentar

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

ZADAR / ŽUPANIJA

OBAVIJEST: U utorak bez vode šest ulica u Zadru!

Objavljeno

-

By

Zbog izvođenja građevinskih radova tvrtke Euro projekt d.o.o.,dana 08.04.2025. godine u vremenskom periodu od 08:00 pa do 15:00 sati, biti će privremeno obustavljena opskrba vodom  potrošačima u gradu Zadru u ulicama : Ulica Vlade Janjića-Cape, Tribanjska ulica, Ulica don Marka Granića, Ulica Josipa Stadlera, Ulica Lavoslava Ružičke, te Ulica Filipa Grabovca .

Tijekom radova do ponovne uspostave vodoopskrbe, cisterna  s vodom za ljudsku potrošnju će biti smještena u Ulici Vlade Janjića – Cape kod kućnog broja 20.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

“GODINA I VJEČNOST” / U srijedu predstavljanje knjige Vladimira Lončarevića nadahnute životom Franje Tuđmana

Objavljeno

-

By

Ogranak Matice hrvatske u Zadru poziva na predstavljanje knjige Vladimira Lončarevića: Godina i vječnost.

Sudjeluju:

Darko Krpina, prof

mr. sc. Božidar Petrač, glavni urednik Alfe

prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, autor

Predstavljanje će se održati u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Zadru, na adresi don Ive Prodana 1., u srijedu, 9. travnja 2025., s početkom u 18.00.

Riječ je o knjizi povjesnici, nadahnutoj životom predsjednika Tuđmana u drami povijesti hrvatske domovine i hrvatskog naroda, a objavljene povodom 25. obljetnici smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i o 1100. obljetnici Hrvatskog Kraljevstva.

 
Nastavi čitati

ZADAR / ŽUPANIJA

FOTOGALERIJA / Obilježena Međunarodna noć geografije 

Objavljeno

-

By

Na Sveučilištu u Zadru u petak 4. travnja obilježena je Međunarodna noć geografije. Riječ je o manifestaciji koja se obilježava širom svijeta i u kojoj je ove godine održano oko 270 aktivnosti.

Članovi Hrvatskog geografskog Društva – Zadar u suradnji s nastavnicima osnovnih i srednjih škola u Zadarskoj županiji, nastavnicima na Odjelu za geografiju i Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Centrom za projekte, znanost i transfer tehnologija, članovima Automodelarskog kluba, Aerokluba Zadar, Loptice Zadar, EGEA-e Zadar, Službe civilne zaštite Zadar i Zajednice tehničke kulture Zadarske županije na Novom kampusu su priredili niz zanimljivih aktivnosti vezanih uz mikroplastiku, filtriranje vode, klimu, geografiju, otoke, geobotaničke karte, automodelarstvo, izložbu učeničkih radova, interaktivnu igru o Europi itd.

 
Nastavi čitati
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi
Oglasi

U trendu